Jedno pitanjce u vezi mog Ibaneza

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sirac-šunka
vragolan

Re: Jedno pitanjce u vezi mog Ibaneza

Post by sirac-šunka » 03 Aug 2008, 23:22

Fina vam ova tema, ali sam se na kraju ipak malko pogubio...
Eve mog skromnog doprinosa:
dejankuki wrote:.. ali je uzet samo jedan namotaj sa humbuckera (nesto tipa coil split) sto u sustini opet daje singlove... ali nema zujanje, jer su to humbuckeri...
Ovo nije slucaj na mojoj gitari, tj. kad splitujem humove dobijem fin shum, tj. hum, dakle ima zujanja. Valjda postoji i nekakav hum canceling mode humbacker magneta, tako da moze radi samo jedna polovina, a druga je "umrtvljena", ali ipak sprecava shum. To nije slucaj kod mene.

E sad malo i ja da pitam ja nesto. Da li je to Dr.Green rekao da paralelno vezani humovi zvuce skoro kao singlovi? Ovo me bas zanima, posto su moji uvek paralelno vezani, pa se pitam da li da to menjam ne bi li cuo taj humbackerastiji sound? Tj. zanima da li su na gitarama koje imaju samo humove i ne prekomplikovanu elektroniku (npr. Gibson Les Paul - nema splitovanja, nema serial/parallel switch-a ) humovi uvek vezani serijski?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Aug 2008, 23:32

sirac-šunka wrote:Fina vam ova tema, ali sam se na kraju ipak malko pogubio...
Eve mog skromnog doprinosa:
dejankuki wrote:.. ali je uzet samo jedan namotaj sa humbuckera (nesto tipa coil split) sto u sustini opet daje singlove... ali nema zujanje, jer su to humbuckeri...
Ovo nije slucaj na mojoj gitari, tj. kad splitujem humove dobijem fin shum, tj. hum, dakle ima zujanja. Valjda postoji i nekakav hum canceling mode humbacker magneta, tako da moze radi samo jedna polovina, a druga je "umrtvljena", ali ipak sprecava shum. To nije slucaj kod mene.

E sad malo i ja da pitam ja nesto. Da li je to Dr.Green rekao da paralelno vezani humovi zvuce skoro kao singlovi? Ovo me bas zanima, posto su moji uvek paralelno vezani, pa se pitam da li da to menjam ne bi li cuo taj humbackerastiji sound? Tj. zanima da li su na gitarama koje imaju samo humove i ne prekomplikovanu elektroniku (npr. Gibson Les Paul - nema splitovanja, nema serial/parallel switch-a ) humovi uvek vezani serijski?
To zavisi od magneta, tj. u najvecem broju slucajeva, kad splitujes hum dobijes samo jedan coil koji ce da zuji, naravno. Neki magneti i u tom slucaju imaju tzv. dummy coil koji ne utice na zvuk znacajno, ali ubija 60cycle hum. Mislim da su na Gibsonu vezani serijski, sto znaci 1. bridge 2. i jedan i drugi serijski 3. neck. Na mom MM-u nije tako, sigurno si slusao DT pa na onim clean pasazima gitara zvuci kao da su singlovi u pitanju. Paralelno vezivanje ima smisla samo u centralnoj poziciji, inace daje neki vrlo tanak out-of-phase honky ton, pa sad, nekome se i to dopada, pa trpaju switcheve za te varijante.

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 03 Aug 2008, 23:37

Za GRG170DX imate na Ibanezovom sajtu:
http://www.ibanez.co.jp/world/country/frame_serbia.html

Image

Znaci:
1.pozicija-ceo humbucker
2.pozicija-splitovan bridge humbucker u sprezi sa singlom koji je okrenut za 180% u odnosu na humbucker (rade izvan faze),tako da daju svetliji ton(zbog razmaknutosti)
3.pozicija-single magnet(ova pozicija se i najredje koristi)
4.pozicija-splitovan neck humbucker u sprezi sa singlom
5.neck humbucker

sirac-šunka
vragolan

Re: Coil splitter vs. Serial/parallel switch

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 00:20

DrGreenthumb wrote:Mislim da su na Gibsonu vezani serijski, sto znaci 1. bridge 2. i jedan i drugi serijski 3. neck. Na mom MM-u nije tako
Znaci da su i tvoji humovi uvek i pri svakoj kombinaciji vezani paralelno kao i kod mene? Nemas mozda serial/parallel switch? Moj G&L ga je imao, ali je to prebaceno u coil splitter i dan danas se pitam koliko sam time dobio, a koliko izgubio. Inace, u pitanju je bass sa dva huma, nesto slicno kao i MM-ov model.
DrGreenthumb wrote:...sigurno si slusao DT pa na onim clean pasazima gitara zvuci kao da su singlovi u pitanju.
Slusao nesto jesam, ali sam i kod mene primetio da coil splitter i ne cini neku drasticnu promenu, tj. zvuk je sa paralelno vezanim humovima nesto tamniji u odnosu na singlove, ali ne preterano. To splitovanje ima, pak veci znacaj kada na gitari dodam i malo basa, pa je ton i masniji i nesto definisaniji.
DrGreenthumb wrote:Paralelno vezivanje ima smisla samo u centralnoj poziciji...
Ovo mi bas i nije najjasnije... Mislio si na centralno poziciju pick up selector prekidaca, tj. kada na HH gitari rade oba magneta? Sto nas dovodi do zakljucka da zaseban rad humova koji su paralelno vezani, po tebi nema smisla (cega sam se i ja plasio)? Kako je opet na tvojoj MM gitari? Kod mene ne postoji nijedna serijska veza u bilo kom polozaju.

P.S. Stvarno se izvinjavam, ako je ova teme otisla u...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 04 Aug 2008, 00:27

sirac-šunka wrote:
DrGreenthumb wrote:Mislim da su na Gibsonu vezani serijski, sto znaci 1. bridge 2. i jedan i drugi serijski 3. neck. Na mom MM-u nije tako
Znaci da su i tvoji humovi uvek i pri svakoj kombinaciji vezani paralelno kao i kod mene? Nemas mozda serial/parallel switch? Moj G&L ga je imao, ali je to prebaceno u coil splitter i dan danas se pitam koliko sam time dobio, a koliko izgubio. Inace, u pitanju je bass sa dva huma, nesto slicno kao i MM-ov model.
DrGreenthumb wrote:...sigurno si slusao DT pa na onim clean pasazima gitara zvuci kao da su singlovi u pitanju.
Slusao nesto jesam, ali sam i kod mene primetio da coil splitter i ne cini neku drasticnu promenu, tj. zvuk je sa paralelno vezanim humovima nesto tamniji u odnosu na singlove, ali ne preterano. To splitovanje ima, pak veci znacaj kada na gitari dodam i malo basa, pa je ton i masniji i nesto definisaniji.
DrGreenthumb wrote:Paralelno vezivanje ima smisla samo u centralnoj poziciji...
Ovo mi bas i nije najjasnije... Mislio si na centralno poziciju pick up selector prekidaca, tj. kada na HH gitari rade oba magneta? Sto nas dovodi do zakljucka da zaseban rad humova koji su paralelno vezani, po tebi nema smisla (cega sam se i ja plasio)? Kako je opet na tvojoj MM gitari? Kod mene ne postoji nijedna serijska veza u bilo kom polozaju.

P.S. Stvarno se izvinjavam, ako je ova teme otisla u...
Otisla je u totalni off, ali sta sad,moramo imati malo oduska :) Pazi, nisam bio jasan, kod mene su vezani serijski neck i bridge, a u centralnoj poziciji su paralelno, inace samo serijski ce dati pun zvuk hama, ako ga vezes samog paralelno bice i dalje ham, znaci nema zujanja ali ce output biti manji i ton nesto svetliji. Inace ne znam kakva je situacija kod bas gitara, ali serijski wiring je daleko pozeljniji, makar kod hambaker gitara, taj paralelni se obicno koristi u kombinaciji oba magneta i to ne tako cesto cini mi se. Moj ti je savet da probas da prevezes sve serial, kao kod Les Paula, ipak je taj nacin s razlogom najkorisceniji. Za ove cake kao kod mene treba ti specijalan switch. Btw, jesi li siguran da je vezano paralelno? To je dosta retko, barem fabricki... Evo ti link za jedan dobar sajt http://www.1728.com/guitar.htm

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 00:55

Hvala, sada je sve mnogo jasnije.
DrGreenthumb wrote:Btw, jesi li siguran da je vezano paralelno? To je dosta retko, barem fabricki...
Jesam, i ne, nije fabricki. Fabricko stanje svoje gitare nisam probao...
DrGreenthumb wrote:Moj ti je savet da probas da prevezes sve serial, kao kod Les Paula, ipak je taj nacin s razlogom najkorisceniji. Za ove cake kao kod mene treba ti specijalan switch.
Kako sam cuo, na basu dva huma u serijskoj vezi kada rade zajedno daju suvise taman i nedefinisan zvuk, ili neki zvuk koji bi se mogao koristiti samo u teskom metalu, sto ja ne sviram.
Svidja mi se ova tvoja kombinacija, a najradije bih da imam i coil splitter i serial/parallel switch posebno, pa cu razmisljati i u tom pravcu.
Hvala jos jednom, sada mi je sve jasno, jos bolje, trgo sam se da razmisljam malo i u ovom pravcu i nadam se da cu naci jos neki upotrebljivi, mozda i bolji zvuk svoje gitare :) !

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 04 Aug 2008, 00:58

sve ovo uopste nije bio off... i dalje se pricalo o povezivanju i konfiguraciji magneta....

relaaaxxx !!!

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 04 Aug 2008, 01:30

sirac-šunka wrote:Hvala, sada je sve mnogo jasnije.
DrGreenthumb wrote:Btw, jesi li siguran da je vezano paralelno? To je dosta retko, barem fabricki...
Jesam, i ne, nije fabricki. Fabricko stanje svoje gitare nisam probao...
DrGreenthumb wrote:Moj ti je savet da probas da prevezes sve serial, kao kod Les Paula, ipak je taj nacin s razlogom najkorisceniji. Za ove cake kao kod mene treba ti specijalan switch.
Kako sam cuo, na basu dva huma u serijskoj vezi kada rade zajedno daju suvise taman i nedefinisan zvuk, ili neki zvuk koji bi se mogao koristiti samo u teskom metalu, sto ja ne sviram.
Svidja mi se ova tvoja kombinacija, a najradije bih da imam i coil splitter i serial/parallel switch posebno, pa cu razmisljati i u tom pravcu.
Hvala jos jednom, sada mi je sve jasno, jos bolje, trgo sam se da razmisljam malo i u ovom pravcu i nadam se da cu naci jos neki upotrebljivi, mozda i bolji zvuk svoje gitare :) !
Kewl, nema na cemu, drago mi je ako sam ti pomogao, mada mi nije jasno da li ti pricas o svojoj bas gitari ili gitari :D , o bas magnetima i wiringu bas i ne znam puno, mozda bas tako treba kao sto je kod tebe. Ali jedini pravi savet koji mogu da ti dam je da probas da povezes drugacije pa da vidis da li ti se dopada, empirijski. Ako si iole vican sa lemilicom ne mozes nista da zeznes :)
Srecno!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 09:52

DrGreenthumb wrote:o bas magnetima i wiringu bas i ne znam puno,
Nema tu vece razlike, samo se neke kombinacije koje se cesce koriste na gitari redje upotrebljavaju na basu i obratno, ali ni to nije neko pravilo.
DrGreenthumb wrote:mada mi nije jasno da li ti pricas o svojoj bas gitari ili gitari :D
Sve vreme o bas gitari:
Image
DrGreenthumb wrote:Ali jedini pravi savet koji mogu da ti dam je da probas da povezes drugacije pa da vidis da li ti se dopada, empirijski. Ako si iole vican sa lemilicom ne mozes nista da zeznes :)
Srecno!
Hocu, sigurno.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Aug 2008, 12:22

A cutis da imas G&l 2000! :mrgreen:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 04 Aug 2008, 16:08

Nisi bas pazljivo prebrojao zice, ovo je L2500 :)

Nije bas da sam 'teo da ga sakrijem :oops: ... isprva sam se i hvalio tu i tamo, pa rekoh, cekaj stani malo, nije sve u gitari, mnogo vise je i u sviracu... :hide: Eto, sad ispade opet da se falim...
Ali ovaj problem oko vezivanja humbackera me je stvarno zanimao.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 04 Aug 2008, 16:39

Mozda za par dana budem i ja imao isto G&L. :D

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 04 Aug 2008, 23:58

sorry za off :
VVrabac koga boli briga sto ces ti mozda imati G&L ... covijek pita za magnete ...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 05 Aug 2008, 00:19

Pa mene jest zanimalo, jer cu ovako cuti impresije o standardno vezanim humovima na G&L-u. O tome sam i pisao Braci, ali na pp da ne bi preterali sa offiranjem, a ti, eto nisi ni morao da se mesas. :)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 05 Aug 2008, 14:13

...

Post Reply