Problem sa brujanjem

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

wolfman

Problem sa brujanjem

Post by wolfman » 01 Dec 2008, 19:03

Imam slammer gitaru, nedavno kupljena u mitros-musicu, explorer oblika, generalno sam zadovoljan sa njom ali onda se pojavio problem sa brujanjem! Tj. brujanje se javlja najvise na basovima .....probao sam da zamijenim kabal, nisam isao preko pedale nego direktno na pojacalo, cak sam i zice zamijenio, nekoliko kablova.... ali nista...Onda sam u agoniji poceo da je rassharafljujem, jer me brujanje najvise asocira na zvrndanje otpustenog sharafa, lemovi izgledaju ok , bridge takodje, sve je zategnuto kao tambura, ali se brujanje i dalje cuje( E da, kacio sam i drugu gitaru na isto pojacalo, ona radi sasvim normalno)
Da li je moguce da je kvar u spojevima, lemovima ili je samo neki metalni dio otpusten? Ako se pitate zasto je jednostavno ne vratim i reklamiram,problem je sto sam daleko od Beograda :( Imate li ideju sta bi mogao da bude uzrok "brujanja"????

dweezil

Re: Problem sa brujanjem

Post by dweezil » 01 Dec 2008, 22:21

one question, jel ti brujanje isto na oba magneta?!

wolfman

Post by wolfman » 02 Dec 2008, 16:33

dweezil wrote:one question, jel ti brujanje isto na oba magneta?!
Nije, nesto vise se cuje na hamu kod bridga, ali neznatno, problem postoji u svim pozicijama prekidaca i u svim gore navedenim slucajevima..... mislis da je problem u magnetima?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 02 Dec 2008, 19:53

Ne znam bas na kakvo brujanje mislis...
Da li se brujanje javlja i kad je iskljucena?
Ako se tada javlja onda je mozda fratbuzz.

Ako se javlja samo kad je ukljucena, mozda masa gitare nije dobro povezana...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 21:56

posto pretpostavljam da niko ne gleda temu o set-upu gitare ja cu ovde postaviti svoj problem sa brujanjem,a moderatori nek premeste gde treba :)

mucim se vec nekoliko dana i nikako ne mogu da napravim da mi poslednje (najdeblje) dve zice ne zuje...sve sam probao da zatezem,otpustam sipku,dizem,spustam bridge i nista....ima li neko ideju postajem ocajan :(

izvinjavam se autoru teme!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 22:02

Možda su oba opisana problema zapravo isti problem - zujanje žice o pragove. Ako setup (podešavanje akcije & podešavanje krivine vrata) ne pomaže, ostaje poliranje (izjednačavanje) pragova. Ako ni to ne pomogne, ostaje samo da se proda gitara... ili da se navikne na to brujanje. Postoji i rešenje po kojem se menja vrat, ali to u Srbiji spada u domen naučne fantastike.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 22:08

moja je neck through body :D
ne znam,mozda bi trebalo jos malo da dotegnem vrat....zeznuto mi da merim tu daljinu 8. praga od zice....ali najgore sto je pre menjanja zica sve bilo ok.....sad sam vratio na stare zice 10ke i sve je mnogo bolje,ali te dve zice i dalje bruje....manje! ali ipak bruje

xspaceman

Post by xspaceman » 02 Dec 2008, 22:23

Rocket Roll wrote:Možda su oba opisana problema zapravo isti problem - zujanje žice o pragove. Ako setup (podešavanje akcije & podešavanje krivine vrata) ne pomaže, ostaje poliranje (izjednačavanje) pragova. Ako ni to ne pomogne, ostaje samo da se proda gitara... ili da se navikne na to brujanje. Postoji i rešenje po kojem se menja vrat, ali to u Srbiji spada u domen naučne fantastike.
ako ni poliranje pragova ne uspe, ima jos mogucnost da se skinu pragovi pa da se onda izravna -ispolira vrat i stave novi pragovi..a ako i to ne uspe..e onda se baci gitara! :)
http://fingerlakesguitarrepair.com/page ... refret.php

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 22:27

Guitar_thrill wrote:posto pretpostavljam da niko ne gleda temu o set-upu gitare ja cu ovde postaviti svoj problem sa brujanjem,a moderatori nek premeste gde treba :)

mucim se vec nekoliko dana i nikako ne mogu da napravim da mi poslednje (najdeblje) dve zice ne zuje...sve sam probao da zatezem,otpustam sipku,dizem,spustam bridge i nista....ima li neko ideju postajem ocajan :(

izvinjavam se autoru teme!
Probaj deblji komplet zica...(mislim zvuci bezveze, ali....)ja sam tako bio resio slican problem na jednoj od starijih gitara koje sam imao...Yamaha neka...Drugacija tenzija drugacija magija...Ako su ti 0.10 vidi da uzmes one 0.10+, nemoj 0.11. A pogotovo ako su ti 0.9 ili nedajboze 0.8, onda....deblje stavi. :D Hajde pa javi

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 22:28

Guitar_thrill wrote:moja je neck through body :D
ne znam,mozda bi trebalo jos malo da dotegnem vrat....zeznuto mi da merim tu daljinu 8. praga od zice....ali najgore sto je pre menjanja zica sve bilo ok.....sad sam vratio na stare zice 10ke i sve je mnogo bolje,ali te dve zice i dalje bruje....manje! ali ipak bruje
Sad tek videh... stavi 0.10+ a ne zatezi vrat...ostavi kako jeste! Mislim da ces biti zadovoljan... probaj.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 22:38

nemanjavelimirovic wrote:
Guitar_thrill wrote:moja je neck through body :D
Sad tek videh... stavi 0.10+ a ne zatezi vrat...ostavi kako jeste! Mislim da ces biti zadovoljan... probaj.
aj da ti objasnim ceo problem,i zasto mislim da ne bi trebalo da je do zica :)
vece nele 2 godine sviram na njoj 10ke ernie ball....i pre mesec dana stavim 9ke jern isam dugo svirao,pa kao da se naviknem,neki bzvz tripovi :)
i stavim,i od tada pocne neormalno da zuji....e sad ja umesto da sam odmah vratio 10ke,ja sam zatezao otpustao vrat pitaj boga sta sam radio :D mislim sve umereno,nisam zeznuo vrat sigurno,ali izgleda da sam ga jos vise otpustio....i sad vratim 10ke i stavim ih....zujanje se cuje,ali slabije....dotegnem vrat koliko sam smeo,i zujanje se cuje jos slabije...i sad je ostalo samo na te dve zice, skontao sam da kace ove pragove ispred njih, pokusao sam malo da podignem most,ali i dalje kace,tj kace koliko god most da podignem,i to izgleda mi uvek da kaci bas onaj prag odmah isprd tog koji ja pritisnem.......nekako po logici zakljucujem da bi mozda trebalo jos da dotegnem vrat,a da je sada jos malo ovako " U" pokrivljen :) samo da ne preteram,jer ne mogu nikako da izmerim dobro tu razdaljinu koja treba da bude :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 22:50

Pa probaj da pritisnes prvi i 17ti prag da vidis koliko ima lufta.... Dalje, da uzmes trzalicu od 2mm (ili dve trze po 1mm :D i stavis izmedju zica i praga na 12tom pragu, ako ispadaju onda ti je akcija mozda malo vislja (tj dignut je bridge malo vise) i ako i tada zuje zice, nosi da se pragovi malko ismirglaju i bice ok. A ako trze onako stoje , ali ne pretegnuto, tj. da ih zica dodiruje jedva ,onda je normalan setup i ako tad ne zuje zice, super! za tanke zice (E i H) isto to, stim da je tamo na tom 12 tom pragu dovoljno 1,5mm da zica oscilira. Ako krljas po gitari onda mozda ovo pravilo i ima odstupanja ali kazem ti najlakse je da pritisnes 1vi i 17ti prag pa ako ima lufta (gledaj na 12, 11,10,9,8,7mom pragu...), ali ne previse onda je ok, ali ako se luft znatno primeti onda zatezi vrat malko...ma jebene gitare, sa njima nikad dosadno... :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 02 Dec 2008, 23:04

Pusti vrat da malo "prodiše", sad kad si mu pokrivio trussrod na sve moguće strane.

Ne shvatam gitariste koji ne shvataju da podešavanje trussroda nije isto što i okretanje volana. Kad pomeriš trussrod, vratu treba barem 48 sati da stigne u novu poziciju i da prestane da "radi". Džaba ti sva merenja u međuvremenu.

Vrat gitare nije džojstik!

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 02 Dec 2008, 23:09

Rocket Roll wrote:Pusti vrat da malo "prodiše", sad kad si mu pokrivio trussrod na sve moguće strane.

Ne shvatam gitariste koji ne shvataju da podešavanje trussroda nije isto što i okretanje volana. Kad pomeriš trussrod, vratu treba barem 48 sati da stigne u novu poziciju i da prestane da "radi". Džaba sva merenja u međuvremenu.

Vrat gitare nije džojstik!
Tacno, samo mislim da guitar_thrill je vec par dana isprobavao da podize kobilicu i menja zice, a da truss rod je pre par dana cackao....ako sam dobro shvatio....:-) A to si skroz u pravu, pogotovo na novijim gitarama...treba stvarno par dana da se vrat skonta sa zatezanjem :mrgreen:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Dec 2008, 23:13

ja sam truss rod dirao pre 2 nedelje :) i znam da treba malo sacekati,malo vise tacnije :) ajde nista sacekacemo s ovim vratom jso jedan dan,pa cu videti :)

Post Reply