Pitanje oko pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
van gogh

Pitanje oko pojacala

Post by van gogh » 26 Sep 2008, 01:49

Dakle vec je stvarno vreme da to saznam... :D

Na pojacalu imam sa zadnje strane jedan efekat send a drugi return (dva ulaza).
Milion ljudi sam pitao cemu oba i niko nema pojma... Kapiram da je return valjda za procesor ili neki efekat, ali opet nemam pojma...

Pomoc?

buca gitarista

Re: Pitanje oko pojacala

Post by buca gitarista » 26 Sep 2008, 02:07

Oba su ti za eksterni efekt. Effect loop. Send obicno ide u IN te spoljne sprave (reverb, procesor, itd) a Return vraca nazad signal efekta (ide u OUT te sprave).
Na miksetama se u loop obicno stavljaju efekti prostora (eho, reverb). Mada sam ja znao, u nedostatku kanala, da ukljucim gitar sint u Return

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Sep 2008, 02:08

Image

...odnosno, ako se ide na povezivanje procesora "four cable method"-om...

Image

van gogh

Post by van gogh » 26 Sep 2008, 12:36

Da............ Kapiram kako to onda ide, ali onda sigurno postoji neka razlika u zvuku kada ide tako nego sve u input...

Hvala :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Sep 2008, 12:44

van gogh wrote:Da............ Kapiram kako to onda ide, ali onda sigurno postoji neka razlika u zvuku kada ide tako nego sve u input...
Naravno da postoji razlika, ali samo kada su time-based efekti u pitanju. Ono sto effects loop radi je ubacivanje ovih efekata posle predpojacala, sto ti mozda nece praviti problem ukoliko ne koristis drive pojacala

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Sep 2008, 17:46

Koristio pretpojačalo za drajv ili ne, pretpojačalo uvek "frizira" zvuk gitare svojom EQ sekcijom i razlika se čuje - modulacije neće raditi isto ispred pojačala i u loopu. U 90% slučajeva, manje će "muljati" u loopu, i zvuk će biti jasniji.

S druge strane, loopovi su i na najboljim pojačalima često vrlo nesrećno konstruisani, pa upotreba FX loopa često povećava šum (a vrlo često podiže nivo šuma do granice neizdržljivog).

Opšte pravilo je "drajvovi ispred pojačala, modulacije u loopu", ali sve zavisi od toga da li loop radi fino.

Post Reply