Pomoc....

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
aca15

Pomoc....

Post by aca15 » 13 Sep 2008, 12:40

Jel moze neko da mi kaze sta bi sve trebalo da se kupi ili da se ima da bi se dobio onaj tezak,ostar zvuk gitare...
Zvuk kao sto ima Pantera, Slipknot itd..

sinisake
The original one

Re: Pomoc....

Post by sinisake » 13 Sep 2008, 12:42

Critical
PedoBear

Post by Critical » 13 Sep 2008, 12:48

Nekoliko sitnica:
Ma da ,par stvari i eto to je to :mrgreen:

Jackson

Post by Jackson » 13 Sep 2008, 14:55

Vidi ovako Aco, na zvuk gitare ti utice mnogo toga, tacnije milion malih detalja

Kao prvo, sama gitara i drvo od kog je napravljena - razlicite vrste drveta daju razlicite akusticne karakteristike (razliciti visoki, srednji i duboki tonovi)
Obicno se taj "tezak" zvuk gitare dobija sa drvetom od mahagonija (izrazeni basevi), koje je inace poprilicno skupo i tesko

Zatim magneti, koliko sam upoznat gitaristi Slipknota koriste magnete EMG 81/85, (dakle 81 na bridge poziciji, 85 na neck), Dime je dugo vremena koristio Seymour Duncan magnete, cak postoji i njegov signature Dimebucker, a pred kraj zivota (RIP man), dok je svirao u Damageplan, skontao sam na par snimaka da je i on koristio EMG (to su aktivni magneti, koji imaju sopstveno napajanje, preko baterija od 9V, koje se ponasaju kao preamp, pa daju taj dodatni drive zvuku, takodje su odlicni i Duncanovi aktivci Blackout sa napajanjem od 18V)

Idemo dalje - zice. Za zice ti preporucujem da uzmes stainless steel, jer daju nacistiji zvuk na cleanu i najostriji na distorziji! Od proizvodjaca probaj da nadjes SIT (Stay In Tune) ili Elixir zice (mislim da su cak duplo skuplje od obicnih al vredi :) )

Trzalice - neces verovati koliko same trzalice uticu na zvuk, eksperimentisi sa razlicitim debljinama pa skontaj sta ti najvise lezi!

Sledeca nam u lanci dolazi distorzija! Za mene je neprikosnoveni bog i distorzijama Boss MT2 Metal Zone, mada sam ces skontati koja ti se distorzija najvise svidja, imas milion odlicnih proizvodjaca efekata koje bi trebalo da probas (electro - harmonix, hughes & kettner, digitech, rocktron, dunlop) dunlop inace ima dimebag signature distorziju :P

I na kraju dolazi pojacalo - lampasi su mame, ali za nas koji nemamo para, dobri su i tranzistorci :) o ovome necu puno da ke***m, ponuda je stvarno raznolika, preporucujem ti marshall, randall, peavey, line 6, laney, nikako fender (ne zato sto nisu kvalitetni, naprotiv, vec zato sto imaju neki bluzikast ton, pa neces dobiti bas taj zvuk koji trazis)

E sad, sve bi ovo gore sto sam napisao bilo super i do ja** kad bi mi imali brdo para i kad bi bili profici koji nastupaju na Wackenu pa da mozemo da fantaziramo u vezi opreme! U tvom slucaju (posto vidim da imas samo 15 god, pretpostavljam da si tek nedavno poceo da sviras) preporucio bih ti da nadjes neki procesor srednje klase (preporucujem da izbegavas zoom 505 i sl) koji u sebi ima dobre distorzije i EQ, eventualno neki amp simulator i tvoji problemi su reseni sa troskom koji ce biti ispod 100E! Toliko od mene, inace ako neko skonta da sam nesto pogresno napisao neka me slobodno ispravi. Poz

Critical
PedoBear

Post by Critical » 13 Sep 2008, 15:05

Samo da dodam da je Dimebag koristio veci deo svoje karijere Bill Lawrence XL500l magnete,kasnije dolaze Duncan :D

Znaci veliki deo Panterinog zvuka koji se tebi (i meni:D) svidja je napravljen na tim XL500l magnetima /Dean gitara/Randall pojacala :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 13 Sep 2008, 17:53

jes al kad postignes nesto kao to miran si do kraja zivota...

aca15

Post by aca15 » 14 Sep 2008, 14:52

Pa da li bih ja moga0 na mojoj gitari da proizvedem takav zvuk(imam aria pro II) i imam zice ernie ball extra slinky-8ce...
e sad imam i voxovo pojacalo da15,od 15W,e ono ima svoj procesor u njemu,da li bi ja mogao sad da kupim neki procesor da bih dobio nesto jace? Ili mora novo pojacalo,procesor,gitara itd.....????
hvala svima unapred na pomoci:D

Critical
PedoBear

Post by Critical » 14 Sep 2008, 15:13

Pa probaj da napravis neku distorziju koja je iole blizu tog zvuka i onda joj ubi midlove ( ovo u vezi midlova vazi samo za sobnu svirku,odes li na bini i pravu svirku ako ne budes ima midlova nece biti gitare u zvuku uopste :D) ....

Jackson

Post by Jackson » 14 Sep 2008, 15:25

Mudro zboris Critical pobratime

Aco to ti sve zavisi sta sviras i gde! Da li sviras sam ili imas bend i ako imas da li izlazite na neke ozbiljnije svirke...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 Sep 2008, 00:31

Jackson wrote:Zatim magneti, koliko sam upoznat gitaristi Slipknota koriste magnete EMG 81/85, (dakle 81 na bridge poziciji, 85 na neck), Dime je dugo vremena koristio Seymour Duncan magnete, cak postoji i njegov signature Dimebucker, a pred kraj zivota (RIP man), dok je svirao u Damageplan, skontao sam na par snimaka da je i on koristio EMG (to su aktivni magneti, koji imaju sopstveno napajanje, preko baterija od 9V, koje se ponasaju kao preamp, pa daju taj dodatni drive zvuku, takodje su odlicni i Duncanovi aktivci Blackout sa napajanjem od 18V)
Moram da te ispravim - SD Blackouts (AHB1 i AHB2) imaju napajanje od 9V isto kao i EMG magneti, dok SD Livewire imaju napajanje od 18v.
A Slipknot, tj onaj njihov gitarista (nznm kako se zove) je prešao na SD AHB1 čim su izašli, isto kao i Alexi Laiho i još brdo manje poznatih gitarista.
Ali vrhunski magneti nisu neophodni za dobijanje teškog zvuka, mogu da prođu i oni na jeftinim gitarama...

E sad moj odgovor:
Što se tiče pedale/procesora, imaš milion rešenja koja možeš naći pretragom foruma, a ako si kratak pri parama, preporučujem ti Behringer Ultra Metal, košta oko 1500din.

Post Reply