trilema, ili chak i vishe...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

XtrmntR

trilema, ili chak i vishe...

Post by XtrmntR » 28 Apr 2007, 16:56

znachi imam neku ponudu, neka prebijanja za jedan posao, i sluchaj je sledeci:

u opticaju su Squier, Ibanez, Yamaha, eventualno Fender Mexikanac(nema na lageru). Imaju i Epiphone, kopija SGa, Jackson gitare, ali nisam u tom fazonu!

Znachi ja bih trebao da odradim jedan posao u trampu za neki instrument(mozda i doplatu).

Ovako, cena Yamahe je negde blizu 500 Evra, znachi mozda manje 10-20 evra, Ibanez(taj koji ima na lageru) je 300 Evra, i Squieri cca 150-200 evra, nisam tachno gledao cene...
Probao sam tu Yamahu, Ibaneza, i jednog sqiuera na Marshalu, i chini mi se, mada nisam neshto dugo ni probavao,(jer tada nije bilo rechi o poslu) da mi Ibanez ima nekako lepshi zvuk od Yamahe, mada nisam podeshavao pojachalo, kapiram da to mnogo znachi...
Squier mi nekako deluje traljavo, shta znam, prekidach za magnete mi deluje kao da ce odpasti :), tremolo takodje :D... Distorzija je nikakva, dodushe 3 singl magneta. To shto sam ja mogao da zakljuchim onako nabrzaka.

yamaha je: po izgledu i slikama koje sam nashao RGX 620z

http://www.guitarchina.com/yamaha/pic2/RGX620Z_DBB.jpg
http://www.riffi.com/images/Yamaha_kitara.jpg

Ibanez, ne znam tachno koji je tip, zaboravio sam, ali gitara je zelenkasta, HSS pozicija magneta, ima tremolo, ima jako ruzan vrat...

I znachi pitanje, da li je neko od vas iskusnijih gitarista imao iskustva sa yamaha rgx serijom, i kakva je u odnosu na taj recimo neki fender stratocaster, mexichki, u cenovnom rangu do 500 evra, poshto nemaju na lageru... da li da uzimam tu yamahu, ili da naruchuju mexikanca :)!

Najvishe bih svirao muziku tipa Pink Floyd, Gary Moore. Znachi neshto malo bluesa, malo heavy metala( Iron Maiden, Satriani, i sl.) znachi za ne neshto extremno, dodushe, ova yamaha ima 2 huma, ali bih voleo da imam fin clean zvuk tipa Scorpions..., finu distorziju, za ritam i solaze :):), mnogo trazim, ali jbg:)! znachi neku "svestraniju" gitaru!

Pa bih molio za vashe mishljenje, onako "odokativno"!

Thanx in advance:)!

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 28 Apr 2007, 20:18

Mnogo stvari tražiš a nisi ništa naveo. Od onoga što tražiš, dosta stvari su kontradiktorne ("oću da peva a oću i da vrišti).

Da sam na tvom mestu uzeo bih Ibanez RG 350DX bez razmišljanja. To ti je taman u tom cenovnom rangu. Svaki Ibanez ispod te klase ne vredi ni probati (znam da će KnightOfDoom pokušati da opovrgne ovo ali... I can live with that)...

Eto to je neko moje skromno mišljenje.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 28 Apr 2007, 22:58

I ja sam za neku RG 350/370 varijantu.
Ne bih imao poverenja u ovaj tremolo na yamahi sa slike...ali.
Moguce je da je Ibanez iz SA ili GSA serije jer od novijih samo oni imaju HSS. Ako jeste, ni u njihov tremolo ne bih imao poverenja :D .
Mozda je i grx140 ... ali je 300 evra mnogo para za tu gitaru.

@Fox
Nemam ja sta da opovrgnem. Ibanez od 35000 din. mora da bude bolji od Ibaneza od 20000 din.
Jedino ako si mislio na moju teoriju da je Ibanez od 20000 din. bolji od Squiera od 20000 dinara. U tom nekom cenovnom rangu (klasi) verovatno da ni jedna gitara ni jednog proizvodjaca "ne vredi". Ali sta ces ako nemas mogucnosti da kupis nesto skuplje?
E sad... meni licno je jedan jeftin Ibanez upotrebljiviji od jednog Fendera koji kosta tri puta vise. Dok je vlasniku Fendera bolja njegova gitara. Ali govorimo o dve potpuno razlicite potrebe za odredjenim zvukom.
Iako ovo deluje kao veliki load of crap mislim da smo dosli do nekog pametnog zakljucka: I jeftina i ultra-skupa gitara mogu a ne moraju da budu ono sto trazis. Sve zavisi od tvog ukusa, mozda ona meni bude odlicna a tebi sranje, i obrnuto.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Apr 2007, 23:13

ja mislim da je ovaj gsa, treba da dobijem tachne tipove gitara, poslao sam choveku mail...

mozda sam bio "dosta" neodredjen kada sam postavio ovu temu, ali eto zeleo sam da ipak dobijem kakve takve savete... jer sad nisam bash pri zdravoj svesti i chistoj pameti :D!

@fox, ("oću da peva a oću i da vrišti), - e upravo tako :):). Znachi treba mi kao shto sam rekao "svestranija" gitara, jer u zadnje vreme slusham podosta blues, ali bih hteo da mogu da imam taj neki heavy/rock zvuk, mozda i power :).

Shta mislite o Ibanezu JS100? koliko je para otprilike? Neko svirao dotichnu gitaru? Prochitao sam da lik iz Alogie ima tu gitaru, samo shto je stavio druge magnete....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Apr 2007, 02:27

Ne znam za JS100, ali za to "da peva i da vrišti" bi stvarno pomoglo da uzmeš neki od skupljih Meksikanaca, Deluxe Players ili Deluxe Power Strat, koji imaju ili aktivnu elektroniku ili H-S-S kombinaciju. Da ne bude zabune, to su vrlo kvalitetne gitare.

Ali nisu svakome best buy, to definitivno. S druge strane, ako ti Pink Floyd puno znače... David Gilmour sound neće ići bez Strata (kada se pogledaju druge opcije koje ti se nude).

Deluxe Stratova ponekad ima a ponekad nema u Mitrosu i uglavnom se brzo prodaju. Da imam para da "ubodem" jednu, ne bih se žalio. Ako radi link, onda http://fender.com/products/search.php?s ... cat=deluxe . Ako ne radi, http://www.fender.com , onda "Products", onda "Stratocaster", onda "Deluxe".

Ovo ti je Deluxe Power Stratocaster, H-S-S i Fishmanov originalni piezo u bridgeu (e, to je vrlo retka opcija za te pare):

Image

XtrmntR

Post by XtrmntR » 29 Apr 2007, 10:44

koliko je para bila u Mitrosu, ili nekako orijentaciono... razmishljam o njoj ako nije preskupa, da dodam neshto para...

prochitao sam specifikacije, i extra je :)

znam da nece Gilmore ici bez Fendera, isto kao i Moore bez Gibsona, i Satriani bez Ibaneza :).

Dobro, ovako je ispalo da za ovu kombinaciju, ali definitivno ne mislim da mi je ovo zadnja gitara koju cu kupiti :)!

hvala na odgovoru

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Apr 2007, 11:28

Eh, ne znam... Deluxe kreću od 500 - 600, mislim da je Power Strat 800, zbog Fishmana. Ali nisam siguran u cenu - Mitros uglavnom prati evropske cene, a to je ovo: ->MusicStoreKoeln: Fender Deluxe Power Stratocaster<-.

U svakom se slučaju nećeš razočarati ni u Yamahu ni u Ibaneza, a nikako ti neće biti poslednja gitara.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Apr 2007, 14:47

Rollov komentar da ti to svakako neće biti poslednja gitara me je naveo na razmišljanje pa sam hteo još da dodam tj. da te pitam:

Koliko dugo sviraš i da li znaš šta možeš da očekuješ od bilo koje od ovih gitara?

Naime, nezgodno je kupovati skupu gitaru na početku karijere. Može da se desi i da ti najskuplja gitara ne ispunjava tvoje zahteve ili da ti jednostavno nije po ukusu. Ako imaš iskustva i znaš tačno šta želiš i ako duže sviraš - onda OK... ali onda ne bi ni postavljao ovu temu, zar ne?

Na tvom mestu bih radije otišao i isprobao sve gitare koje su u opciji i to ne samo isprobao nego ih sviiiiiraooooo... znači sviraj na sve tri ono za šta ti ustvari gitara treba pa vidi koji ti se zvuk najviše dopada.

Daću ti lični primer:

Potpuno mi je jasno i uverio sam se u to i nema nikakve sumnje da su Fender i Gibson kvalitetne gitare i da imaju kako kvalitetnu izradu tako i kvalitetan zvuk. Sve to stoji. Kada sam počinjao da sviram, kleo sam se u obe gitare i žarko želeo da imam ma koju od njih. Međutim, kako je vreme prolazilo i kako sam bio u mogućnosti da probam best of the best i jednog i drugog proizvođača shvatio sam kako to baš nije ono što se meni sviđa.

Kapiraš? Zavisi mnogo i od orijentacije ali i od ukusa.

OK. Rekao si da bi hteo da sviraš Gilmoura... Rocket ti je rekao da Gilmour sound ne ide bez Fendera. I u pravu je. Ali teško je da ćeš izvući neki scream ili "duboko oranje" sound sa tim istim Fenderom kao što bi izvukao na primer sa Ibanezom.

Iskalkuliši pa pazari. Dvaput meri - jednom seci.

Uzdravlje!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Apr 2007, 15:20

Nenene! MoŽe Gilmurov zvuk bez Fendera, ne treba mistifikovati nijednu gitaru... Samo ga se ne može dobiti bez "klasičnih" magneta, a ni ta Yamaha ni taj Ibanez ne spadaju u tu kategoriju.

U tom smislu je Foxov savet - bullseye. Ako ti ne treba klasičan feel... Feel, ne zvuk. Taj Deluxe Power je mešavina modernog i klasičnog zvuka, ali nekim gitaristima ne "leži" feel Stratovog vrata, tela, i to je sasvim legitimno.

WildChild

Post by WildChild » 29 Apr 2007, 16:51

Dodao bih samo komentar da za metal ti ne bih preporucio Fender ili Yamahu nego - Ibanez,Jackson ili ESP...

Bodomovac

Post by Bodomovac » 29 Apr 2007, 17:04

Uzmi Ibanez svakako, pošto ona Yamaha ima bedan tremolo, e verovatno i još nešto.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 29 Apr 2007, 17:33

@Fox, sviram oko 3 godine, znachi nisam bash pochetnik, ali nisam ni neki expert :)!

Da razumem vas potpuno, ali sam opet zeleo vishe mishljenja. Pitanje mozda i nije bilo na mestu, i znam da treba probati gitare, ali ponavljam, ni jedan fender original nema u radnji, ima jedan Ibanez, par Yamahi, itd... Ja se dvoumim izmedju te yamahe i verovatno nekog ibaneza u tom cenovnom rangu, jer sam probao par ibaneza i oni mi leze, i zvuk i sve ostalo. Opet, jako bih zeleo fendera, ali ne mogu da ga probam, a chisto sumnjam da dobrog i kvalitetnog fendera mogu da uzmem za 500 Evra, na nevidjeno, josh mexikanca, bez da probam! Ipak ovo u trampu za posao, pa ne mogu da trazim ne znam ni ja shta :)!

Pre sam se lozio na Jacksone, ali neshto me proshlo, koliko vidim te gitare samo fino izgledaju, nemaju taj prefinjeniji zvuk koji ja trazim.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Apr 2007, 21:56

Trampa za posao = zarada za posao i po meni je tu stvar potpuno čista: dakle NE SME da bude "daj šta daš" nego "daj šta HOĆU". Razmisli... ipak ćeš ti to odraditi a on ti dati robu u vrednosti tvog posla. E sad je pitanje koliko ceniš svoj posao....

XtrmntR

Post by XtrmntR » 30 Apr 2007, 13:12

naravno,... mnogo cenim svoj posao :)!

sad sam se chuo sa njim, napisace mi za koji sat cene i tipove gitara...

Bluesman

Post by Bluesman » 30 Apr 2007, 14:15

Off topic ali moram!

Bodomovac, zasto moras u svakoj temi o kupovini gitare da se pojavis, ne kazes nista konstruktivno. Samo kazes:" Bolje kupi nekog Ibaneza, ostalo nikad nisam ni video a kamoli cuo, ali znam da je njesra jer Ibanez je Ibanez!".
NE ZELE SVI LJUDI IBANEZA I SAMO IBANEZA

Post Reply