aktivni uporedo sa pasivnim magnetima??
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
aktivni uporedo sa pasivnim magnetima??
Pozdrav!! Evo, moj prvi post na ovom forumu...
Imam gitaru Jackson RR made in japan, uzeo sam u mitrosu pre nekih godinu dana i sada bih zeleo da zamenim Seymour Duncan Design magnete za Seymour Duncan original! Posto sviram metal dvoumim se izmedju ovih magneta:
http://www.seymourduncan.com/products/e ... blackouts/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... uts_metal/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... 8_invader/
Koja bi varijanta bila najbolja? Ja sam hteo da ukombinujem ovaj AHB-2 i Invader, ali prodavac mi nesto vice da ne moze, nesto ovo je aktivna ovo je pasivna, ja se stvarno ne razumem u to, da li bih neko mogao malo bolje da mi objasni?
I rekli su mi da bi najbolje bilo da ubacim ovaj Dimbegov model http://www.seymourduncan.com/products/e ... imebucker/ i Invader, kao to bi bilo najbolje. Da li su u pravu?
Imam gitaru Jackson RR made in japan, uzeo sam u mitrosu pre nekih godinu dana i sada bih zeleo da zamenim Seymour Duncan Design magnete za Seymour Duncan original! Posto sviram metal dvoumim se izmedju ovih magneta:
http://www.seymourduncan.com/products/e ... blackouts/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... uts_metal/
http://www.seymourduncan.com/products/e ... 8_invader/
Koja bi varijanta bila najbolja? Ja sam hteo da ukombinujem ovaj AHB-2 i Invader, ali prodavac mi nesto vice da ne moze, nesto ovo je aktivna ovo je pasivna, ja se stvarno ne razumem u to, da li bih neko mogao malo bolje da mi objasni?
I rekli su mi da bi najbolje bilo da ubacim ovaj Dimbegov model http://www.seymourduncan.com/products/e ... imebucker/ i Invader, kao to bi bilo najbolje. Da li su u pravu?
Re: aktivni uporedo sa pasivnim magnetima??
Nema to veze ako se mešaju aktivni i pasivni... što se tiče tvoje trileme, treba sam da doneseš odluku. Blackouts ima brdo gain-a i treble-a, blackouts ima brdo gain-a i ima naglasak na mid-ovima, a invader ima ne brdo nego planinu basova, ali ne toliko gain-a, pošto je pasivan, pa ti biraj....
Ja sam imao Invader, al ja više volim visoke, pa sledeće kontam da uzmem blackouts, ali do tog još ima dosta...
...a dimebucker je nalik na invader, samo što on ima brdo treble-a... a kombinacija, šta ja znam, nije loša, mada bih ja uzeo radije blackouts set.
Ja sam imao Invader, al ja više volim visoke, pa sledeće kontam da uzmem blackouts, ali do tog još ima dosta...
...a dimebucker je nalik na invader, samo što on ima brdo treble-a... a kombinacija, šta ja znam, nije loša, mada bih ja uzeo radije blackouts set.
Hvala na odgovoru! Znaci moze da se ukonbinuje aktivni i pasivni magnet!? Ne znam zasto su mi onda oni u Mitrosu rekli da ne moze. Videcu onda, za sada najverovatnije cu uzeti ova dva AHB-1 magneta.
Kombinovanje aktivnih i pasivnih magneta na jednoj gitari se ne preporucuje, jer ces imati situaciju da ce aktivni magnet imati 3 puta vise gaina i biti mnogo glasniji od pasivnog. Ni kod Marica ti to ne preporucuju, pogledaj i kod proizvodjaca magneta, ja jos nisam video da neko preporucuje aktivno/pasivnu konfiguraciju magneta, ili da je uopste ima na lageru (za gitaru naravno, za bass i to postoji)
Potrebne su još neke intervencije, i onda je moguće staviti zajedno pasivan i aktivan magnet. Znači moguće je u smislu da je moguće pomešati pečeno meso i sladak sos od višanja u tanjiru. E sad da li će se to nekome dopasti je pitanje, zavisi. Drugo aktivni magneti imaju neki svoj specifičan karakter koji ako neko voli nema razloga da uzima uopšte bilo šta osim aktivnih. I nema razloga da uzimaš Seymour Duncan magnet, jer su ti Duncan designed bili unutra...Ono, neće ništa da se desi ako uzmeš neku drugu firmu, radiće i ti magnetiMorphy wrote:Hvala na odgovoru! Znaci moze da se ukonbinuje aktivni i pasivni magnet!? Ne znam zasto su mi onda oni u Mitrosu rekli da ne moze. Videcu onda, za sada najverovatnije cu uzeti ova dva AHB-1 magneta.

Probaj da nadjes SH6 ili SH5, meni se mnoooogo svidja zvuk tih magneta!
- mislim_stvarno
Zanima me jedna druga stvar u vezi aktivnih magneta.
Da li na aktivne magnete kvalitet drveta ima jednako uticaja kao kod pasivnih?
Mislim, da li su opravdani komentari nekih ljudi tipa "EMG se i na metli dobro cuje" i sl.
Tj. Da li bi ista gitara(jeftina) imala bolji zvuk sa aktivnim nego sa pasivnom magnetima?
Da li na aktivne magnete kvalitet drveta ima jednako uticaja kao kod pasivnih?
Mislim, da li su opravdani komentari nekih ljudi tipa "EMG se i na metli dobro cuje" i sl.
Tj. Da li bi ista gitara(jeftina) imala bolji zvuk sa aktivnim nego sa pasivnom magnetima?
Ja sam cuo da kao EMG najbolje sljaka sa Maple vratom,e sad ne znam ni sam,ono ja planiram da roknem EMG 85 i 81 ,bice bolji sto posto od ovih Ibanezovih INF3 i INF4 ,kod mene je basswood pa ono videcu kako ce da ispadne,losije ne moze,to sam siguran:D:DMislim, da li su opravdani komentari nekih ljudi tipa "EMG se i na metli dobro cuje" i sl.
Aktivni i pasivni magneti imaju drugaciji zvuk. Pitanje je sta zelis od magneta, ne mozes reci da su jedni bolji od drugih, u nekim aspektima su bolji pasivni, u nekim pasivni. Nikako ne mozes da izvuces neki opsti zakljucak koji su apsolutno bolji.
Uzevsi to u obzir, nemoguce je reci da li ce jeftinija gitara da zvuci bolje sa aktivnim nego sa pasivnim magnetima. Koji aktivni, koji pasivni, koja gitara... ? Imas previse nepoznatih u ovoj jednacini.
I naravno, apsolutna je budalastina da EMG magneti dobro zvuce i na metli, to ni u sali ne treba da kaze ni neko ko je na platnom spisku EMG-a.
Uzevsi to u obzir, nemoguce je reci da li ce jeftinija gitara da zvuci bolje sa aktivnim nego sa pasivnim magnetima. Koji aktivni, koji pasivni, koja gitara... ? Imas previse nepoznatih u ovoj jednacini.
I naravno, apsolutna je budalastina da EMG magneti dobro zvuce i na metli, to ni u sali ne treba da kaze ni neko ko je na platnom spisku EMG-a.
- mislim_stvarno
Moje pitanje je bilo vise hipoteticko, i bilo je: "Da li na aktivne magnete kvalitet drveta ima jednako uticaja kao kod pasivnih?"Kristijan wrote:Uzevsi to u obzir, nemoguce je reci da li ce jeftinija gitara da zvuci bolje sa aktivnim nego sa pasivnim magnetima. Koji aktivni, koji pasivni, koja gitara... ? Imas previse nepoznatih u ovoj jednacini.
Znam da kad na nekoj gitari od par hiljada evra zelis da promenis magnete, iz bilo kog to razloga, ako je gitara dobro uradjena pitanje je samo koji zvuk trazis, a ako hoces recimo gitaru od 100e da unapredis onda nece biti isto da li si stavio SD pasivni ili EMG aktivni, tj. da li ces sa EMG imati priblizno "TAJ" zvuk EMG-a, dok bi sa pasivnim SD-om to bila velika kocka ( kvalitet drveta, kako ce se magnet uklopiti sa drvetom i sl).
EMG i SD uzimam kao primer.
Da inf magneti na ibanezima nemaju bas dobar zvuk, pogotovu na clean-u, jedina pozitivna strana za mene je sto su poprilicno HOT output magneti...Critical wrote: Ja sam cuo da kao EMG najbolje sljaka sa Maple vratom,e sad ne znam ni sam,ono ja planiram da roknem EMG 85 i 81 ,bice bolji sto posto od ovih Ibanezovih INF3 i INF4 ,kod mene je basswood pa ono videcu kako ce da ispadne,losije ne moze,to sam siguran:D:D
Najpopularniji EMG hambakeri su 81,85 i 60. Postoji razlika u kolicini visokih koje daju svaki od njih, najsvetliji je 60, pa 81, a najtamniji je 85.Zbog toga se biraju u zavisnosti od zatvorenosti drveta...
Problem je sto na gitare od 100 eura obicno niko ne stavlja ni SD ni EMG magnete, i to je i dalje u domenu suve teorije. Besmisleno je da stavis magnete koji vrede 2 do 4 puta vise od kompletne gitare, to jednostavno niko ne radi, tako definitivno poboljsavas performanse gitare, ali ne u pravoj meri, zato se i prave low budget aktivni magneti za low budget gitare, na jeftinom instrumentu neces imati zvuka kao da sviras Music Man Luke samo zato sto si stavio isti set magneta (EMG magneti su u pitanju). Yugo sa Peugeot motorom je bolji o Yuga sa standardnim motorom, ali nije Peugeot, nije ni blizu toga.
Nije svejedno u kakvo se drvo srafe aktivni magneti, a sad da ti dam neke brojcane podatke o odnosu uticaja kvaliteta drveta na zvuk aktivnih u odnosu na zvuk pasivnih magneta - ne mogu, i tesko da iko to moze bas precizno da ti kaze.
Nije svejedno u kakvo se drvo srafe aktivni magneti, a sad da ti dam neke brojcane podatke o odnosu uticaja kvaliteta drveta na zvuk aktivnih u odnosu na zvuk pasivnih magneta - ne mogu, i tesko da iko to moze bas precizno da ti kaze.
Na jeftinijoj gitari koju hoćeš da koristiš za metal, i staviš aktivan magnet, i onda to propustiš kroz neke sprave, zaista ćeš dobiti to da u NEKOJ MERI ne dolazi BAŠ TOLIKO do izražaja kakva je gitara. Takođe pitanje "Kvalitetne gitare" je jako relativno, postoje prilično skupe gitare koje su tonski jako slabe, ali su precizno i kvalitetno ovako dorađene, lake za svirati itd. Postoje i gitare koje su odrađene grubo i jednostavno (moja omiljena je recimo Pacifica 120) a koje imaju neki tonski kapacitet da kada još na tu gitaru stvaiš dobar magnet dobiješ ton koji parira mnogo skupljoj gitari. Naravno, ta gitara i dalje neće biti lepa ili svirljiva kao neka druga koja je skupa. Znači pitanje je šta je tu jeftina gitara. Stavi EMG u tu Yamahu i stavi u RG ibaneza i to Prestige, i kada snimiš oba instrumenta kroz dobro pojačalo, vrlo je moguće da ćeš dobiti bolji rezultat iz Yamahe.mislim_stvarno wrote: Moje pitanje je bilo vise hipoteticko, i bilo je: "Da li na aktivne magnete kvalitet drveta ima jednako uticaja kao kod pasivnih?"
Znam da kad na nekoj gitari od par hiljada evra zelis da promenis magnete, iz bilo kog to razloga, ako je gitara dobro uradjena pitanje je samo koji zvuk trazis, a ako hoces recimo gitaru od 100e da unapredis onda nece biti isto da li si stavio SD pasivni ili EMG aktivni, tj. da li ces sa EMG imati priblizno "TAJ" zvuk EMG-a, dok bi sa pasivnim SD-om to bila velika kocka ( kvalitet drveta, kako ce se magnet uklopiti sa drvetom i sl).
EMG i SD uzimam kao primer.
Onda, deo te priče dolazi i od specifične upotrebe, EMG ima veliki output, naivno objašnjeno, više zasiti pojačalo ili distorziju, ali ćeš što je ton čistiji više čuti karakter same gitare. Pasivni magneti u tom smislu mnogo više otkrivaju o samoj gitari i reaguju na drvo, tako da je i to deo razloga za priču kako "nema veze na koju gitaru staviš aktivne, sve isto rade", što je naravno netačno.
Naravno, ja mnogo puta snimao sa jeftinim gitarama, a i imam ovde i jednu jeftinu gitaru sa EMG 85 koja odlično radi. Zato sam ti toliko nadugačko objašnjavao da bi razumeo da sve ima veze ali opet zavisi.
Da ti pravo kažem, najnovija moda protiv koje ja često savetujem je upravo da se na jako jeftine gitare stavlja dobar magnet zato što se misli da će se time značajno poboljšai ton za male pare.Problem je sto na gitare od 100 eura obicno niko ne stavlja ni SD ni EMG magnete, i to je i dalje u domenu suve teorije.
brate dushane ako ti imas post iole manji od BESKONCANOSTI dajem glave...
ps. yes i am drunk................................................................
ps. yes i am drunk................................................................
Ja smatram da je kod Yamahe nekako jako dobar odnos cene i kvaliteta, i cini mi se da u koracima od 10 i 20 eura osecas poboljsanje, nekako vidis na sta si dao pare. S te strane, mene uopste ne cudi da imas takav rezultat. Osim toga, ta Pacifica kosta recimo 250 eura, i naravno da sa tom cenom ne spada u opake gitare, ali je i dalje daleko bolji instrument od nekog vesla koje kosta 100. Ne mislim da je steta dogradjivati Yamahu, naprotiv, dok slicna investicija za nesto sto kosta 100 eura po meni nije opravdana.Dushan S wrote: Stavi EMG u tu Yamahu i stavi u RG ibaneza i to Prestige, i kada snimiš oba instrumenta kroz dobro pojačalo, vrlo je moguće da ćeš dobiti bolji rezultat iz Yamahe.
- mislim_stvarno
Razumem ja to sve, jeste glupo staviti magnete koji ce biti i do 4 puta skuplji od same gitare ali ljudi ipak to rade...Kristijan wrote:Problem je sto na gitare od 100 eura obicno niko ne stavlja ni SD ni EMG magnete, i to je i dalje u domenu suve teorije. Besmisleno je da stavis magnete koji vrede 2 do 4 puta vise od kompletne gitare, to jednostavno niko ne radi, tako definitivno poboljsavas performanse gitare, ali ne u pravoj meri, zato se i prave low budget aktivni magneti za low budget gitare, na jeftinom instrumentu neces imati zvuka kao da sviras Music Man Luke samo zato sto si stavio isti set magneta (EMG magneti su u pitanju). Yugo sa Peugeot motorom je bolji o Yuga sa standardnim motorom, ali nije Peugeot, nije ni blizu toga.
Mislim da je logicnije i bolje da se kupi druga gitara,
100e za gitaru + 200e za emg = jeftina gitara sa dobrim magnetima a to je i dalje losije od recimo stock Jackson-a ili sl...
Ili drugi primer, 150e za Bullet strat + 250e za SD magnete i dalje nece biti ni blizu bilo cemu u cenovnom rangu 400e...
Naravno, ako na gitaru od 400e stavljas neke bolje magnete to je druga prica...
Dushan S wrote: Na jeftinijoj gitari koju hoćeš da koristiš za metal, i staviš aktivan magnet, i onda to propustiš kroz neke sprave, zaista ćeš dobiti to da u NEKOJ MERI ne dolazi BAŠ TOLIKO do izražaja kakva je gitara.
Ovo je zapravo ono sto me je najvise zanimalo, koji magneti VISHE otkrivaju kakva je gitara.Dushan S wrote: Onda, deo te priče dolazi i od specifične upotrebe, EMG ima veliki output, naivno objašnjeno, više zasiti pojačalo ili distorziju, ali ćeš što je ton čistiji više čuti karakter same gitare. Pasivni magneti u tom smislu mnogo više otkrivaju o samoj gitari i reaguju na drvo, tako da je i to deo razloga za priču kako "nema veze na koju gitaru staviš aktivne, sve isto rade", što je naravno netačno.