Strat I Modifikacija Za Tone Kontrolu Na Bridge Magnetu?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Chord-Master
MF veteran

Strat I Modifikacija Za Tone Kontrolu Na Bridge Magnetu?

Post by Chord-Master » 15 Oct 2008, 18:21

Uskoro cu da uzmem HSS Stratocaster-a i da ugradim Seymour Duncan SH-4 humbucker, kao sto sam vec pominjao par puta, medjutim iskrsao je problem u vezi sa tim sto na Stratocaster-u ne postoji mogucnost podesavanja tona za magnete u bridge poziciji, pa me zanima kako da povezem bridge humbucker na 'tone control pot', jer stavljanje SH-4 humbucker-a gubi smisao, ako ne mogu da podesavam ton.
Nadam se da to ne zahteva neki tezak i skup "hirurski zahvat", kao ni ugradjivanje push/pull potova i slicno.

Historik
MF veteran

Re: Problem podesavanja tona na bridge magnetu

Post by Historik » 15 Oct 2008, 18:33

Kako ne postoji? Za sta sluzi drugi tone potenciometar nego za bridge magnet? Cak i da je tako ( a ovo bi bilo mega otkrovenje za mene, istina nisam svirao orginal strata, ali na svih 5-6 kopija to radi kako sam objasnio), svaki majstor (npr. Goran iz Zemuna ili ovi iz Maricevog muzickog servisa) moze da preveze tonsku kontrolu bridge-a na koji god hoces od ona 2 tonska pota.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Oct 2008, 18:45

Ne postoji. I mene je to iznenadilo, ali lepo pise u specifikacijama gitare, za bridge magnet "No Tone Control".
Prvi potenciometar kontrolise neck magnet, a drugi middle magnet i middle/bridge kombinaciju, tako da uveravam te da zaista ne postoji potenciometar za podesavanje tona samo bridge magneta.

Voleo bih ako bi mogla da se preveze tonska kontrola sa middle na bridge magnet, tako da bih imao kontrolu tona na neck i bridge magnetu. Ako je tacno to sto kazes da bi svaki majstor mogao to da uradi, onda nema problema, mada jos nesto me kopka - u pitanju je Seymour Duncan magnet, a koliko znam on je drugaciji od Fender-ovog stock magneta, pa ne znam da li bi to pravilo problem.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Oct 2008, 19:11

Chord-Master wrote:...lepo pise u specifikacijama gitare, za bridge magnet "No Tone Control".
Tako je uvek na Stratovima, čak i na kopijama.
Chord-Master wrote:Voleo bih ako bi mogla da se preveze tonska kontrola sa middle na bridge magnet, tako da bih imao kontrolu tona na neck i bridge magnetu.
Možeš ovako - master Volume, master Tone...

ImageImage

ImageImage

...ili ovako, da Tone kontrola za neck pickup bude master tone kontrola, a Tone kontrola za middle pickup bude humbucker volume kontrola:

http://www.smitsparts.com/secrets.htm

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Oct 2008, 19:34

Mnogo hvala, mislim da sam uglavnom skontao sta mi valja ciniti :)

Mada sto se tice ovoga:
Rocket Roll wrote:Tako je uvek na Stratovima, čak i na kopijama.

ne kontam bas to "uvek", jer sam vidjao dosta stratova na kojima je drugi potenciometar za ton povezan za bridge magnet, mada uglavnom je slucaj da mogu i bridge i middle (zasebno ne bridge/middle) da se podesavaju preko njega, tako je naprimer na Lonestar Stratocaster-u.
Inace, voleo bih da izbegnem da i middle i bridge magneti idu preko jednog tone potenciometra, jer cujem da se tako dobija mutniji ton (osecaj se slobodnim da me ispravis ako lupam :) ).

I mozes li molim te, da mi preporucis nekog majstora, da uradi ovo sa dijagrama, posto mi se ne daje bas svakome da mi kopa po gitari.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Oct 2008, 19:43

Nema na čemu.
Chord-Master wrote:...vidjao dosta stratova na kojima je drugi potenciometar za ton povezan za bridge magnet...
To su izuzeci od "standardnog ožičenja Strata". Sada ih ima sve više - otkako je American Standard serija počela da dolazi sa Delta Tone kontrolom, recimo - ali i dalje je procentualno više Stratova bez tonske kontrole za bridge magnet. Pedeset godina su tako pravljeni...
Chord-Master wrote:...voleo bih da izbegnem da i middle i bridge magneti idu preko jednog tone potenciometra, jer cujem da se tako dobija mutniji ton.
Ne znam, nisam se udubljivao.
Chord-Master wrote:I mozes li molim te, da mi preporucis nekog majstora, da uradi ovo sa dijagrama, posto mi se ne daje bas svakome da mi kopa po gitari.
Ako si blizu Mirku Tasiću, onda pitaj Mirka. Ne znam koliko je dobar sa lemilicom, ipak.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Oct 2008, 19:54

Rocket Roll wrote:Ako si blizu Mirku Tasiću, onda pitaj Mirka

Ako mu je puno ime Miroslav i ako je sa Kanarevog brda, onda sam prilicno blizu. :)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 15 Oct 2008, 20:01

Mozes odneti kod Mirka, mada ja znam da on jako dobro zna sa drvetom, ali nisam siguran koliko je dobar da ti uradi ovaj zahvat.A zasto to ti ne uradis, ionako nije tesko, mada ako bas nemas pojma oko elektronike odnesi kod majstora, ili kod mene, ovo je bas prosto :) ...
Pozdrav, i unapred se radujem tvojoj novoj gitari! :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Oct 2008, 20:16

vbraca wrote:A zasto to ti ne uradis, ionako nije tesko, mada ako bas nemas pojma oko elektronike odnesi kod majstora, ili kod mene, ovo je bas prosto :) ...

Nije bas da sasvim nemam pojma, ali opet nisam voljan da rizikujem.

Inace koliko vidim, ti si se bas navezbao oko elektronike, all ne bih da te cimam, ionako te slabo vidjam u poslednje vreme, al' ako ti nije problem... uostalom videcemo se, pa cemo se dogovoriti :)
vbraca wrote:Pozdrav, i unapred se radujem tvojoj novoj gitari! :D

Hvala :D

jcm 800

Post by jcm 800 » 16 Oct 2008, 12:44

Ok JCM 800 po drugi put.

Upravo mi je propalo pola sata kucanja. Znaš ono stisneš POŠALJI a ono te fino dočeka "the page cannot be displayed" odgovor. :cry:

Here I go again.

Kada su u pitanju kombinacije te vrste imaš desetine mogućnosti koje ti stoje na raspolaganju. Ono o čemu treba da razmisliš je šta zapravo želiš...maltene da nema nemoguće kombinacije kontrola...ali su neki kompromisi neizbježni.

Prvo, što se tiče "...voleo bih da izbegnem da i middle i bridge magneti idu preko jednog tone potenciometra, jer cujem da se tako dobija mutniji ton." To koliko, odnosno koji magneti idu na tone pot nema uticaja na to da li ce ton biti mutniji. To zavisi isključivo od vrijednosti kondenzatora i potenciometra.

Ali idemo redom...
Tone ktrola je zapravo sklop potenciometra i kondenzatora kojim se dio visokih uzemljuje, tj. eliminiše iz signala. Što je veća vrijednost kondenzatora to više frekvencije prolaze kroz njega i samim tim bivaju eliminisane iz zvuka, rezultat- manje visokih...dakle pravilo 1: kondenzator sa većom vrijednošću= tamniji zvuk. i obrnuto.
Drugi element je potenciometar. Što je veća vrijednost potenciometra to manje visokih biva uzemljeno, iliti eliminisano iz zvuka. Pravlio 2. veća vrijednost tone potenciometra= svjetliji zvuk. I obrnuto naravno.
Takođe treba imati na umu da samo postojanje tone potenciometra mijenja zvuk. Tj. samom činjenicom da je tu čak i kad je na 10 (max.) jedan dio visokih odlazi u zemlju i zvuk je tamniji. Što je viša vrijednost potenciometra ova razlika je manje uočljiva.
Dakle, eliminacijom tone pota potpuno eliminišemo uzemljavanje visokih te stoga dobijamo oštriji i svjetliji zvuk. Pravilo 3: bez tone pota=svjetliji i oštriji zvuk.

U praksi to znači sledeće. Single coil magneti s obzirom da imaju dosta visokih u svom zvuku obično koriste potenciometre od 250k i kondenzatore vrijednosti između 0,1 (najraniji stratovi) do 0,05 (većina stratova klasičnog perioda) do 0,022 (neki noviji stratovi).
Sa druge strane humbuckeri s obzirom da imaju osjetno manje viskoih u svom zvuku potenciometre od 500k i kondenzatore vrijednosti od 0,022 do 0,047.

Dakle ako namjeravaš da praviš master tone potenciometar koji je zajednički za singlove i humbucker onda moraš napraviti neki kompromis između zahtjeva single coila i humbuckera.

Takođe, slična stvar je i sa volume potovima. Humbuckeri obično rade sa 500k potenciometrima a singlovi sa 250k. Što je manja vrijednost potenciometra to je manja iskorištenost outputa iz magneta i zvuk je mutniji jer su potenciometri efikasniji u eliminisanju visokih iz signala. Dakle ako staviš 250k na humbucker rizikuješ da on izgubi na snazi i oštrini, a ako staviš 500k na singl rizikuješ da postane preoštar i prekerštav. Dakle još jedan kompromis koji moraš uzeti u obzir u slučaju da se odlučiš za master volume.

Idealna bi situacija bila kad bi imao 4 potenciometra pa da singlovi imaju zajednički volume i tone (250k i 0.047MF), a sh-4 da ima svoj zasebni i volume i tone (500k i 0.022MF). Pošto imaš na raspolaganju samo 3 komada onda ti jedan kompromis ne gine.
Ili ćeš imati master tone za sve, ili ćeš imati master volume. Imaš more kombinacija ( master volume+tone+tone, volume+volume+master tone, master volume+master tone+prazan pot, itd…itd…) ali stvar je ukusa i preferenci šta želiš da dobiješ.

Sa druge strane SH-4 je vrlo zahvalan magnet za kombinacije ove vrste. Vjerjume da znaš da je on upravo poznat po svojoj ošrini i iskričavosti, tako da je za jednog humbuckera dosta bogat visokim. To ti dobro dođe za trgovinu visokim tonovima u kompromisima koje ćeš praviti.

Ukoliko želiš SH4 upravo zbog njegove iskričavosti i bogatstva harmonika koje taj magnet posjeduje onda svakako ne bi trebalo da mu stavljaš 250k volume pot jer ćeš jedan dio njih izgubiti u tom slučaju, što te onda obavezuje da imaš poseban volume pot za njega. 500k na single coilima nije baš sjajno rješenje jer gube dosta topline. Dakle, u toj varijanti bi morao imati master tone zajednički za sve. Kompromis bi u tom slučaju bio da eksperimentišeš sa vrijednošću potenciometra i kondenzatora da nađeš neko srednje rešenje za tone kontrolu koje će raditi jednako dobro i za single coil i za humbucker.

Imaš tu još neke varijante ali mislim da ti je ova zapravo najraznovrsnija.

Recimo možeš ići i na varijantu da ipak ostaviš bridge magnet bez tone kontrole samo sa volume potom od 500k , na taj način dobijaš maximum power+maximum clarity bridge magnet.
Možeš isto to samo sa volume potom na 250k...isto to samo manje power, manje clarity...
I tako dalje i tome slično...

Na osnovu ovoga što napisah gore ti možeš da se odlučiš koju konfiguraciju želiš a ja ti mogu onda nacrtati šemu kako da postigneš tu konfiguraciju i objasniti ti koja žica gdje da se stavi itd.... Ako želiš naravno.

Pozz, nadam se da te ne udavih detaljisanjem.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Oct 2008, 13:33

Mali off topic - kad god mi se desilo tako nesto sa slanjem poruke, samo sam u browseru koristio back dugme, i vratio sam se na svoj tekst. Ctrl+C pa posle ako treba mogu i da se logujem ponovo, samo je bitno da ne kucam sve ponovo... Nadam se da i kod tebe radi tako.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 16 Oct 2008, 14:12

@jcm 800

Uh covece, kako te nije mrzelo da pises toliko :)
Mnogo ti hvala na ovom veoma opsirnom i veoma detaljnom objasnjenju.

Imam jedno pitanje - ako bih imao master tone za sve magnete onda bi humbucker radio sa 500k a singlovi sa 250k, kako je i preporucljivo, jel' tako?

Najbitnije mi je da izvucem maksimum iz Humbucker-a, makar jedan single morao da ispasta zbog toga. Koju bi mi od ovih konfiguracija preporucio, a da hum radi sa 500k?

jcm 800

Post by jcm 800 » 17 Oct 2008, 12:49

Chord-Master wrote:@jcm 800

Uh covece, kako te nije mrzelo da pises toliko :)
Mnogo ti hvala na ovom veoma opsirnom i veoma detaljnom objasnjenju.

Imam jedno pitanje - ako bih imao master tone za sve magnete onda bi humbucker radio sa 500k a singlovi sa 250k, kako je i preporucljivo, jel' tako?

Najbitnije mi je da izvucem maksimum iz Humbucker-a, makar jedan single morao da ispasta zbog toga. Koju bi mi od ovih konfiguracija preporucio, a da hum radi sa 500k?
Ma no frka, tu smo da se pomazemo.

Sto se tice prvog pitanja odgovor je da. Volume za humbucker 500k, Volume za singlove 250k, i master tone od 500k sa kondenzatorom izmedju 0.022 i 0.047. (tacna vrijednost kondenzatora je stvar ukusa i kompromisa izmedju potreba humbuckera i singlova).

Trenutno sam u cajtnotu pa bash i nemam vremena da crtam sheme. Uostalom veceras dolazim u Beograd pa cu ti na PP poslati broj da me mozes nazvati tokom vikenda da ti detaljno objasnim kako da postignes tu kombinaciju.

U medjuvremenu cu reci da ti treba klasicni stratocasterov switch: dvoredni, tropolni, sa 5 polozaja. Jedan red konekcija koristis za selekciju odgovarajuceg magneta, a drugi red konektora koristis za selekciju jednog od dva singla posto oni dijele isti volume pot.
Dakle konektujes otprilike ovako; signal sa bridge magneta ide na 500k humbucker volume potenciometar, a odatle na desni bridge pol prekidaca.
Signal sa neck magneta ide na lijevi neck pol prekidaca, a sa middle na lijevi middle pol prekidaca. Lijevi selektor pol prekidaca ide na 250k volume potenciometar ( zajednicki za neck i middle magnete). Sa tog pota srednji konektor ide na spojene neck i middle polove desne strane prekidaca.
Konacno, selektor pol desne strane prekidaca je izlaz sa prekidacke sekcije i ide na izlazni jack.

Sto se tice zajednickog tone pota. Imas dvije opcije. Ako hoces da tone pot bude master za sve magnete onda ga kacis na izlazni konektor. A ako hoces da bude master samo za neck i middle magnete onda ga kacis na spoj desnih neck i middle polova...(tamo dje si zakacio izlaz sa neck i middle volume pota). Na taj nacin ti bridge magnet ostaje bez tone kontrole...Ali sta ce ti tone kontrola za bridge magnet u svakom slucaju :lol:
Kako ti rece zelis maximum iz humbuckera...e ovako ga i dobijash...Plus sto onda tone kontrolu mozed da specifikujes prema potrebama single coila (bez kompromisa). Sto bi znacilo 250k pot i 0.047mF za tone.

Nadam se da nisam bio previshe komplikovan..i da si me makar nesto razumio...

Izvinjavam se sto ne kacim sliku, ali definitivno nemam vremena da sad pravim neke sheme, jer je malo netipicna konfiguracija pa ne mogu da iskoristim nijednu postojecu shemu morao bih da crtam od pocetka. Ali ako se vidimo sve cu ti to fino nacrtati. Zurim da se pakujem.

A za ostale posjetioce foruma kacim sliku kad se vratim sa puta. Nedje krajem sledece nedelje.

Pozdrav...

dweezil

Post by dweezil » 20 Oct 2008, 18:36

evo ti neke kombinacije sa Duncanovog sajta:

1 hum 2 singla -1 vol 1 tone pot

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... l_1tone_5w

1 hum 2 singla- 1 vol, 2 tones , 5-way switch, autosplit (ti mozes sam da uzmesh za master volume 500 kohm)

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... v_2t_5w_as

1 hum 2 singla - 1 vol, 2 tones, 5 way switch, split (master vol pot je push pull)

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... v_2t_5w_as

1 hum, 2 singla - 1 vol, 1 tone, 5 way switch

http://www.seymourduncan.com/support/wi ... 1tone_5way

moj ti je savet da probash humbucker i bez " treble bleed" fore tj. bez otpora i kondenzatora na njemu cisto da cujes zvuk, mozda ti se tako vishe dopadne, jes da se muti na stishavanju vol pota ali nekako ima prirodniji sound i malo onako jazzy, al to je vec stvar ukusa.

Chord-Master
MF veteran

Re: Strat I Modifikacija Za Tone Kontrolu Na Bridge Magnetu?

Post by Chord-Master » 20 Oct 2008, 21:20

Veoma zanimljive kombinacije. Bilo koja od ovih bi mi manje - vise odgovarala. Doduse nisam ni ja toliko lenj, vec sam nasao neke dijagrame na Seymour Duncan sajtu, zapravo drugi vec imam. :wink:
Mnogo hvala.

Sto se tice jazzy zvuka, nisam bas lud za tim, a i ne koristi mi za muziku koju sviram :D

Ah da, i da se zahvalim osobi koja je promenila naslov teme, ovako mnogo lepse zvuci. Nikad nisam imao mnogo maste kada je davanje imena temama u pitanju :D

Post Reply