Maya

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
EsoX

Maya

Post by EsoX » 14 Oct 2008, 14:54

Juce sam se nesto na brzinu premisljao da licitiram za jedan bass na ebay.de. Radilo se o Maya bassu kopiji fender jazzbass-a. Radjena je 70tih godina u Japanu.. konvertovana u fretless :) Na kraju sam odustao od licitacije jer nisam imao zivaca da se rastrcim po da na brzinu organizujem transport i placanje.. Na kraju otisla za cifru od 104e sto mi se cini da nije puno (2 seta dobrih zica :) , ali mozda ni ne vredi mnogo vise... )

Posto me juce malo zainteresovalo cito da pitam jel zna neko nesto o vise ovim basevima??

evo i fotki tog bass-a

Image

Image

vbraca
vrabac

Re: Maya

Post by vbraca » 14 Oct 2008, 16:16

Moj cale je imao slican bas svojevremenom, samo sa Javorom u vratu.
Ako hoces mnogo bolji bas za malo vise para, mozes kupiti Ariu koja je 5x bolja od Maye.
Nije Maya vredna ulaganja :)

Bozha

Post by Bozha » 14 Oct 2008, 16:37

Pre 10-15 godina sam prasio... uglavnom Nirvanu ;P... na nekoj, bez-pitanja-pozajmljenoj Mayi, ali ne bass nego el. gitara. Isto kopija, ne secam se vise cega, prilicno ubedljiv vintage zvuk. Stara skola izrade, teska kao 4 prosecne gitare, cvrsta i neunistiva, verovatno i danas jednako svira bez ikakvog odrzavanja.

Ovako po slici, rekao bih da si trebao... ;)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 14 Oct 2008, 18:05

Ko bi ga znao... Ja sam uglavnom cuo sve hvale kad se spomene Maya. Mnogi moji drugari i njihovi drugari su bash poceli na nakoj Mayinoj kopiji nekog Fender ili Gibson modela. I danas se rado secaju tih gitara, njihove solidne gradnje i finalne obrade... Kazu - neuporedivo bolje nego neki danasnji Squier...

Jedino sto ja mogu da dodam, jednom sam svirao neku kopiju jazz bassa sa ovim velikim cetvrtastim inlay-evima (kako vec da kazem kad nisu tacke :D ), a mozda je bas i bila Maya. Anyway, bass je bio takodje konvertovan u fretless i to je nekako stvaralo ruzan osecaj, iako je zvuk bio ok. Verovatno, posto je bila neka jeftinija kopija u pitanju, inlayevi nisu bili lepo upasovani i uvek su pomalo zakacinjali ili zvecali i jednostavno smetali na takvom fretless basu. Ne bi me zacudilo da ova Maya ima bash isti problem.

EsoX

Post by EsoX » 14 Oct 2008, 18:56

sirac-šunka wrote:Kazu - neuporedivo bolje nego neki danasnji Squier...
Ovako nesto sam i ja razmisljao, a uz sve to ide i jos malo vintage smeka posto je bas star 30-tak godina... Nisam se ni vodio idejom da mi ovo bude primarni bass..

sirac-šunka wrote:Jedino sto ja mogu da dodam, jednom sam svirao neku kopiju jazz bassa sa ovim velikim cetvrtastim inlay-evima (kako vec da kazem kad nisu tacke :D ), a mozda je bas i bila Maya. Anyway, bass je bio takodje konvertovan u fretless i to je nekako stvaralo ruzan osecaj, iako je zvuk bio ok. Verovatno, posto je bila neka jeftinija kopija u pitanju, inlayevi nisu bili lepo upasovani i uvek su pomalo zakacinjali ili zvecali i jednostavno smetali na takvom fretless basu. Ne bi me zacudilo da ova Maya ima bash isti problem.
Ovo mi uopste nije palo na pamet ali sad mi ima logike... mislim da bi se mozda moglo resiti da se ceo vrat predje epoxijem pa sve da bude u istom nivou i da nema prelaza izmedju dva razlicita materijala kacenja zveketanja i da je sve smooth pod prstima :)

sikibaba

Post by sikibaba » 15 Oct 2008, 08:57

Pre vise pari godina sam imao neku trgovinu u kojoj je u opticaju bila maja jazz stara oko 20-25 god(normalno japanka) i squaer jazz star 10 god,japanac.
U to vreme svirao sam aktivnog Ibaneza,vrlo kvalitetnog pretecu SR serije,japanca, i prema njemu sam formirao misljenje o ova dva basa.
1 Maja:debela,jaka,cvrsta,tvrda,kvalitetan jaki lak,vizuelno prava kopija fendera,ali..nema tona.cemu onda sve to.ustvari onda je na povrsinu izaslo
sve ono sto nevalja,a ono sto ti se kod fendera eventualno ne svidja(a fender ga pobija svojim kvalitetima),podupljava:teska,gruba,mutava...odvratna
2 Sq :daleko laksi,na oko slabiji i meksi,"jeftiniji"...ali radi!(napominjem da je tako ozbiljnog sqaera sada tesko naci)normalno,dileme nije bilo!
Elem,JEDINO sto ima Maja to je taj vintejdz izgled,i ta "tezina" koja je prestala da se pravi pre 30god.ona je "masno" izgledala za ondasnjeg Sqaera
koji je od danasnjeg masniji 6puta,a gde su tek indonezanske,Waikiki i i-nezmam-vec-kako-se-kaze kosooke gitare...neko pomenu Ariu...nesmes jako
da se oznojis,skida se lak s gitare...E sad,ne znam cime bi "osvezio" i osvetlio tako neku eventualnu Maju ili prvobitnu Ibanezovu kopiju jazza,mozda
nekom aktivnom elektronikom,to sad nije nedostupno,jer u onom stanju takve gitare nemogu da se sviraju.Po mom misljenju.
A cena oko 100e bi bila i kod nas(bas je prosle god bio jedan Ibz cak jeftiniji i od 100),vise ne moze ni biti,jer ona samo izgleda a cenu joj spustaju
kosooke jer sa njima ipak moze da se radi.Pa ti vidi za sta ti treba i da li je rentabilno ulaganje...

Post Reply