Eko bass, koji model ?

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Solomon
Dimension 7

Eko bass, koji model ?

Post by Solomon » 17 Dec 2008, 10:15

Drug je prije par dana kupio od nekog covjeka Eko bass LP izgleda, short scale (ja kako sam izmjerio 27" ili 27"1/2 )
evo slike

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Bass je stajao 20 godina u podrumu (zice su bile odpustene), vrat je prav kao strijela, samo je na par mjesta popucao lak na tijelu. Jos ga nisam probao na pojacalu, javim kad probam. platio ga je oko 70-80 evra :P, da li neko zna nesto vise o ovom modelu ( i ovim gitarama uopste) koliko vrijede i tako ...

BaticaBG

Re: Eko bass, koji model ?

Post by BaticaBG » 17 Dec 2008, 11:24

Secam se tokom osamdesetih da su bile popularne EKO akusticne gitare, Rajko Kojic iz Corbe je svirao istu, dvanesticu mislim, cak je i snimao sa njom. U to neko vreme probao sam kod drugara isti model, i ekstra je zvucala, pun masivan ton i vrlo kvalitetno uradjen instrument. Baseve njihove neshto i nisam vidjao a evo ti link proizvodjaca,inace firma je iz Italije http://www.eko.it/choix.html

malisha
MF veteran

Post by malisha » 17 Dec 2008, 11:33

Inace, Eko je kompanija koja je propala, i dugo nije postojala, dok je 2007 nisu ponovo otvorili... Ja sam probao jednu eko gitaru pre 3 godine, i kad sam cuo da ponovo proizvode gitare, bas mi je bilo drago...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Dec 2008, 12:44

Viša klasa vintage Italijana. Instrumenti vredni pažnje.

Do sada sam se sreo sa jednom Eko varijantom Les Pola koja je u vlasništvu jednog tezgaroša - sedef na grifplatni u "Ibanezovo drvo života" stilu, vrlo kvalitetan rad i dobar zvuk - i sa jednim basom sličnim ovom koji je na slici koji sam nešto malo drndao u vojsci, lepa izrada ali ga se nismo baš naslušali jer ga je neki pijani podoficir ispustio i ulubio mu ulazni džek pa ga je jako teško bilo uključiti.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Dec 2008, 13:06

A koliko je platio gitaru, ako nije tajna?

Inace, ja sam svirao jazz bass kopiju firme Eko, prilicno dugo i na dosta svirki, i neverovatno mi je bilo koliko su zvuka uspeli da izvuku iz tako lose izrade i smesne konfiguracije i jeftinog, sad vec i prastarog hardvera. I magneti su mi izgledali kao da ih je pravilia srednja skola na prakticnoj nastavi iz OTO-a u osmom razredu :mrgreen:

Osim par jasno nazvanih modela, mnoge Eko gitare ni ne nose posebne nazive, pa pretpostavljam da je to slucaj i sa ovom kopijom Les Paul-a. Kad sam trazio svoju gitaru, jednostavno je to bio "Eko jazz bass copy".

Evo i slike mog bivseg basa.
Image

Ovih novih Eko-a sto se tice, pa zinimljive su mi... onako simpaticno ruzne :) Nadam se da ce neko poceti da uh uvozi pa da ih oprobamo. :)

Inace, kad sam istrazivao o Eko firmi na netu, pronasao sam da je i Les Claypool svirao Eko violin bass...

EDIT:
Pokusavam vec minutima da nadjem, aman, koliko kostaju ovi novi danasnji modeli?!!!?

EsoX

Post by EsoX » 17 Dec 2008, 14:32

Ako nisam nesto pobrkao cini mi se da u Novom Sadu ima prodavnica koja zastupa eko. Nalazi se preko puta lokacije gde je pre bila Nota, ugao uspenske ulice i masarikove. Imali su dva modela jedan je kopija Musicmana stingray a drugi ista komfiguracija magneta samo je telo drugacijeg oblika (meni licno je delovao poprilicno ruzan, ali su ukusi razliciti).. probao sam samo kopiju MM-a i nije mi se nesto mnogo svidela ali koliko para toliko i muzike. Cena oba modela je bila dosta slicna ako se dobro secam nekih 17-18.000 dinara.

Pored ovog bass-a probao sam jos jednu eko gitarucini koju poseduje moj stric cini mi se isti model koji je Rocket Roll opisao.. mislim da se radi o modelu iz nekih 80setih, kopija LP-a vrlo fino odradjena, sa dosta fino odradjenih detalja.. i zvuk je vise nego pristojan.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Dec 2008, 15:02

Taj Music Man dizajn je verovatno bio ovaj:
Image
i taj ruzan:
Image

Pa dobro, cena je bila nekako ocekivana

EsoX

Post by EsoX » 17 Dec 2008, 15:18

Da to su bila ta dva bass-a samo je kopija MM-a bila sa 4 zice. Evo sad sam pogleda i nasao web adresu naseg distributera za eco pa ako nekog interesuje http://www.d-dur.co.rs/

karton

Post by karton » 17 Dec 2008, 16:38

Da, u NS-u je upravo preko puta nekadasnje "Note".Ulazio sam jedared(skoro) i radnik mi reche da su "Eko" licencu preuzeli Englezi...
I da, tesko je kod ove firme odrediti neke modele-evo ja imam neki "Eko" bass i u shali ga zovem tele/rickenbacker/sg, jer podseca na sva tri...
A imao sam do pre neki dan i "Eko" LP gitaru, podseti me 1. fotka...

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 17 Dec 2008, 19:41

sirac-šunka wrote:A koliko je platio gitaru, ako nije tajna ?
platio ga je oko 70-80 evra

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 17 Dec 2008, 19:57

E Ćosane, ko je uzeo taj bass ? tj jel iz BN ? :D

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 17 Dec 2008, 20:05

Jos jednom mi kazes Ćosane glavu cu ti otkinut...

delakroA
Jazz Café Barman

Post by delakroA » 17 Dec 2008, 20:32

:lol: :lol: :lol:
nemoj molim te necu vishe...
nisi mi odg na pitanje :lol:
al pazi..on ce meni glavu da otkine :lol:
Last edited by delakroA on 17 Dec 2008, 20:39, edited 1 time in total.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Dec 2008, 20:36

Ovo ostavite, za pricanje u kraju :) ...
Mene bas zanima kakav je ovaj petozicani model koji lici na Stingray-a...

Josip

Post by Josip » 17 Dec 2008, 22:08

Sine, nikakav. Kao da si dovatio Squier Bullet/Affinity (nisam siguran koji dolazi u starter packovima). Znaci apsolutno ista stvar, samo ako volish MM oblik uzmi onda EKO. Cena je ok, koliko i Squier - tako da, ko sta voli nek izvoli. Ukoliko neko oce da se bavi sportom ugradjivanja magneta i tako toga, emgmm je oko 120e, bridge tesko da ce se naci (osim ako maric mozda nema?)... Nije u prodavnici bio nijedan sa maple vratom, to bi hteo da checkiram cisto da vidim kako zvuci. Jednostavno vishe ne volim rosewood... :roll:

Ugl, smatram da je cena mogla da bude malo manja, ipak je za te pare Ibanez GSR serije mnogo ozbiljniji instrument. :grummel_2:

Post Reply