Disdained

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

zolideathmetal
Urednik

Disdained

Post by zolideathmetal » 09 Mar 2007, 16:49

Moj brutal death bend x) tek smo poceli, and this is what we came up with :)
Sta kazete? (pravila jos uvek stoje, ako ne volite ovaj pravac, nemojte pisati "ovo nije muzika" itd itd)

http://www.box.net/public/v2qzyju8e6

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Mar 2007, 16:54

Zoli ja inace ne slusam Brutal tako da ti mogu reci samo da se meni ne svidja.

by the way,kakva je ovo distorzija ,mislim ja nista ne razaznajem :cry: :cry:

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 09 Mar 2007, 17:21

pa jbg...nemam uslove da snimam ovako nesto :/
lik je iz A i brzo svira, puno tonova...nemogu da napravim da se sve cuje :/

Critical
PedoBear

Post by Critical » 09 Mar 2007, 17:42

Razumeo :wink:

Vazno je da se bubanj cuje :lol: :lol: :lol: :lol:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Mar 2007, 19:00

Bra-teee... Od ovog nema teže.

A jel' snimano u nekom studiju, ili kroz kompjuter? Vokali su strašno prezentni, pa bih rekao da je studio.

Za TaKvU gitaru, meni se čini, gitaristi treba Big Muff - "clean" distorzija (slaba, više kao boost) ide kroz Muff i "lomi" ga, to zvuku daje težinu i masu, onda još, eventualno, u postprodukciji ekvilajzerom izvučeš mrvicu sredine (2 kHz), dupliraš traku i pannuješ je jaaako široko.

Shemu za Muff možeš lako da nađeš na netu, materijali su jeftini (vrlo jednostavna pedala). U Guitar Rigu ima emulacija, ali teško je u Rigu napraviti takvu "lomljavu" - lak drajv u Mafa - da sve zvuči kao Aphex Twin. Bar meni softverski nije uspelo... Možda sa OctaBuzzom, takođe možda posle nekog "lakšeg" drajva - http://www5c.biglobe.ne.jp/%7Ebuzzroom/ ... oldvst.zip.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 09 Mar 2007, 19:43

:metal: :metal: :metal: :metal: :metal: :metal: :metal:
Sve je do yaya , pevac vam je zakon !

Za ovakav zvuk gitare treba zoom :rlol: , ne vredjam vec kazem Roll-u.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Mar 2007, 22:34

A, ZaTo Zoom zovu "zujalo"... Ipak, nikad nisam shvatao što toliko vređaju Zoomčiće, zvuk je pristojan.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 11 Mar 2007, 13:16

Sve je snimano kod mene O_o
Gitara : SG (original) sa trinaestkama. iz A stima, preko Metal Zone 2
Vokali : neki sony-ev stereo mic x)
sve to u Sound Blaster Live!, cubase SX 2 :)
Bubnjevi su Drumkit From Hell

Molim te Rocket, objasni tacnije kako da snimim ove gitare, da izlaze kako valja...zato sto ovako se nista ne razume (sem ako znas pesmu napamet )

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Mar 2007, 14:15

Jedino sto mogu da ti kazem je da nema leba od snimanja samo kroz distorziju. Ili da cuknes mt2 , upalis guitar rig i neko pojacalo u njemu pa onda snimas. Ili da skines onaj free vst gde je jcm900 (jel taj bese? ima u nekoj temi) . Ili da pozajmis od nekoga procesor ili neku digitech distorziju koja ima izlaz za mixer i amp simulator (a sve nove ih imaju). Bar su moja iskustva takva. Distorzija koja je pravljena za pojacalo bas i nece da radi na kompu kako treba :) .
Last edited by KnightOfDoom on 11 Mar 2007, 15:08, edited 1 time in total.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 11 Mar 2007, 14:21

Ponavljam se ali... DI box rešava stvar.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Mar 2007, 15:02

Naravno da bi izmedju kompa i distorzije trebao da bude di box, ali da bi "probudio" distorziju treba pojacalo , ili simulacija pojacala na kompu.
Ili da bude aktivni di box ... sto si trebao da naglasis :D nece sa svakim.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Mar 2007, 15:53

...sa onim što imaš, najvažnije ti je da gledaš da ti se frekvencije ne poklapaju.

Ja bih to uradio ovako (pažnja, nisam baš veliki majstor): znam da se uglavnom poklapaju frekvencije vokala i frekvencije gitare. Najjednostavnije - pogledaj ovu tablicu.

Image

I tipičan glas i tipična gitara u snimku imaju "muda" uglavnom između 100 i 200 herca (teške gitare i teški vokali su bliži stotki, verovatno) i "najprezentniji" su između 1 kHz i 5 kHz. Čim ih najstandardnije snimiš i pustiš - obe stvari u centru zvučne slike, slične glasnoće - jedno smeta drugom.

To se leči na više načina, najbolje da primeniš sve: "panuj" gitare levo i desno, tj. makni ih iz centra, a vokal ostavi u centru; iskoristi neki "stereo positioning" plagin kao što je Wave Arts Panorama umesto "panninga", ali pažljivo, ume da zamuti sliku; iskoristi neki merač frekventnog opsega kakav je, recimo Waves PAZ Analyzer koji će ti tačno reći na kojim je frekvencijama gitara, a na kojim glas.

Onda poslušaš samo gitaru - gde joj je "meso"? Lupam, neka je najjača na 125 hZ - to je pre "meso" basa, ali ti hoćeš "niske" gitare. I recimo da glas "peakuje" na 250 hZ. Tu je tvoj problem - prvi harmonik gitare je 125 x 2, odnosno na 250 hZ, smeta vokalu.

Uzmi dva grafička ekvilajzera, jedan stavi na gitaru, jedan na vokal. U startu seci sve ispod 50 hZ i iznad 15 kHz, zvučnici to ne reprodukuju, samo stvara subsonike i ultrasonike koji nerviraju. Gitaru bustuj na 125 hZ (ako ti je PAZ Analyzer rekao da joj je tamo "meso"), seci sve od 200 hZ do 500 hZ, još jedan boost na 500 x 2, odnosno na 1 kHz.

Vokal bustuj na 250 hZ, 250 x 2 (500 hZ, tamo gde si "katovao" gitaru - oslobodio si prostor vokalu), propusti boost na 500 x 2 jer je tamo treći harmonik gitare i boostuj oko 2 kHz.

Sada u zvuku postoje "niše" i u njih je "smešten" zvuk bez da se "gužva" u gomili. Nastavljaš tako što sečeš u vokalu i gitari doodatne "niše" da bi stao bas i njegovi harmonici, bubnjevi i njihovi harmonici...

Ovo je sve vrrrrlo ukratko i bazično rečeno, naravno. Glavni princip je - "iseci krišku" gitare da bi tamo ubacio "krišku" vokala, i obrnuto, i tako za sve instrumente dok se sve ne razdvoji od svega.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 11 Mar 2007, 17:01

sad sam analizirao gitare i vokale (bubnjeve nemogu jer mi je sve u jednoj traci :/ nemogu ni da diram nista od toga u DAW-u)...
znaci, mislim da je sve kul, jer su gitare istancane oko 100-130, a vokali tek oko 250-380 a to se ne poklapa....e sad...jel moram da secem nesto zbog tih 125x2=250?
ako jeste...sta?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Mar 2007, 01:08

Pa, ja bih sekao, pošto mi se čini da se u snimku definitivno poklapaju vokal i gitare...

Ovo mu dođe kao Biblija za "heavy gitare" - http://www.badmuckingfastard.com/sound/ ... an.html#EQ , tebi će to trebati bukvalno svaki čas. Čovek tu analizira: 250 - 320 hZ je "visoki centar" mesa gitare, tu je još uvek "chugga chugga" ali tu, verovatno, upada to "zujanje" na gitarama koje smeta snimku. Seci gitaru baš tu gde je donji deo vokala, samo malo, 3 decibela ili tako nešto.

Pokušaj po Slipeprmanovom savetu: definitivno seci sve do 50 hZ. Možda stavi tanak tesan reverb na 50 - 90 hZ, ali tako da ga aktivira samo jak "chug" i da ne bude "blata (to pomaže da se iz daljine, kroz betonski zid, negde van prostora u kome su zvučnici, zvuk čuje "tešnje" i mračnije, umesto da "zuji"). Seci sve oko 7 - 9 kHz, "narrow bell" na 130-240 hZ, skidaj par decibela na 300 hZ "narrow bellom", seci debelo (6 dB) na 6 kHz, ali onda dodaj cca 6 dB na 15 kHz. Ako sve to odradiš u Waves Q8 Paragraphicu, dobićeš ovo:

Image

Obrati pažnju na kojim frekvencijama je kakav "bell", vidi se na slici. Možda izgleda glupo i možda je malo pipavo za namestiti i možda je solo loš zvuk, ali čovek zna o čemu priča... Ovo seče otprilike tačno tamo gde vokal treba da dođe, rasterećuje mesta za bas, bubnjeve i činele, i generalno - radi...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Mar 2007, 01:29

...a evo kako izgleda kada se tako namešteni EQ aktivira: snimio sam jednu "fizzy" gitaru Slayerom 2 (da AmpliTube i Rig ne bi unapred filterisali moju gitaru). Ovako zvuči pre EQa:

http://www.bigupload.com/d=EFDB11FF

A ovako zvuči posle EQa:

http://www.bigupload.com/d=0028921E

Kao što se čuje, "fizz" je nestao - kao da je dinosaurus. A težina i "impact" su još tu.

Post Reply