Univerzalna gitara

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

viden

Post by viden » 13 May 2007, 01:29

Ponoviću: NA ELEKTRIČNOJ GITARI SE NE SVIRA LAKŠE! Naravno, podrazumeva se da nemaš neki krš od akustične gitare koji je pravo mučenje za prste. Tržište je inače prepuno jeftinih električnih gitara koje su užasno tvrde i koje, ma koliko da se trudiš, ne možeš podesiti i doći do neke prihvatljive svirljivosti.
Znači pravila nema-ima "tvrdih" akustara ali i el.gitara (naročito iz niže klase).
Ako ti je ta težina sviranja (svirljivost) toliki problem možeš početi i s klasičnom gitarom. Ne mora to da bude koncertni tip-ima mnogo modela s tanjim vratovima, većim brojem pragova i plastičnim žicama pa se i ne mogu svrstati u "klasične" klasične gitare (neki modeli yamahe, ibaneza...). Za prste su divota a i cene nisu preterano velike (i uglavnom su sve ozvučene, tj. elektro-akustične).
Inače, i moje mišljenje je da ako želiš da sviraš samo npr. metal onda kreni s električnom (samo...da l" ćeš isto razmišljati za koju godinu).
Uglavnom, šta god da odlučiš, gitara MORA da se proba (ti ili neko drugi). Potrudi se da vidiš i isprobaš što više modela (tako ćeš imati bolju predstavu šta ustvari želiš i šta TEBI odgovara). Nemoj se ustručavati da "dosađuješ" trgovcima i "davi" ih sve dok ne saznaš šta želiš i ne isprobaš ono što hoćeš.

Bluesman

Post by Bluesman » 13 May 2007, 10:34

Ja se sa videnom slazem.
Mozda ce ti na el gitari biti sve uzbudljivo i neces je pustati iz ruke jer si nagarila distorziju do bola. Najlakse je preci sa akusticne gitare na elektricnu, uz minimalne promene tehnike. Mozda akusticna gitara nije toliko primamljiva jer sta bi ti mogla da sviras na njoj? Ja sam shvatio da tek pocinjes da sviras. Pa na njoj bi mogla isto sto i na elektricnoj. Dok ne razvijes tehniku dovoljno ne vredi ni da imas ko zna koju gitaru kada ces svirati stalno na 2 zice.
Jeste sa elektricnom ces se vise naprziti, ali ces slabije razviti tehniku jer ima je lakse proizvesti ton(kada se prikrije distorzijom nista se ne cuje ozim rezanja).

Ja sam za klasicnu gitaru(manje ces se namuciti u pocetku,a dobices lepsi ton)

To je samo moje misljenje.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 13 May 2007, 15:28

Pa ne svira se uvek sa distorzijom. U 30-40% slučajeva ja sviram isključenu električnu (ne clean, baš isključenu)...

Cene koje sam ja spominjao se odnose na subotički Mitros.... tu sad ima dosta popusta, mislim da ih dole nema.... ili barem ne toliko.

Dakle, da ponovim svoje mišljenje, bilo bi ti daleko bolje da kreneš sa električnom, ali isprobaj i jedno i drugo, pa vidi šta ti odgovara.

A časovi kod najboljeg basiste u Vojvodini (tako kažu) su 5eur, tako da ti niko ne može naplatiti 20eur.

I samo još da ti dam koji savet vezano za počinjanje. Možda glupo zvuči, ali treba da proveriš dali imaš sluha, ukoliko ne znaš dali imaš ili nemaš. To ne mora obavezno da znači da znaš i da pevaš, zavisi kakav glas imaš. Ali ako nemaš sluha, ti i dalje možeš da sviraš ali ćeš se tako morati patiti sa časovima, notama, trajanjima tona i tako to. Ja sam, npr., muzički skoro nepismen, ali samo zato što jednostavno nemam potrebe, živaca, a ni vremena da se patim s teorijom, a sluh mi dozvoljava da to ne znam.
Sluhisti mogu dobro da imitiraju druge naglaske i jezike, čak iako ih ne znaju inače.
A što se tiče časova, dovoljno je samo da ti neko pokaže osnove, jedino nesluhistima trebaju časovi. Meni je samo jedan drug pokazao same osnove (držanje trzalice, vrata i tako to) ostalo sam sve ja sam skontao. I gledaj kako ljudi sviraju kad budeš išla na neke smorene svirke, i gledaj kako sviraju na TV-u (ali ne grandovce, naravno).

E da, boleće te prstići u početku. :D I biće izgrebani, guliće ti se koža, tj. imaćeš žuljeve i moraćeš imati kratke nokte.

WildChild

Post by WildChild » 14 May 2007, 00:27

Ni ja nisam isao na casove. Osnove sam sam naucio. Drzanje trzalice i vrata mi niko nije objasnio, nego sam uzeo najprirodniji meni polozaj koji, ispostavilo se kasnije, vecina gitarista koristi...

Kazu ljudi da sam sluhista... :D
Sve sto cujem od muzike mogu bez problema da skinem na gitari. Poceo sam sa bratovom akusticnom koja sada kosta(nova) oko 3000din i jedino sto sam na njoj svirao je neke stvari od Nirvane,Metallice,... Koristio sam je oko 6 meseci i onda kupio prvu el. Ibanez GAX30. Posle 1,5 - 2 godine intenzivnog sviranja/vezbanja odlucio sam da kupim novu elektricnu - Ibanez RG370DX. Probao sam i druge akustare i moje misljenje je da su el. ipak lakse za sviranje(metala)... :lol:
Postoji mnogo ljudi koji su poceli bez akustare, a da li tebi treba akustara prosudi sama. Jedino sto je pozitivno kod akustare je sto razvijas ritam, jer te tera da ne sviras solaze vec uglavnom ritam.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 May 2007, 13:18

Hvala svima, uspeli ste dosta da mi pomognete, doduse ste me malo i zbunili :) .Dolazim do nekog zakljucka da je ipak bolje za pocetak neka solidna akustara, pa kasnije (kad malo povecam budzet :D )neka bolja el.Ko, zna, mozda bi mi el. za koju god. dosadila.Doduse, isto se moze desiti i sa akusticnom.Ono sto znam je da trenutno zelim da pocnem sa sviranjem gitare, shvaticu i koje, a do tad je najbolje prvo nauciti te osnove drzanja gitare.Moj stariji komsija je poceo sa el.i ucio sam, pa onda kupio akusticnu.Pokusavam da ga ubedim da mi malo nesto odsvira(mada u godinama je pa ga mrzi :) ).Mozda ga i ubedim nekako, cisto da vidim kako to ide.
Sto se tice prstica,znam, i to je jedina mana jer ja imam duge nokte :( (No,nema veze,zbog gitare cu rado da ih skratim).
Kad malo bolje razmislim, sta bi ovi moji i komsiluk radili kad bih na el.odsvirala samo jednu notu :) ?Pa lepo, kad "draga moja komsinica"moze da opali narodnjake do daske, mogu i ja ovo moje "sviranje" :P .Mada, mislim da cu ipak prvo akusticnu...Da ne bih neku glupu el.Bolje kad budem imala malo vise znanja i iskustva, tada cu lakse da odaberem najbolju el.Naravno, uz vasu malu pomoc.Ne brinite, mozete da odahnete, necu uskoro da vas smaram na nekoj drugoj temi :lol:
Samo, nije mi bas jasno za sluh, ne znam da li ga imam.Kad sam imala nekoliko godina svi su mi pricali da ga nemam, jer je moja seka bolje svirala sintisajzer, mada tada nisam ni bila voljna za sviranje, a taj instrument bas i ne volim.
Ponovo cu malo da mucim komsiju, barem da mi kaze sta misli, i kako je on naucio.
Pozdrav za sve koji su mi strpljivo odgovorili na pitanjca, a ako se setite jos neceg vaznog, ili sam opet napravila gresku u postu, prilikom tumacenja vasih postova, slobodno me ispravite :P .

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2007, 17:01

Ako ne poznaješ neki instrument, naravno da ćeš loše svirati. Tako je npr. i sa gitarom. Ne možeš skidati bilo šta na sluh dok ne upoznaš instrument (tako da don't worry ako ti bude išlo loše sa skidanjem stvari). Ali kažem ti, ako znaš dobro da imitiraš druge naglaske, imaš sluha. Recimo ova Magdi, moja sugrađanka što je pretstavljala Mađarsku na evroviziji, ne zna engleski, a videla si valjda kako je dobro otpevala.

Ajd u zdravlje onda sa početkom sviranja. :D

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 May 2007, 17:26

Hvala, pa sto se engleskog tice, ide mi sve bolje, ali ja se odavno interesujem za njega, pomalo ucim cak i preko filmova.Ali, recimo, spanski nemam blage veze i ne volim da gledam glupe serije ali uspem da pohvatam ono sto cujem na TV-u ili sto pricaju drugarice, i da pravilno kazem.Valjda to ima veze, ili nisam lepo shvatila?
Sve u svemu,mislim da je potrebno malo sluha za pocetak, kao i za samouk rad, a posle se moze sve nauciti uz dovoljno rada.90%, nek bude 80% su samo rad, rad i rad, dakle najvise 20% talenta.Mada, ovo mozda zvuci kao da tesim sebe :) .
Hvala ljudi za podrsku i savete, bacam se prvo na odabir i kupovinu gitare (ipak nisam sigurna koju, el. ili akust.cas mi se cini bolje jednu, cas drugu I'm so confused!!!), a potom na rad, rad i samo rad, tj. sviranje :P

XtrmntR

Post by XtrmntR » 14 May 2007, 17:42

ja cu reci sledece:

Malmsteena su jednom pitali shta on preporuchuje mladim gitaristima koji tek pochinju da sviraju. Pre svega "dobar instrument", rekao je.

tako da ono... ja ti savetujem da kupish bilo elektrichnu bilo akustichu (ali ipak elektrichnu) ali da bude iole kvalitetna. Jer dzaba ako te instrument ne privlachi da svirash i ako ne mozesh da steknesh osecaj (na tarabama sigurno ne mozesh). Na elektrichnoj uvek mozesh da napravish da ima fin clean zvuk ili da zvuchi slichno kao akustichna, dok na akustichnoj ne mozesh, mada i ona ima jako puno svojih drazi.

99% je rad, a samo 1% je talenat, no hajde da ne budem prestrog, onda 95% rad, 5% telenat. Naravno, uvek je bolje imati shto vishe postotaka telenta, ali dzaba ti talenat ako si lena ili ovo ili ono.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 May 2007, 18:09

To sam i htela da kazem, talenat nije uopste toliko bitan, mozda samo na pocetku, dok se ne savladaju osnove.
Kod nekih stvari sam lenja, primera radi, kad treba da sredim sobu, jer mi je inace uvek u haosu :wink: , ali kada nesto zelim da naucim ne stajem dok ne stignem do cilja i dok ne budem zadovoljna onim sto sam postigla.Volim da radim stvari temeljno.Tako je barem za druge stvari.
Gitara me vec sad privlaci, tako da ne bih tako lako odustala.Najbolje je da kupim prvo jednu pa drugu, jer tehnike sviranja nisu skroz iste.
Naravno, pre ce napredovati onaj ko nema mnogo talenta, a radi, nego onaj ko ima i ne radi, jer misli da je to dovoljno :) .

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2007, 18:36

Već mi je neugodno da se ovoliko pojavljujem na ovoj temi, ali mislim da je talenat vrlo bitan. Ukoliko neko nema talenta, zaglavljen je sa notama do kraja života, dok sa talentom možeš zaobići iste u širokom luku (ovo nije sasvim tačno, but u get the picture).

A ako već budeš kupovala akustaru, kupi elektro-akustičnu. Preporučujem ti da zaobiđeš plastičarke.

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 May 2007, 19:04

Mislis, ozvucenu :?:
Mnogi idu na casove radi ucenja akorda, ne muce se nesto previse notama.
Hm, pa jel odgovara, npr.iz Skymusic akustara, kako se bese zove?...........Cek, da vidim
-few minutes later-
Aha, Aria ASP 30.Cini mi se da nije losa, a ima mnogo lep oblik :) .
Nemoj da se tako osecas, pa ja ZELIM sto vise potova, saveta i zelim da cujem vasa iskustva i misljenja :P .

Bluesman

Post by Bluesman » 14 May 2007, 19:13

Aham bodomovac da li ti pises tako sto uklesujes slicice u kamen? Ne.
Umes da pises?
Istop sto su slvoa za knjizevnost i note su za muziku.
Ne vidim cemu luk, osim ako nisi priodno glup pa ne mozes da shvatis, ili si lenj. Preciznije, kulturnije, sigurnije.

Makar se slazemo da je talenat bitan!
Ali i sluh se razvija tako da no frks no paniks.

Jedino je bitno da tebi bude lepo dok sviras!

Bodomovac

Post by Bodomovac » 14 May 2007, 19:29

Pa ja jesam lenj. Kad gledam note, gledam one brojeve u Guitar Pro 5. a dužinu tona i sve ostalo kontam po sluhu. Ali znao sam note donekle kao mali, ali sam ih zaboravio. :D

2 Rocky:
Da, ozvučenu. A ne razumem se u akustare, tako da ne mogu da ti kažem dali je dobra... a marka je.... dobra za svoju cenu.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 14 May 2007, 19:48

daleko od toga da sluh nije bitan, ali je daleko veca stvar rad.

ok.. ti skidash po sluhu, i ja isto skidam, a shta kad ti neko kaze ajd sviraj mi tu pesmu iz F#dura koja inache ide iz G dura..... :):)

Rockerka u dusi

Post by Rockerka u dusi » 14 May 2007, 19:55

Verovatno ste obojica u pravu :) .Mada, za poslednji komentar nema sta ni da kazem, i mene te lestvice zbunjuju.Doduse, radila sam ih samo na casu muzickog :) .

Post Reply