Promakla ti je poenta citata... Nije reč o negaciji potrebe za opremom (teško da bi Metheny bio primer za to), već o zabludi, što od opreme očekuju svoj identitet i signature...Cope wrote: I neko je pomenuo Metinija, slažem se sa konstatacijom da odelo ne čini čoveka i da je bitno srce u junaka, ali bih postavio pitanje zbog čega onda na albume ne stavljaju garažne snimke, nego snimaju u studiju koji košta ko železara Smederevo... Neke stvari jednostavno ne-mo-gu!
Odnos procesor/pojacalo
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Odnos procesor/pojacalo
Last edited by zwelj on 02 Dec 2015, 15:18, edited 2 times in total.
Ok,rekao sam da si iskusniji i da znas vise. Ali to ne znaci da sam totalni idiot. A drugo,ako hoces da pomognes i kazes nesto o tome reci,jer se ovako samo pravis vazan kako si neki mnogo dobar bez bilo kakve zelje da pomognes. Cilj ti je da budes dominantan u odnosu na nekog. Eto jesi. Kao sto sam ti rekao te frustracije i decije komplekse na drugo mesto. Meni ako hoces pomozi kao "kolega" (navodnici su zbog mene ne zbog tebe.da ne pomislis da umanjujem tvoje znanje i iskustvo) ako ne... Pa nemoj smaras batice
Ako si mislio na mene, pošto je uleteo jedan post između:alfonso wrote:Ok,rekao sam da si iskusniji i da znas vise. Ali to ne znaci da sam totalni idiot. A drugo,ako hoces da pomognes i kazes nesto o tome reci,jer se ovako samo pravis vazan kako si neki mnogo dobar bez bilo kakve zelje da pomognes. Cilj ti je da budes dominantan u odnosu na nekog. Eto jesi. Kao sto sam ti rekao te frustracije i decije komplekse na drugo mesto. Meni ako hoces pomozi kao "kolega" (navodnici su zbog mene ne zbog tebe.da ne pomislis da umanjujem tvoje znanje i iskustvo) ako ne... Pa nemoj smaras batice
Ukoliko ti moji saveti izgledaju kao da se pravim važan, onda više neću da se pravim važan i da svojim postovima vređam nečija osećanja i verska ubeđenja na ovoj temi, ajd uzdravlje sa pojačalom, tonom, procesorom...

bilo koje pojačalce uzmi
ako ti se ne dopadne zvuk, uvek imaš neku EQ pedalu sa kojom možeš da doteraš zvuk i eto
ako ti se ne dopadne zvuk, uvek imaš neku EQ pedalu sa kojom možeš da doteraš zvuk i eto
Ma videcu. Al to mi je onako malo glupavo. Bolje da uzmem bolje pojacalo nego da se drndam sa dodatnom pedalom. U svakom slucaju dobro je uzeti u obzir tudje misljenje i tudj savet

-
Alfonso, čitam tvoju temu i baš mi se javi slika od pre nekoliko večeri kada sam gledao poznati bend i vrsnog muzičara koji koristi procesor. Taj nije jedini, par zadnjih dobrih rok svirki, gitaristi koriste procesore nakačene na maršale lampaše. Nisam mogao da verujem. Ono što su koristili narodnjaci počeli i rokeri. Znači, procesori napredovali, modulacioni efekti zadovoljavaju i što ne bi all in one. ;alfonso wrote:Ma videcu. Al to mi je onako malo glupavo. Bolje da uzmem bolje pojacalo nego da se drndam sa dodatnom pedalom. U svakom slucaju dobro je uzeti u obzir tudje misljenje i tudj savet
Sada, šta preporučiti čoveku od pojačala koje imaju dobar klin? Zna se da su to Fender lampaši nema dalje. Ako se vratim na ove bendove, kod njih iz stoje Marshall glave na 4x12 boksovima i procesor. Nema pravila, nekome valja kombinacija Marshall/procesor, nekome ne.
Opet, ako je clean ultimativni zahtev, tu je neki Fender lampaš do 500 evra polovan i bićeš zadovoljan kao niko. Možeš da se probaš i tranzistorac, Roland je izbacio Roland Blues Cube Stage zvuči strava, ali i košta.

Nema mnogo mudrosti kod pojačala. Zna se, ili Marshall ili Fender. Mesa je skup, Vox je specifičan, pojavili su se Blackstar kao dobra ali tebi ne treba drajv, kupi brate oprobano i ne misli. Ako nemaš para štedi, ne isplati se kupovati jeftino pa se pokajati, takodje se ne isplati kupovati precenjene stvari, opet ćeš se pokajati. Kupi standarde koji traju i koja ne gube svoju vrednost.
Moje misljenje,dakle-ja mislim,ČINI MI SE,moj savet(ogradio sam se,pazite),treba razmisliti o seriji Vox Valvetronix.Alfonso,ovo je samo moj savet da razmislis,ne da kupis.Jeste,mozda lampas od 40 vati jeste san svakog gitariste,ali taj lampas ko sto rece vec Overdrive treba da napicis da bi on dao svoj mojo-kao kad vozis Ferari,nemas osecaj da je to sportak kad mili po gradu 30 km na sat...drugo,lampas koji vredi dosta i kosta,a kad menjas lampe,places od muke kad vidis koliko dajes za iste...6 lampi puta koliko evra,pa periodicno,ponovo...
Sve ovo sto pricaju muzicari izmedju sebe na internetu dobro je poznato i proizvodjacima pojacala,pa su taj zvuk lampasa pokusali da priblize tranzistorskom pojacalu.Koliko god je moguce.Potrazi na you tube-u snimke,mozda ti se svidi.Mozda ti odgovara,ne znam.Oduzece ti mozda dvadesetak minuta zivota.A ima ovde na forumu ljudi koji imaju ili su imali ta pojacala,pa ako te interesuje,raspitaj se.Ti znas sta ti treba i sta ti odgovara,ali ortaci na forumu ne znaju-ma koliko se trudio da objasnis,samo intuitivno mogu da shvate kakav ton trazis i koliko imas para,i sta ocekujes od pojacala.Ista stvar je sa svima,jbg.Prokleta strast zvana muzika. Pozdrav.
Sve ovo sto pricaju muzicari izmedju sebe na internetu dobro je poznato i proizvodjacima pojacala,pa su taj zvuk lampasa pokusali da priblize tranzistorskom pojacalu.Koliko god je moguce.Potrazi na you tube-u snimke,mozda ti se svidi.Mozda ti odgovara,ne znam.Oduzece ti mozda dvadesetak minuta zivota.A ima ovde na forumu ljudi koji imaju ili su imali ta pojacala,pa ako te interesuje,raspitaj se.Ti znas sta ti treba i sta ti odgovara,ali ortaci na forumu ne znaju-ma koliko se trudio da objasnis,samo intuitivno mogu da shvate kakav ton trazis i koliko imas para,i sta ocekujes od pojacala.Ista stvar je sa svima,jbg.Prokleta strast zvana muzika. Pozdrav.

Pisac ne bih da citiram tvoje postove, ali da ti odgovorim na par tvojih tvrdnji
Ajd izračunaj, uzmi primer Fender Hot Rod Deluxe koji ima 2 x 6L6 i 3 x 12AX7 lampe. Evo sajta: http://www.banzaimusic.com/Tubes/
za 50 evra total ćeš naći kvalitetne i nove lampe a one se ne menjaju kao žice na gitari. Za sobne i vikend svirače te lampe ima da traju godinama. Koliko je to jaka i skupa investicija onda iskreno?
Lampaš ne treba poterati u maks. da bi svirao i to je netačno. Nisu danas samo 100w maršali bez mastera u opticaju. Svako ko ima moderniji lampaš sa master kontrolom će ti to reći.
U vezi kupovine tranzistorca, jess tačno, nIje mala razlika izmedju 200 za novo pojačalo i 500 evra za polovno, tu si u pravu!
ali ako tako gledaš stvari nikada nećeš svirati Gibsona ili Fendera, samo Astera i Tursere, i uvek ćeš kupovati farmerke sa buvljaka jer vrše posao a jeftinije su, .. Život je JEBENO kratak druže da bi sebi uskratio ova sitna zadovoljstva. Nije u pitanju Audi od 25 hiljada evra polovan koji neće da vredi 5 hiljade za tri godine, jedva 500 evra za nešto što ćeš da sviraš dok ne osediš i u sobi i na bini, pa ti vidi, da li se isplati ušteda od 300 evra.
Ja bih preporučio i Bugera lampaše, Bugera v22 ili v55 su zmaj pojačala a koštaju kao bolji tranzistorci. Uvek bih pre kupio Bugera nego tranzistorca. Imam v22 model i koliko to moćan kiln ima za kineza, stravaa
Ajd izračunaj, uzmi primer Fender Hot Rod Deluxe koji ima 2 x 6L6 i 3 x 12AX7 lampe. Evo sajta: http://www.banzaimusic.com/Tubes/
za 50 evra total ćeš naći kvalitetne i nove lampe a one se ne menjaju kao žice na gitari. Za sobne i vikend svirače te lampe ima da traju godinama. Koliko je to jaka i skupa investicija onda iskreno?
Lampaš ne treba poterati u maks. da bi svirao i to je netačno. Nisu danas samo 100w maršali bez mastera u opticaju. Svako ko ima moderniji lampaš sa master kontrolom će ti to reći.
U vezi kupovine tranzistorca, jess tačno, nIje mala razlika izmedju 200 za novo pojačalo i 500 evra za polovno, tu si u pravu!
ali ako tako gledaš stvari nikada nećeš svirati Gibsona ili Fendera, samo Astera i Tursere, i uvek ćeš kupovati farmerke sa buvljaka jer vrše posao a jeftinije su, .. Život je JEBENO kratak druže da bi sebi uskratio ova sitna zadovoljstva. Nije u pitanju Audi od 25 hiljada evra polovan koji neće da vredi 5 hiljade za tri godine, jedva 500 evra za nešto što ćeš da sviraš dok ne osediš i u sobi i na bini, pa ti vidi, da li se isplati ušteda od 300 evra.
Ja bih preporučio i Bugera lampaše, Bugera v22 ili v55 su zmaj pojačala a koštaju kao bolji tranzistorci. Uvek bih pre kupio Bugera nego tranzistorca. Imam v22 model i koliko to moćan kiln ima za kineza, stravaa
Šta je to pobogu "dobar clean"?
Opet opšte mesto gde može da se vozi i vozi i nikuda da se ne stigne..
Uvej bi trebalo da je reper MUZIKA koju neko voli da sluša, pa samim tim i clean zvuk te muzike.
Neće džezer voleti isti clean kao npr country gitarista
Ili blues, ili heavy metal
Kada sam 80 i neke prvi put čuo pesmu "Tin Pan Alley" u izvođenju, za naše prostore tada skoro nepoznatog izvođača zvanog Stevie Ray Vaughan, znao sam - taj ću zvuk voleti celog života.
Bio je to zvuk koji je bacio u zaborav sve neke dotadašnje mekane clean tonove gitare koje sam poznavao i prepoznavao kao ugodne, lepe, prijatne.
Kao kada neko prvi put u životu proba npr roštilj u kafani Čubura, i shvati da sve ostale pljeskavice i ćevapi, taj roštilj mogu da zovu "tata".
To se meni desilo.
Neko je tako doživeo prosvetljenje sa Sultanima Swinga, neko sa The thrill is gone, neko sa Beautiful tonight, ali je svakako važan reper znato šta ko i kako očekuje od muzike.
U kom pravcu da ide.
Nedavno sam pitao starog drugara.."je li bre, kad će da prestane ovo sranje od muzike? Kad će opet neki Beatlesi...?" Na šta mi on reče "kad se bude izmislio neki novi instrument.."
To me je iznenadilo, malo mi nije bilo logično, ali ..možda i jeste
Možda će ovaj miš-meš u kome svi traže "neki svoj ton", zapravo i doneti neke nove zvuke kojih nema u procesorima, sintisajzerima isl
Treba eksperimentisati, mešati boje, ukuse, materijale..kao slikari..samo prestanite toliko da masturbirate na lampaše. Lampaši su volkswageni, mrcine koje se teško kvare i na koje može da se uvek računa ali..razumeš ti mene..?
Opet opšte mesto gde može da se vozi i vozi i nikuda da se ne stigne..
Uvej bi trebalo da je reper MUZIKA koju neko voli da sluša, pa samim tim i clean zvuk te muzike.
Neće džezer voleti isti clean kao npr country gitarista
Ili blues, ili heavy metal
Kada sam 80 i neke prvi put čuo pesmu "Tin Pan Alley" u izvođenju, za naše prostore tada skoro nepoznatog izvođača zvanog Stevie Ray Vaughan, znao sam - taj ću zvuk voleti celog života.
Bio je to zvuk koji je bacio u zaborav sve neke dotadašnje mekane clean tonove gitare koje sam poznavao i prepoznavao kao ugodne, lepe, prijatne.
Kao kada neko prvi put u životu proba npr roštilj u kafani Čubura, i shvati da sve ostale pljeskavice i ćevapi, taj roštilj mogu da zovu "tata".
To se meni desilo.
Neko je tako doživeo prosvetljenje sa Sultanima Swinga, neko sa The thrill is gone, neko sa Beautiful tonight, ali je svakako važan reper znato šta ko i kako očekuje od muzike.
U kom pravcu da ide.
Nedavno sam pitao starog drugara.."je li bre, kad će da prestane ovo sranje od muzike? Kad će opet neki Beatlesi...?" Na šta mi on reče "kad se bude izmislio neki novi instrument.."

To me je iznenadilo, malo mi nije bilo logično, ali ..možda i jeste
Možda će ovaj miš-meš u kome svi traže "neki svoj ton", zapravo i doneti neke nove zvuke kojih nema u procesorima, sintisajzerima isl
Treba eksperimentisati, mešati boje, ukuse, materijale..kao slikari..samo prestanite toliko da masturbirate na lampaše. Lampaši su volkswageni, mrcine koje se teško kvare i na koje može da se uvek računa ali..razumeš ti mene..?
sad tek videh ovobancika wrote:
jo upiša..

evo, da se vratim na Mustangaalfonso wrote: Ja da imam para da mogu da se zezam i menjam pojacala to bih i radio,ne bi smarao ni vas ovde a ni sebe.
Ovaj dečko je promenio brdo pojačala i ima vrlo korektne recenzije opreme, gitara, pedala, pojačala..svega
I ok je lik toatalno
Da ne pominjem da je imao prilike da testira i poseduje više modela pojačala o kojima svaki gitarista redovno sanja..
čekiraj ovaj link
https://www.youtube.com/results?search_ ... es+mustang
on je toliko oduševljen ovim ampom da je jedan deo svog kanala posvetio upravo njemu
redovno ga koristi i kao pojačalo za vežbu, i kao pojačalo za žive nastupe i kao procesor za dobijanje raznih tonova itd..
a i cena je baš ok
https://www.kupujemprodajem.com/Fender- ... lter_id=23
u tome je stvar. ne idem danas da kupim pojacalo ili u skorije vreme,ali da znam neku cifru koju trebam da nakupim (okvirno naravno). lakse mi je da stedim kad znam koliko mi treba. velika je razlika (za srbiju) 300 i 500 evrica,mora se priznati.Fenderica wrote:Alfonso, čitam tvoju temu i baš mi se javi slika od pre nekoliko večeri kada sam gledao poznati bend i vrsnog muzičara koji koristi procesor. Taj nije jedini, par zadnjih dobrih rok svirki, gitaristi koriste procesore nakačene na maršale lampaše. Nisam mogao da verujem. Ono što su koristili narodnjaci počeli i rokeri. Znači, procesori napredovali, modulacioni efekti zadovoljavaju i što ne bi all in one. ;alfonso wrote:Ma videcu. Al to mi je onako malo glupavo. Bolje da uzmem bolje pojacalo nego da se drndam sa dodatnom pedalom. U svakom slucaju dobro je uzeti u obzir tudje misljenje i tudj savet
Sada, šta preporučiti čoveku od pojačala koje imaju dobar klin? Zna se da su to Fender lampaši nema dalje. Ako se vratim na ove bendove, kod njih iz stoje Marshall glave na 4x12 boksovima i procesor. Nema pravila, nekome valja kombinacija Marshall/procesor, nekome ne.
Opet, ako je clean ultimativni zahtev, tu je neki Fender lampaš do 500 evra polovan i bićeš zadovoljan kao niko. Možeš da se probaš i tranzistorac, Roland je izbacio Roland Blues Cube Stage zvuči strava, ali i košta.Nisam pročitao do detalja sva prepucavanja, ali bilo bi lepo da kažeš sa kolikim kapitalom raspolažeš pa da preporučimo pojačalo za klin. Ipak, ako hoćeš da kupiš pojačalo koje će da služi i koje nećeš da imaš potrebe da menjaš, ja preporučujem Fender Hot Rod Deluxe. 40W je dosta za sve namene, ima clean vrhunski, procesor u njega u vuci drajv iz procesora kao što zahtevaš.
Nema mnogo mudrosti kod pojačala. Zna se, ili Marshall ili Fender. Mesa je skup, Vox je specifičan, pojavili su se Blackstar kao dobra ali tebi ne treba drajv, kupi brate oprobano i ne misli. Ako nemaš para štedi, ne isplati se kupovati jeftino pa se pokajati, takodje se ne isplati kupovati precenjene stvari, opet ćeš se pokajati. Kupi standarde koji traju i koja ne gube svoju vrednost.
posto sam laik za lampase,ako mozes da mi objasnis sta je taj master control? jer ako je to ono sto mislim (u fazonu da lampas u sobi moze da radi kako treba) nema potrebe da ne sacekam malo duze da ustedim pare za pojacalo koje ima to
Meni je ovaj recimo:Overdrive wrote:Šta je to pobogu "dobar clean"?
tranzistorac je ovaj (naročito nakon 10:35 min):
Lepo i milo