Intoniranje Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Intoniranje Gitare
Stvarno nisam nasao temu gde bih mogao da postavim ovo pitanje, pa bih ga postavio ovde...
Pomocu stimera utvrdio sam da se E2 i E3 (12-ti prag E zice) tonovi razlikuju za 10 centi, da li treba da nosim gitaru majstoru ili ja to mogu srediti u kucnoj radinosti? I da li uopste treba nesto popravljati?
Hvala unapred!
Pomocu stimera utvrdio sam da se E2 i E3 (12-ti prag E zice) tonovi razlikuju za 10 centi, da li treba da nosim gitaru majstoru ili ja to mogu srediti u kucnoj radinosti? I da li uopste treba nesto popravljati?
Hvala unapred!
- Rocket Roll
Re: Intoniranje Gitare
Koja gitara je u pitanju?
U pitanju je Jackson JS30DKT.
Hvala ti puno sto si prebacio moje pitanje u posebnu temu!
Hvala ti puno sto si prebacio moje pitanje u posebnu temu!

- Rocket Roll
Nema na čemu. Ima li Jackson na sajtu (u odeljku "Support") neko uputstvo za intoniranje gitare?
Ne, nazalost (ili ja nisam uspeo da nadjem). Cak ni ne postoji "Support". 

Uz pomoc clana "jcm 800" shvatio sam sta treba da radim da bih gitaru intonirao, ali mi to jednostavno ne daje nikakve rezultate. Covek mi je sve fino objasnio (ako je ton na 12 pragu dublji od harmonika na istom, pomeram sedlo prema vratu itd...) ali jednostavno ne pomaze.
Stavio sam nove zice (doduse za sad samo e debelu radi lakseg podesavanja).
Takodje ima jos jedna stvar sto me IZLUDJUJE a to je j***ni fret buzz, posebno na prvom i drugom pragu, gde stimer jedva prepoznaje ton koliko zvrci. Kako da podignem zice i pravilno uradim setup, pomazite, I'm desperate!
Hvala unapred!

Stavio sam nove zice (doduse za sad samo e debelu radi lakseg podesavanja).
Takodje ima jos jedna stvar sto me IZLUDJUJE a to je j***ni fret buzz, posebno na prvom i drugom pragu, gde stimer jedva prepoznaje ton koliko zvrci. Kako da podignem zice i pravilno uradim setup, pomazite, I'm desperate!

Hvala unapred!
Ne znam kol'ko ti je stara gitara, ako je nova onda iskuliraj fret buzz, i ja sam imao isti problem u početku, ali je kasnije jednostavno nestao, i još sam čak i spustio žice kasnije, i i dalje nema fret buzz-a. 
Moja je JS30DK, tako da sam ja dizao/spuštao na floyd-u, tvoja ima neke šarafe kod kobilice, treba da ih odvrneš da bi podigao bridge, naravno ne do kraja nego kolko ti odgovara... i kod mene je isto, samo što to radim sa inbus ključem...

Moja je JS30DK, tako da sam ja dizao/spuštao na floyd-u, tvoja ima neke šarafe kod kobilice, treba da ih odvrneš da bi podigao bridge, naravno ne do kraja nego kolko ti odgovara... i kod mene je isto, samo što to radim sa inbus ključem...
Da, to mi i maaalo uspeva - pomerim sedla skroz do vrata i buzz se malcice otkloni, ali i dalje je u tu da nervira.
Nego, da ja ne treba mozda malo da se zezam sa truss rod-om, i smem li ja to dirati, ovako neupucen?

Nego, da ja ne treba mozda malo da se zezam sa truss rod-om, i smem li ja to dirati, ovako neupucen?

Ne misli bodomovac na to vec na celu kobilicu.
Treba da dignes celu kobilicu ali prvo proveri da li ti je prav vrat.
Koliko vidim sa slike, kobilicu dizes sa ona 2 sarafa koji su skroz gore odnosno dole (ili skroz levo i desno... zavisi kako gledas) ali ako ti zice nisu podesene da budu preblizu onda ti je vrat kriv i moras da ga podesis truss rodom.
Koliko vidim sa slike, kobilicu dizes sa ona 2 sarafa koji su skroz gore odnosno dole (ili skroz levo i desno... zavisi kako gledas) ali ako ti zice nisu podesene da budu preblizu onda ti je vrat kriv i moras da ga podesis truss rodom.
Friedman, pogledaj ovaj pdf, pisan je za ESP gitare, ali arhitektura je slicna Jacksonovim gitarama pa se mozes snaci, ja je stalno koristim, imam istu gitaru kao ti: http://espguitars.com/ESP_Owners_Manual.pdf
Hvala puno na ovom PDF-u, verujem da ce mi posluziti, sa' cu pogledam.
A kako znam da li mi je vrat kriv?

Aaaa na to je mislio! Hmmm koji sam bolid pa mi nije palo na pamet da moze cela kobilica da se podigne.Funkomat wrote:Ne misli bodomovac na to vec na celu kobilicu.

A kako znam da li mi je vrat kriv?
Da, na celu kobilicu sam mislio.
A vrat vidiš dali je kriv... gledaš... vidiš...
Možeš da porediš uz nešto ravno tipa lenjir... ali kažem, ako je nova gitara, fret buzz će nestati verovatno, kao i meni posle nekih mesec dana ako se dobro sećam...

A vrat vidiš dali je kriv... gledaš... vidiš...

Pazi, pazi, pazi...vrat ne treba da bude savrsheno prav...treba da bude malo ulegnut u odnosu na zice...ali MALO ulegnut...u pitanju su djelovi milimetra...
Dakle, lenjir ne dolazi u obzir...
Za provjeru zakrivljenosti vrata ima jedan jeftin i efikasan trik...ja ga koristim godinama.
Stisnes zicu na prvom i na recimo 17 pragu...(otprilike onaj prag dje pocinje spoj vrat-tijelo ...vidi kako je to kod tebe)...i okines je...znam da za ovo nacelno trebaju 3 ruke...ali dovoljne su i dvije plus malo mashte.
Ukoliko se zica cuje to je znak da ima dovoljno prosotora ispod nje da moze da vibrira i da vrat ima dovoljnu zakrivljenost...(ili preveliku zakrivljenosti)
Ukoliko ze zica ne cuje...odnosno ne moze da se cuje jer lezi polegnuta po pragovima...ili zuji od pragove jer nema dovoljno prosotra za vibriranje...u tom slucaju treba da opustis truss rod...jer je vrat nedovoljno zakrivljen ili je kontra zakrivljen...tj. ispupchen.
Dakle, lenjir ne dolazi u obzir...
Za provjeru zakrivljenosti vrata ima jedan jeftin i efikasan trik...ja ga koristim godinama.
Stisnes zicu na prvom i na recimo 17 pragu...(otprilike onaj prag dje pocinje spoj vrat-tijelo ...vidi kako je to kod tebe)...i okines je...znam da za ovo nacelno trebaju 3 ruke...ali dovoljne su i dvije plus malo mashte.
Ukoliko se zica cuje to je znak da ima dovoljno prosotora ispod nje da moze da vibrira i da vrat ima dovoljnu zakrivljenost...(ili preveliku zakrivljenosti)
Ukoliko ze zica ne cuje...odnosno ne moze da se cuje jer lezi polegnuta po pragovima...ili zuji od pragove jer nema dovoljno prosotra za vibriranje...u tom slucaju treba da opustis truss rod...jer je vrat nedovoljno zakrivljen ili je kontra zakrivljen...tj. ispupchen.
ok je vo, samo sto ja znam da se pritiska na prvom polju/pragu i zadnjem koji gitara ima... inace metod je taj..
Bilo je dosta reči o tome. Treba samo malo potražiti: http://muzicki-forum.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=767