Chorus pitanje/preporuka

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tommytigh77

Re: Chorus pitanje/preporuka

Post by tommytigh77 » 19 Oct 2016, 17:47

RadeRas wrote:Jbg. uskusi su različiti. Ja sam sinoć dosta slušao i probao MXR M234 Analog Chorus i zvuči mi tamnije od CE5, dopao mi se mnogo, ima ga i u zvučnicima u toku svirke, i toplije mi zvuči nekako milije nego boss.
Pa, kako su onda ukusi različiti? :D Prvi analogni chorus koji si probao, i eto, odmah ti se više svidja od Bossa. Da si isprobao gomilu chorusa kao ja, shvatio bi da od CE-5 teško da postoji gori, hladniji chorus.
Uglavnom, ako ti se svidja analogni chorus (a kome normalnom se ne svidja), ne moraš nužno da juriš nešto od 100+ eura. Treba pročačkati po KP, ranije sam često vidjao Ibanez choruse iz 80-ih, malo manje popularne modele poput Twin Cam i sličnih za 40-ak eura. To je sve Maxon izrada sa MNxxxx kolima, dakle prava stvar. Na to se doda TBP i udri.

RadeRas

Post by RadeRas » 19 Oct 2016, 18:54

tommytigh77 wrote:
RadeRas wrote:Jbg. uskusi su različiti. Ja sam sinoć dosta slušao i probao MXR M234 Analog Chorus i zvuči mi tamnije od CE5, dopao mi se mnogo, ima ga i u zvučnicima u toku svirke, i toplije mi zvuči nekako milije nego boss.
Pa, kako su onda ukusi različiti? :D Prvi analogni chorus koji si probao, i eto, odmah ti se više svidja od Bossa. Da si isprobao gomilu chorusa kao ja, shvatio bi da od CE-5 teško da postoji gori, hladniji chorus.
Uglavnom, ako ti se svidja analogni chorus (a kome normalnom se ne svidja), ne moraš nužno da juriš nešto od 100+ eura. Treba pročačkati po KP, ranije sam često vidjao Ibanez choruse iz 80-ih, malo manje popularne modele poput Twin Cam i sličnih za 40-ak eura. To je sve Maxon izrada sa MNxxxx kolima, dakle prava stvar. Na to se doda TBP i udri.
Da, nakon što sam čuo ovaj MXR, stvarno lepo, nema primedbi tu. Jesi u pravu, glupo je da sa digitalnog opet predjem na digitalni samo zbog bajpasa. Priznajem da nisam ni razmišljao u ovom pravcu, analogni protiv digitalnog. Staviću CE5 na oglase i pojuriću analogni i ako treba stavi se to kolo za prespajanje. Svidja mi se ovaj MXR, ako se pojavi sa razumnom cenom kupujem. Čovek kaže da ga je kupio za 70 evra. :ziveli:

RadeRas

Post by RadeRas » 19 Oct 2016, 19:11

Ovaj Twin Cam ni blizu 40 evra, celih 100: https://www.kupujemprodajem.com/Ibanez- ... -oglas.htm :O.o:

RadeRas

Post by RadeRas » 19 Oct 2016, 21:48

Video sam sve te oglase. Nemoj da misliš da je 65 evra baš džabe. A i digitalni je kao i Boss samo ima taj bypass. Taj Ćira ne prodaje baš "džabe" kontaktirao sam njega, skup je i poziva se na Mitros. Ćao i bon vojaž od mene. Jurim analogni sada bez pardona. Ovaj Malekko je kazu dobra stvar ali 100 evra ne dam za korus. Ima jeftinjih analognih sigurno, samo polako, biće toga kamara. :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 19 Oct 2016, 23:17

RadeRas wrote:
Video sam sve te oglase. Nemoj da misliš da je 65 evra baš džabe. A i digitalni je kao i Boss samo ima taj bypass. Taj Ćira ne prodaje baš "džabe" kontaktirao sam njega, skup je i poziva se na Mitros. Ćao i bon vojaž od mene. Jurim analogni sada bez pardona. Ovaj Malekko je kazu dobra stvar ali 100 evra ne dam za korus. Ima jeftinjih analognih sigurno, samo polako, biće toga kamara. :ziveli:
Rade nemoj da se tripuješ, korus je posebna zvijer i digitalno/analogna priča nema veze sa vezom (za razliku od fejzera npr.). Npr. Budda chorus ili charl martin su analogni korusi a sranje su potpuno.
Moj kum sa kojim sviram stalno ima MXR i upoređivali smo hardwire i mxr 1/1....sa Hardwire se može napraviti identičan zvuk bilo kojeg setupa, čak smo se zezali sa testom na slijepo. Hardwire ima prednost što može da zvuči kao bilo koji drugi korus. Mxr je dobar zato što je manji i pitomiji, ali generalno nema neke razlike u zvuku između Hardwire i MXR.

Naravno da ima gomila bolji korusa od Hardwire, ali mislim da za neku cijenu od 50-60 evra, trenutno nema bolje. Jedino ako ti baš leži EHX boja korusa, onda ima Neo Clone. Ali pošto silaziš sa Boss-a preporučujem ugrabi Hardwire. Ili bar probaj. Ako dolaziš nekad u NS, možeš i kod mene.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 20 Oct 2016, 11:12

tocilj wrote:Rade nemoj da se tripuješ, korus je posebna zvijer i digitalno/analogna priča nema veze sa vezom (za razliku od fejzera npr.). Npr. Budda chorus ili charl martin su analogni korusi a sranje su potpuno.
A u čemu je razlika onda kod fejzera, ako kod chorusa nije? Mislim, ako je analogni chorus loše izveden (Carl Martin, haha, ja nisam ni znao da prave) naravno da će da zvuči lošije od dobrog digitalnog (što ovaj Digitech u odnosu na CE-5 jeste). Ali ako pričamo o dobrim analognim chorusima, ja još treba da čujem digitalni koji prilazi makar na svetlosnu godinu po kvalitetu zvuka. Tako da...
RadeRas wrote:Ovaj Twin Cam ni blizu 40 evra, celih 100
. Dobrih sprava IMA, samo treba imati strpljenja i čačkati po oglasima svakodnevno, a ne - danas sam našao Twin Cam za 100 eura i to je to. Pa, znaš kad će taj lik da ga proda za 100 eura? Ja sam 100 eura dao za Arion u mint stanju, pa ti vidi... Prošle godine sam ortaku našao za 30 eura Rocktek chorus koji je kopija Ariona, boles' totalna. Jes' da je kućište nikakvo, ali se prepakuje i ćao. Dakle, polako.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 20 Oct 2016, 11:47

Izvinjavam se na ubacivanju, a Carl Martin chorusi su daleko od sranja, i onaj iz Classic serije crveni, i onaj iz skuplje serije pedala, ako se ne varam imaju dupli, tj dvokanalni chorus sa odvojenim podesavanjima. Kapiram da je ok reci da se nekome ne svidjaju, ali da su sranje... Teske reci.

tocilj

Post by tocilj » 20 Oct 2016, 14:22

tommytigh77 wrote:
tocilj wrote:Rade nemoj da se tripuješ, korus je posebna zvijer i digitalno/analogna priča nema veze sa vezom (za razliku od fejzera npr.). Npr. Budda chorus ili charl martin su analogni korusi a sranje su potpuno.
A u čemu je razlika onda kod fejzera, ako kod chorusa nije? Mislim, ako je analogni chorus loše izveden (Carl Martin, haha, ja nisam ni znao da prave) naravno da će da zvuči lošije od dobrog digitalnog (što ovaj Digitech u odnosu na CE-5 jeste). Ali ako pričamo o dobrim analognim chorusima, ja još treba da čujem digitalni koji prilazi makar na svetlosnu godinu po kvalitetu zvuka. Tako da...
RadeRas wrote:Ovaj Twin Cam ni blizu 40 evra, celih 100
. Dobrih sprava IMA, samo treba imati strpljenja i čačkati po oglasima svakodnevno, a ne - danas sam našao Twin Cam za 100 eura i to je to. Pa, znaš kad će taj lik da ga proda za 100 eura? Ja sam 100 eura dao za Arion u mint stanju, pa ti vidi... Prošle godine sam ortaku našao za 30 eura Rocktek chorus koji je kopija Ariona, boles' totalna. Jes' da je kućište nikakvo, ali se prepakuje i ćao. Dakle, polako.
Pričao sam o korusima u cjenovnom rangu. A kada sam rekao da nema razlike, iza toga stojim jer sam upoređivao pedale. Ni jedan digitalni fejzer ili dilej (bar od onih koje sam probao, a probao sam dosta) ne zvuči kao analogni. Većina dobrih digitalnih korusa mogu da zvuče identično analognom i još mnogo toga. Rekoh da sam pravio test na slijepo, i svirao jedan i drugi u isto vrijeme metodom šibicarenja...kum pali jedan pa drugi, ja sviram i pokušavam da pogodim, na šta se na kraju i svelo, na pogađanje, ni on ni ja nismo mogli osjetiti razliku.
to mi se sa fejzerom nebi moglo desiti, prosto.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 20 Oct 2016, 16:31

Matori, bez ljutnje, ali to što ti ne čuješ razliku, ne znači da neko drugi ne bi mogao. Ja npr. ne bih čuo razliku izmedju dva fejzera koja su oba 4-stage, jer me ne zanima i nisam zaludjen za njih. Stvarno ne želim da zvučim kao snob, ali svaki digitalni chorus koji sam dosad čuo uživo mi je bio bljak, bez izuzetka. A imam npr. Flashback delay i skroz sam zadovoljan njime, jer mi nije toliko bitno.

RadeRas

Post by RadeRas » 20 Oct 2016, 17:22

Nisam ni znao da priča oko ovih Chorus-a podseća na Delay priču. Dele se na digitalne i analogne i imaju svoje razlike. Ja ću da uporedim ovaj Boss CE5 sa MXR M234 analognim pa ću vam reći da li čujem neku razliku. Kada sam čuo MXR bilo je super moram da priznam, ali ću ovo za sebe da uporedim da se uverim na licu mesta. Odustao sam od Hardwire true bypass pedale, jer lako za manje od 10 evra uz pomoć onog releja mogu da napravim i Boss da bude true bypass. Kada sam video da ovaj Hardwire ima one modove za menjanje analognog, moderni, pa butik korus efekt fora ej, podsetila me na onu Digitech pedalu koja radi kao 7 u jednoj distorziji, još jedna digitalna zajebancija. Sada sam zagrejan za bucket brigade čip jer je skupa i priznata fora hehe. :ziveli:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 20 Oct 2016, 20:02

Nema tu nikakve skupe, priznate fore, nikake mistike... Samo to da je Panasonic krajem 80-ih (ili početkom 90-ih) prestao sa proizvodnjom čipova koji su bili standardni za chorus šeme, pa su veliki proizvodjači morali da predju na digitalu. Inače, čipovi idu u paru, jedan je BBD, drugi je clock driver. Obično je ili kombinacija MN3007/MN3101 (Boss CE-2, DOD FX65, Ross chorus, EHX Small Clone...), ili MN3207/MN3102 (bukvalno svi Maxon/Ibanez chorusi, Arion SCH-1, DOD FX60...).

RadeRas

Post by RadeRas » 20 Oct 2016, 20:26

tommytigh77 wrote:Nema tu nikakve skupe, priznate fore, nikake mistike... Samo to da je Panasonic krajem 80-ih (ili početkom 90-ih) prestao sa proizvodnjom čipova koji su bili standardni za chorus šeme, pa su veliki proizvodjači morali da predju na digitalu. Inače, čipovi idu u paru, jedan je BBD, drugi je clock driver. Obično je ili kombinacija MN3007/MN3101 (Boss CE-2, DOD FX65, Ross chorus, EHX Small Clone...), ili MN3207/MN3102 (bukvalno svi Maxon/Ibanez chorusi, Arion SCH-1, DOD FX60...).
Šta ti misliš, ako su prestali da se proizvode pre 20 godina zašto su danas popularni ti čipovi i svaki butik skupoceni chorus i delay ima u ponudi te analogne čipove? Odakle im, iz starih zaliha pa su zato skupe, ili su to reizdanja tih panasonik čipova koje proizvode kinezi. Čipova ima svuda za kupovinu i nisu skupi, ko ih danas pravi ako je Panasonic prestao odavno? Sumnjam da se i dalje proizvode, jer ne bi postojali u prodaji, tako? Nisam kompetentan da pričam o zvuku ali me zanima koja je fora u igri oko analogije i digitalije, naročito ako se analogija prestala proizvoditi pre mnogo godina? Da li je u pitanju nostalgija pa se tu stvaraju mitovi i legende (kao kod LP i CD) ili je zaista nekada bilo bolje prostije i jednostavnije nego danas kada imaš foru da prikačiš pedalu na USB kabal i preko kućnog PCa da joj menjaš sadržaje?

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 20 Oct 2016, 20:57

Prave se čipovi i dalje, samo ne u masovnim količinama kao što je pravio Panasonic, o tome se radi. A ima i NOS zaliha. Šta skačeš da se daviš odmah, izmeri pritisak, čoveče. Kad god neko napiše nešto što tebi nije na prvu jasno, ili se ne slažeš sa nečim, odmah kreće rat. Malo ti je prenadrkan taj stav bez ikakve potrebe, ja prvi pričam da ti pomognem ako mogu, pročitaj opet polako šta sam napisao, istraži malo, pa ćeš ukapirati. Inače, govorilo se već naširoko i nadugačko na MF o tome zašto su (opravdano ili neopravdano) popularne i cenjene vintage stvari, mislim da je svima izašlo na nos. Ali ja o tome nisam hteo da pišem, prosto sam ti samo rekao činjenično stanje stvari.

RadeRas

Post by RadeRas » 20 Oct 2016, 21:15

tommytigh77 wrote:Prave se čipovi i dalje, samo ne u masovnim količinama kao što je pravio Panasonic, o tome se radi. A ima i NOS zaliha. Šta skačeš da se daviš odmah, izmeri pritisak, čoveče. Kad god neko napiše nešto što tebi nije na prvu jasno, ili se ne slažeš sa nečim, odmah kreće rat. Malo ti je prenadrkan taj stav bez ikakve potrebe, ja prvi pričam da ti pomognem ako mogu, pročitaj opet polako šta sam napisao, istraži malo, pa ćeš ukapirati. Inače, govorilo se već naširoko i nadugačko na MF o tome zašto su (opravdano ili neopravdano) popularne i cenjene vintage stvari, mislim da je svima izašlo na nos. Ali ja o tome nisam hteo da pišem, prosto sam ti samo rekao činjenično stanje stvari.
Tommy, u čemu je problem? Meni je lepo ovde sa vama, imate znanje, to poštujem. I kada tražim informaciju, pričam sa vama, ne skačem, ne znam zašto si stekao utisak da vas ja davim ovde? Razmenjujemo mišljenja da dodjemo do najboljeg rešenja, forumi postoje za takve tematike. Ne razumem, kaži iskreno? Ako treba da potvrdjujem tebi da je analogni najbolji, onda treba da potvrdjujem i Tocilj da je bolji digitalni, pa šta sam ja onda? Retardirani papagaj koji ne zna ni kako se zove? Ne morate da pišete u ovoj temi ako vam nešto smeta. Hvala i zdravo! :ziveli:
Last edited by RadeRas on 20 Oct 2016, 21:24, edited 2 times in total.

Post Reply