Volume pedala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Volume pedala
Da li je bolje volume pedalu staviti na pocetak ili kraj niza pedala? Kakav ce efekat dati koja opcija?
Re: Volume pedala
Imas volume pedale koje su namenjene stavljanju na pocetak niza, a imas one koje su pravljene da se stave na kraj. Eto recimo Boss FV-50H namenjena je postavljanju pre pedala, a Boss FV-50L postavljanju posle pedala. Onako "mesarski" objasnjeno - kad je na pocetku, pojacavas i stisavas signal iz gitare, kad je na kraju - logicno je da pojacavas i stisavas signal koji su vec obradile pedale, i malo su nepredvidljivi rezultati koje tako dobijas. Pisalo se ovde o tome, i ljudi koji nisu samo glupi korisnici kao ja su to daleko temeljnije obradili.
Hmmm, mislim da bi pre trebala da ide na kraju. ALI...
kada je stavis na pocetku lanca, onda ti ona vrsi maltene ulogu potenciometra na gitari.. pitanje je sta time dobijas... odgovor, nista narocito.. svi time based efekti nastavljaju svoju funkciju..
Kada se stavi na kraju, e onda jos i imas bolju kontrolu zvuka... svi efekti su trenutno stisani li cak ukinuti (ako je na nultom polozaju)
negde u sredini lanca... hmm. pazi, GENRALNO sve zavisi STA hoces od volume pedale. tj. koju funkciju hoces da ti vrsi...
Na kraju, moram da ti kazem experimentishi... pa ces verovatno SAM skontati zapravo sta zelis od volume pedale..
kada je stavis na pocetku lanca, onda ti ona vrsi maltene ulogu potenciometra na gitari.. pitanje je sta time dobijas... odgovor, nista narocito.. svi time based efekti nastavljaju svoju funkciju..
Kada se stavi na kraju, e onda jos i imas bolju kontrolu zvuka... svi efekti su trenutno stisani li cak ukinuti (ako je na nultom polozaju)
negde u sredini lanca... hmm. pazi, GENRALNO sve zavisi STA hoces od volume pedale. tj. koju funkciju hoces da ti vrsi...
Na kraju, moram da ti kazem experimentishi... pa ces verovatno SAM skontati zapravo sta zelis od volume pedale..
To...dejankuki wrote: Na kraju, moram da ti kazem experimentishi... pa ces verovatno SAM skontati zapravo sta zelis od volume pedale..
Ako zelis da ti volume pedala sluzi samo za stisavanje i da nikako ne menja zvuk (prociscava ga ili sta god), najbolje je da je stavis u loop pojacala ako mozes.
Cak i kad je na kraju lanca, ako koristis bar malo distozije pojacala, ona ce da "prociscava" zvuk uporedo sa smanjivanjem sto nije uvek pozeljno.
ja ti ne savetujem da je stavish u loop mada mozes da probas, ne verujem da ce ti se dopasti zvuk i fazon kako tu radi. Ako imash compressor i dosta sviras clean lepo sljaka kad stoji odmah iza njega tj. na 2. mestu u lancu.
znaci u principu, volume pedala, kad je na pocetku lanca kao da pojacavam na gitari, a kad je na kraju kao da pojacavam volume na pojacalu, samo je jednostavnije nagaziti u toku sviranja?? 

Otprilike.
Dobra stvar kada ti stoji iza distorzije - kada je utisavas, utisavas samo signal, tj. distorzija se ne "cisti" kao kada bi utisavao na gitari, sto je super ako ti je potreban neki heavy ritam sound - tisi je, a i dalje pun dista, kao kada je sve otpanjeno.(pod uslovom da dist vuces sa pedale, a ne pojacala)
Dobra stvar kada stoji ispred delay-a - kada utisavas, dilej ti ponavlja taj pad volumena (pod uslovom da si nesto svirao dok si utisavao pedalom)...
Ma ima opcija za igru do prekosutra...
Dobra stvar kada ti stoji iza distorzije - kada je utisavas, utisavas samo signal, tj. distorzija se ne "cisti" kao kada bi utisavao na gitari, sto je super ako ti je potreban neki heavy ritam sound - tisi je, a i dalje pun dista, kao kada je sve otpanjeno.(pod uslovom da dist vuces sa pedale, a ne pojacala)
Dobra stvar kada stoji ispred delay-a - kada utisavas, dilej ti ponavlja taj pad volumena (pod uslovom da si nesto svirao dok si utisavao pedalom)...
Ma ima opcija za igru do prekosutra...

u principu muzika i sve oko nje je jedan veliki eksperiment i izbor pojedinca ili grupice
(mislim na muzicare, ne na slusaoce)