Chorus pitanje/preporuka

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

RadeRas

Chorus pitanje/preporuka

Post by RadeRas » 16 Oct 2016, 13:05

Imam Boss CE 5 i zvuk je odličan, ništa ne bih tu dirao, ali nisam zadovoljan kada je pedala u lancu, čini mi se da ubacuje malo boje u ton iako je isključena. Koji bi ste Chorus preporučili da je dobar, da ne košta nešto jače nego ovaj Boss i da isključen ne utiče na signal? Ja bih Boss stavio u oglase i trazio neki drugi. Šta mislite o MXR Micro Chorus?

tocilj

Re: Chorus pitanje/preporuka

Post by tocilj » 16 Oct 2016, 14:54

RadeRas wrote:Imam Boss CE 5 i zvuk je odličan, ništa ne bih tu dirao, ali nisam zadovoljan kada je pedala u lancu, čini mi se da ubacuje malo boje u ton iako je isključena. Koji bi ste Chorus preporučili da je dobar, da ne košta nešto jače nego ovaj Boss i da isključen ne utiče na signal? Ja bih Boss stavio u oglase i trazio neki drugi. Šta mislite o MXR Micro Chorus?
Ja sam ih probao skoro sve u cjenovnom rangu do 100-120 evra. Po meni (po mom ukusu):

1.MXR M234 Analog Chorus - savršen korus, po meni nema mane.
2. Hardwire cr7-(ja ga koristim)-fantastičan korus, može biti kakav god želiš, ne dira signal true bypass. Po meni mu je mana što je malo previše glomazan.
3.MXR micro chorus - meni se svidja, samo je problematično to što ima svoju boju i ako ti leži to je to, a ako ti se ne svidja nema promjene. I da, bustuje signal tj. kada se uključi glasniji je od izvornog signala.
4. EHX Neo clone - ako voliš taj fendži korus, to je odlična pedala. Ali kao i kod Micro chorusa mora da ti se svidja taj tip korusa, jer nema neke promjene. NI SLUČAJNO Nano clone, to je potpuno smeće od pedale.
5. TC Corona (može i mini)- Mnogo ljudi ih voli, jer je beskonačno mogućnosti, ali meni nešto ne leže...uvijek mi zvuče sintetično.

6. MINI pedale made in China....probao sam ih 4-5....Movall radi odlično! Hotone nije loš, ostali mi se nisu svidjeli, previše uzimaju od tona.
7.ZOOM MS70 cdr ima fantastične koruse.

Kako sam ih poredjao na ovoj listi, tako ih i vrednujem i preporučujem.
A što se tiče boss-a, istupih zube pričajući da svi njihovi bufferi jedu ton najstrašnije i da se većina kineskih pedala od 20 evra bolje ponaša u lancu od boss-a.

RadeRas

Post by RadeRas » 16 Oct 2016, 15:07

eee vidiš, to nisam imao u glavi. MXR M234 Analog Chorus sad se sećam da je jedan moj drug davno jurio baš njega. Znaš da imam i od koga da probam jer sam siguran da ga i dalje ima. :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 16 Oct 2016, 15:30

Ja bih samo dodao na listu i moj omiljeni chorus ikada - Ibanez CS9.

Takodje odlican chorus ako ga ulovis na oglasima je i Carl Martin Classic chorus, nov je bio nesto ispod 100e, imao sam ga (polovnog, mint) i u momentu ludila prodao, jbg.

RadeRas

Post by RadeRas » 16 Oct 2016, 18:23

Taj Ibanez CS9 ima jedan na oglasu ali je na ceni. To bi trebalo biti pandan Boss CE2? Sem njega, malo toga gotovo ništa sa spiska u oglasima. Nekada ih na KP ima previše a sada premalo, takav period. Biće toga pa ću uzeti onog koji je povoljniji. Rado bih neki koji je true bypass da nema problema sa signalom uopšte kada je isključen. Hardwire cr7 je dobar savet. Pratiću kako se kreće polovan jer je iz kvalitetnije Digitech serije i nema problema sa signalom. Ovaj moj ću na oglase svakako

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 16 Oct 2016, 18:52

Takodje je dobar i onaj jeftiniji Digitechov iz X-serije, Multichorus. Imao ga u vise navrata, dobar buffer, nikakvo jedenje signala itd, a nadje se na oglasima za male pare kad se pojavi. Neko koze da zameri sto je digitalan, ali meni nije smetalo. Veoma mu je zanimljiva ona Voice kontrola, ja bih opisao da bukvalno dodaje gustinu, kompleksnost chorusa u zvuku, i super je sto ima Mix kontrolu. Kristalno jasan, lep chorus.

komil

Post by komil » 16 Oct 2016, 19:26

RadeRas wrote:Taj Ibanez CS9 ima jedan na oglasu ali je na ceni. To bi trebalo biti pandan Boss CE2?
Jesu savremenici i obojica analogni ali CS9 i CE2 nisu isto. Inače, oba su odlični. Teško je opisivati razlike u zvuku, recimo da je CS9 masniji i drastičniji od CE2. Kod CE2 se tonovi nešto malo bolje razaznaju. Ima još razlika, ali da ne drvim. Meni je attack dosta bolji kod CE-2.

p.s. ima i Yamaha choruse :lol:

RadeRas

Post by RadeRas » 16 Oct 2016, 20:27

komil wrote:
RadeRas wrote:Taj Ibanez CS9 ima jedan na oglasu ali je na ceni. To bi trebalo biti pandan Boss CE2?
Jesu savremenici i obojica analogni ali CS9 i CE2 nisu isto. Inače, oba su odlični. Teško je opisivati razlike u zvuku, recimo da je CS9 masniji i drastičniji od CE2. Kod CE2 se tonovi nešto malo bolje razaznaju. Ima još razlika, ali da ne drvim. Meni je attack dosta bolji kod CE-2.

p.s. ima i Yamaha choruse :lol:
Hehe kada sam bio mali palio sam se na Yamaha ali na YZR motore uff. i sad se palim jbt. :oops: Video sam da ima mogućnost da se CE2 napravi, ima šema, njega ću možda da napravim, ako skupim delove i ako nije skupa ta zanimacija. Rešio sam da zamenim Boss drugim korusom tu nema dileme, pa ću da izvagam, lepi predlozi, samo treba probati.

Baba, Lepi predlozi, nemam mogućnost sve da probam ali taj Digitech Multichorus nije redak, mislim da znam nekoga ko ima, samo treba da se dogovorim sa čovekom. Ako već treba Digitech, možda je bolje da biram Hardwire seriju koja ima i true bypass? Nije velika razlika u ceni izmedju X serije i hardwire polovno. :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 16 Oct 2016, 20:41

Biraj naravno sta ti dusa iste. :ziveli: Samo imaj na umu da nisu svi baferi losi, a da su korisni, to niko ne moze da spori, kada su dobri tj zvucno neprimetni.. Ako ti je lanac kratak, tipa 2-3 pedale, pa ajd, ali ako imas niz pedala, plus jos kablove od minimum 6m ukupno, to vec moze da izazove neki gubitak signala (narocito ako kablovi nisu nekog normalnog kvaliteta).

Barem imati buffer na pocetku i kraju signala, ostalo izmedju true bajpas, ako se bas mora.

RadeRas

Post by RadeRas » 16 Oct 2016, 20:59

Ja to kući Baba, nemam ti ja bend i te probleme na bini i tako, za to ne brigam. Ali i u sobi čujem promenu u zvuku kod ove CE5 bosove pedale zato bih da je udomim nekom kome ne smeta, a ja bih neku bez tog problema. :D :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 17 Oct 2016, 03:02

Baba Slim wrote:Ja bih samo dodao na listu i moj omiljeni chorus ikada - Ibanez CS9.

Takodje odlican chorus ako ga ulovis na oglasima je i Carl Martin Classic chorus, nov je bio nesto ispod 100e, imao sam ga (polovnog, mint) i u momentu ludila prodao, jbg.
Vidiš, potpuno sam smeo sa uma CS9....
U pravu si, odličan korus, upada na listu bez razmišljanja.

tocilj

Post by tocilj » 17 Oct 2016, 03:10

RadeRas wrote:Taj Ibanez CS9 ima jedan na oglasu ali je na ceni. To bi trebalo biti pandan Boss CE2? Sem njega, malo toga gotovo ništa sa spiska u oglasima. Nekada ih na KP ima previše a sada premalo, takav period. Biće toga pa ću uzeti onog koji je povoljniji. Rado bih neki koji je true bypass da nema problema sa signalom uopšte kada je isključen. Hardwire cr7 je dobar savet. Pratiću kako se kreće polovan jer je iz kvalitetnije Digitech serije i nema problema sa signalom. Ovaj moj ću na oglase svakako
Mislim da CR7 možeš da ubodeš za 60-tak evra. Svirao sam i taj iz x serije, hardwire je ipak drugi nivo. Hardwire serija se više ne proizvodi, tako da će ih biti sigurno.
Ako naletiš na neki zanimljiv flanger ili phaser po sličnoj cijeni možda bih se i mijenjao....slabo koristim korus u poslednje vrijeme a i uvijek me nerviralo kod hardwire serije što su pedale tako glomazne, iako je ovo drugi put da sam kupio ovaj korus:-D

bancika

Post by bancika » 17 Oct 2016, 15:18

cini mi se i ovo da je dobar deal, da kupujem, sigurno bih ozbiljno razmotrio TC Dreamscape...yeah, yeah, jesam Petrucci fanboy, ali cini mi se da radi puno stvari (chorus i flange i vibe) i na demoima zvuci solidno. Plus dobijes toneprint.

http://www.ebay.com/itm/New-TC-Electron ... SwGvhUFmpP

Traze 130$ (kosta preko 200$ u radnjama), dobijes dva patch kablica i pise da je samo 5$ postarina do nas

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 18 Oct 2016, 23:55

CE-2 i CS-9 su legendarni chorusi (ja sam chorus fanatik i imam CE-2, kao i Arion SCH-1), ali obe pedale imaju isti buffer kao i CE-5, tako da ako ti to smeta, možda je ipak bolje da juriš neku true bypass varijantu. Vodi računa da bypass kod podosta MXR pedala nije TBP iako marketing maltene kaže da jeste. Možeš na kraju krajeva možda da napravih klon nekog jednostavnog chorusa. Ako nemaš osciloskop, odustani odmah od izgradnje CE-2 , inače srećno sa podešavanjem trimera. Na kraju krajeva, možeš da ugradiš relejni TBP za CE-5, to bi verovatno bilo najlakše i najjeftinije rešenje ako ti svidja sam zvuk pedale (mada je to za moj ukus verovatno najodvratniji chorus koji sam ikad čuo).

RadeRas

Post by RadeRas » 19 Oct 2016, 10:10

Malo sam gledao cene i modele, osim ove hardwire nema neka da je true bypass u klasi ovih koje nisu skupe mnogo. Lepa ideja za taj relej, malo ću da proučim po internetu kako to izgleda. Video sam i na KP da ga ima za svega 10 evra. :) Boss CE2 svi kažu da je extra, ali ako treba podešavanje osciloskopom, da bi se igrao kloniranja, ostaviću to za neki drugi put. :hide:
tommytigh77 wrote:ako ti svidja sam zvuk pedale (mada je to za moj ukus verovatno najodvratniji chorus koji sam ikad čuo).
Jbg. uskusi su različiti. Ja sam sinoć dosta slušao i probao MXR M234 Analog Chorus i zvuči mi tamnije od CE5, dopao mi se mnogo, ima ga i u zvučnicima u toku svirke, i toplije mi zvuči nekako milije nego boss. Nisam primetio to curenje kada je isključen ali ne mora da znači bila je proba a ja navikao u sobi. Dobro da se svi slažu da je par korusa vrednih i da ne treba tu eksperimentisati. Ako se pojavi povoljan oglas kupiće se. :ziveli:

Post Reply