12AX7 lampe

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dejankuki
Ćale - moderator

Re: 12AX7 lampe

Post by dejankuki » 13 Jun 2008, 09:36

Ja sam to vod'o na EHX sajtu, ali sada ne mogu da nadjm tu stranicu jer su redizajnirali sajt...

Ace
MF veteran

Post by Ace » 13 Jun 2008, 14:37

Dobro,hoce li neko da mi odgovori gde mogu da kupim lampe kod nas,po mogucstvu u Novom Sadu? :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jun 2008, 14:49

Ace wrote:...gde mogu da kupim lampe kod nas...
Rocket Roll wrote:...nekakav izbor lampi imaš u SkyMusicu i Mitrosu - pa se raspitaj šta tačno imaju.

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 13 Jun 2008, 15:36

ako su ti bolje kineske lampe od srpskih,onda *ebiga
Ma nak ti daju kinezi neki fals pa se misli,sigurno ih prave mali kinezi za vreme malog odmora u 1.razredu osnovne.ma sad sam se iznervirao

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 13 Jun 2008, 20:24

Sava wrote:
DrGreenthumb wrote: Interesantno... Kada su to bile preporucivane?
Napisao sam gore da ih je Marshall godinama koristio za prvu ugradnju, to nije nikakava tajna. Na tim lampama jednostavno piše Marshall. Dosta interesantnih stvari sam saznao od direktora fabrike (ne znam da li je još uvek na tom položaju) sa kojim sam više puta razgovarao uključujući i dosta podataka vezanih za Marshall. Problem ove fabrike je što je deo holdinga pa ne mogu samostalno da odlučuju. Svojevremeno su pokušali da ih prodaju jednoj stranoj firmi koja nema mnogo veze sa lampama i srećom to nije uspelo jer bi se tako proizvodnja lampi verovatno sasvim ugasila. Do pre par godina su imali povremenu proizvodnju za Marshall tako što bi Englezi dali sirovinu pa su radili konkretnu narudžbu. Šta se sa njima događa od tada do danas ne znam jer se nisam interesovao. Usput, negde na inostranim gitarističkim sajtovima sam nedavno video da se prodaju Ei lampe po nimalo naivnim cenama.
Koliko sam upoznat za nove serije koriste brendirane (OEM) Shenguang za preamp a Sylvania za power, mada to zavisi od modela, verovatno, u Mode 4 mog drugara su Sovtek.
@Ace: pazi ovako, svaki proizvodjac ima nekoliko serija sa razlicitim nivoima gaina, a i same lampe od komada do komada se razlikuju po tome. Ja sam uzeo za sebe (preko Eurotubes-a) JJ ali hand picked high gain varijante, a Shuguang su poprilicno hvaljene u zadnje vreme, medjutim one su totalno modernog zvuka (mnogo scoop-ovan mid) pa mi zvuce malo suvise buzzy i mutno, ali to zavisi od pojacala. Ja sam ih narucivao preko neta i to je proslo bez ikakvih problema, sigurno skuplje nego da kupis Ei u zemlji, ali to je sad pitanje budzeta. Ako ti se ne daje kes, uvek mozes da probas Ei, verujem da su vise nego adekvatne, a ako si sladokusac... :D
Ps. Evo ti link za stvarno dobar sajt gde mozes i da pitas sve sto te zanima o karakteristikama razlicitih modela. http://eurotubes.com/
Last edited by DrGreenthumb on 13 Jun 2008, 20:35, edited 1 time in total.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 13 Jun 2008, 20:34

Dusan wrote:ako su ti bolje kineske lampe od srpskih,onda *ebiga
Ma nak ti daju kinezi neki fals pa se misli,sigurno ih prave mali kinezi za vreme malog odmora u 1.razredu osnovne.ma sad sam se iznervirao
Uuuuf ala gresis :) Mozes da se nerviras koliko hoces, ali 90% proizvodnje low-mid cost tehnikalija ti je iz tih krajeva. Sta mislis gde se GT i Ruby lampe prave? U Americi? A QC kineskih proizvoda vrse se po americkim standardima (naravno, firme koje imaju ime i drze do sebe) a srpskih jos uvek po srpskim, pri tom mislim da je, konkretno, Ei vise nego kvalitetan, pa ti se dobro zamisli ciji je proizvod bolji... Surova istina... Nema tu patriotizma :mrgreen:
Btw, sta kazu objektivni korisnici :
EI 12AX7: Once again the problem here is finding good ones, but when you do this tube is very linear when played clean with a nice high end, not piercing or grainy. When over driven it looses a bit of low end but still remains rich and full sounding with nice harmonics.
Chinese 12AX7-A
The Chinese 12AX7 (made by Shuguang) tube is popular with Marshall owners for its gain and bite. It is currently re-branded by both Ruby Tubes and Groove Tubes.

w437776

Post by w437776 » 13 Jun 2008, 20:44

DrGreenthumb wrote:Ja sam uzeo za sebe (preko Eurotubes-a) JJ ali hand picked high gain varijante...
Koliko te je kostala postarina?

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 13 Jun 2008, 20:47

w437776 wrote:
DrGreenthumb je napisao:
Ja sam uzeo za sebe (preko Eurotubes-a) JJ ali hand picked high gain varijante...
Koliko te je kostala postarina?
Uzeo sam sa drugarom koji je vec narucio celu kutiju, pa smo negde prebili postarinu... Mozda oko 15$, nisam bas siguran, pitacu ga koliko je bilo za ceo paket (poveliki btw).

w437776

Post by w437776 » 13 Jun 2008, 20:55

Pitaj ga i kako ide placanje.

Ace
MF veteran

Post by Ace » 13 Jun 2008, 22:57

Mislim da cu uzeti Ei,imam neku kombinaciju za 8 evra,to mi je jeftinije nego da se jebavam sa narucivanjem preko neta.Pozdrav!

alzo

Post by alzo » 21 Oct 2008, 09:40

Prosle nedelje mi se dogodio visak para pa sam kupio Behringer VT911 Vintage Tube Overdrive ......
namera mi je bila da malo namastim clin obzirom da ni Fender twin ni Laney LC 15 nemaju dva kanala a pored
Marslallovog BB II i Boss SD-1 zeleo sam da imam i jednu tube pedalu........i tu pocinje moja zabava a voleo bih
da mi u tome pomognete svojim savetima.....naime lampa 12AX7 koju sam dobio u pedali je previse "divlja" za moj ukus
pa sam poceo sa experimentima....sinoc sam probao Ei 12AU7 i moj prvi utisak je da je to rezultiralo tonom sa manje
drajva i koliko sam mogao da probam marshalskijim tonom i vecom mogucnoscu da se podesi pedala od chrunca do
drajva....imam nameru da probam i 12AT7 za koju sam cuo da je jos "mirnija" lampa.......
kakva su vasa iskustva sa raznim tipovim lampi i sta bi vredelo probati.............

Image

Hillybilly

Post by Hillybilly » 21 Oct 2008, 10:24

Ja toplo ne preporucujem EI cevi. To sto možete kupiti u Srbiji je škart, a osim toga vazda su važile za najgore cevi. Nedavno sam npr. kupio kontigent cevi od nekog njihovog radnika koji ih je dobio kao otpremninu. 80% je neupotreblivo, bukvalno škart za bacanje.

Inače što se tiče vlasništva nad fabrikom cevi pogledajte ovaj link http://www.westernelectric.com
Do mene je došao trač da su ih pazarili kako bi zatvorili fabriku i rasprodali mašine te se radnici sada tuže sa novim vlasnikom...
Ajd ako ima neki Nišlija koji je bolje upućen da nas malo informiše.
Ja bih lično bio presrećan kada bi Nišlije pravile kvalitetne cevi, jer ih trošim jako puno i bilo bi mi ultra zgodno da ih kupujem lokalno, a ne ovako da ih nabavljam iz USA ili Nemačke i plaćam shipping, carinu i PDV...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 21 Oct 2008, 11:24

Hillybilly wrote:...pogledajte ovaj link http://www.westernelectric.com...
Image
Koliko sam ja upucen akvizicija podrazumeva nasilno preuzimanje firme, raspustanje menadzmenta i postavljanje novog :? a moze da dodje i to zatvaranja firme...
Kad sam o tome ucio mislio sam da se desava negde daleko :)

Mogu da se raspitam o ovome, to me vec i zanima...

xspaceman

Post by xspaceman » 21 Oct 2008, 12:08

alzo wrote:Prosle nedelje mi se dogodio visak para pa sam kupio Behringer VT911 Vintage Tube Overdrive ......
namera mi je bila da malo namastim clin obzirom da ni Fender twin ni Laney LC 15 nemaju dva kanala a pored
Marslallovog BB II i Boss SD-1 zeleo sam da imam i jednu tube pedalu........i tu pocinje moja zabava a voleo bih
da mi u tome pomognete svojim savetima.....naime lampa 12AX7 koju sam dobio u pedali je previse "divlja" za moj ukus
pa sam poceo sa experimentima....sinoc sam probao Ei 12AU7 i moj prvi utisak je da je to rezultiralo tonom sa manje
drajva i koliko sam mogao da probam marshalskijim tonom i vecom mogucnoscu da se podesi pedala od chrunca do
drajva....imam nameru da probam i 12AT7 za koju sam cuo da je jos "mirnija" lampa.......
kakva su vasa iskustva sa raznim tipovim lampi i sta bi vredelo probati.............

Image
Probaj i sa !2AY7..Ima 50%manje gaina od !12AX7...Ja je ponekad stavljam u predpojacalo svoga ampa umesto 12AX7 kada hocu da procistim i smanjim crunch!

alzo

Post by alzo » 21 Oct 2008, 13:58

Probacu ako je pronadjem........
mene vise interesuje da ton bude topao i harmonican ........
preporucuju i 5751 ali to kod nas nema shanse da se pronadje......

Post Reply