4 ili 5 zica

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
bspainkiller

4 ili 5 zica

Post by bspainkiller » 11 Aug 2008, 02:13

Pozdrav svima,nov sam na ovom forumu a i u svetu muzike,do sad sam imam ibanez btb200,skupio sam neke pare da uzmem nesto novo,pa bih zamolio ako bi mogli da mi objasnite razliku izmedju 4-zicanog i 5-zicanog basa,da bih znao sta da trazim...i ovenutalno neki prednog za bass,preferiram ibanez...

KnightOfDoom
Site Admin

Re: 4 ili 5 zica

Post by KnightOfDoom » 11 Aug 2008, 03:17

Dobrodosao.
Pa razlika je u toj jednoj zici :lol:
Zavisi sta sviras i da li imas potrebu za tom zicom. Ako je u pitanju neki "moderan" metal peta zica je vise nego pozeljna. Opet , ako ti i nisu potrebni ti nizi tonovi (a za neku "normalnu" muziku uglavnom nisu) mozes iskoristiti tu dodatnu zicu da ne letis rukom tamo-vamo. A vrlo je upotrebljiva i kao oslonac za palac :)
Glavna pitanja bi bila:
- da li si naisao na neku pesmu pesmu za koju ti treba ta zica?
- koju vrstu muzike bi svirao?
- koliko bi para dao za novi bas?

bspainkiller

Post by bspainkiller » 11 Aug 2008, 13:11

Hvala ti puno na odgovoru,zanima me samo,da li ima razlike u tonu izmedju 4i 5 zicanih....
A sto se tice odgovora,ima po koja pesma za 5 zica,mada razlog zasto bih uzeo sa 5, je da imam vise mogucnosti sa tom jednom zicom,a i to sto si rekao da mi bude bolji oslonac

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Aug 2008, 15:01

Nema, jedina razlika ti je 5 dodatnih tonova (doduse mozes da nastimujes tu zicu i drugacije...), verovatno manji razmak izmedju zica (zavisi od proizvodjaca, kod ibaneza jeste) i siri vrat.

laza

Post by laza » 11 Aug 2008, 18:20

Music Trade trenutno ima na popustu Ibanez BTB-205 (bar u virtualnom svetu, na www.music-trade.co.yu, a imaju li ga stvarno, treba proveriti).

Što se tiče petožičnog basa generalno, treba pripaziti. Na basu slabijeg kvaliteta najslabija tačka ume da bude baš ta peta, H-žica, s problemima u intonaciji i glasnoći. I drugo, basista s neurednom tehnikom i/ili sklon brljotinama lakše se provlači na četvorožičnom basu.

Umesto basa proširenog naniže za tih par tonova koje daje H-žica, neki sviraju petožičnjak sa dodatnom gornjom žicom, C. Ako si, što kažu, kreativan, tj. ako rado čačkaš po basu i sviraš sve i svašta (makar nasamo, ako u bendu ne možeš), ova druga varijanta mogla bi da ti bude interesantna: imaš opseg od skoro 4 oktave, pa istražuj i uživaj...

bspainkiller

Post by bspainkiller » 11 Aug 2008, 20:22

Hvala svima na odgovorima i informacijama

Post Reply