Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Sava
Častio sam svog Epiphone LP Standard Plus novim magnetima i to Dimarzio Eric Johnson Custom DP211 i DP212. Nisam imao prilike reanije da ih čujem tako da su kupljeni pomalo napamet, ali ne baš sasvim. Svirao sam dva komada EJ Stratocastera i to su sjajne gitare, a najviše me je ubedio Džindžer svojim savetima koje ja poštujem jer se on zaista razume u magnete. Sa druge strane iako se LP u principu ne svira clean ja upravo takav zvuk preferiram pa je i to presudilo.

Originalni češki PAF-ovi na LP su sasvim dobri magneti malo tamnijeg zvuka koji imaju standardni problem PAF-ova, a to su malo mutni tonovi debljih žica. EJ Custom su dijametralno različiti magneti od originalnih, izrazito čistog i svetlog tona sa dosta prezensa. Može se reći da je to zvuk koji naginje ka Stratocaster zvuku, a pročitao sam da je to vrlo slično zvuku nekih Gretsch gitara. Kako nikada nisam svirao Gretsch gitare o tome ne mogu da procenjujem. Kada sam ih prvi put uključio dobio sam ton kakav se dobija sa novim žicama i sa potpuno čistim i prilično uravnotežđenim frekventnim spektrom. Važnio je reći da pickup ni na većim snagama ne gubi fokus visokih tonova i oni ostaju čisti i prisutni. Za sada ne mogu da se definitivno izrazim o njihovom zvuku i kvalitetu jer ih prekratko posedujem. Ipak, čini mi se da su to dobri pickupi za razne vrste muzike, a mogu jako dobro da se nose sa country muzikom. Jedini problem su mi napravili plastični okviri jer su originalni Dimarzio koje sam takođe kupio manjih dimenzija pa sam morao za sada da ostavim ove veće originalne, ali i to se da rešiti.
-
sinisake
- The original one
Lepo, lepo, ali...
This thread is worthless without sounds.

-
alzo
Jedno vreme sam meracio te magnete za Hamera ali sam se odlucio za
pasivne EMG posto ih nije bilo i ni malo se ne kajem.......gitara mi ima malo hevi look ali
odlican blues ton......pored EJ Dimarzio ima i bluesbuckera koji ume da
vuce na telekaster ton.....imam ga na jednom Ibanezu....sad se nosim mislju da
na Ibaneza AS 73 stavim neke malo svetlije magnete.....ne znam kako bi se
EJ magneti ponasali na hollowbody gitari........

-
dweezil
lepo lepo matori ja sam i hteo da ti predlozim Di Marzio kao povoljniju a isto tako lepu soluciju. Ne bih pogreshio ni da si stavio PAF Pro ili PAF Joe. I ja sam chuo sve najbolje o tim Eric Johnson magnetima, kazu da imaju dosta "stratoliki" sound i da su dushu dali za fingerpickin i country, Eric je i trazio da mu naprave pickup na fazon humova sa Gretch Country Gentleman. Nice

-
Rax13
- MF veteran
alzo wrote:Jedno vreme sam meracio te magnete za Hamera ali sam se odlucio za
pasivne EMG posto ih nije bilo i ni malo se ne kajem.......gitara mi ima malo hevi look ali
odlican blues ton......pored EJ Dimarzio ima i bluesbuckera koji ume da
vuce na telekaster ton.....imam ga na jednom Ibanezu....sad se nosim mislju da

Mozda Air Classic (novo izdanje Paf Classica)?
-
Sava
sinisake wrote:
This thread is worthless without sounds.

Već duže vreme mi je EMU kartica u maleru, a na drugom računaru je integrisana pa bih morao da pravim posebne kablove da bih ušao u miksetu, a to ne samo da me je mrzelo već i nije dobro rešenje. Moguće je da ću uskoro nešto da uradim kod drugara.
dweezil wrote:lepo lepo matori ja sam i hteo da ti predlozim Di Marzio kao povoljniju a isto tako lepu soluciju. Ne bih pogreshio ni da si stavio PAF Pro ili PAF Joe. I ja sam chuo sve najbolje o tim Eric Johnson magnetima, kazu da imaju dosta "stratoliki" sound i da su dushu dali za fingerpickin i country, Eric je i trazio da mu naprave pickup na fazon humova sa Gretch Country Gentleman. Nice

Da, pored toga šta bi neko od nas hteo da stavi na gitaru pitanje je i do čega može da se dođe. Nabavka spolja je komplikovana, a kod nas je izbor sužen pa čovek pokušava da izvuče najbolje od toga. Da, primetio sam da su magneti sjajni za sviranje prstima.
alzo wrote:....sad se nosim mislju da

Prema tehničarima Dimarzia trebalo bi da jednako dobro rade i na hollowbody gitarama.
-
Mithrandir
- MF veteran
Veliki sam ljubitelj zvuka Erica Johnsona. Sviram sa poprilicno distorzije, ali me zanima kako se ponasa neck magnet EJa sa distorzijom. Ne sumnjam da je clean zvuk sjajan i pise na Dimarzio sajtu da je EJ bio iznenadjen koliko cisto zvuce magneti. Medjutim ovo me je zainteresovalo:
He was surprised at how well they sounded with heavy distortion, because no matter how overdriven the sound, it did not become muddy
Od neck magneta i ne ocekujem da rezi. Neck magnet uglavnom koristim za clean, za Gilmour-like solaze, pa i sviranje prstima. Ako ima dosta distorzije, to su uglavnom lagane solaze.
That said, kako bi se ponasao ovaj magnet? Da li biste mozda probali da odvrnete gain na vasem Blues Driveru ili ako imate neku jacu pedalu/dist?

-
Sava
Mithrandir wrote:Veliki sam ljubitelj zvuka Erica Johnsona. Sviram sa poprilicno distorzije, ali me zanima kako se ponasa neck magnet EJa sa distorzijom. Ne sumnjam da je clean zvuk sjajan i pise na Dimarzio sajtu da je EJ bio iznenadjen koliko cisto zvuce magneti. Medjutim ovo me je zainteresovalo:
He was surprised at how well they sounded with heavy distortion, because no matter how overdriven the sound, it did not become muddy
Od neck magneta i ne ocekujem da rezi. Neck magnet uglavnom koristim za clean, za Gilmour-like solaze, pa i sviranje prstima. Ako ima dosta distorzije, to su uglavnom lagane solaze.
That said, kako bi se ponasao ovaj magnet? Da li biste mozda probali da odvrnete gain na vasem Blues Driveru ili ako imate neku jacu pedalu/dist?

Ja koristim BD-2 samo kao lagani overdrive i tu ovi magneti rade sjajno. Danas nemam vremena, ali sutra ću probati malo da nabrijem Bossa pa da vidim kako to radi.
Čak sam postavio i par oglasa da prodajem magnete, ali brzo sam se predomislio jer su se malo usvirali, malo sam se ja na njih privikao i sve više mi se dopadaju. Moj dobar drugar je probao gitaru i rekao "da je zvuk sjajan i neobičan, jeste svetao kao singlovi, ali imaju dubinu i "stomak"". Tamo negde 31. januara će biti jedna svirka u blues klubu Vox gde će biti svirano i na ovoj gitari pa će i meni biti zanimljivo da vidim kako će to da se probija kroz ostale instrumente.
-
Sava
Kratko sam probao sa gainom do daske i to po meni zvuči vrlo solidno. E sada, to je svirano u sobi pa utisak ne može biti kompletan. U svakom slučaju nije problem i da svratiš do mene pa i sam probaš kako to zvuči. Međutim, ako juriš neki Vai ton mislim da to može da liči na to, ali da verovatno u tom slučaju treba ići na neke high gain magnete. Meni je Vai ton daleko od mog ideala i ne poznajem ga pa ne mogu previše da se upustim u takvu diskusiju.
Na netu sam pronašao dva primera sa Gibson V gitarom i clean zvuči veoma slično onome što i sam dobijam, a sa distorzijom je čovek svirao na Exitu pa može otprilike da se shvati kako bi to zvučalo i na sceni.
http://www.youtube.com/watch?v=FnB0esOvcoM
http://www.youtube.com/watch?v=5kXz0vXLDko
-
Mithrandir
- MF veteran
Hvala puno na odgovoru!
Zvuce lepo, jos samo kada bih nasao nekog high-gainera da ga cujem
Jos jednom, hvala Vam puno!
-
Rax13
- MF veteran
HS (single sized serija Dimarzio magneta koje koristi Malmsteen i mnogi drugi) magneti imaju za 20% i vishe manji optput od tih EJ, pa ipak zvuce odlicno na high-gainu... Jeste da su 2 drugacija tipa magneta, ali cenim da bi i EJ odlicno radio sa dosta dista...

-
Sava
Pitali ste kako zvuče pa evo odgovora:
http://www.box.net/shared/2tntj5grky
Snimano je skromnom opremom u radionici Hilly Billija, svira pomenuti, pojačalo je P&K Trainwreck Rocket.
-
dweezil
pa imaju bash dosta throaty sound za humbuckere. Cool
-
Sava
dweezil wrote:pa imaju bash dosta throaty sound za humbuckere. Cool
A šta bi to značilo prevedeno na jezik koji razumem?
-
Rocket Roll
-
Dweezil hoće da kaže kako imaju "grleni" zvuk, kao kad veliki pas reži.
Imaju prijatno ravan frekventni odziv i (za moje uho) na tom su se testu lepše snimili nego magneti Les Paula. Takođe imaju nešto veću kompresiju od magneta Les Paula. Fenomen "mača sa dve oštrice" je u tome što pojačalu nameću svoj EQ - na testu nisu toliko isticali poznatu VOXovsku nazalnost jer su efikasno "peglali" srednje i visoke.
Na Savinom Acousticu je to velika prednost - uopšte ne pobuđuju one loše strane tranzistora (neprijatni harmonici). Iznad svega ne "muljave" na teškom drajvu i seku kroz distorziju kao vaterpolista kroz vodu.