Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?
bancika iako deluje dosta umeren zna nekad da pretera, te mu se ne moze priznavati svaka na osnovu toga sto inace nije takav. Bancika brate ne laprdaj , ne radi se o serijskoj proizvodnji, ne radi se o prevari, covek zivi od toga i samo od toga i bas ga briga da li ce da napise fender ili mirko, jbg tako je kako je , moze tebi ili meni da se ne svidja, ali daleko je od prevare, takve stvari mogu da se podvuku opusteno pod replika i da prodju svuda u svetu kao sto i prolaze, evo pogledajte malo strane forume pa cete videti da dobar deo likova koji rade replike 59-tke stavljaju upravo gibson logo na njih i koga bre zabole, nikoga. Ako neko krene u serijsku produkciju sa svesnom namerom obmane to je vec drugo. Ja ne vidim u ovome nista lose , nisam pristalica , ali ne vidim nista lose ponavljam. Bancika se mozda nasao uvredjen zato sto mu tata pravi gitare, ali ipak ne treba neosnovano pljuvati nekoga ko nije imao nameru da prevari ni obmane.

znaci, ako ubijes nekog ne racuna se posto nije serijski? A i kako nije serijski ako covek decenijama pravi lazne gitare?

Не знам одакле оволика расправа о стварима које су више него јасне, једноставне и логичне. Нешто што није изашло из фабрике не може, не сме да носи лого те фирме. Тачка.
evo lik iz UK, ne hebe..stavlja i logo i plocicu sa logom..cene paprene, gitare odlicne..sa zadnje strane headstocka napise Limelight i vozdra..kad moze "tamo" moze i "ovde", Okac u pravu si, sve je ovo u doticnom oglasu OK, po meni.
http://classicandcoolguitars.co.uk/lime ... m-gallery/
Nije baš "koga zabole", pitaj Darka (Leo Guitars), da li on može u Nemačkoj bez licence da napravi klona Fendera, Gibsona. Kažem za njega jer ste dobri, a on ima radionicu, tj. ne radi za sopstvene potrebe.majtimika wrote: pogledajte malo strane forume pa cete videti da dobar deo likova koji rade replike 59-tke stavljaju upravo gibson logo na njih i koga bre zabole, nikoga.
Lazne Nike patike zavrsavaju u prodavnicama i prodaju se kao originali, po cenama originala. U Mitrosu neces sigurno naci Fender Mirka Tasica, i tu je razlika. Plus, kakvu bre moralnu obligaciju neko treba da oseca prema firmi koja ostvaruje milionske profite dnevno? Ako mozes da napravis identicnu gitaru njihovoj, za manje para - udri sto se mene tice... Samo nemoj reci da je original, i sve je ok. Sto je upravo situacija ovde. A sto se belog sveta tice, i kako nema tamo ovoga, uzmimo za primer samo Chibson. Masovna proizvodnja kopija, i evo vec godinama se prave i prodaju, za 10 puta manje para od originala. Sta kao, propao je Gibson zbog toga?
Ma idi...

komil wrote:Nije baš "koga zabole", pitaj Darka (Leo Guitars), da li on može u Nemačkoj bez licence da napravi klona Fendera, Gibsona. Kažem za njega jer ste dobri, a on ima radionicu, tj. ne radi za sopstvene potrebe.majtimika wrote: pogledajte malo strane forume pa cete videti da dobar deo likova koji rade replike 59-tke stavljaju upravo gibson logo na njih i koga bre zabole, nikoga.
Daj komile molim te ne zajebavaj me
bancika wrote:kako na mene ili mog caleta utice to sto neko pravi lazne gitare?
znaci, ako ubijes nekog ne racuna se posto nije serijski? A i kako nije serijski ako covek decenijama pravi lazne gitare?
Ajd stvarno , ne vidim zasto bi se inace toliko lozio i blatio nekoga ko je tati direktna konkurencija, ako te ne boli sto mirko pravi vise gitara od tate pa hoces da ga sjebes, i ne mesaj babe i zabe
groove wrote:evo lik iz UK, ne hebe..stavlja i logo i plocicu sa logom..cene paprene, gitare odlicne..sa zadnje strane headstocka napise Limelight i vozdra..kad moze "tamo" moze i "ovde", Okac u pravu si, sve je ovo u doticnom oglasu OK, po meni.
Evo klasican primer, znaci ovi likovi sigurno placaju fenderu neki deal , ali oni rade samo fender i samo identicne kopije iz nekih odrdjenih godina, sve vintage correct nema zajebancije, i oni i treba da plate, ako neko radi dva fendera, pet gibona tri music mana i sest ibaneza godisnje i ako to samo podesca na te gitare daj da se ne zajebavamo
Ziveo brko
Zamimljiva diskusija...
Pretpostavljam da je ovo pitanje ličnih principa. I megalomanije u velikoj meri...
Pošavši od sebe, ne vidim kakvu satisfakciju ima čovek koji svira identičnu kopiju gitare svojih snova ako je svestan činjenice da je kopija. Uostalom, iako se ne razumem najbolje u cene gitara domaćih majstora pretpostavljam da razlika nije tolika i da se original u najvećem broju slučajeva može, kad-tad, priuštiti. Sa druge strane, nikad nisam "voršipovao" nikakve firme ili modele. Naravno, voleo bih da posedujem izvesne modele (a ko ne bi?) poznatih i priznatih proizvodjača ali isto tako bih radije svirao unikatnu gitaru sa potpisom nekog majtora nego kopiju sa lažiranim logo-om. Za mene je ovaj drugi slučaj žešća megalomanija. Iz svega ovoga zaključujem da se ovakve kopije rade i naručuju samo za dalju distribuciju. Ponekad nismo ni svesni činjenice da te basnoslovno skupe i poznate gitare ne sviraju same od sebe i da se puno opterećujemo nekim stvarima koje su samo stvar prestiža i ničega više. Ne vidim kakve veze sa tim ima muzika.
Pretpostavljam da je ovo pitanje ličnih principa. I megalomanije u velikoj meri...
Pošavši od sebe, ne vidim kakvu satisfakciju ima čovek koji svira identičnu kopiju gitare svojih snova ako je svestan činjenice da je kopija. Uostalom, iako se ne razumem najbolje u cene gitara domaćih majstora pretpostavljam da razlika nije tolika i da se original u najvećem broju slučajeva može, kad-tad, priuštiti. Sa druge strane, nikad nisam "voršipovao" nikakve firme ili modele. Naravno, voleo bih da posedujem izvesne modele (a ko ne bi?) poznatih i priznatih proizvodjača ali isto tako bih radije svirao unikatnu gitaru sa potpisom nekog majtora nego kopiju sa lažiranim logo-om. Za mene je ovaj drugi slučaj žešća megalomanija. Iz svega ovoga zaključujem da se ovakve kopije rade i naručuju samo za dalju distribuciju. Ponekad nismo ni svesni činjenice da te basnoslovno skupe i poznate gitare ne sviraju same od sebe i da se puno opterećujemo nekim stvarima koje su samo stvar prestiža i ničega više. Ne vidim kakve veze sa tim ima muzika.

ne znam zasto osecas potrebu da vredjas i omalovazavas ljude koji se ne slazu sa tobom. Nema potrebe za tim, nismo na farmi.majtimika wrote:Ajd stvarno , ne vidim zasto bi se inace toliko lozio i blatio nekoga ko je tati direktna konkurencija, ako te ne boli sto mirko pravi vise gitara od tate pa hoces da ga sjebes, i ne mesaj babe i zabe
Slažem se sve, slažem se i "daj da se ne zajebavamo" delom. Stvar je više u kurčenju "mi smo pametni pa smo zajebali ceo svet, a oni svi i treba da se gaze" i sl. Istina je samo da ako si mali, ne upadaš u oko zato što si premali iako se direktno šlepaš za marku velikog.majtimika wrote:Evo klasican primer, znaci ovi likovi sigurno placaju fenderu neki deal , ali oni rade samo fender i samo identicne kopije iz nekih odrdjenih godina, sve vintage correct nema zajebancije, i oni i treba da plate, ako neko radi dva fendera, pet gibona tri music mana i sest ibaneza godisnje i ako to samo podesca na te gitare daj da se ne zajebavamo
Ziveo brko
Ne vidim da sam prvi poceo, ti si ivde javno omalovazavao mirka do te granice da si pisao da je falsifikator i ostalo, ne vidim potrebu da to radis osim ako imas neki motivbancika wrote:ne znam zasto osecas potrebu da vredjas i omalovazavas ljude koji se ne slazu sa tobom. Nema potrebe za tim, nismo na farmi.majtimika wrote:Ajd stvarno , ne vidim zasto bi se inace toliko lozio i blatio nekoga ko je tati direktna konkurencija, ako te ne boli sto mirko pravi vise gitara od tate pa hoces da ga sjebes, i ne mesaj babe i zabe
Da, ali to što se u Kini ne poštuju autorska prava nije generalno dobro za Kinu ni za te ljude koji to rade. Taj što radi Chibsona zaradi, lupam, dolar dnevno, dok tajav lik iz Gibsona 50 dolara dnevno, da li je to za tog kineza dobro. Hoću da kažem, mi kao zemlja em nemamo izbora - prosto moramo biti deo zapadnog sveta, em nam je to i šansa - da intelektualnim delatnostima pariramo negde (jer masovnom proizvodnjom - teško).Tenji wrote:Lazne Nike patike zavrsavaju u prodavnicama i prodaju se kao originali, po cenama originala. U Mitrosu neces sigurno naci Fender Mirka Tasica, i tu je razlika. Plus, kakvu bre moralnu obligaciju neko treba da oseca prema firmi koja ostvaruje milionske profite dnevno? Ako mozes da napravis identicnu gitaru njihovoj, za manje para - udri sto se mene tice... Samo nemoj reci da je original, i sve je ok. Sto je upravo situacija ovde. A sto se belog sveta tice, i kako nema tamo ovoga, uzmimo za primer samo Chibson. Masovna proizvodnja kopija, i evo vec godinama se prave i prodaju, za 10 puta manje para od originala. Sta kao, propao je Gibson zbog toga?Ma idi...
To je sada neka druga prica. My point is, u svetu postoje kopije i vise nego kod nas. A postoje zato sto ljudi to ocigledno zele, da niko ne kupuje kopije ne bi ih niko ni pravio. No, ovde je to odjednom sad bogohuljenje, nemoralno, megalomanija, i kako vec nije nazvano... I pravljenje i posedovanje 1:1 kopija. Iako u konkretnom slucaju niti se potura kopija kao original, niti je EBMM firma ostecena postojanjem te gitare.