Dustcap?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
blaze

Dustcap?

Post by blaze » 17 Jul 2008, 20:47

nabavio sam pojacalo na kome je dustcap na zvucniku probusen i izuzvan. Kakvog to uticaja ima na zvuk posto pojacalo zuji kad se svira a kad prikljucim kutiju na njoj ne zuji. Brine me da nije ceo zvucnik otiso u k...

guv'nor

Re: Dustcap?

Post by guv'nor » 18 Jul 2008, 19:58

Zbog tog ostecenog dustcap-a zvucnik zuji, prducka, krci... Najbolje ti je da ga skines sa zvucnika, ali posle toga moras da pazis (i to ozbiljno) da nista ne upadne u rupicu koju je on pokrivao, dok jednostavno ne zamenis novom (ako ikada budes hteo).
Inace, koliko se ja secam "dustcap=kalota"
I da, ovaj gore savet nisam ja izmislio, nego sam ga dobio pre par godina od Kikija ili Manze, nisam sasvim siguran od koga tacno, ipak sam ja covek u godinama, a to bese davno... :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 18 Jul 2008, 20:42

Za vas koji ste dosta mlađi od mene moram da imam prevodioca :D! Koliko god da sam se bavio zvučnicima u životu nikada nisam čuo izraz "dustcap", ali dobro svašta ću ja još da naučim. Dakle, kalota ima dve funkcije: jedna je da svojom tačno određenom težinom utiče na rezonantnu frekvenciju zvučnika, a druga da zaštiti zavojnicu od prljavštine. Prema tome zbog oštećenja kalote zvučnik ne može da zuji niti "prducka" kako čovek reče. Ta vrsta izobličenja po pravilu nastaje kada propadne vešanje zvučnika pa verujem da je u tome problem. Drugi razlog može biti i rascentriran zvučnik kao posledica prvog razloga. Kada ti je pojačalo isključeno pažljivo pritisni membranu prema unutra više puta pa ako čuješ nekakvo grebanje onda sam ja sasvim u pravu. Ako ti je taj zvučnik vredan odnesi ga kod majstora na servis. Nameštanje samo kalote je reda 5 evra.

blaze

Post by blaze » 21 Jul 2008, 19:48

Sredio sam zahvaljujuci vasim odgovorima. Hvala.

Post Reply