Fade - Sombor

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
sinisake
The original one

Fade - Sombor

Post by sinisake » 25 Aug 2008, 11:31

E, 'ajde malo i da promovisemo bend, pod stare dane. :wink:

Daklem, za pocetak, hit-singl sa prvog, vrlo shizofrenog, dakako nikad objavljenog albuma, "Oranges".

Spot je, po misljenju mog bubnjara i mene, mnogo interesantniji od drugog, "ozbiljnog", i sledi dobru staru edvudovsko-belacevicevsku poetiku, a primetni su i uticaji Dragoslava Lazica ("Seljaci"), koji se ocituju pre svega u "duhovitim" titlovima koji su dodati u postprodukciji da ''zacine'' stvar.

Dakle, "Fade", pre 6-7 godina, nekoliko desetina hiljada nervnih celija vise(ranije), nekoliko desetina kilograma manje, sa starijem basistom Markom:

Pesma bas ne reprezentuje (naravno) ono sto sviramo trenutno, ali ima zarazan riff i (PMM!) interesantan ritam i naglasavanja (bubnjari i ritmicari - uzivajte) za koje su zasluzni bubnjar i ritam-gitarista. U svakom slucaju, jedna od komercijalnijih stvari koje smo napravili...

Sastav:
Sasa Popovic - gitara (stvarno se tako zove)
Sinisa -bubanj
Sinisa - gitara, ''dobar'' glas :mrgreen:
Dragan Tomic - bass (stvarno se tako zove)

E, da, da ne zaboravim, u spotu se pojavljuje, u jednoj od zapazenih uloga (nosac) i Djoka, legenda somborskog roka, clan sastava ''Airbag'' nekad, ugledni lekar pred specijalizacijom sad. :wink:

Kamera: Andreja Petrakovic Montaza: Filip Markovinovic
(Do smrti zahvalni ovim ljudima koji su gubili svoje vreme i sa nama zezali za 0 dinara!)

sinisake
The original one

Re: Fade - Sombor

Post by sinisake » 27 Aug 2008, 13:21

Eh, pa da nastavimo. :wink:
Jeste da su nama svi (neobjavljeni) albumi jednaki, takoreci kao deca, ali...

Prvi album volimo kao sto se voli blago retardirano, a usput i psihoticno dete, koje biste najradije drzali u podrumu, ili barem daleko od ociju i usiju javnosti (srecom, pa i nije preterano ''dospeo u javnost'' :mrgreen: ) i koga biste se, da se moze, odrekli.

Bilo kako bilo, jos jedna pesma sa tog ''projekta'', koja, cak i sa istorijske distance, pristojno zvuci (osim vokala koji je trebalo lepse otpevati, no bice i za to prilike u nekoj sledecoj reinkarnaciji):

http://www.box.net/shared/rcpvanyv84

Uzgred, album je sniman uglavnom u sobici naseg prvog prducenta Gorana (osim bubnja), uz malu pomoc nekoliko dobrih mikrofona i kilo tada aktuelnog, besplatnog softvera. :mrgreen:
(Ko je miksao 16 kanala sa manje od 1gb rama i manje od 1ghz, zna sata su paklene muke. Gorane, izvini i hFala) :wink:

E, a onda, malo kasnije, kad su demokraCke promene vec uzele maha, sledi odlazak u pravi studiJo i grandiozno bacanje para! Drugi album, inventivnog naziva ''Fade2''. :mrgreen:
14 dana radjeno - sedam za snimanje i jos toliko za miksanje. 11 pesama, [autoirony]skoro ko jazzeri![/autoirony] (Da, znam, 11 pesama za 14 dana... Trebalo je mnogo vise vremena, najmanje 7 dana, ali je trebalo i sedam dana para, sto u to vreme nismo imali, a ni kasnije).

Evo spota za jednu od numera:

Ovaj album je vec znatno stilski ujednacenije ostvarenje, kojim smo smelije zaplovili u vode hard-popa, i da smo imali vise vremena za doterivanje i ozbiljnije prdukcijske zahvate, bilo bi to mozda i lepse. Kad budem mogao, uploadovacu nekoliko reprezentativnijih numera. (Nazalost, produkcijski uspelije pesme, koje su bolje otpevane i uopste bolje zvuce, nisu i nasi favoriti. Tri meni najdraze nisu ispale onako kako sam hteo, JBG!!! :grummel_2: )

U medjuvremenu, posetite nasu myspace stranicu, pa se mozemo i virtuelno druziti:
http://www.myspace.com/fadeserbia

U dogledno vreme bi trebalo da snimimo neke nove stvari, pa cu da ih turim ovde, blagodareci cinjenici da net, kao i papir, sve trpi! :lol:

Pozdrav!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Aug 2008, 15:10

Ispravka, sad sam primetio da box.net link ne radi:

Ozivljavanje mrtvog linka iz prethodnog posta

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 27 Aug 2008, 17:31

moram priznati da je prvi spot vrh xD i prva pesma je strava, al spot, to je vrh umetnosti vase Oo, ovu drugu nisam slusao, jer mi je net kanta...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Aug 2008, 18:35

Hihihi, Duane, fala. Drago mi je da si se zabavio gledajuci spot, to mu je i bila namena. :wink:

Regrin

Post by Regrin » 28 Aug 2008, 09:21

Imam ceo drugi album i oba spota.
Svidja mi se muzika, dosta je zarazna, jos uvek ponekad pevusim: I was born to be fucking superstar ... :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Aug 2008, 12:26

Fala sugradjaninu i koleZi. :wink:

Samo razmnozavajte te CD-ove, nek se przi!

A, usput, ovaku muziku sade sviramo:

Pozdrav!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Sep 2008, 21:48

Evo jos jedne pesme mojega benda, koja pripada mom omiljenom podzanru (pop-(kara)sevdah :mrgreen: ) al' cu vam je prezentovati na specifican nacin:

1) kraj pesme i meni neobicno drag solo, iz studijske verzije:

http://www.box.net/shared/r6kthxbrje

Nisam zadovoljan produkcijskim tretmanom pesme, odnosno odsustvom tog tretmana, ali mi se jako svidja muslimanski solo (pa otud i ovaj prvi snimak) kog nazalost nema u ''kucnoj'' verziji, koja mi je iz izvesnih razloga draza. Ipak je jedan od mojih prDucentskih prvenaca u pitanju, nije mala stvar. :mrgreen:

2) kucna, ''atelje'' verzija, bez sola:

http://www.box.net/shared/qvk6e1l6d5

Tehnicki detalji, za ljubitelje home-recordinga:
Oprema:
Instrumenti
bubanj:Yamaha Stage Custom
ritam gitara:Fender Stratocaster
solo gitara:Ibanez ST200
bas:Fender Jazz Bass-neki vrlo skupi i stari, custom komad(1972)...

Pojacala:
Peavey Bandit 65W
Mark VI (200w, ako ne i vise, ne secam se sad)

Behringer mixer-16 kanala(MX 3242x-ili tako nesto)
AKG kondenzatorski C-5900 (za vokal i gitare)

ROLAND V i jos nesto...(ne znam ostatak) snimac (samo je bubanj snimljen ovom spravicom)

Kvalitetan set mikrofona koji smo koristili za snimanje bubnja:
AKG D112 za bas bubanj...i jos neki,iz perspektive sirotinje, 'skupi' primerci za ostale komponente(AKG poglavito)

Prostor:
Bubanj snimljen u podrumu , ostatak u polupraznoj, odzvanjajucoj sobi(4x4), sto je najvise uticalo na vokal, cini se...

Najjaci aduti, naravno:
SB live 5.1 :)
Jak 'engleski' akcenat :)
Softver:Sound Forge i Cubase SX...
Bio bih zahvalan na slusanju i konstruktivnim kritikama. :wink:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 26 Sep 2008, 21:34

pogledao sam spotove i live snimak.

mislim da je bolje da pevac peva na srpskom nego da peva sa losim naglaskom na engleskom;
zvucace mnogo kvalitetnije, imho.

dweezil

Post by dweezil » 26 Sep 2008, 22:53

ee dobar si ti matori, dobro je sve ovo, i nastavi da pevas na engleskom. Ova zadnja stvar sa live video snimkom sto si zakacio je bash ok. :D
keep on :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 27 Sep 2008, 11:02

@nenadnenad
Uh... imamo problem sa tim pevanjem... veliki... :(
S jedne strane - pevanje na engleskom izaziva fokusiranje slusalaca na melodiju (vise no na tekst) i to je dobro, ali, izgovor odvlaci paznju i kvari ugodjaj, kao sto ste primetili... :mrgreen:
S druge strane - pevanje na srpskom je:
1) teze, odnosno ''nemelodicnije''
2) trazi kvalitetnije tekstove (ne mo's pevati bilo sta) jer je tekst mnogo eksponiraniji

Naposletku, ja ne znam da pevam, nikad nisam znao, i to je privremeno resenje koje, evo vec godinama traje... :(

A voleo bih da nadjemo nekog sa toplim, barsunastim baritonom ko je spreman da otpeva pesme onako kako smo ih mi, muzikanti, zamislili, a da to ne bude otaljavanje, no da se osjeti autenticna emocija, ali jbg...

U svakom slucaju, dweezil, hvala na podrsKi. ;)

nenadnenad

Post by nenadnenad » 30 Sep 2008, 10:56

ne razlikujem tekstove na engleskom od tekstova na srpskom kad su dobri a i loshi.
A nema veze ako nemas ne znam kakav raspon bitna je ideja, bar po meni.
ima gomila kultnih bendova koji imaju u principu losh vokal po nekim klasicnim merilima al su se ipak uspeli izdvojiti.

Kontam te za to otaljivanje, trazio sam pevaljku\pevaca neko vreme pa sam odustao, isti problem je bio i sa gitaristom.
A i u okviru drugog benda je bilo potrage za pevaljkom i bilo je razocarenja; ili ne znaju pevati ili pristanu na saradnju iako nisu preterano zainteresovani za muziku, pa onda pevanje deluje neinspirisano i prazno, a pored toga retko ko voli da eksperimentise, ili se meni tako cini.Dodju neki tipovi koji zive za bijelim dupetom i tako nekim Georgijevima ili neke zeMske koje vole ex yu emo :] pa se ne znaju sta ce kad treba pevati uz nesto drugacije.

borislavgajic

Post by borislavgajic » 12 Oct 2008, 15:25

Karalicu pa to si ti!!!!..........
ooo what a surprise! 8)

Gaja

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Oct 2008, 15:28

Nije Karalic, onaj drugi je... 8)

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 16 Oct 2008, 23:47

E, lepo zvuci ova live numera; Svidja mi se ta neposrednost u izrazavanju sopstvenih emocija kroz muziku; Super je sto se tokom godina opstali bez nekih ekstremnih ocekivanja da ce to neko "kupiti", to je otprilike najbolja varijanta, da balansiras izmedju ambicije i lezernosti;

Post Reply