Univerzalna gitara
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rockerka u dusi
Univerzalna gitara
Evo ovako: mozda glupo zvuci ali me zanima da li moze da se nadje neka solidna gitarica a da sa njom sasvim lepo zvuce i rock i metal pesme?Verovatno neka koja ima i single coil i humbucker, mada mozda opet ne zavisi samo od toga.....Htela bih necije misljenje ili savet, jer me zanimaju gitare (doduse, sad gledam da kupim akusticnu).
- Rocket Roll
Eh, lepo je meni govorio jedan Mitrosov prodavac: "DeTCHko, ne mož' ti te metale da sviraš bez ĐeksOna..."
Uskoro će uleteti, nadam se, ovdašnja metal ekipa da pobliže razradi ovu dubokoumnu narodnu mudrost čiča-Mitrosovca. U međuvremenu - a što akustična gitara? Idi odmah na električnu. Mnogo se brže odustaje od sviranja kada se zaglaviš sa akustičnom koja samo plinka, ne dopušta ne znam kakve solaže i nikako ne može da se natera na pristojan gain.
Uskoro će uleteti, nadam se, ovdašnja metal ekipa da pobliže razradi ovu dubokoumnu narodnu mudrost čiča-Mitrosovca. U međuvremenu - a što akustična gitara? Idi odmah na električnu. Mnogo se brže odustaje od sviranja kada se zaglaviš sa akustičnom koja samo plinka, ne dopušta ne znam kakve solaže i nikako ne može da se natera na pristojan gain.
To se kaže: "imam tol'ko i tol'ko para, koju gitaru mi preporučujete za taj i taj žanr?"
Dakle, kol'ki ti je budžet? Ako je velik, moja preporuka je Jackson DKMG, on košta oko 750eur, ako se ne varam. Ako želiš malo jeftiniju varijantu, pazari Jackson DXMG. Njega možeš, uz malo sreće, ubosti i za 475eur. Tol'ko sam i ja moj platio. Samo što mi stiže za 2 meseca!
Istina, on nema single coil, mada mislim da ti nije od nekog životnog značaja da imaš singler.
Dakle, kol'ki ti je budžet? Ako je velik, moja preporuka je Jackson DKMG, on košta oko 750eur, ako se ne varam. Ako želiš malo jeftiniju varijantu, pazari Jackson DXMG. Njega možeš, uz malo sreće, ubosti i za 475eur. Tol'ko sam i ja moj platio. Samo što mi stiže za 2 meseca!

Istina, on nema single coil, mada mislim da ti nije od nekog životnog značaja da imaš singler.
Svaka čast za Jacksona i nadam se da ćemo dobiti neki review za njega kad ti stigne... ALI ... Jackson DKMG i DXMG je sve sem univerzalna gitara. Ja bih to pre nazvao typical metal battle axe! Dakle, oračica, vrištalina, lady of doom... Teško da će ta gitara lepo pevati na cleanu. Ako i bude zapevala biće to sa mnooogo masti i osećajem da jedva čeka da se upali distorzija.
- Rockerka u dusi
Pa, u suštini to su dva različita instrumenta i na kojoj se lakše svira je vrlo relativna stvar. Na vrhunskim akustičnim gitarama svirljivost (mekoća) je ista, pa nekada i bolja nego na pojedinim električnim.Rockerka u dusi wrote:Cudno, svi su mi rekli da je najbolje prvo poceti sa akusticnom pa onda sa elektricnom, iako se lakse svira na elektricnoj...Razmislicu o tome.Ma treba mi neka skromnija, i ne mislim bas na death, black, vec moze i blazi metal I rock.
Inače, iako se akordi isto "hvataju" pristup sviranju kod akustične i el.gitare je potpuno različit.
U zavisnosi od toga šta (i gde) želiš da sviraš najbolje je da imaš obe gitare (naravno ako finansije dozvoljavaju).
Probaj ESP,Jackson,Ibanez za metal...Rockerka u dusi wrote:Cudno, svi su mi rekli da je najbolje prvo poceti sa akusticnom pa onda sa elektricnom, iako se lakse svira na elektricnoj...Razmislicu o tome.Ma treba mi neka skromnija, i ne mislim bas na death, black, vec moze i blazi metal I rock.
Najbolje resenje je odes u prodavnicu i isprobas, pa koji ti se zvuk dopadne i koja ti gitara bude lezala u rukama tu uzmi. Ako ne znas bas da sviras pozoves nekog drugara da ti odsvira nesto na cleanu i dist. i na svim gitarama koje probas isto da svira... Tu se odlucis za zvuk, a zatim ti uzmes gitaru u ruke i vidis da li ti odgovara... ... ...
Biće review. 
I meni su govorili da počnem sa akustičnom, ali nisam, i nisam se pokajao. U suštini sve ti je već rečeno, sa akustarom se lakše odustaje, drugačije se svira, a i drugačije vrste muzike se sviraju.
I da dopunim WildChild-a, možeš da tražiš i od prodavca da ti nešto odsvira ako nemaš nekog druga koji zna da svira.
Ako ti finansije dozvoljavaju, ne kupuj skromne stvari, brzo ćeš ih prevazići.

I meni su govorili da počnem sa akustičnom, ali nisam, i nisam se pokajao. U suštini sve ti je već rečeno, sa akustarom se lakše odustaje, drugačije se svira, a i drugačije vrste muzike se sviraju.
I da dopunim WildChild-a, možeš da tražiš i od prodavca da ti nešto odsvira ako nemaš nekog druga koji zna da svira.
Ako ti finansije dozvoljavaju, ne kupuj skromne stvari, brzo ćeš ih prevazići.
- Rockerka u dusi
Hvala
Mada, sa el. ide i cela oprema, npr. pojacalo.
Pa, ako se na el. lakse svira onda super, ali ja za akusticnu mogu da uzimam casove u muzickoj, a profesionalni casovi za el. su 20 evra, tako mi je bar drug rekao...Pa, razmislicu, i mislim da ste u pravu.Najbolje je otici do prodavnice i isprobati.Mozda povedem nekoga da mi pomogne...Mozda bih uzela par casova za pocetak, pa kasnije sama...ako uspem
I gledam sad ove gitare koje ste mi naveli, ali ne pise koja radnja je u pitanju, koja cena, vec samo podaci o americkom trzistu...

Mada, sa el. ide i cela oprema, npr. pojacalo.
Pa, ako se na el. lakse svira onda super, ali ja za akusticnu mogu da uzimam casove u muzickoj, a profesionalni casovi za el. su 20 evra, tako mi je bar drug rekao...Pa, razmislicu, i mislim da ste u pravu.Najbolje je otici do prodavnice i isprobati.Mozda povedem nekoga da mi pomogne...Mozda bih uzela par casova za pocetak, pa kasnije sama...ako uspem

I gledam sad ove gitare koje ste mi naveli, ali ne pise koja radnja je u pitanju, koja cena, vec samo podaci o americkom trzistu...