Gitara Mi Nema Sustain Pri Bendingu Na Višim Pragovima?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Guitar_thrill
- MF veteran
Gitara Mi Nema Sustain Pri Bendingu Na Višim Pragovima?
Imam jedan problem,mada nisam siguran da li je to uopste problem ili je to normalno....kada bendujem zice ne visim pragovima odmah se gubi ton,tj. traje mozda pola sekunde i odmah prestaje zica da vibrira...ovo mi se desava kada sviram elektricnu gitaru "na suvo" bez pojacala,a kad asviram na pojacalu onda zna da traje dosta duze,mada mi se i tada ponekad desi npr. kada sviram Santana-Europa pa onaj dugi bending.....ne moze toliko da izdrzi da se cuje ton.....zna li neko u cemu je problem?
Re: "ne drzi" ton
Ne znam da li sam te dobro shvatio, ali jedna od sledecih stvari bi morala da bude: ili je vrat raskotiran, ili ti magneti koje imas ne daju dovoljno sustain-a. Naravno, iskljucio sam opciju u kojoj ne bendujes pravilno 

- Guitar_thrill
- MF veteran
Re: "ne drzi" ton
mozda je vrat raskotiran, jer sam primetio da kada bas jako jako pritisnem dok bendujem onda ton izdrzi nekako jos malo...kako da proverim da li je vrat raskotiran?Historik wrote:Ne znam da li sam te dobro shvatio, ali jedna od sledecih stvari bi morala da bude: ili je vrat raskotiran, ili ti magneti koje imas ne daju dovoljno sustain-a. Naravno, iskljucio sam opciju u kojoj ne bendujes pravilno
- Rocket Roll
Re: Gitara Mi Nema Sustain Pri Bendingu Na Višim Pragovima?
Magneti previsoko ili - mnogo verovatnije - nejednaki pragovi, u kojem ti slučaju treba poliranje pragova.
My money would go on nejednaki pragovi.
Verovatno treba brusenje tj. poliranje pragova...Rocket Roll wrote:Magneti previsoko ili - mnogo verovatnije - nejednaki pragovi, u kojem ti slučaju treba poliranje pragova.
A da napišeš koja je gitara u pitanju...magneti,žice,koje je drvo,"hardver(floyd ili..?....onda bi se nešto moglo debatirati!
- Guitar_thrill
- MF veteran
Aria Anniversary PE, magneti sa peavey signature gitare,drvo mahagoni, tun-o-matic bridge, zice d'addario .10....zadresar wrote:A da napišeš koja je gitara u pitanju...magneti,žice,koje je drvo,"hardver(floyd ili..?....onda bi se nešto moglo debatirati!
da li ce pomoci ako slikam pragove, da vi nesto procenite? jer ja stvarno ne znam kako se to gleda...
- Rocket Roll
Teško se gleda.
Ali, ako ti se gitara "guši" pri bendingu na višim pragovima, a akcija je dobra i magneti nisu previsoko, onda su nejednako istrošeni pragovi.
To se dešava svakoj gitari. Brže se troše pragovi na kojima više sviraš - od prvog do dvanaestog - i onda pragovi od dvanaestog do dvadesetog / dvadeset četvrtog postaju fizički viši i guše žicu (zaustavljaju joj oscilaciju).

To se dešava svakoj gitari. Brže se troše pragovi na kojima više sviraš - od prvog do dvanaestog - i onda pragovi od dvanaestog do dvadesetog / dvadeset četvrtog postaju fizički viši i guše žicu (zaustavljaju joj oscilaciju).
Googluj "guitar fret leveling" pa ces pronaci dosta objasnjenja i primera na raznim sajtovima koji se bave tom tematikom...
Kako to tacno utice na sustain? Sustain je manji ako su magneti blize zicama?Rocket Roll wrote: i magneti nisu previsoko
Pretpostavljam da ne mislis na to da magneti dodiruju zice...

menjaj care pragove, to ti je cak kod nas mnogo mnogo jeftinije neg na zapadu i slicno pa ces onda i finansijski dobro da prodjes xD
znaci ako nesto daje jebacki ton pored magneta i drveta, to su pragovi... kad ti se izlizu pragovi onda ti ton postane veri ankul... na zapadu postoji nepisano pravilo 15 kompleta zica - novi pragovi... al posto na zapadu imaju dosta kvalitetne gitare jer mogu onda oni vec po defaultu imaju pragchine tako da ti njih menjaj u svakom slucaju bez obzira na to da li smeta sustainu ili ne, nego cisto da bi dobio mnogo lepsi ton...
a mogu previsoki magneti da stete pri bendovanju jer ume zica da ih okrzne, bar se meni desavalo i onda je to skroz booza... i probaj da dignes malo akciju, mozda je i do toga...
znaci ako nesto daje jebacki ton pored magneta i drveta, to su pragovi... kad ti se izlizu pragovi onda ti ton postane veri ankul... na zapadu postoji nepisano pravilo 15 kompleta zica - novi pragovi... al posto na zapadu imaju dosta kvalitetne gitare jer mogu onda oni vec po defaultu imaju pragchine tako da ti njih menjaj u svakom slucaju bez obzira na to da li smeta sustainu ili ne, nego cisto da bi dobio mnogo lepsi ton...
a mogu previsoki magneti da stete pri bendovanju jer ume zica da ih okrzne, bar se meni desavalo i onda je to skroz booza... i probaj da dignes malo akciju, mozda je i do toga...
Prvo ti odnesi kod nekoga majstora da ti pregleda gitru i ako treba izbrusi pragove! ak o ni to ne pomaze onda ih menjaj! Ponekad moze da se desi da zamena pragova ne uspe...jer zavisi dosta i od samog vrata! Ako je vrat kriv prvo mora da se i on ispolira(izravna) pre nego se stave novi pragovi! Mnoge gitre imaju tu manu(pogotovo ove novije koje se proizvode masovno na traci i gde se nema vremena sacekati da se drvo dobro osusi vec se zice stavljaju odmah ) da npr od 14 praga( gde se vrat polako zadebljava) pa do zadnjeg pocne vrat malo da se izdize i samim tim ti se zagusuje ton kad sviras! tu te ne spashava ni brusenje ni zamena pragova ves pre toga mora da se izravna vrat, pa tek onda da se stave novi pragovi i tek onda da se malo izbruse!Zato ti savetujem da prvo odneses kod majstora na setup gitaru, pa ako treba da ti malo izbrusi pragove...ako to ne pomogne onda sledi zamena pragova!
Na ovom linku ces naci dosta korisnih informacija! pogledaj obavezno!
http://fingerlakesguitarrepair.com/page ... -frets.php
Na ovom linku ces naci dosta korisnih informacija! pogledaj obavezno!
http://fingerlakesguitarrepair.com/page ... -frets.php
- Rocket Roll
Da, što su magneti bliži žicama, magnetno polje više vuče žice ka sebi. Ako žica vibrira u jakom magnetnom polju, mnogo se brže umiri zbog privlačenja - i eto problema sa sustainom. Kad su jaki magneti u pitanju, a naročito ako su u pitanju hambakeri, to ume da bude užas veliki problem. Zato svaki (bolji) magnet ima specifikovano koliko daleko od žica treba da bude da bi sustain bio optimalan.Funkomat wrote:Kako to tacno utice na sustain? Sustain je manji ako su magneti blize zicama?
Pretpostavljam da ne mislis na to da magneti dodiruju zice...
Što na višim pragovima sviraš - žica se "lomi" bliže sredini i fizički je bliže magnetu. Zato se problem ponekad primećuje samo pri sviranju na višim pragovima.
U ekstremnim slučajevima - ako su žice jako blizu magnetima - dolazi do pojave "wolf notes". Not a pretty sight at all - gitara zavija, i to zvuči vrlo neprijatno.
E vidis to nisam znao.
Hvala na objasnjenju.
Hvala na objasnjenju.

- Highway One
Najverovatnije su istrosheni pragovi , jer eto ja sviram el. gitaru 8 meseci , i vec sam poceo da dobijam neke isrosene pragove , npr. 3zica 2prag,2zica 8prag........... za tih 8 meseci (5meseca 0.9 jedan mesec 0.9 sa prvom desetkom , i dva meseca sa 0.8 ) i tolko
Ali kao sto je spomenuto ovde cesh jeftinije da prodjesh
Ja sam na netu prochitao da je menjanje pragova 80e , a meni profesor rekao da ce da mi promeni za 40e

Ali kao sto je spomenuto ovde cesh jeftinije da prodjesh

Ja sam na netu prochitao da je menjanje pragova 80e , a meni profesor rekao da ce da mi promeni za 40e