Bas gitara preko kompa na hifi?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Jeff

Bas gitara preko kompa na hifi?

Post by Jeff » 20 Jul 2008, 15:03

Zdravo,
Hocu da kupim bas gitaru. Pocetnik sam, ne znam da sviram, ali volim taj instrumenat i voleo bi da je imam i da svirkam pomalo, da pustam muziku sa kompa i pratim to na basu..... mozda i da snimim poneku deonicu i td...Ovom prilikom, ako neko ima na prodaju bass do 150evra (moze i manje od 100evra)neka ponudi....(nadam se da ne krsim pravila ovim oglasom? ako ipak da, molim da me neko upozori ili jednostavno sam obrise deo koji nije po propisima).
Interesuje me sledece:
Imam dosta kvalitetan i jak hifi sistem koji koristim za slusanje muzike i emu 1212 zvucnu karticu. Voleo bi da isti sistem koristim za ozvucavanje bas gitare. Citao sam po netu i forumu, ali me je to jos vise zbunilo. Pitanje je:
Sta treba da kupim kako bi gitaru povezao u zvucnu karticu (preamp za bas, pedalu (procesor) za bas, DI box ili nesto trece)?????...Tako da ne rizikujem da ostetim zvucnu prevelikim ili premalim strujama.
Da ja ne objasnjavam previse, znam da ovde ima ljudi koji to vrlo dobro razumeju.....stoga Vam se lepo zahvaljujem na odgovoru, kao i na preporuci za konkretan model. Naravno, ako sam nesto prevideo u lancu povezivanja slobodno me ispravite. Hvala, pozdrav!!!

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Bas gitara preko kompa na hifi?

Post by dejankuki » 20 Jul 2008, 16:27

Ima vec nekoliko tema i u nekoliko navrata smo ovde objasnjavali....

NPR ovde viewtopic.php?f=20&t=3476

ili ovde... viewtopic.php?f=43&t=3730

ali hajde opet... ukratko!

Zvuk na HI-FI ce biti ok... za vezbanje, zezanje kuci, skidanje stvari i slicno....Ali za neko ozbiljno bavljenje muzikom NE!!! nece ti to bure drzati vodu! Bez obzira kakvu kartu imas...

Treba ti prvenstveno tzv. nearfield monitori... no to vec spada u domen rekoh ozbiljnog bavljenja muzikom i produkcijom..

U sustini, ako imas (a imas) dobru muzicku karticu, ne treba ti neceg posebnog... ali...

Generalno, DI-box ti nece mnooogo pomoci ako snimas direktno na karticu... pomoci ce ako gitaru bodes u mikser pa u karticu.

Procesor... i hoce i nece..ali treba ti barem neki bolji, od 200E pa na gore... pedala nece nikako!!

Bass preamp... i preampovi uopste ce ti pomoci, naravno.. ali opet se vracamo na pocetak, to vec zadire u profi bavljenje zvukom i radom na kompjuteru...

Moj predlog...
Skontaj TACNO sta zelis i onda nam reci... hoces li profi bavljenje muzikom ili amaterski, ili cisto kuci da sviras ili... ili...

Razumem da si napisao da hoces da sviruckas UZ neku pesmu i eventualno da snimis ponesto, ali opet.. na kom nivou...

Evo za pocetak...ako zelis da se zezas kuci i ne zelis da to bude ozbiljno... ne treba ti nista vise... samo ukljuci bass u E-MU i sviraj.. neces nista da pokvaris... ali E-MU koji ti imas je ozbiljna kartica, a HI-FI je nesto "najnize" u ozbiljnoj muzickoj produkciji... tako da se kod tebe malo "razilaze" zelje i mogucnosti. Zapravo imas vece mogucnosti nego sto su tvoje zelje???? malo cudno, zar ne?

Jeff

Post by Jeff » 20 Jul 2008, 17:59

Prvo hvala na odgovoru.
Zelim upravo ono sto sam napisao, sviruckanje u sobi, skidanje, zezanje... mislim da sam malo star da pocnem sada sa profi sviranjem bassa a i plus u sredini u kojoj zivim ne bi mogao hleba da se najedem od toga...jedino da se seim za BG...;)salim se... Ne treba mi nista za ozbiljno bavljenje muzikom!!! Ne bi ni mogao tako nesto, pretpostavljam, da priustim sebi. Znaci treba mi najosnovnija varijanta, a da opet to zvuci uksladjeno sa ostatkom sistema.
Da pojasnim....1212m - nju sam prevashodno uzeo zbog kvalitetnih d/a konvertera, tj radi sto boljeg stereo zvuka sa kompa (koliko je to moguce), a ne zbog profi bavljenja ili tako nesto....da sam ranije znao da cu da pozelim bass sigurno bih uzeo neku od onuh usb modela za ulazom za gitaru....(0404 valda)
Kad smo vec kod toga, nije da ti ne verujem, ali nisam siguran da je bas u redu da se (pasivni) bas povezuje direktno u karticu, zar ne treba da mu se izlaz dovede na LINE level??? Predpojacalo upravo to radi, jel tako i to bez koloracije zvuka, tj efekata i sl?
Procesor je za mene ustvari pedala ili silno gresim (distorzija i to)?Di box ne znam sta je, i veruj, uopste nemam zelje da izucavam neki novi hardware, specifikacije i td.....prosto, da li ako kupim neku pedalu za bas, da li ona daje odgovarajuci izlaz za ulaz u zvucnoj?
Nadam se da je sad malo jasnije, mada ja se relativno povrsno razumem u materiju pa sve to moze da izgleda i pomalo konfuzno...
I jos nesto, video sam kod drugara gitariste, korg papucicu-procesor za gitaru sa optickim-digitalnim izlazom. 1212m ima isti takav ulaz, odgovarajuci. Da li bi to moglo da se koristi umesto standardnog 1\4' kabla?
Pozdrav i hvala na interesovanju.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Jul 2008, 19:56

Jeff wrote:mislim da sam malo star da pocnem sada sa profi sviranjem bassa a i plus u sredini u kojoj zivim ne bi mogao hleba da se najedem od toga

Moram te uputim na ovu temu viewtopic.php?f=14&t=3671 , ono, jes da se radi o pocetku sviranja, ali se to odnosi i na ostatak bavljenja muzikom...

Jeff wrote:da sam ranije znao da cu da pozelim bass sigurno bih uzeo neku od onuh usb modela za ulazom za gitaru....(0404 valda)
I u ovom slucaju, kao i u slucaju 1212m ti je isti fazon, jedina razlika je sto je 1212m PCI kartica, a 0404 usb... princip rada je ISTI...

Jeff wrote:Kad smo vec kod toga, nije da ti ne verujem, ali nisam siguran da je bas u redu da se (pasivni) bas povezuje direktno u karticu, zar ne treba da mu se izlaz dovede na LINE level???
Be shure!!! MOZE, ne i da je to najispravniji nacin ali moze!!! a on (bass izlaz) je vec u line inn levelu... Bez problema se moze SAMO ukljuciti...
Jeff wrote:Predpojacalo upravo to radi, jel tako i to bez koloracije zvuka, tj efekata i sl?
Ok, predpojacalo ti pojacava signal.. i ok pozeljno je imati ga!!! ali opet rekoh nije neophodan za sviranje kakvo ti zelis...
Uostalom... po 386 put na ovom forumu pominjemo jednu leeepu stvarku... ako zelis slobodno mozes da kupi line6 GX koji ti je externa kartica i predpojacivac i svasta plus, pa eto da umiris svoje sumnje... kupi njega!
Jeff wrote:Procesor je za mene ustvari pedala ili silno gresim (distorzija i to)?Di box ne znam sta je, i veruj, uopste nemam zelje da izucavam neki novi hardware, specifikacije i td.....prosto, da li ako kupim neku pedalu za bas, da li ona daje odgovarajuci izlaz za ulaz u zvucnoj?
Paaa silno gresis ako uporedjujes procesor i pedalu...
Procesor (zargonski je "procesor" inace se lepo zove punim imenom i prezimenom: Gitarski/Bass multiefekt procesor) je skup efekata u jednom komadu, a pedala je najcesce jedan jedini efekat po komadu... razlika veeelika! U zavisnosti od modela i proizvodjaca ima ih mnooogo ali pedale TEK nisu za puko prikljucivanje u karticu pa sviranje na HI-FI kutijama... a procesori... hmmm pa ni oni... i njima ce trebati naknadno zvuk da se obradjuje nekim simulatorom pojacala. Kao i u slucaju pedale.
DI-box je naprava koja sredjuje struje i opsege i jos mnogo stvari. ALI opet ponavljam, nece ti mnooogo pomoci u slucaju da hoces jednostavno da ukljucis bas > DI-box > kompjuter!

Zato, ako ti je fazon SAMO da sviruckas uz neku melodiju... onda ti NISTA ne treba... samo bas i kabli!!! Uostalom mnogi od nas tako snimaju i svoje demo snimke!!! ponovo u delu ovog foruma ces naci nase radove i slozices se da nisu BAS tako prosti i da to lose zvuci!
Znaci gitara/bass u karticu a onda naknadna obrada!!! Imas cak i nekoliko "tutorijala" o snimanju gitare na kompjuteru...

Na kraju, bilo koji uredjaj sa optickim izlazom ce ti sigurno pomoci... ali mislim da za jeftinije pare mozes doci do upotrebljivog zvuka nego sto jedan Korg kosta (mada da budem iskren, i ne znam o kom Korgu se radi)...

Eto, za totalni kraj, uzmi neki bas... i probaj sa njim... pa onda dalje pitaj sta te interesuje... ipak je nama lakse da odgovaramo na konkretna pitanja!

Dodatak:
Mada, nesto razmisljam!!! a sto ne skupis 100-150 evra i ne kupis neko od pojacala koje imaju "line out" konektor i da te glava ne boli vise!!!

Jeff

Post by Jeff » 20 Jul 2008, 21:54

Druze, hvala!
Sada mi je jasnije...
Javljam se ponovo kad uzmem gitaru (a dobio sam ponudu za kramer pioneer imperial iz '83, pa cu narednih dana da je probam i javljam kako radi).
Hvala,
Pozdrav.

Jeff

Post by Jeff » 22 Jul 2008, 17:26

Evo me ponovo.
Probao sam sa ovom kramer gitarom, direktno u karticu, i na moje iznenadjenje, to se cuje!! Nije mi jasno kako, posto je gitara pasivna i povezana na line in, ali znaci to se cuje preko zvucnika. Znaci, dejanekuki, u pravu si bio. E sad, pojacalo sam morao da pojacam na pola (!!!)(sto nikad nisam toliko pojacavao) i da u PatchMix DSP-u levele izdignem iznad 0db do maksimuma i da pojacam neke AUX-e, da bi se zvuk cuo. Sve to mi se ne svidja...
Probao sam i ovo: kramera sam povezao u gitarski procesor korg ax100g pa to u 1212m, levele u PatchMixu sam vratio na fabricku vrednost (0db) i to je vec prosviralo bolje (jace) i pri tome cliping indikator u MainMix-u se nije palio...pojacalo na "9-10 sati"...
Moj zakljucak je da HOCU da kupim neki predpojacivac, ili bilo sta drugo sto bi obavljalo tu funkciju pojacanja bass signala
Sto se snimanja tice, hteo sam da probam, ali se onako na brzinu stvarno nisam snasao u nekoliko programa koje sam dobio uz emu: Cubase, Ableton Live, Sonar, WaveEdit...izgledaju mi vrlo komplikovano....tako da oko snimanja nista ne mogu da kazem. Gitaru je lik odmah i odneo, tako da nisam imao vremena da se zezam i isprobavam i da konsultujem uputstva...
Zvao sam mitros i pitao za predpojacala za bass, rekose mi da nemaju, ali su mi preporucili beringer BDI21 ako adekvatnu zamenu.
Eto, cisto sam napisao neka zapazanja....pa ako ima komentara....hvala
Pozdrav.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 22 Jul 2008, 17:42

E super... dakle probao si i video da ti treba pojacivac!! postujem!

Taj predlog koji ti je dat (BDI21) mozes slobodno da uzmes u razmatranje!!! a jos neki na ovom forumu ce ti dati njihovo ... nadam se pozitivno misljenje!!! on kosta OKO 40-50 evra i veoma je usluzan... mada rekoh ti za line 6 GX uredjaj koji kosta oko 70 evra.. a po meni mozda je bolji.. no o tome treba da odlucis ti!!

Sto se pak snimanja tice... hmm mozes ( ja i preporucujem) Cubase-om ili Sonarom.. a ako te pak interesuje neko programce.. dovoljno mocno a ipak malo i kompaktno... mozes probati Reaper koji je "tezak" samo 3.5 megabajta, a bogami zavrsava 99.99% stvari kao i "veliki" igraci!!!

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 22 Jul 2008, 17:58

Najpopularnije resenje za bockanje bassa u mixer/komp je Tech 21 sansamp BDDI. Sem sto nije bas jeftin ni nema ga kod nas. Behringer BDI21 je sasvim lepa i dostupna zamena za njega. Pisao sam ovde o njemu http://muzicki-forum.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=915
Cena je do 3000 dinara, ne bi trebalo da je preko.

Jeff

Post by Jeff » 23 Jul 2008, 00:59

Cena je 2200, kako mi je rekao decko iz mitros.
Pogledao sam link ka testu BDI21 vs BDDI i vise mi se svidja zvuk BDDI, ali opet 2200 je tako mala cena da ni ne treba uopste uporedjivati sa necim, rekao bi...
to je cak manje nego sto sam ocekivao da ce da me iznese taj pojacavac signala. Extra
Slusao sam semplove BDI21 i imam jedno pitanje: da li kada je BDI21 bypass-ovan, odnosno kada mu je Drive bypassovan (ili sta vec), da li on i dalje vrsi to pojacanje signala, samo bez tih efekata? Mislim ono, da ne ispadne da kupim uredjaj koji pojacava signal, a pritom da ga i farba pa da ne mogu da dobijem zvuk suvog bassa. Dakle da radi kao obican preamp...a efekte bi dodavao iz PatchMix DSP-a? Jel to ok?

P.S. Jel mozete nesto da mi kazete o ovoj gitari sto mi nudi komsija- kramer pioneer imperial, sa losim zicama, farbana, ali u dobrom stanju za 140evra, probao sam je malo,i svidja mi se zvuk, svidja mi se i to sto je P/J bass, samo ne znam da li je ok cena za bass star 25godina...

Hvala,
Pozdrav.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Jul 2008, 01:26

Apslutno je to prihvatljiva cena i eto ja kazem kupi ga!!!... a kupi pre njega jer sansamp BDDI se vise NE prozvodi.. :)

Elem, kad je bypassovana pedala, (bilo koja pedala) ona ne radi nista drugo sem da propusta signal i ponasa se u tom slucaju kao da je i nema!!!

Ali, resenja ima!!! Upalis pedalu, pojacas level, a smanjis drive i dosredis farbu koja ti treba preko ostatka dugmica i eto imas lep pojacan signal bez distorzije...

Image

Jeff wrote:P.S. Jel mozete nesto da mi kazete o ovoj gitari sto mi nudi komsija- kramer pioneer imperial, sa losim zicama, farbana, ali u dobrom stanju za 140evra, probao sam je malo,i svidja mi se zvuk, svidja mi se i to sto je P/J bass, samo ne znam da li je ok cena za bass star 25godina...
E, a za informacije o tvom drugom pitanju ces morati da otvors drugu temu... sorry, but... ya know!!!

Veeeliki pozdrav!!!

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 23 Jul 2008, 01:40

Posto je deki odgovorio da ja sad njega pitam :) Kako se ne proizvodi bddi? Pre ce da bankrotira tech 21 nego sto ce prestati sa proizvodnjom bddi-a :D

EsoX

Post by EsoX » 23 Jul 2008, 01:54

Mislim da se po oglasima moze naci neki polovan Behringer Bass V-amp za neke ne tako velike pare (nov je u artistu oko 7.500 din tako da polovan ne bi trebao da kosta vise od 5.000-6.000 hiljada u vrh glave) a odlicno ce posluziti bas za to sto ti treba. Ni malo naivna spravica.. ima veliki broj amp modela... a moci ces da se igras i sa efektima.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 23 Jul 2008, 09:16

Hmmm.. ako je to ovo!!! http://www.thomann.de/gb/tech_21_bass_driver.htm
ondak izvinite.... jer sam u nekim razgovorima dobio pogresnu informaciju, i ne proveravajuci, uzeo sam je zdravo-za-gotovo...

Ok... ??? dakle izvinjavam se.... :hide: :oops: :hide: tech 21 sansamp BDDI se i dalje proizvodi i moze se kupiti po ceni od...235 evra

Ali ipak i dalje coveku preporucujem Behringerov BDI... jer za 2200 DINARA se nece za&ebati naspram 235 evra za tech21 BDDI

EsoX.. ako mislis na ovo

http://www.thomann.de/gb/behringer_bass_vamp_lx1b.htm

dobar predlog...

Jeff

Post by Jeff » 23 Jul 2008, 14:05

Hvala na komentarima.

ac10

Post by ac10 » 29 Aug 2008, 10:38

jedno pitanjce.sta kada ubodes gitaru u komp da li se zvuk cuje odmah ili pokrenes neki program pa se cuje :?:

Post Reply