Jedno pitanjce u vezi mog Ibaneza

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

gordon

Jedno pitanjce u vezi mog Ibaneza

Post by gordon » 03 Aug 2008, 21:42

Znaci kad prebacim na single coil u sredini , pocne da zuji iz pojacala, a mnogo jace kada gitaru prinesem racunaru ,ili je okrenem prema pojacalu. Na ostale cetiri pozicije nema nikakvog zujanja,samo kad prebacim na srednju poziciju! Jel to treba tako ili sta, i mogu li ja to sam da popravim ?

Hvala unapred

Critical
PedoBear

Re: Jedno pitanjce u vezi mog Ibaneza

Post by Critical » 03 Aug 2008, 21:45

Svaki single ti zuji ,nepisano pravilo ,zasto nemam pojma to bi mogao neko pametniji da ti objasni:d

Nemas sta da brines ,zuji kod svih single:D

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 03 Aug 2008, 21:46

Normalno je to tako... Singlovi zuje na distorziji, a sve ostale pozicije (1, 2, 4, 5) su hum-canceling, pa zato zuji samo na trecoj poziciji...

Koja gitara je u pitanju ako moze da se zna? :)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Aug 2008, 21:48

Ako ti bas smeta mozes da ubudzis neki hum-cancelling single u sredinu, ali ja bih se manuo corava posla :)
Btw, poz za Uzice, drago mi je da ima mladih nada, je l' sviras u nekom bendu?
Bane
Jee tri posta u isto vreme, al' ja sam moj izmenio :)

gordon

Post by gordon » 03 Aug 2008, 21:50

Pa pise u profilu,pretpostavljam da niko to ne gleda :D

Ibanez GRG170DX

Pretpostavljao sam da treba tako,zato mi je trebalo godinu dana nekog da pitam :)

Ok hvala jos jednom,bas ste brzi

@Bane

Ma kakav crni bend,sviram tek nesto manje od godinu dana,al sam uporan! Mislim ima tu jedan basista ,i bubnjar ,ali oni su izuceni na svojim instrumentima...Pa kad i ja malo dodjem na neki nivo,onda cu videti
Last edited by gordon on 03 Aug 2008, 21:55, edited 1 time in total.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Aug 2008, 21:53

Ahhh, vec danas odgovarasmo na to pitanje...
u ovoj temi... viewtopic.php?f=20&t=3896
DrGreenthumb wrote:Hm, to ti je sve do potreba i licnog ukusa. Hum kao sto sama rec kaze (Humcancelling) blokira sum od 60Hz kome su vintage singlovi skloni, mada neki ljudi upravo taj problem smatraju neophodnim smekom takvih magneta,
A sad u tvom slusaju UVEK kad je angazovan single magnet javljace se zujanje i sum... a to se desava zbog monitora, ispravljaca, televizora, frizidera, usisivaca, telefonske baze bezicnog telefona (ispravljaca punjaca)... da skratim zbog izvora struje i magnetnih talasa u svakom slucaju..

Obzirom da ti imas H-S-H konfiguraciju... eto ti zasto se sum, brum, zuj.. javljaju SAMO kad je single magnet ukljucen, bez obzira da li je ili nije ukljucen i HUM!
Eto zbog toga...

Mozda ces postaviti ti ili neko drugi pitanje: "A kako da ukinem to zujanje"?
odgovor glasi... na singlu nikako ili stavi humbucker...
onaj Humbucker koji ima dimenzije Sngle magneta!!!

Edit, CETRI odgovora i moj peti u JEDNOM minutu!!!!

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 03 Aug 2008, 21:54

dejankuki wrote:A sad u tvom slusaju UVEK kad je angazovan single magnet javljace se zujanje i sum...
Cekaj bre... Ne zuji na 2 i 4 poziciji...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Aug 2008, 21:56

Uh polomise se ljudi da ti odgovore... Eto sta je pozrtvovanost! Fino sviras pa sam pomislio da si sa nekom od lokalnih grupa koje sam gledao par puta. U svakom slucaju sve pohvale!
Malo off-a, da se razbije monotonija :D
@Rax13
Hteo je da kaze SAM single, u 2 i 4 ima parce neck ili bridge magneta, ili su oba huma vezana paralelno (kod Ibaneza u drugoj poziciji).

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Aug 2008, 21:57

Zuji, zuji, ali manje... :lol:

Bez obzira kako je vezano... taj single zuji, a humovi mu ubijaju zujanje, ali ne mogu uvek da ga i ubiju...

Ahh, da, Raxe, hoce da zuji i bez distorzije. tj da se cuje neka "struja" kad nema distorzije, a tek sa dist...

gordon

Post by gordon » 03 Aug 2008, 21:59

dejankuki wrote:Zuji, zuji, ali manje...
Tacno tako ,malo sam se zaebo, zuji ali uopste nije toliko primetno ko kad je samo na 3. poziciji

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 03 Aug 2008, 22:00

Aha... okok... :mrgreen:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 03 Aug 2008, 22:01

Potvrdjujem da zuji i u 2. i 4. poz, ali manje kako rece Deki.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Aug 2008, 22:05

dejankuki wrote:Zuji, zuji, ali manje... :lol:

Bez obzira kako je vezano... taj single zuji, a humovi mu ubijaju zujanje, ali ne mogu uvek da ga i ubiju...

Ahh, da, Raxe, hoce da zuji i bez distorzije. tj da se cuje neka "struja" kad nema distorzije, a tek sa dist...
Itakako ima veze kako je vezano, jer su na 2. poziciji Ibaneza paralelno vezana dva huma, sto ce reci nema singlova, mada nisam bas siguran kako su vezani na tim jeftinijim modelima. Inace takva kombinacija zvuci gotovo kao dva singla, da nisam video semu ne bih rekao da su humovi.
Cheerz!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 03 Aug 2008, 22:15

Eee, to je onda u redu jer nema singla... a za takvo vezivanje ja nisam cuo... tako da tu onda 100% otpada sanse da ce da zuji, jer nema ni singleta, zar ne?

A sa druge strane.. hmm ... uh...

1. hoces da kazes da je u 2. poziciji vezano bridge i neck magnet preko paralelne veze i zaobilazi single?
pa onda ispada da single radi samo na dva polozaja 3. i 4.? jel tako?

2. mozda su oba tako vezani.. ali je uzet samo jedan namotaj sa humbuckera (nesto tipa coil split) sto u sustini opet daje singlove... ali nema zujanje, jer su to humbuckeri... uh al se upetljah... razumes li me sta hocu da kazem...??? i pitam..???

Jel to to?

Dodatak...

Govorimo o polozajima gde je 1. pozicija SAMO bridge a 5. pozicija SAMO neck magnet???

ili obrnuto..

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Aug 2008, 22:28

dejankuki wrote:Eee, to je onda u redu jer nema singla... a za takvo vezivanje ja nisam cuo... tako da tu onda 100% otpada sanse da ce da zuji, jer nema ni singleta, zar ne?

A sa druge strane.. hmm ... uh...

1. hoces da kazes da je u 2. poziciji vezano bridge i neck magnet preko paralelne veze i zaobilazi single?
pa onda ispada da single radi samo na dva polozaja 3. i 4.? jel tako?

2. mozda su oba tako vezani.. ali je uzet samo jedan namotaj sa humbuckera (nesto tipa coil split) sto u sustini opet daje singlove... ali nema zujanje, jer su to humbuckeri... uh al se upetljah... razumes li me sta hocu da kazem...??? i pitam..???

Jel to to?

Dodatak...

Govorimo o polozajima gde je 1. pozicija SAMO bridge a 5. pozicija SAMO neck magnet???

ili obrnuto..
Hehe, stvarno si super :D
1. Da, 1. - bridge, 2.- bridge i neck paralelno, 3.- single, 4. - pola neck-a i single 5.- neck. Ja sam bio ubedjen (po zvuku) da je 2 i 4 isti fazon, ali kad sam krenuo da menjam magnete i da se igram s tim stvarima provalio sam mnoge cake, uglavnom ih Ibanez koristi, sa onim superswitch-evima mozes da napravis svaku kombinaciju. Na mom MM-u koji je HH, u sredini je taj fazon, a zvuci kao single, ko ne neveruje nek poslusa Petrucci-a, njegove gitare su uvek tako bile vezane, nema singlova.
2. Mislim da nema tih kombinacija (barem na gitarama koje sam ja vezivao).

Post Reply