Laney bas pojacala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
malisha
MF veteran

Laney bas pojacala?

Post by malisha » 16 Sep 2008, 16:40

Da li je mozda neko od vas probao ili poseduje Laney? Konkretno mislim na rb4, rb5, rb6, i rb7.
Probao sam rb5 i rb6, ali jako na katko tako da nisam mogao da steknem neko mislienje konkretno o njima. Takodje, nisam ih probao sa svojim basem nego sa nekim krsom tako da ne znam jos uvek sta da mislim?

sirac-šunka
vragolan

Re: Laney bas pojacala?

Post by sirac-šunka » 16 Sep 2008, 18:37

Ja sam pazario jedan komad za svog bratica i to ovo pojacalo:
Image (u pitanju je RB6)
Po meni uopste nije lose, nije za padanje u nesvest, ali placeno je 330evra i za te pare stvarno dosta toga pruza. Prilicno je glasno i jako, ima 15-icu Celestion i hornu koja moze da se ugasi, kompresor, limiter, solidan eq, petlju za efekte, balansirani XLR izlaz, nije ni pretesko za svoj gabarit... Inace, naravno, proizvedeno je u Kini (cini mi se), ali sta pa jos nije.
Druga stvar sto mi se svidja u vezi firme Laney, jeste to sto ona spada u one retke firme za koje, iz nekog razloga, u nasoj zemlji ne moras da platis vise nego u ostalim zemljama sveta. Cesto su i cene kod nas jos i nesto nize...
Zvuk je po meni za takvo pojacalo ok, dosta niskih tonova moze da se izvuce, a da se ne izgubi na jasnoci. Fina varijanta za rock, pop, reggae, punk i sl... Nije bas najfanki pojacalo koje sam svirao, ali zavisi sta ti treba.

Bottom line, to pojacalo radi ono sto treba i ovaj mali (a ni ja na 4-5 svirki koliko sam ga koristio) nije uspeo da ga pokvari :) . Za ostalo, stvar ti je ukusa, nekome je 15-ca suvise troma, pa su mu i 12-ice bolja opcija, po nekome horna ili tweeter je prava glupost i neki kazu da daje neki cudan zvuk.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 16 Sep 2008, 21:40

Jeli ti bilo dovoljno jak za svirke? Dokle si se panjio? Jesi li mozda probao rb5?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Sep 2008, 00:37

Otpanjivao sam ga dovoljno i to na nekim, moze se reci koncertima, velika bina i sl. Naravno, uvek idem i u razglas, za to ti treba XLR kabli sto je dodatna investicija od nekih 15-20 evra.
RB5 nisam probao, ali rekao bih da su prilicno slicni, snaga im je skoro ista, kao i veci deo performansi.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 Sep 2008, 03:38

Meni pojacalo i treba za svirke gde cu da se kacim na razglas, ali nisam siguran da li mi je rb5(120w) dovoljno... Probacu ga ih jos jedanput pa cu izloziti ovde svoje utiske. Hvala sirac-šunka na odgovorima! Btw, jesi li ga kupio novog ili polovnog? Posto mu je cena 35000 ovde...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Sep 2008, 09:43

Placeno novo u Mixu, ali mislim da je tad jos vazio neki novogodisnji popust :(
Ali pogledaj jos negde mora da postoji i negde za manju cenu.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Sep 2008, 10:43

Izvinjavam se, vreme za izmenu je proslo.

Nesto sam razmisljao, 35000 mu dodje sad oko 450evra, a to je vec mnogo za ovo pojacalo. Ja ne bih dao vise od 350.
Mozda bi mogao da razmislis i o nekim drugim varijantama, npr. ovo moze da se kupi za nekih 220 evra kod nas:
Image
Ashdown Five Fifteen, 100w, takodje 15'' zvucnik.Tiki bi ti verovatno pre preporucio neki Line6 combo... :?

Snage sto se tice, ja mislim da neces osetiti neku veliku razliku izmedju pojacala od 100w i 160w, tj. da je nemoguce osetiti takvu razliku. Ne znam kako to ide sa tim nivoom cujnosti u db-ima, ali ne verujem da je razlika 60%. Mozda bi sad mogli da diskutujemo da li je ton-zvuk pojacala od 160w bolji-puniji nego iz pojacala od 100w ako se koristi isti zvucnik... ali nema potrebe.
Sto se mene tice, sve sto je 100w i vise, moze da poslusi za svirke po klubovima i naravno za probe.
Ja koristim rucno radjeno pojacalo koje moze da izbaci nekih 120w i to je dovoljno. Mislim da bih posle toga osetio razliku tek nakon 400-500w.
I jos jedna stvar. Ne oslanjaj se previse na to koliko snage napise proizvodjac u specifikacijama, po mom iskustvu gotovi svi lazu! Cak i cenjene firme poput Trace Elliot-a! Marshall na svojim tranzistorcima laze samo tako, pa npr. pojacalo od 150w, stvarno ima nekih 70w. Malo je pouzdanije kad pored snage vidis i oznaku RMS (sto je ekvivalent trajne muzicke snage, neki jos kazu i sinusne snage), ali ja i u to sumnjam. Druga snaga ti je ona snaga u peak-u, trenutna i ona moze da bude i dva puta veca, ali to ti nista ne znaci. Nista!
Ja sad kada bih pazario combo, ne bih se mnogo obazirao na snagu, jednostavno bih uzeo u obzir sve na cemu pise od 100w pa navise, tj. jednako bih uzimao u obzir i pojacala od 100w i od 160w. Ako ti se vise svidja ton pojacala na kome pise 100w nego nekog na kome pise 160w, bolje ce da te i sluzi ovo od 100w i na svirkama i svuda.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 Sep 2008, 13:12

Iskreno, Line 6 ne bih uzimao zato sto mi modeli pojacala i onboard efekti ne trebaju. Volim cista pojacala. Nisam znao da ima Ashdowna u Srbiji . Nisam ga video ni u jednoj radnji, tako da stvarno ne bih znao gde da ga kupim. A bio sam u vecini radnji u Beogradu. Btw. rb5 je 350 e.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Sep 2008, 15:50

malisha wrote:...Line 6 ne bih uzimao zato sto mi modeli pojacala i onboard efekti ne trebaju...
Pa i ja sam ga tako cenio :) Inace, bas je bio i jedan Line6 slican Laney-u RB6, skoro ista snaga, 15''+horna, slicna konstrukcija sa mogucnoscu obaranja kao monitor... I! sve u svemu, kada skines sve emulacije i efekte ton nije bio nimalo bolji od Laney-a, potpisujem, a da ne pricam koliko je Line6 bio skuplji.

Ja kad sam trazio pojacalce sa 15-com, tad je situacija bila mnogo drugacija. Five Fifteen je kostao nesto preko 300e, a RB6 330, naravno da bi se odmah odlucio za RB6! Sada ako biras Five fifteen za 220e ili RB6 za 450e, to ti nije nikakva dilema!

Ako imas tu neku sumu od 500-600evra mozda bi mogao da pogledas i Nemesis, a to ti je cela jedna klasa iznad svih pomenutih pojacala.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 Sep 2008, 17:12

Da, ali ja ne znam gde u Beogradu ima da se kupi Ashdown. Bio sam u vecini prodavnica, i stvarno nigde nisam video jedno. Gde si ga ti video?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Sep 2008, 17:27

sirac-šunka wrote: Ako imas tu neku sumu od 500-600evra mozda bi mogao da pogledas i Nemesis, a to ti je cela jedna klasa iznad svih pomenutih pojacala.
Tiho sam pratio ovu temu, i tek sam sada odlucio da odgovorim.

Eden Nemesis NA 320 sam probao u Artistu, na 2 razlicita kabine (4x10 i 2x10), i imao je krajnje grozan zvuk.Lako je isao u overdrive, i imao je kesa zvuk.Posle toga mi je preko istih kabineta prikljucio Eden-a (najmanji koji su imali a ipak je koliko se secam imao 250w) koji je imao jos gori zvuk od Nemesis-a.

Oba kabineta (Eden) su imali prorodan reberb koji mi je bio krajnje smesan! :D
Mislio sam da je do prostorije ali nije (mislim da je kabinet lose konstruisan pa zbog toga postoji reverb kada se svira).

Back to topic:

Nemam pozitivno misljenje o Laney pojacalima probao sam rb2, rb3, rb5, rb6 i nijedan mi se nije svideo (jedan cak nije ni radio).Po meni pojacalo jako slicno Fender Rumble 100, samo sirova snaga, nikako za funk, mada opet to sam ja, mozda se tebi i svidi.

Pozdrav, i srecno u kupovini!

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 Sep 2008, 19:09

vbraca wrote:
sirac-šunka wrote: Nemam pozitivno misljenje o Laney pojacalima probao sam rb2, rb3, rb5, rb6 i nijedan mi se nije svideo (jedan cak nije ni radio).Po meni pojacalo jako slicno Fender Rumble 100, samo sirova snaga, nikako za funk, mada opet to sam ja, mozda se tebi i svidi.

Pozdrav, i srecno u kupovini!
Vidim da sviras na dve desetke. Ipak moras priznati da je za jazz i funk potreban definisaniji ton koji petnaestice svakako ne mogu da pruze (barem one koje sam ja cuo). Sto se tice mene, Imam pojacalo od 45w i sada mi treba nesto za svirke. Generalno sviram alternativu (dakle rokacinu, jelte), ali slusam dosta jazz i funk, tako da takvu vrstu svirke ne iskljucujem... Licno volim nemesis ,i probao sam Nemesis RS115, koji mi se svideo. Ali za njega nemam para. Takodje je nedavno u oglasima bio Nemesis N28S za ok pare, ali je fora sto kada sam se cuo sa prodavcem rekao mi je da pojacalo vise nije na prodaju :(. So the search continues...Imam u steku 430e, i za te pare trazim pojacalo (Slobodno mi preporuci nesto :)). Laney mi se konkretno svidja zbog opcija koje ima, mada nisam ga dovoljno probao da bih imao definisano misljenje o njegovom tonu. Igrom slucaja, ogranicen sam i na prostor, ali to je vec moj problem, tako da vas time necu zamarati. Dvanestica od 120w mi zvuci dobro...

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 17 Sep 2008, 19:56

vbraca wrote:Eden Nemesis NA 320 sam probao u Artistu, na 2 razlicita kabine (4x10 i 2x10), i imao je krajnje grozan zvuk.Lako je isao u overdrive, i imao je kesa zvuk.Posle toga mi je preko istih kabineta prikljucio Eden-a (najmanji koji su imali a ipak je koliko se secam imao 250w) koji je imao jos gori zvuk od Nemesis-a.

Oba kabineta (Eden) su imali prorodan reberb koji mi je bio krajnje smesan! :D
Mislio sam da je do prostorije ali nije (mislim da je kabinet lose konstruisan pa zbog toga postoji reverb kada se svira).
Ovaj put si zaista prevazišao samog sebe! Do sada sam te molio, a sada te upozoravam da ne lupetaš gluposti!
Neko ko ima (tj. nema) iskustva kao ti bi trebao da se poklopi i sjedi u ćošku, te da pokuša naučiti nešto pametno od iskusnijih oko sebe. Nikako da lupeta ordinarne gluposti koje nemaju veze sa mozgom!

Pošto si upravo veliki broj profi basista, što kod nas, što u svijetu, proglasio blesavim, razmisli malo koliko sebe diskredituješ takvim izjavama. Teško da poslije ovakvih izvala bilo ko na Forumu može da uzme bilo koju tvoju izjavu za ozbiljno!

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Sep 2008, 23:12

Ko god zeki da se sam uveri moze isprobati, zeljeno pojacalo kod ljubaznih ljudi iz Artista i sam izvuci zakljucak.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 18 Sep 2008, 00:04

Stvarno si nevjerovatan...

Post Reply