Klasična gitara i sviranje iste
Moderators: dejankuki, Reverse
Klasična gitara i sviranje iste
Jako bi me zanimalo ako ima neki klasični gitarista da postuje neke vežbe, kompozicije ili neke linkove ka istim....malo sam konfuzno ovo napisao ali nadam se da ste me razumeli 

Re: Klasična gitara i sviranje iste
ja nisam neki gitarista ... ali sam sa klasicnom poceo . ja bih mogao samo oko pocetnickih kompozicija . imam dosta nota tih klasicnih kompozicija ... ali uglvanom su pocetnicke ...
da li si probao malagenju ?
da li si probao malagenju ?
Nisam probao to da odsviram i mislim da nemam tu kompoziciju,ali sam uspeo dobar deo Asturias-a (Asturias) da skinem i lepo odsviram (inače to sviram na električnoj gitari pa zvuči čudno
)...ovaj način sviranja mi se baš dopada, mada nisam reskirao(rizik je bio po moje nerve) da nešto pokušavam po tom pitanju dok nisam čuo Tommy Emmanuel-a (nije klasičan gitarista ali koristi te tehnike) pa rekoh da probam nešto i da naučim i zato i pitam ima li neko ko je baš baš u tom fazonu...inače hvala na pomoći
Idem sada malo da sviruckam neke melodijce.....

Idem sada malo da sviruckam neke melodijce.....

Gledao sam neki klip na tubu kako Tommy objasnjava kako da palac postane nezavistan od ostalih prstiju ali mi ne ide nesto dobro...
Uvek sam se pitao,kako se sviraju skale prstima? Jel i dalje vazi ono pravilo palac za gornje tri i ova tri za donje ili? Ne kontam... Ako je tako onda mi nesto mnogo sporo...
I da,poslusao sam savet Tommya i uzeo sam onu trzalicu za palac i mnogo dobra stvar samo me zanima da li moze da se navezba da se korsiti bas kao trzalica znaci i odgore i odole ili je preporucljivo standardno od gore?
Uvek sam se pitao,kako se sviraju skale prstima? Jel i dalje vazi ono pravilo palac za gornje tri i ova tri za donje ili? Ne kontam... Ako je tako onda mi nesto mnogo sporo...
I da,poslusao sam savet Tommya i uzeo sam onu trzalicu za palac i mnogo dobra stvar samo me zanima da li moze da se navezba da se korsiti bas kao trzalica znaci i odgore i odole ili je preporucljivo standardno od gore?
hm ... ja sam skale svirao bez palca ...znaci prsti oznaceni I . M . A (kaziprst i , srednji , domali a )
i u kombinacijama - im , ma , ia ...
i u kombinacijama - im , ma , ia ...
Jeste da se tema ubajatila, ali možda će nekom biti od koristi ovo što ću napisati.ssmc wrote:Jako bi me zanimalo ako ima neki klasični gitarista da postuje neke vežbe, kompozicije ili neke linkove ka istim....malo sam konfuzno ovo napisao ali nadam se da ste me razumeli
Za ozbiljno, temeljno učenje najbolja je Jovičićeva Škola gitare u pet svezaka. Ta metoda je pravi klasik, jedan od najboljih udžbenika klasične gitare uopšte; srpski gitaristi treba da se ponose što je imaju.
Manje temeljnih ali zato bržih metoda ima bezbroj. Nije loš, na primer, David Oakes, Classical and Fingerstyle Guitar Techniques, izdanje Hal Leonard, 2000. Ta knjiga, u formatu pdf, sa sve pratećim audio fajlovima, može da se skine u paketu kod brata pirata putem p2p (imaju je mnogi, ili su je bar mnogi imali onda kad sam je ja skidao, a to nije bilo mnogo davno).
Bilo da čovek hoće da se u klasičnu gitaru uputi samo malo ili želi i nešto više, glavno je da se one osnovne stvari, što se tehnike tiče, postave kako treba -- da se na samom početku steknu dobre a ne rđave navike. O tome ovim putem ne može da se kaže mnogo; probaću da napišem ono baš-baš najvažnije, pa kome ustreba.
Treba od početka da imaš gitaru standardne građe, s najlonskim žicama. Da ne falšira, da ne zveči, da žice nisu previsoko iznad pragova. Po Beogradu sad ima pristojnih Yamaha od desetak hiljada naviše, ali za učenje može pristojno da posluži i matora Melodija Mengeš, pod uslovom da nije iskrivendeljena i propala. Na gitari neklasične građe, ili s metalnim žicama, ne treba da učiš čak ni ako nameravaš da posle sviraš na njoj.
Tehnika obe ruke više liči na fingerstyle bass (kad se pravilno svira) nego na električnu gitaru. Evo šta to konkretno znači:
Gitara treba da leži na levoj butini, ne na desnoj. Sedneš na nešto nisko (tronožac, tabure), raširiš noge, namestiš gitaru između. (Ili sediš na stolici normalne visine, raširiš noge, levo stopalo popneš na specijalnu hoklicu, pa onda.) Priljubiš gitaru na grudi i stomak tako da na vratu vidiš samo šestu (najdeblju, najdublju) žicu. Tako stalno: gledaš kad treba u pozicije na vratu, ali žice ne vidiš nikad.
Leva ruka dodiruje vrat samo jagodicama prstiju: jagodica palca odozdo posred širine vrata, jagodice ostalih prstiju na žice. Nikad ne držiš vrat kao šipku, tj. vrat ti nikad ne legne u ruku tako da palac proviri s gornje strane. (Taman i ako si navikao da hvataš D-dur na taj način, moraš da se odvikneš.)
Postavljanje desne ruke je naročito delikatna stvar. Ima mnogo gitarista, čak i profesionalnih, koji desnu ruku nemaju sasvim pravilno postavljenu: oni ipak sviraju, i mogu sve da odsviraju, ali sve to bude pomalo plink-plonk, fali im zvuka... Nije loše pogledati kako sviraju flamenko-gitaristi: oni žive od desne ruke, pa im je to po pravilu najjača strana.
Elem, prsti desne ruke treba da sviraju iz korena a ne iz članaka, što znači da treba da budu tek vrlo malo povijeni, skoro pravi. I drugo, prsti treba da napadaju žicu tačno popreko (pravcem kojim žica i vibrira), ne nakoso. To se postiže ovako: oslonac gornjim delom podlaktice na ivicu gitare (ne na rezonantnu ploču, i ne na bok), šaka iznad rezonantne rupe; ručni zglob isturen najdalje, prsti neukočeni, skoro ispravljeni, pruženi ka najtanjim žicama, palac blizu šeste žice ili blago položen na nju. Taj položaj je za početnika neočekivan: dlan je mnogo udaljeniji od žica nego što bi se pomislilo, i čudno je što ručni zglob onako štrči.
Pokret prstiju desne ruke je ovakav: bez gitare probaj da desnom šakom klapćeš kao kastanjetama, i videćeš da prsti rade iz korena i udaraju u dlan otvorenim jagodicama (a ne savijaju se kao u pesnicu): to je to, samo što pri sviranju radi svaki prst ponaosob, i ne leti baš do dlana... Drugo, seti se kako na nogama umeš da tareš naizmenično palac o kažiprst i kažiprst o palac (to svako ume); ispravi šaku, spojene prste obori u prav ugao prema dlanu, pa probaj da tareš kažiprst o srednji prst, isto kao ono nogama, a onda tari kraćim pokretom, opuštenije i brže, fr-fr... Treće, položi dlan blago na sto, pa ispravljenim (ali ne ukočenim) prstima lupkaj, koliko možeš, ritmično. -- Pri svemu ovome, ruka treba da bude opuštena, da osećaš da se ona skoro uopšte ne zamara i da bi tako mogla maltene u nedogled.
Sa gitarom, prvo nauči da kažiprstom desne ruke okineš prvu (najtanju) žicu tako da ti prst završi oslonjen na sledeću (nižu, deblju) žicu. (Levu ruku batali, skloni je s vrata.) Onda nauči da tako isto okidaš naizmence kažiprstom i srednjim prstom, polako ali ravnomerno, zatim malo brže ali uvek ravnomerno. Onda nauči to isto srednjim i domalim prstom, pa kažiprstom i domalim. Onda sve to na drugoj, pa na trećoj žici. Onda palcem po šestoj (najnižoj, najdebljoj) žici, opet tako da kad okine završi oslonjen na sledeću (višu, tanju) žicu; onda po petoj, pa po četrvrtoj.
Tek pošto tako naučiš da bez promašaja okidaš s osloncem na nižu žicu (ili na višu, kad sviraš palcem), počni da vežbaš levu ruku. Najpre vežbaš da ti četiri prsta pokrivaju prva četiri praga; prvo vežbaš skale; na više pozicije prelaziš tek kad utuviš šta sve ima na prva četiri praga.
Zatim naučiš da desnom rukom okidaš bez oslonca na sledeću žicu: to ti treba pre svega za akorde. Vežbaš na prve četiri žice palcem i prstima najpre na prazno, bez leve ruke: palac--kažiprst--srednji--domali i natrag; pa samo od palca naviše; pa samo od domalog naniže; pa "salatu", i sve što ti padne na pamet... Onda premestiš palac na petu žicu, pa opet... Pa na šestu, pa opet... Onda uhvatiš levom rukom neki akord koji znaš, pa mu desnom rukom radiš sve ovo što si naučio.
Toliko se, mislim, može i bez knjige, a za dalje, teško; ali i ovo je dobrih nekoliko nedelja posla za onog koji to hoće da uvežba kako valja.
Odličan post,i prilično dobro objašnjena tehnika apojanda i tiranda(tehnike desne ruke)!Svaka čast!

Knjige su zaista super!Svojevremeno,dok sam išao u muzičku,sam iz njih i učio sviranje.Izdavač ove knjige je,ako me sećanje dobro služi, "Nota Knjaževac" i ko se god interesuje za klasičnu gitaru trebao bi da pokuša da ih nabavi,berem prve 3.laza wrote:
Za ozbiljno, temeljno učenje najbolja je Jovičićeva Škola gitare u pet svezaka. Ta metoda je pravi klasik, jedan od najboljih udžbenika klasične gitare uopšte; srpski gitaristi treba da se ponose što je imaju.
Ooooooo, Fala bogu da je neko cuo za Knjzevac, pa makar i tako
(sem kad mene pitaju, odakle si, a onda neibezno pitanje,, "A gde je to?)
Evo moj skromni doprinos ... ukoliko zelite, pogledacu da li jos uvek imaju te knjige i mogu vam reci kako da ih narucite ili mogu ja da vam kupim, posaljem i platite pouzecem... ne zelim da zaradim ni dinar, SAMO da vam omogucim da dodjete do tih knjiga... na bilo koji nacin!!!
Ovde je jos uvek otvorena prodavnica koja prodaje SVE iz njihove ponude!!!

Evo moj skromni doprinos ... ukoliko zelite, pogledacu da li jos uvek imaju te knjige i mogu vam reci kako da ih narucite ili mogu ja da vam kupim, posaljem i platite pouzecem... ne zelim da zaradim ni dinar, SAMO da vam omogucim da dodjete do tih knjiga... na bilo koji nacin!!!
Ovde je jos uvek otvorena prodavnica koja prodaje SVE iz njihove ponude!!!
Od izdanja Note Knjazevac,korisne su zbirke kompozicija Klasicna gitara 1 i 2 Dragoslava Nikolica
Sto se tice knjiga treba posedovati i Teoriju muzike ,Marka Tajcevica,ali ovu knjigu je izuzetno tesko naci.Takodje preporucujem Teoriju muzike za muzicke skole ,Ivane Drobni.
Sto se tice knjiga treba posedovati i Teoriju muzike ,Marka Tajcevica,ali ovu knjigu je izuzetno tesko naci.Takodje preporucujem Teoriju muzike za muzicke skole ,Ivane Drobni.
Ja idem vec godinu dana na casove klasicne gitare, ucim po jovicicevoj-knjiga je dobro,jedino sto novine iz 80-ih imaju bolji dizajn od ove knjige, da i knjiga kosta preko 1000 dinara-al posto se iz nje moze veoma dobro nauciti svirati, onda je zanemarljivo. Ja sam presao 1A i sad trebam da predjem na drugu. Al zbog ljubavi prema rocku klasiku dosta slabije sviram
.

to ti je onda waste of money and time... jer nemozes nauciti rock svirajuci tarregu xD
ovo govorim iz iskustva jer znam vrlo vrlo vrlo dobro lika koji je to hteo...
Ovo sto si napisao je potpuno besmisleno.Zahvaljujuci klasicnoj skoli sviranja gitare imam iza sebe 20 uspesnih godina javnih nastupa,od Silvane do Nirvane...Duane wrote:to ti je onda waste of money and time... jer nemozes nauciti rock svirajuci tarregu xD
Last edited by Ramirez on 24 Jul 2008, 06:47, edited 1 time in total.
Ja mislim da od klasične gitare, osim što je to lepa stvar po sebi, ima i šire koristi, na dva načina.Ramirez wrote:Ovo sto si napisao je potpuno besmisleno. Zahvaljujuci klasicnoj skoli sviranja gitare imam iza sebe 20 uspesnih godina javnih nastupa, od Silvane do Nirvane...Duane wrote: [...] jer nemozes nauciti rock svirajuci tarregu xD
Prvo, klasična tehnika je najkompletnija tehnika sviranja akustične gitare. Sa tom osnovom čovek u principu može da svira šta hoće, i lako se prilagođava svakovrsnim tehničkim zahtevima koji se postavljaju u ovoj ili onoj vrsti muzike.
Drugo, sviranjem klasične muzike čovek može da proširi i produbi svoje razumevanje muzike uopšte.
Naravno, dovoljne koristi od klasične gitare ne može da ima neko ko em ne vežba dovoljno em samo svira iz nota i ne trudi se da ukapira kako je vođena melodija i harmonija u komadima koje svira.
ok, sto znaci da si svirao nirvanu i silvanu sto znaci da nisi svirao samo to na sta se misli...
if you start rockin steady then you rockin steady if you start no rockin steady then you rockin steady later... why later? razumes na sta mislim... neko ne zeli to neko zeli...
if you start rockin steady then you rockin steady if you start no rockin steady then you rockin steady later... why later? razumes na sta mislim... neko ne zeli to neko zeli...
@Duane
Od Silvane i Nirvane se kupuju hrana,odeca,placaju racuni...i to nema nikakve veze sa tehnikama sviranja.
U ostalom,ti si dao konstataciju da citat: jer nemozes nauciti rock svirajuci tarregu xD
Skola klasicne gitare omogucava ti sirinu sviranja a na tebi je da se dalje usavrsavas i specijalizujes za ono sta te zanima.
Od Silvane i Nirvane se kupuju hrana,odeca,placaju racuni...i to nema nikakve veze sa tehnikama sviranja.
U ostalom,ti si dao konstataciju da citat: jer nemozes nauciti rock svirajuci tarregu xD
Skola klasicne gitare omogucava ti sirinu sviranja a na tebi je da se dalje usavrsavas i specijalizujes za ono sta te zanima.