Devetke ili desetke

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Devetke ili desetke

Post by sinisake » 16 Nov 2008, 17:06

Naravno. ;)

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 16 Nov 2008, 22:58

Kristijan wrote:Doktore, kad si se vec oglasio, reci mi molim te koji je model tvog Music Mana. Oni su svi sa skalom 25,5" ili sam pobrkao? Da li i na Stratu i na Music Manu koristis .011?
Ernie Ball 11/54 na Stratu u E, na MM (John Petrucci JP6 je model i mislim da su im svi modeli gitara sa 25,5 skalom) su 10/52 ali je najcesce u D# jer je poprilicno tvrda gitara. Moje iskustvo govori da sa malo debljim zicama (10 pa navise) vecina gitara ipak vise rezonuje, lakse se drvo "pobudjuje" i kako se meni cini ton je nesto artikulisaniji i iako teza za kontrolu gitara daje nesto gojazniji ton, a meni je to bitno... Sad, za pocetnika je sve debelo i tesko, a ako se bode u neki cheap procesor onda je ovo stvarno deplasirano pitanje. Kad vec pominjete Vai-a evo sta on kaze na tu temu : I use Ernie Ball strings, and when I start a tour, the gauges are .009-.042. But as my fingers get in shape, I switch to .010-.052 sets. You have to fight the heavier strings more, of course, but I play very aggressively, and if my fingers are in too good shape, I often end up getting a little tied up in the lighter strings because my fingers are moving through them with too much intensity.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 16 Nov 2008, 23:12

Fonjara taj Vai, pa sa 12 sati dnevno vezbe, ja bi' svir'o trinaestice, u regularnom stimu, i bendovao 3 stepena... :lol:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 16 Nov 2008, 23:19

Aha, to je rekao da bi reklamirao one lopove iz EBMM-a, a posle poentirao da su i 9 i 10 zice bas super i da klinci treba da ih kupe jer ih on koristi :mrgreen:
Eh, Ameriko Chemeriko :D

dweezil

Post by dweezil » 16 Nov 2008, 23:31

pa dobro, i Ernie Ball su josh medj mekshim zhicama, tj. imaju manju tenziju od vecine ostalih brendova.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 17 Nov 2008, 00:29

e ja to pojma nisam imao da ima razlike u tenziji, ja sam mislio sve 10ke su 10ke, zato mi nije bilo jasno sto mi d'addario ne odgovaraju,a ernie ball su mi ok,a ista je debljina :) i cini mi se da sam negde procitao da sve zavisi i kako su zice motane....moze li to neko da mi pojasni,zar se ne motaju sve zice isto?

Highway One

Post by Highway One » 17 Nov 2008, 12:49

Koristi li neko Rotosound žice? :)

dweezil

Post by dweezil » 17 Nov 2008, 23:55

Guitar_thrill wrote:e ja to pojma nisam imao da ima razlike u tenziji, ja sam mislio sve 10ke su 10ke, zato mi nije bilo jasno sto mi d'addario ne odgovaraju,a ernie ball su mi ok,a ista je debljina :) i cini mi se da sam negde procitao da sve zavisi i kako su zice motane....moze li to neko da mi pojasni,zar se ne motaju sve zice isto?
pa nisu ti Ernie zgodnije samo zbog tenzije, vec su i manje poniklovane od D Addario, Ernie su onako sivkastije a D Addario su belje tj. svetlije pa su i pod prstima drugacije, neam pojma, Slinkys su stvarno u neku ruku skliskije od Daddario XL, jedino sto se meni ne svidja kod Ernie Ball sto su im plain zice cesto vec dosta oksidirale, kod D Addario su plain zice ipak kvalitetnije uradjene, a o DR i Elixir da ne pricamo. Ma i ja tripujem ko neznam... :D
Btw neznam da li je neko od thick gauge strings manijaka probao Ernie Ball Not Even Slinky (zelena etiketa), to su 012/056, na njima je treca zica 024 ali PLAIN :D , you cant beat the feeling.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Nov 2008, 00:14

dweezil wrote:...jedino sto se meni ne svidja kod Ernie Ball sto su im plain zice cesto vec dosta oksidirale, kod D Addario su plain zice ipak kvalitetnije uradjene, a o DR i Elixir da ne pricamo.
+1. Treba spomenuti i "pojedinačnu hemiju" - moj znoj "ubija" Ernie Ball žice u roku od dva sata, D'Addario mi mnogo duže traju. Ali to što važi za mene lično ima veze samo sa mnom i mojim metabolizmom - dosta ljudi jako brzo "ubija" D'Addario žice dok im Ernie Ball duže traju.

Zato najviše cenim način na koji Pol Mekartni odgovara na pitanje koje žice koristi: "One dugačke, sjajne... one što ih pakuju u kutijice." Naravno da on vrlo pažljivo bira žice koje koristi - samo misli da nikom ne pomaže ako zna njegov izbor... Optima Maxima žice, ako vas baš zanima. I prilično je "analan" po tom pitanju. Juri stara pakovanja Maxima žica po celom svetu (http://www.rickenbacker.com/forum_view_ ... rtney%20on). No dobro, to je druga tema.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 18 Nov 2008, 00:33

meni su npr te d'addario "zardjale" vec drugi dan posle malo duze svirke....a ernie ball mi stvarno duze traju...

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 18 Nov 2008, 08:18

ja sviram ernie ball slinki 10 i lagane su za ruku a imaju vrlo lep zvuk... nego nevermind that isto imam problem sa trajnoscu jednog kompleta... ja bukvalno jedem te zice, to je zlo, raspadaju se i oksidiraju za 2 nedelje zica totalno propadne za mesec dana, al bas skroz i onda je sviram jos 2 meseca raspalu... to mi se nesvidja, al recimo jedan elixir kosta duplo vise a traje jedno 6 meseci... ja neznam zasto nepredjem na to cudo...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 18 Nov 2008, 09:10

Kad sam za električnu prešao sa D'Addario na Ernie Ball (a kod starca Foče sve bilo odavno, pre 14 godina) imao sam utisak da mi se nove žice bolje ponašaju kod štimovanja - namestim ih, i ostanu u štimu, tek sutra treba da ih čačkam opet, dok sam kod D'Addario imao utisak da svakih pola sata treba nešto da petljam. Tad sam tezgario, pa mi je to delovalo kao mnogo jaka prednost. Razlika u tonu, tenziji...? Ma ubi me ako mogu da kažem nešto o tome. Od onda do danas koristim Ernie Ball iz čiste navike, jedino što sam promeni je debljina žice, onda sam svirao .010, a sada sviram .011. Istina, ne sviram shredding. Kod tanjih žica me nervira što kad radim HO imam onaj neki jedva čujni "nji-nji-nji..." jer je žica mekana kao žvaka, a ja to malo jače "zakivam" što je verovatno zbog toga što dosta sviram i akustičnu gitaru. Glupo zvuči, ali nekako mi ove deblje imaju malo više "karaktera", i sve mi zvuči preciznije na njima. Sve je to straaaaaašno individualno... jer eto, ne volim ja ni mnogo tanak vrat, ni onu ultra nisku akciju, tako da su moje impresije neupotrebljive za 90% savremenijih gitarista.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 18 Nov 2008, 10:28

Rocket Roll wrote:znoj "ubija" Ernie Ball žice u roku od dva sata,
Isti slucaj, zato ih i ne kupujem.
Koristim 10ke Dunlop ZakkWylde za Jackson, i 9ke GHS Boomers na Ibanezu.

Jedno vreme sam dosta svirao sa D'Addario, ali osecaj pod prstima mi nije prijao. Sa Ernie Ball je osecaj bio dobar ali su propadale posle manje od nedelju dana. Dunlop i GHS za mene imaju i sound i feel... :D

Najgore sam se proveo kad sam kupio DR 10-52,a nisam bio svestan toga. Ceo dan sam se zaje6avao sa floydom koji nije dobro podneo takvu tenziju za standardni stim...

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 18 Nov 2008, 13:19

Cuo sam za DR da su jako dobre zice.istina?

istiqrac

Post by istiqrac » 18 Nov 2008, 13:23

DR su odlicne, ali se najvise isplati kupiti 6x dadario, dobijes casu, a 1 komplet zica te kosta oko 430 din...

Post Reply