Dodatni dijelovi

Moderator: zolideathmetal

blast

Dodatni dijelovi

Post by blast » 31 May 2007, 19:27

Pozdrav.. evo bas sam se registriro na forum jer ima zanimljivih stvari i napokon mislim da cu dobit kvalitetan odgovor.
Prije svega zolideathmetal svaka cast na trudu pa te molim jedan odgovor :)

znaci, cisti sam pocetnik makar sam bubnjeve uzeo prije godinu dana :oops:
..sta je najbolje tek sam se unazad mjesec-dva poceo primat vjezbe i svirke pa me zanima: kakva se to spuzva stavlja u bubanj (bilo koji) da bi imo takorec lijepsi zvuk i kolko stoje; u bass sam naguro jednu staru deku :D jer sam po.pusio neku foru da je tako bolji zvuk ( molim bez smijanja ako nije to to :) ) i jel to zapravo tako?
hvala unaprijed ;)

Critical
PedoBear

Post by Critical » 31 May 2007, 21:54

Nisam covek za ovo pitanje ,ali ti mogu reci zasto se stavljaju te krpe,salvete ,itd....
Ovako ,probaj i sam kada udaris u Bass ili neki od prelaza ,kakav je zvuk ,i kuznuces koliko vise vazduh "treperi",e sada uloga tih stvari je da zadenfuju taj visak ,znaci koriste se za denfovanje :lol:
Dobijas onaj "ostriji" zvuk,e sada postoji i neka fora sa onim busenjem rupe na bass - u ali to bas ne kuzim u potpunosti ???

Zoli ce ti dati tacnije informacije ,ja sam gitarista tako da mi ovo nije jaca strana :lol:

Dobrodosao na forum :lol:

blast

Post by blast » 31 May 2007, 23:04

Da kužim to za zvuk al nije mi jasno ono sa spužvama.. jel postoje uopće i to :?
..eh i za tu rupu na basu si me podsjetio tako da eto još jednog pitanja :D

fala na dobrodošlici :mrgreen:

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 01 Jun 2007, 01:06

Kao prvo, dobrodosao na forum! :)

O demfovanju (prigusivanju zvuka) imas vec topic otvoren
viewtopic.php?t=727

Ali nisam opsirno obuhvatio konkretno bass bubanj...

Hajdemo ispocetka :

Sta odredjuje zvuk bubnja. Velicina, vrsta drveta, opna. (i jos neke sitne stvari)

Postoje par vrsti opni, ali u sustini imamo uljane i "normalne" opne. Uljane se sastoje od 2 layer-a, i izmedju ima tanak sloj ulja, ove opne su lenjije od "normalnih" i zvuk je nekako tezi. Teze je pokrenuti opnu, i ona se sporije krece.

Sa debljim opnama nemamo toliku potreba za kontrolu zvuka unutar bubnja. Sto je tanja opna, to imamo vecu frku sa zvukom.

Sledece, koristise falam patchove (nije bitno da li krepene, ili kevlar ili stagod). Stiti opnu, i dodaje tacku na zvuk (a svako voli tu tacku zar ne :D)

I na kraju stizemo do poente (lol). Da li i kako denfovati bass bubanj.
Postoje fabricki prigusivaci, ali svakakv sundjer ili cebe ili textil moze da posluzi :)

Poenta jeste nasloniti u prigusivac u krug kod batter opne (onu u koju udaras). Koliko staviti? To vec zavisi od vas....da li hocete cistu tacku ili malo sustain-a...

U sustini prigusivanjem batter opne, ton postaje vislji, a prigusivanjem zadnje opne skidate sustain...ali ovo se mesa (znaci prigusivanjem batter opne se isto skida sustain i bla bla bla)..

Rupa na zadnjoj opni...zasto?

Iz par razloga...

1.zbog ozvucavanja
2.ogromna je opna, pomerate previse vazduha, ovako vazduh lakse cirkulise u bubnju
3.kotrolisete sustain sa rupom

Za kraj:
Imate evans eq2 ili 3 (ne secam se) uljanu opnu, sa ugradjeni demferom (dobijete 2 komada sa njim), odlicna stvar za spoljasnju kontrolu zvuka

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Jun 2007, 03:34

Koliko su uljane opne skuplje od običnih? Trebaju li ti uljane sa obe strane bubnja, ili samo sa "udaračke" strane?

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 01 Jun 2007, 09:26

Uljane opne su obicno skuplje od ostalih, ali ne ne sto jako puno (recimo sad u mitro's-u ja sam gledao EQ1 i EQ2 (obican i uljana) i ista je bila cena)

Neki ljudi stavljaju uljanu opnu i sa zadnje strane, mada ja ne bih preporucio..tamo bih stavio sto tanju opnu ..to je rezonantna opna. Sto je deblja to manje rezonuje i kraci, tuplji je zvuk

Uljane se cak jako retko koriste i za dobos. Za dobos se obicno koristi clear ili coated (ona bela) opna...a dole jako jako jako tanka zbog osetljivosti...
Ja imam trenutno jedan dobos sa uljanom opnom, i to je jedino dobro za neki brutal (i samo za brutal)...znaci za blastove i to je to :)

blast

Re: Dodatni dijelovi

Post by blast » 01 Jun 2007, 12:50

a koliko stoji obicna opna?
..sori al ja neznam ni priblizno kako se te cijene krecu.

fala na odg.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 01 Jun 2007, 20:39

Pazi ja sam pre nedelju dana kupio Evans EQ2 22" i izaslo me 3690 dinara (sa popustom od 30%)...
Secam se pre nekih 2 godine sam kupio Remo Coated 22" i 16" sve zajedno za 2500 din
I da je Remo Pinstripe (uljana) 22" oko 2300 din :)
Znaci da je najjeftinija opna oko 20-25e i da se krece do 50-60e.
Evans Genera Coated 14" (za dobos) me izaslo 1800 din, donja Evans Clear Hazy 400 14" je oko 600-800 din.

Remo je uvek bio jeftiniji od Evans-a, ali sam cuo i video da se Remo opne izvlace iz obruca :S sto je bas shit....jos nisam naleteo na takvu Evans opnu :)

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 02 Jun 2007, 01:20

Ja se ne zalim na svoj Remo PinStripe 20", a koristio sam i Powerstroke 3. Cene su oko 20 i 30 EURa respektivno.

Sto se dobosa tice, tu mozes da stavis ili klasicnu Coated Ambassador ili, ako sviras nesto tvrdju muziku i treba ti univerzalnija plastika, Powerstroke 3 Coated (ovu ja koristim i prezadovoljan sam) 8) .

Na tom-ove mogu da ti preporucim da stavis Remo Pinstripe (uljana, dvoslojna), ako sviras bilo sta od pop-a do metala, odnosno klasicne Ambassador ili Emperor plastike (prskane ili obicne) ako sviras laksu muziku i treba ti sustain. Ako 'oces mracan i low-pitch zvuk, onda namontiras Remo Ebony (licno ih ne volim bas zbog preterano "masnog" zvuka).

Eto, to ti je od mene preporuka ako imas zelju da nabavljas Remo. U druge brendove nisam preterano verziran.

I naravno, najvaznije je da znas pravilno i dobro da nastimas komponente kada namontiras plastike. U suprotnom, slede ti neartikulisani zvuci i nerviranje.... Ja dobos stimam, maltene, svaki dan jer ne podnosim bilo kakve "zvucne anomalije", overtone-ove i slicno (jbg, perfekcionista u dusi :D )

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 02 Jun 2007, 09:41

Kupi lug lock (tj. napravi ga ako si iz srbije)

Kako sam rekao, i ponovicu, uljane opne su lenjije, ne odgovaraju svakom bubnjaru. Ako bubnjar nema hard drive, uljane ce ga unistiti :)
Coated su nesto mracne, a clear su ...clear :D

blast

Post by blast » 02 Jun 2007, 11:48

prezadovoljan :mrgreen:
Derrik i Zoli hvala, inace nisam iz srbije iz HR sam, al nac ce se nest i ovdje :)

Tenebra

Post by Tenebra » 02 Jun 2007, 12:12

@offtopic (izvinjavam se na offtopicu, ali cisto da decko zna ako nije upucen - nemojte se nastavljati na ovaj post!!!!!!!)

hehehe, znas koja je razlika? ;) vi imate malo vecu ponudu, a cene su gotovo iste :) racunaj da je jedna vasa kuna oko nasih 10 din :)

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 23 Jul 2007, 22:13

Ljudi jedna ispravka, posto vidim da ste u zabludi.
RemovPinstripe i Evans EQ serija NISU uljane opne!!! Jedina uljana opna je Evans Hidraulic. Remo nema uljanih opni.

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 24 Jul 2007, 00:31

Remo Pinstripe i EQ jesu uljane opne O_o 100%, proveri ih na svetlu, i sam ces videti kako se razlivaju boje zbog ulja...

2 ply ili twin-ply znaci da je uljana, da ima 2 opne i izmedju ulje

Sa Wikipedie :
"Pinstripe heads heads are 2 thin plys sandwiching a small layer of oil with a small black ring which dampens the resonance and deepens the tone."

Drobac
MF veteran

Post by Drobac » 24 Jul 2007, 01:25

Ne. Opne se presijavaju zbog dodirivanja 2 sloja. 2 ply ili twin ply samo oznacava dva sloja. Preseci ili probusi jednu staru dvoslojnu plastiku i videces da iz nje nece izaci ni kap ulja. Mani wikipedie, to je neproverena enciklopedija na kojoj moze da pise ko sta hoce. Prema wikipediji Judas Priest svira speed metal :). Skini kataloge sa Removog i Evansovog sajta i videces da je jedina uljana plastika Hidraulic. Mnogi ljudi su u zabludi sto se ovog tice. I ja sam bio. Nigde na Removom sajtu neces videti da u Pinstripe, Emperor ili PS4 ima ulja.

Post Reply