Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Overdrive

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Overdrive » 13 Dec 2015, 15:38

majtimika wrote:ajd sad opet, fender zvuk je legendaran, on je definisao rok muziku, tu nema sta da se prica, ja ga obozavam. danasnje fender gitare su smece, i nekadasnje su vecinom bile. veliki muzicari sviraju fender jer imaju endorment deals, danas svaka faca koja svira fender svira u stvari handmade gitaru tj masterbuild ili jace od toga, o tome pricam svo vreme, retko ko od nabrojanih likova svira nesto sa police, sam klepton je davno kupio 10 stratova i od deset komada sastavio dva koja su valjala, toliko o kvalitetu, gulmor je na njgovom menjao sve osim tela, vrat je menjao pet puta i na kraju dugo svirao handmade vrat iz charvel custom shopa, ne lozite se ljudi na marketing. na kraju krajeva ne samo fender, slesh i ako ima ugovor sa gibsonom gitare nikad nisu bile gibson vec mu radi lik handmade gitare i stavlja logo po dogovoru sa gibsonom. malo se raspitajte. takodje ovi likovi fendericini po njemackoj kao sto rekoh sviraju febder jer ga sviraju face sa ugovorom i jer nemaju para za handmade koji ti likovi zaista sviraju.
kao pravo, nije kupio 10 nego 3
kao drugo nije on definisao rok muziku, nego grupa pod imenom The Beatles
Kao treće, ne vrti se ceo Fender oko kleptona i glimura i njihovih ugovora od pre sto godina, Ima (kao što smo rekli) more drugih novih svirača koje ti nisi možda čuo, ali koji nemaju nikakve veze sa ugovorima i hand built tipovima gitara, već su ušli u prodavnicu i kupili gitaru (John Mayer, Kenny Wayne Shepherd , Henrik Freischlader, Bonamassa)

To što postignu uspeh i stvore ime, pa naprave svoj signature model je druga priča, jer im se jednostavno može da zarade neku kintu i na taj način

Al daj da sjašemo malo sa tih Klepton Gilmur legendi, gde su njima tajno, da niko ne zna, "likovi" napravili nešto sasvim drugo od onoga što je u prodavnici. Pazi da mu vrat nije 9 cm duži ili telo 4 kila lakše..
Pa da su posle njih svi Fenderi bili krševi, svi bi valjda i svirali neke druge brendove

Historik
MF veteran

Post by Historik » 13 Dec 2015, 15:44

Momci evo da probam da dam mali doprinos u analizi Fender/brand name Vs. handmade gitare, pošto imam i jedno i drugo, te mogu da ukažem na prednosti i mane obe varijante.

Prvo, kada sam kupovao svoj USA Standard Fender Stratocaster prilično sam se namučio u izboru gitare, jer je veliki broj komada (govorim o više desetina) bio stvarno loš. Razlog tome je u drugoj temi već opisano stanje instrumenata u Mitros music-u. Ipak, našao sam komad za sebe, koji zvuči moćno i prirodno, koji je zgodan pod rukom i koji me vuče da sviram. Uz to, taj instrument će održati kakvu-takvu vrednost na tržištu, tj. ako ikada rešim da ga prodam (a evo već 5 godina mi to ne pada napamet) moći ću da za njega uzmem 600-700e, ili ga bar zamenim za takođe originalni instrument napravljen u Americi ili Japanu, uz kontrolu kvaliteta i sve što to podrazumeva. Zgodan catch je sto je tipa 60% pesama koje zaista volim snimljeno na gitarama sličnim mojoj, te lako ubadam ton i vibe koji želim. Mana posedovanja ovakvog instrumenta je što svaka modifikacija, izuzev možda zamene magneta drugim, takođe brand-name setom, drastično obara vrednost instrumenta. Prosto se ne isplati kupiti američkog Fendera pa onda nešto budžiti na njemu, osim ako baš nemate para za bacanje.

Imam i jedan Telecaster handmade koji sam dobio u nekoj razmeni. Zvuči kao meksičko Tele, tj. zvučao je kada sam ga dobio i pre nego što sam ga nadogradio. Prednost je što je takva gitara extra za sve moguće vrste modifikacija i improvizacija, jer i inače niko neće da za nju plati njenu realnu vrednost (tako sam i ja došao do nje, dajući poluakustičnu čija je vrednost bila max. 300e u trenutku). S tim instrumentima može svašta lepo da se uradi, mada sam viđao i ljude koji prilično zaseru stvar eksperimentišući. U životu sam svirao poveći broj handmade gitara (neke su bile i jako skupe), a za većinu sam i znao priču o nastanku i majstora. Najbolji handmade komadi zapravo su bili egzaktne kopije odličnih primeraka brand-name gitara. To i nije neka tajna, među muzičarima se čak i tačno zna čija je i koja gitara poslužila kao uzor, mogao bih ovde da navedem neka imena ali mislim da to nije pristojno. Dovoljno je reći da je npr. Goran Custom uzimao Točkov Strat '59 i razmotavao magnete, ne bi li što pouzdanije rekonstruisao kako ih je motala Abigejl Ibara. Mislim da je glavni problem novih handmade gitara to što, ma koliko dobar bio majstor i ma koliko ti precizno objasnio šta želiš, nikada ne možeš da budeš 100% siguran šta će ti doći u ruke na kraju proizvodnje. Zbog toga je i ova fora sa pravljenjem egzaktnih kopija retkih, starih i odličnih primeraka najbolja varijanta. A ono kad dođeš kod majstora i kažeš "napravi mi '69 Stratocastera" ostavlja mnogo prostora da na kraju ne budeš sasvim zadovoljan, iako majstor napravi sasvim dobru gitaru. Pošto mi je brat levoruk i do skora je bio veliki problem naći kvalitetan fabrički lefty komad u Beogradu, imao sam prilike da iz prve ruke vidim i čujem da znatan deo handmade gitara nekog normalnog cenovnog ranga (znači ne govorim o Goranu ili Scali, već gitarama u rangu 500-800e) zapravo zvuče negde između meksičke, japanske i američke proizvodnje, uz manja odstupanja u zavisnosti od umešnosti majstora.

Naraovučenije je da nikako ne treba odbacivati ni jedno ni drugo a priori, oba imaju svoju draž, ali i određena ograničenja.

pisac

Post by pisac » 13 Dec 2015, 15:45

Ako se ne varam,ovde na forumu cas pricate da je Fender s..nje,cas da je vrh,legenda,da je Nenad + hebiv...pa odlucite se vise!
Isti ljudi dve price.
P.S.Hvala,Historik.Objektivno,i profesionalno receno.
Last edited by pisac on 13 Dec 2015, 15:47, edited 1 time in total.

Overdrive

Post by Overdrive » 13 Dec 2015, 15:45

Fenderica wrote:Kapiram da su ručni radovi neka vrsta nagrade muzičaru, da mu to dodje kao vrsta priznanja za njegov rad i doprinos, pa elte, izvoli ručni rad unikat samo za tebe da ti se dive kada izadješ na binu. Time pokazuješ svoju veličinu.
Alii bato dok ne napraviš prvih 5 albuma da ti se divi civilizacija neće niko da ti da endorsement deal da sviraš njegove instrumente. Možeš da kupuješ sam ručne radove i masterbuilt modele za široke mase, ali nema te nigde u diskoteci svetske muzičke baštine. E jbg.
da bre, sve je to tržište

ovaj voli da mu je ton na bridžu zamućen, onaj da mu je vrat "V" shape onaj da mu headstock bude pod većim uglom da nema string tree, onaj da mu vrat ima binding..i sad su to kao ne znam kako drugačije "neki lik mu radi" gitare

nego to ti je ono, ko sa političarima. Postaneš mudašce, pa više ne nosiš Jumko odela, nego ti nameste ličnog krojača da ti ga ukroji prema stomačini i širokim kukovima, a ti i dalje khenjaš iste političke gluposti kao i pre, samo sa još većim uverenjem da si sad nešto posebno jer imaš i ličnog krojača

majtimika

Post by majtimika » 13 Dec 2015, 15:46

Jonh Mayer i KWS takodje imaju endorment deal i njihov model strata tako da to opet pada u vodu, bonamasa ima doogovor sa gibonom koliko znam i takodje custom model, takodje i custom model pikapa od duncana, a i kad svira strata svira bajo samo nekog matorog i dobro probranog. Iskreno ma sta pricali ovo sto pricam je istina i da nije bilo 10 nego sedam sttatova u kleptonovom slucaju. Poenta gospodo fenderasi je da kad odes u radnju i skrcas poslednjo dinar na fendera kojeg tvoj idol svira opet ne sviras tu gitaru nego nesto sto mozes da priustis a sto samo izgleda kao ta gitara

pisac

Post by pisac » 13 Dec 2015, 15:48

majtimika wrote:Jonh Mayer i KWS takodje imaju endorment deal i njihov model strata tako da to opet pada u vodu, bonamasa ima doogovor sa gibonom koliko znam i takodje custom model, takodje i custom model pikapa od duncana, a i kad svira strata svira bajo samo nekog matorog i dobro probranog. Iskreno ma sta pricali ovo sto pricam je istina i da nije bilo 10 nego sedam sttatova u kleptonovom slucaju. Poenta gospodo fenderasi je da kad odes u radnju i skrcas poslednjo dinar na fendera kojeg tvoj idol svira opet ne sviras tu gitaru nego nesto sto mozes da priustis a sto samo izgleda kao ta gitara
:bow:Jeste.
Ko je bio u vojsci,zna da su sve puske iste.Ali nekom padne u ruke neka mnogo bolja,preciznija,neverovatna.E,takve gitare proberu profiji koji zive od muzike.Najbolje od najboljih.

Overdrive

Post by Overdrive » 13 Dec 2015, 15:52

Historik wrote: Prednost je što je takva gitara extra za sve moguće vrste modifikacija i improvizacija, jer i inače niko neće da za nju plati njenu realnu vrednost

isto kao i kineske
Historik wrote: Najbolji handmade komadi zapravo su bili egzaktne kopije odličnih primeraka brand-name gitara. To i nije neka tajna,
to i ja tvrdim. Ili egzaktna kopija ili mi nemoj neke tvoje dizajnerske kerefeke..Da su te kerefeke nešto valjale već bi se probio na tržište sa njima

Overdrive

Post by Overdrive » 13 Dec 2015, 15:53

majtimika wrote:Jonh Mayer i KWS takodje imaju endorment deal
aman čoveče, svi oni imaju deal

Ali DOK ga nisu postigli šta su svirali? Hand made šargije ili stock fender gitare?

majtimika

Post by majtimika » 13 Dec 2015, 15:55

U glavnom nisu bile stock varijante nego su ih budzili kako im je odgovaralo, je jedino je u srbiji fender sveti gral da se nista na njega ne sme dirati. Evo da se vratimo na SRV da li ti je nesto cudno na njegovoj gitari onako na oko da ne idemo u detalje

Fenderica

Post by Fenderica » 13 Dec 2015, 16:00

Ovaj Goran iz Zemuna koga spomenuste, radi pedalu neku fetboj koju sviraju sve poznate sv. face. A znate kako? Pa poslao im je pedalu poštom i odmah postavio na sajt da je oni zapravo i sviraju, haha. To je endorsement deal by Goran Custom. :XD:

Fenderica

Post by Fenderica » 13 Dec 2015, 16:01

majtimika wrote:U glavnom nisu bile stock varijante nego su ih budzili kako im je odgovaralo, je jedino je u srbiji fender sveti gral da se nista na njega ne sme dirati. Evo da se vratimo na SRV da li ti je nesto cudno na njegovoj gitari onako na oko da ne idemo u detalje
Ja sam čuo da je Rory G. promenio jednu čiviju na glavi? El se to računa u "custom shop"?

majtimika

Post by majtimika » 13 Dec 2015, 16:18

Nisam pominjao galagera nego srv , ako si glup nisi lud

Overdrive

Post by Overdrive » 13 Dec 2015, 16:21

majtimika wrote:U glavnom nisu bile stock varijante nego su ih budzili kako im je odgovaralo, je jedino je u srbiji fender sveti gral da se nista na njega ne sme dirati. Evo da se vratimo na SRV da li ti je nesto cudno na njegovoj gitari onako na oko da ne idemo u detalje
Miko..SRV je svirao i Squiera dok nije doša do "njegove " gitare

A posle, to sve što je budžio, mažnjavao od Hendriksa obrnute tremoloe i prilagođavao celu priči debljim žicama..sve je to radio sa svetim gralom fenderom i od fenderovih delova.

Jedno je kad uzmeš pet fendera pa sklapaš šta ti odgovara, a drugo je kad odeš kod majstora pa ti on pokaže drvo u dvorištu od kojeg će da ti iseče gitaru..idi begaj

Fenderica

Post by Fenderica » 13 Dec 2015, 16:34

majtimika wrote:Nisam pominjao galagera nego srv , ako si glup nisi lud
hej bez uvreda, ti si spominjao muzičare u množini nisi govorio o SRV u jednini. Ne znaš više šta pišeš. Molim bez uvreda da ja ne uzvratim.

majtimika

Post by majtimika » 13 Dec 2015, 17:06

@overdrive brate rodjeni da li zaista mislis da se fender pravi od necega drugog nego od fosne, da li mislis da je fenderov deo fenderov ili je u stvsri shalerov ili gotohov (hint shalerov je i gotohov fender ne pravi hardver nikad ni nije)

Locked