Jedno pitanjce za metalce

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
dejankuki
Ćale - moderator

Re: Jedno pitanjce za metalce

Post by dejankuki » 13 Nov 2008, 10:55

mislim_stvarno wrote:A tekst NIB moze da se tumaci na toliko mnogo nacina da je to strasno...
Moze se Lucifer posmatrati kao metafora za bilo sta na svetu, od droge preko vlasti pa sve do crkve, najmanje ima veze sa samim djavolom...
BAS TO!!!... jes da sam rek'o da cu da se povucem, ali eto, ..

Dakle sve vreme u pravo o tome pricam.... Od rok en rolla pa naovamo, neke muzicke forme i posebno reci u njima jednostavno govore i o problemima koji se nalaze i desavaju svuda oko nas.. zaboga pa i blues ima svoju "pricu" koja god da je to. Jednostavno "oslobadjanje" i "olaksanje" iskazivanjem i ukazivanjem na probleme i stvari koje nas tiste. Ja nigde nisam rekao da treba uzeti palicu i rascopati neciju glavu... i ponavljam bunt kao takav ne mora biti vidljiv.. HA, pa i gradjanska neposlusnost u vidu ne placanja racuna za TV je bunt... a to je moras priznati najblazi oblik BUNTA.. neslaganja, ako ti je taj termin drazi i prihvatljiviji.. ajde onda tako da ga definifemo bunt=neslaganje..
Jedna pesma Rolling stonesa je posebno bila na udaru "moralista" samo zbog naslova... a u stvari tematika te navodi da se razmislis u smislu...:
"Alo, bre ljudi, ko ovde koga obozava... obozavate/mo vodje, predsednike, poglavare, stranke, pokrete, sisteme... a svi su oni djavoli da nema vecih, dusu nam uzese i bez ugovora..." pogodite koja je to pesma...

"Ne desava se problem drugome, to i nas pogadja", eto to je jedno od tumacenja koje mene i jos nekog podstice na razmisljanje, a ne na puko i pojednostavljeno worshipovanje necega..
E sad imas ti kukolja u svakom mogucem obliku i u svakoj mogucoj situaciji... pa sve to u nekom trenutku predje i u ekstremizam... ali ne mozes generalizovati...

Eto ja sam odgledao Headbanger Journey i samo POTVRDIO moje saznanje tokom svih ovih godina koliko sam u ROCK i HEAVY METAL muzici, filozofiji i nacinu razmisljanja i ... zovi to kako hoces...
Neko je pitao sta znace devil's horn. to je receno i u ovoj temi, a i u filmu... RJD je to video od svoje bake a znaci "Zastita od urokljivih pogleda"

Eh, da... u HBJ sam takodje video i neke skandinavske bendove koji zapravo salju politicku poruku.. i pale crkve katolicke samo da bi izgurali svoju ideju... njihovu "pradedodvsku" veru.. da li su oni satanisti.. NE, oni samo koriste metal i ikonografiju zarad sirenja njihove POLITICKE poruke...

Bio to Rolling Stones ili Black sabbath ili Maiden ili SRV ili Clapton... jos u onom mom drugom postu rekoh
U osnovi ROCK muzike je bunt.. ajde da opet preformulisem..

U osnovi ROCK muzike je NESLAGANJE!!! Neslaganje sa zvanicnom politikom, zvanicnom dogmom, stanjem (sranjem) na ulici, u okruzenju, u zemlji.... jednostavno OTVORENI POGLED NA SITUACIJU, ukazivanje na problem(e)... i tako dalje i tako dalje...

BTW... zaimljivo.. mozda rekoh negde ali. mene je upravo Iron Maiden (koji slovi za black metal-satanisticki bend) i naveo da uzmem Bibliju u ruke i procitam je... ... ... hmmm zanimljivo zar ne!?

i na kraju....
Naravno verovatno ste svi pogodili da se radi o pesmi Sympathy for the Devil...

Yo!..... Yo!...... Yo!

Woo Good!....

Please allow me to introduce myself
I'm a man of wealth and taste
I've been around for a long, long year
Stole many a man's soul and faith

And I was 'round when Jesus Christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that Pilate
Washed his hands and sealed his fate

Pleased to meet you
Hope you guess my name
But what's puzzling you
Is the nature of my game

I stuck around at St. Petersburg
When I saw it was a-time for a change
Killed the czar and his ministers
Anastasia screamed in vain

I rode a tank
Held a general's rank
When the blitzkrieg raged
And the bodies stank

Pleased to meet you
Hope you guess my name, oh yeah
Ah, what's puzzling you
Is the nature of my game, ah yeah

(whoo whoo, whoo whoo)
I watched with glee
While your kings and queens (whoo whoo)
Fought for ten decades (whoo whoo)
For the gods they made (whoo whoo)

I shouted out, (whoo whoo)
"Who killed the Kennedys?" (whoo whoo)
When after all (whoo whoo)
It was you and me (whoo whoo)

Let me please introduce myself (whoo whoo)
I'm a man of wealth and taste (whoo whoo)
And I laid traps for troubadours (whoo whoo)
Who get killed before they reached Bombay (whoo whoo, whoo whoo)

Pleased to meet you (whoo whoo)
Hope you guessed my name, (whoo whoo) oh yeah (whoo whoo)
But what's puzzling you (whoo whoo)
Is the nature of my game(whoo whoo), oh yeah, get down, baby (whoo whoo)
(whoo whoo, whoo whoo)
(whoo whoo)
(whoo whoo)
(whoo whoo) ..........

Hope you guessed my name, (whoo whoo) oh yeah (whoo whoo)
But what's confusing you (whoo whoo)
Is just the nature of my game (whoo whoo) um yeah (whoo whoo)

Just as every cop is a criminal (whoo whoo)
And all the sinners saints (whoo whoo)
As heads is tails (whoo whoo)
Just call me Lucifer (whoo whoo)
'Cause I'm in need of some restraint (whoo whoo)

So if you meet me (whoo whoo)
Have some courtesy (whoo whoo)
Have some sympathy, (whoo whoo) and some taste (whoo whoo)
Use all your well-learned politesse (whoo whoo)
Or I'll lay your(whoo whoo) soul to waste,(whoo whoo), um yeah (whoo whoo)

Hope you guessed my name, (whoo whoo) um yeah (whoo, whoo)
But what's puzzling you (whoo whoo)
Is the nature of my game, (whoo whoo) um mean it, (whoo whoo) get down
(whoo whoo) (whoo whoo)
(whoo whoo) (whoo whoo)

Woo, who (whoo whoo)
Oh yeah, get on down (whoo whoo)
Oh yeah (whoo whoo)
(whoo whoo, whoo whoo)
(whoo whoo, whoo whoo)........

Oh yeah! (whoo, whoo)
Tell me baby,(whoo whoo) what's my name(whoo whoo)
Tell me honey,(whoo whoo) can ya guess my name (whoo whoo)
Tell me baby, (whoo whoo) what's my name (whoo whoo)
I tell you one time, (whoo whoo) you're to blame (whoo whoo)

Woo Who (whoo whoo)
Woo Who (whoo whoo)
Woo (whoo whoo) alright (whoo whoo)

Oh, who who, oh, who who, (whoo whoo) oh, who who
Oh Yeah (whoo whoo)
Woo, who who (whoo whoo) Woo, who who (whoo whoo)
Ah yeah, a-what's my name (whoo whoo)

Tell me, baby, (whoo whoo) what's my name (whoo whoo)
Tell me, sweetie, (whoo whoo) what's my name (whoo whoo)

Woo, who, who (whoo whoo)
Oh, who, who (whoo whoo)
Ah, yeah!
Whoo whoo
Woo Who Who

Critical
PedoBear

Post by Critical » 13 Nov 2008, 11:01

Sta se vi ljudi prepirete sa covekom kad vidite da je on uvek u pravu :mrgreen:
Nemojte dzabe svoje zivce cimati na ovakve genijalce :)

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 13 Nov 2008, 12:09

Slazem se sa prethodnim postovima, ALI
...Sabbath (do 80. godine, jedino taj deo sabbatha valja)
Nikako. DIO i Tony Martin ere su kultne.

Eh, da... u HBJ sam takodje video i neke skandinavske bendove koji zapravo salju politicku poruku.. i pale crkve katolicke samo da bi izgurali svoju ideju... njihovu "pradedodvsku" veru.. da li su oni satanisti.. NE, oni samo koriste metal i ikonografiju zarad sirenja njihove POLITICKE poruke...
To vec nije poruka nego idiotizam. Da stvarno znaju protiv cega se bune i da su te crkve bile paganske ne bi ih palili (ovo se odnosi na Varga i kompaniju, NE na sve metal bendove i sl.).

Krst i pentagram su postojali davno pre hriscanstva, kao sto je svastika postojala pre Hitlera (sto ne sprecava ljude da je povezuju sa nacistima i pricaju kako je to simbol zla)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Nov 2008, 13:42

pa upravo o tome se prica, ne pali varg crkve zato sto je blek metalac nego zato sto je covek sa dijagnozom.

sixstring

Post by sixstring » 13 Nov 2008, 13:47

sub_zer0 wrote:Slazem se sa prethodnim postovima, ALI
hteo si reći
Riki Martin??

friedman

Post by friedman » 13 Nov 2008, 14:04

Bluesko wrote:

Slayer nema nista protiv crkve....BS jos manje????? :shock:

jel` citate vi ljudi od pocetka sta ja kucam? :idea:

opet kazem - "Headbanger`s journey".... bar bi "pravi poznavaoci metala" trebalo da su ga davno odgledali...
Ti, nisi, normalan. Ako ti mislis da ONI imaju nesto protiv crkve, pravac kod psihijatra. Ili popa.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 13 Nov 2008, 14:11

pravac kod psihijatra
Mozda je vec bio pa mu je ovo terapija,sta znas :D
Ja sam imao jednu profesorku u srednjoj (matematika) koja je predavala pa je onda pukla sa glavom pa otisla kod psihica i oni joj prepisu kao terapiju RAD SA DECOM :D mozda je ovo ta neka fora :D

Nemojte decka dirati,nije on kriv :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Nov 2008, 14:31

mislim_stvarno wrote:Moze se Lucifer posmatrati kao metafora za bilo sta na svetu, od droge preko vlasti pa sve do crkve, najmanje ima veze sa samim djavolom...
Je li? A sto se onda ne bi zvao Milenko, nego bas Lucifer? Simpa je sto pokusavas da opravdas neka svoja ubedjenja, ali nemoj ovako, zvuci smesno. Usput, kaze se JIN i JANG , a ne JING i JANG.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Nov 2008, 15:40

aj sad ne moras da preterujes, pa djavo je simbol za negativne tripove uvek bio i to jako cesto bez ikakve religijske konotacije. koji ti je djavo, djavo je u meni, borim se sa unutrasnjim demonima itd.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 13 Nov 2008, 15:46

friedman wrote:
Bluesko wrote:

Slayer nema nista protiv crkve....BS jos manje????? :shock:

jel` citate vi ljudi od pocetka sta ja kucam? :idea:

opet kazem - "Headbanger`s journey".... bar bi "pravi poznavaoci metala" trebalo da su ga davno odgledali...
Ti, nisi, normalan. Ako ti mislis da ONI imaju nesto protiv crkve, pravac kod psihijatra. Ili popa.

decko prica istinu.
u tom filmu Araya lepo kaze da takve naslove daju samo zato sto su komercijlni i da bi privukli mase. sve je to poza. Araya rekao.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 13 Nov 2008, 15:50

sub_zer0 wrote:Slazem se sa prethodnim postovima, ALI
Jok saniboj.
Sabbath je Sabbath iskljucivo samo za Ozijem, a to kazu i svi originalni clanovi benda - pogledajte dokumentarce gde pricaju, ili prcitajte neku biografiju. Dio je podnosljiv, a Martin faza nema veze sa Sabbathima, ne samo zato sto je potpuno drugacija muzika (da ne ulazim u to kakva), vec, bukvalno receno, producenti su Iommiu rekli da zadrzi Black Sabbath ime da bi oni zadrzali prodaju. jasno ko dan.

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 13 Nov 2008, 16:32

Jok saniboj.
Sabbath je Sabbath iskljucivo samo za Ozijem, a to kazu i svi originalni clanovi benda - pogledajte dokumentarce gde pricaju, ili prcitajte neku biografiju. Dio je podnosljiv, a Martin faza nema veze sa Sabbathima, ne samo zato sto je potpuno drugacija muzika (da ne ulazim u to kakva), vec, bukvalno receno, producenti su Iommiu rekli da zadrzi Black Sabbath ime da bi oni zadrzali prodaju. jasno ko dan.
Ma ok, kapiram sta pricas. Vidim da ti se ne svidja, ali to je heavy i kao takav je dobar. Ali i tu su podeljena misljenja. Kako god da su se zvali ja bih to i dalje slusao. Nisam vezan za imena nego za muziku. Ti si izgleda vise okrenut doom-u :)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 13 Nov 2008, 16:56

ja sam odrastao na Sabbathima, kao sto sam i na Maidenima, Priestu, RJDu, Slayeru, Deathu ili Pink Foydu, nebitno. u osnovnoj skoli, meni se mnogo vise svidjao Sabbath sa Diom i MArtinom, nego Ozi faza. bilo mi je mracno, nerazumljivo i hermeticno. medjutim, kako sam stario, perspektiva se menjala.

Sabbath osamdesetih su bili solidan, komercijalni hevi metal sa izletim u epskije glam vode.mozda nija bas najgore, ali nije ni po cemu ni originlano, niti istorijski bitno. pravi Sabbath tokom sedamdesetih (prva polovina) su bili revolucionarno remek-delo koje je zaivek izmenilo istoriju r'n'r muzike.

nemam ja licno nista protiv Martina, ali sami clanovi Sabbatha govore da je pravi Sabbath bio samo na pocetku, tj. da se ono sto je najbolje, bitno i karakteristicno sviralo samo sa Ozijem. ne izmisljam ja to, vec sam svojim ocima na filmu i u biografijama video njihove izjave.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 13 Nov 2008, 17:33

Doolio wrote:aj sad ne moras da preterujes, pa djavo je simbol za negativne tripove uvek bio i to jako cesto bez ikakve religijske konotacije. koji ti je djavo, djavo je u meni, borim se sa unutrasnjim demonima itd.
Ako djavola imenujes kao Lucifera onda definitivno ima religijsku konotaciju, upravo sam na to i hteo da skrenem paznju, i upravo je zbog toga recenica "Moze se Lucifer posmatrati kao metafora za bilo sta na svetu, od droge preko vlasti pa sve do crkve, najmanje ima veze sa samim djavolom..." urnebesno smesna. Lucifer, od lux, lucis (svetlost) i ferre (nositi), po naski Luconosa, iskljucivo predstavlja djavola u judeo-hriscanskoj tradiciji, te otud religijska konotacija, tako da je apsolutna besmislica govoriti da Lucifer ponajmanje ima veze sa djavolom. Ali sta mari, internet je to, moze svako da isprica sta god hoce, i najvecu glupost, a grbav je samo onaj sto vice "Car je go!"...

friedman

Post by friedman » 13 Nov 2008, 17:42

Nyarlathotep wrote: decko prica istinu.
u tom filmu Araya lepo kaze da takve naslove daju samo zato sto su komercijlni i da bi privukli mase. sve je to poza. Araya rekao.
Aha, kako me iznervirao tu lik, kad ga pita onaj "Does God really hates us all?" a on odgovara nesto u fazonu - Ne, nismo mi to stvarno mislili, ali je opak naslov za pesmu...

Post Reply