Šta tačno znači "alternativna muzika"?

Moderator: Trooper

Dete epruvete
MF veteran

Šta tačno znači "alternativna muzika"?

Post by Dete epruvete » 08 Nov 2008, 19:35

Da li je alternativa opravdano muzicki pravac ili samo fioka u koju se gura muzika koja se ne moze precizno definisati? Tu se nalazi masa raznih muzickih stilova koji medjusobno skoro i da nemaju dodirnih tacaka, a svrstavaju ih u alternativu zato sto nisu mejnstrim. Opet, generalno gledano, alternativa jeste mejnstrim. Uocavate li neku konfuziju u svemu tome?

Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Alternativa- sve osim mejnstrima

Post by Doolio » 08 Nov 2008, 20:36

hm, nemam pojma, ja nekako po nekom filingu trpam bendove u alternativu, moram da priznam:) mada ja imam i uzi trip za alternativu, tu uglavnom podrazumevam neke urbane rok bendove.

Rocket Roll

Re: Šta tačno znači "alternativna muzika"?

Post by Rocket Roll » 08 Nov 2008, 23:09

Dete epruvete wrote:Opet, generalno gledano, alternativa jeste mejnstrim. Uocavate li neku konfuziju u svemu tome?
Nije mi jasna ova rečenica - da "generalno gledano, alternativa jeste mejnstrim".

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 09 Nov 2008, 18:20

smatram da bendovi koji su dosegli odredjeni nivo popularnosti, a koji se deklarisu kao alternativni, nemaju pravo da svojoj muzici daju vise taj epitet. ali nije ni meni sve jasno sto se toga tice tice, zato sam i otvorio ovaj topic.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 09 Nov 2008, 20:48

Koliko je meni poznato (a moguce je da gresim), taj termin se na Zapadu vezuje za komercijalni nivo muzike. Postoje tzv. mainstream (ranije je to bila muzika koju je slusalo najvise ljudi, danas je to muzika koju najvise forsiraju mediji, cesto bez realnog uporista u masama), a sve ostalo je neka vrsta alternative i undergrounda. Kod nas je to zbog specificnih uslova (rat, klanovi, Slobini i tajkunski mediji, piraterija) otprilike onako kako je Doolio opisao: to su urbani bendovi, cija je muzika spoj razlicitih zanrova, uzivaju odredjenu podrsku publike, ali su daleko od svakodnevnog prikazivanja u medijima i velikih koncerata pred desetinama hiljada ljudi. Napolju je to vezano da li izdajes za neku od najvecih kuca (Warner, Virgin...), koje ce da tvoje spotove guraju na mtv, vivu i ostala sranja po ceo dan, ili izdajes za neku manju kucu, koja ne moze da ti pruzi taj nivo medijske podrske. Dobar primer (a i kod nas aktuelan) je Depeche Mode. Oni su prvih nekoliko albuma izdali za jednu manju diskografsku kucu, bili su relativno nepoznati sirim slojevima publike, i smatrani su alternativom. Medjutim, kako su stekli odredjenu popularnost, a i njihov zanr je postao slusaniji, potpisali su za jacu kucu, i danas tesko da mogu da se nazivaju alternativom. Slicna prica je i sa Prodigy-em. A verovatno na Wikipediji ima neka definicija pojma "alternativa"

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Nov 2008, 00:36

Da vidim da li sam dobro razumeo. Na Zapadu bi pojam "alternativne muzike", znači, bio sličan pojmu "moderne levice"? Desnica formira vladu, levica joj je opozicija, ali obe su u Senatu / Kongresu / Parlamentu, imaju velike budžete i veliku zastupljenost u medijima. Dotle bi prava suprotnost "mejnstrimu" bila "indie" scena, koju bismo mogli uporediti sa strankama koje nisu prošle cenzus, dakle nisu u Senatu / Kongresu / Parlamentu, nemaju velike budžete i medijski su nezanimljive.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 10 Nov 2008, 00:38

Poredjenje sa Indie scenom je ono na sta sam ciljao, sto se tice onog politickog dela-oprosti, izgubio sam te jos kod Kongresa :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Nov 2008, 00:50

Image

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 10 Nov 2008, 22:12

sad kad vidim tu sliku, moram da napomenem da veliki broj ljudi smatra i indie vrstom muzike, sto me mnooogo nervira. :evil:

friedman

Post by friedman » 10 Nov 2008, 22:22

Ja indie smatram nekakvom vrstom kulture, koja mi se btw nikako ne svidja, ali respect je tu, naravno.

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 10 Nov 2008, 22:41

hteo sam da kazem da je indie samo label, ali otisao sam u off :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 10 Nov 2008, 22:56

nije li indie skracenica za independent? sto znaci nezivasno, sto znaci da nemaju izdavacku kucu, rajt?

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 11 Nov 2008, 07:25

rajt, ali MTV kaze drugacije :twisted:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 11 Nov 2008, 08:29

kakve mtv ima veze sad sa muzikom?

Dete epruvete
MF veteran

Post by Dete epruvete » 11 Nov 2008, 09:17

ma mislio sam da oni propagiraju takav nacin razmishljanja koji mnogo ljudi prihvata zdravo za gotovo, ipak su oni najveci muzicki medij

Post Reply