Problem sa JS30DKT

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Bodomovac

Problem sa JS30DKT

Post by Bodomovac » 10 Dec 2008, 17:53

Neću puno da odugovlačim sa pričom, suština je:
Pojavljuju se čudne oscilacije kod drugaricine gitare (JS30DKT), koje sam snimio i postavio ovde: http://www.box.net/shared/csv3j43dq0
Snimak je kratak, ali dovoljan da se uoči problem. U elektronici (potenciometri, prekidač i kondenzator) nije problem, za magnete ne znam. Sumnjam da su oni u pitanju, ali trebao bi sutra da stavim neke druge magnete čisto kao probu, mada problem se javlja kod oba magneta.
E sad ne znam dali bi moglo biti drvo ili kobilica... nemam pojma stvarno... ja imam sličan model gitare - moja ima floyd, i ne pojavljuje se ovaj problem.
Inače izgubila je garanciju tako da saveti tog tipa baš i nisu od neke koristi, a "stručnjaci" koji su pogledali gitaru ne znaju u čemu je problem. Naravno gitara je naštimana, i vrat je prav k'o strela.

Imate neke ideje šta bi moglo biti? :?

Bodomovac

Re: Problem sa JS30DKT

Post by Bodomovac » 10 Dec 2008, 18:19

Evo o OVOJ gitari se radi, zaboravio sam u prvom postu da dam linkove.
A pošto im trenutno baš ne radi sajt kako bi trebao, evo alternativne specifikacije OVDE.

jelenko

Post by jelenko » 10 Dec 2008, 19:16

Posedujem gitaru iz iste klase, uocio sam slicne oscilacije, mada ne toliko izrazene...Nemam pojma do cega je, ali ipak JS serija spada u low class Jackson djitri...Uostalom ko zna... :roll:

Jackson

Post by Jackson » 10 Dec 2008, 20:12

Imam istu gitaru samo sa floydom i nisam nikad uocio ovako nesto! Prvo sto mi pada na pamet su magneti! Na cemu je ovo snimano?

Bodomovac

Post by Bodomovac » 10 Dec 2008, 23:50

Snimano je na Guitar Rig-u, mada to nema veze jer se javlja i kod pojačala, problem je do gitare.

Jackson

Post by Jackson » 11 Dec 2008, 00:43

To sam i hteo da ustanovimo! kao sto vec rekoh, prvo mi na pamet padaju magneti, jer ne znam sta bi drugo moglo da izazove takve "talase" u zvuku!
Mislim ne radi se o brujanju ili sustanju il necem slicnom, ocigledno je elektronika! Moj savet vam je da pokusate da stavite bilo koji drugi magnet na bilo koju poziciju i da pokusate onda! Jedino sto ne znam gde ces naci magnet, osim ako ga ne kupis jbg! Mozda da pogledate kod Borisa i Zejlka i Mixu, ima povoljnih DIMarzia!?

alzo

Post by alzo » 11 Dec 2008, 16:19

Bas cudno zvuci.....ljudi placaju vibrato efekat, ti ga imas za dz.........
proveri da ti nije otpustena sipka u vratu jer ovo mi lici na neku vibraciju iz tela gitare.......
a proveri spoj gitare i vrata.....mozda vrat nije legao u telo gitare kako treba..........
cisto sumnjam da je do magneta......nikad nisam naleteo na "pulsirajuci" magnet......... :lol:
i to dva komada........ :roll:

Bodomovac

Post by Bodomovac » 11 Dec 2008, 23:21

Skontao sam da nije problem u magnetima nego je hardverski problem... :?
E sad ako neko ima neki savet bilo bi super, mada mi se sve nešto čini da joj nema pomoći.
A i kod moje gitare kontam slične oscilacije, samo mnogo manje, izgleda da je cela JS serija "zabagovana"...

Spoj mi ok izgleda, a sa truss rod-om nebi baš da se bakćem, to prepuštam nekom drugom. Al' kao što sam rekao u prvom postu vrat je prav k'o strela.

jelenko

Post by jelenko » 11 Dec 2008, 23:40

Bice da je bagovita JS serija... :?

alzo

Post by alzo » 12 Dec 2008, 00:25

To sto je vrat prav je ok, ali moze da se desi da iz nekog razloga sipka vibrira u vratu
i da se to prenosi kroz telo gitare......neces nista izgubiti ako malo pomeris sipku.....
znam sa slucaj da je u prodavnicu koju drze moji prijatelji stigla gitara kojoj sipka
uopste nije bila pritegnuta i gitara je bukvalno zvonila......normalno to je bio jeftin
instrument ali opet......ako ti nista ne uspe moraces da potrazis nekog majstora......

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 12 Dec 2008, 09:55

Hmmm, problem jer u tome sto gitara nije ustimana iliti tonirana...

Sad govorim uopsteno, ako su zice prazne nastimane perfektno kada su prazne.. i od 7. 9. ili 12 polja krene ovo "zavijnje" to moze samo da znaci da kobilica tj. sedla za zicu nisu na pravom mestu..
Drugi razlog ove pojave moze 'ladno biti da su zice stare.. pa su se izvukle... (poznata stara, izreka. "zica puca tamo gde je najtanja") i mesto gde je otanjila vise nije u stimu..
treci razlog (posebno kod pocetnika) je da kada uhvatis power chord, malo navijes zicu.. ovo se moze desiti i ukoliko su zice malo vise podignute.. pritiskanjem se zica isteze... i rezultat je ovo..

Znaci bottom line..
promeni zice
proveri intoniranje
pazi kako hvatas tj. pritiskas zice
proveri daljinu zica od vrata gitare...

99% da je problem u ovim nekim razlozima. Postoje jos neki, ali su uglavnom ovo najcesci.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 Dec 2008, 11:30

dejankuki wrote:Hmmm, problem jer u tome sto gitara nije ustimana iliti tonirana...
+1. To što se čuje je samo preveliki gain na nenaštimanoj gitari, uz eventualnu pripomoć nabrojanog (loša tehnika, loše žice, loša intonacija, previsoki pragovi na nekim mestima). Ja takav efekat postižem "ručno" - odsviram powerchord, a onda domalim prstom bendujem žicu naniže.

Ne mogu da verujem da ste mislili kako je u pitanju kvar. :D

alzo

Post by alzo » 12 Dec 2008, 16:15

Ovakvu "prirodnu pojavu" nikad nisam cuo na mojim gitarama............. :roll: :lol:
ako je samo to........onda super...........

friedman

Post by friedman » 12 Dec 2008, 16:18

Rocket Roll wrote:
dejankuki wrote:Hmmm, problem jer u tome sto gitara nije ustimana iliti tonirana...
+1. To što se čuje je samo preveliki gain na nenaštimanoj gitari, uz eventualnu pripomoć nabrojanog (loša tehnika, loše žice, loša intonacija, previsoki pragovi na nekim mestima). Ja takav efekat postižem "ručno" - odsviram powerchord, a onda domalim prstom bendujem žicu naniže.

Ne mogu da verujem da ste mislili kako je u pitanju kvar. :D
Ja cim sam video problem pomislio sam na to, prvenstveno na stare zice i nenastimanost, ali sam ostavio resavanje problema iskusnijima od mene. :D

Bodomovac

Post by Bodomovac » 12 Dec 2008, 19:02

Stvar koja mene zbunjuje što se tiče intoniranja jeste da sam ja uhvatio D i A žicu na drugom pragu, pa trećem, pa opet drugom, a to je daleko od 7., 9. ili 12. polja. :?
Gitara je dobro naštimana i tehnika je dobra. Jedino to za žice, ili previsoki pragovi... hmm... ali opet, kaže da je tako od kad je kupila gitaru...

A gde nebi mislili da je kvar, kad se sve čini ispravnim... :? A i vidiš da i ostali JS Jacksoni, uključujući i mog, imaju dotičan problem, samo u manjoj meri... :?

Možda viden zna u čemu je problem, samo je zauzet pravljenjem sledećeg videncastera. :lol: :grummel_2:

Sve u svemu, hvala ljudi na pomoći, videću dali ću uspeti još nešto, možda je baš neki banalni problem u pitanju... a svaki dodatni savet je dobrodošao. :)

Post Reply