"Gigabilna" oprema?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Frostensen

"Gigabilna" oprema?

Post by Frostensen » 09 Feb 2009, 02:26

Evo da priupitam sad neshto shto mi se mrsilo po glavi odavno i za shta imam polusvarene odgovore.
Shta je tachno, po definiciji ..gigabilna oprema...?? Kako se razlikuje od ne-gigabilne opreme :lol:
Recimo za zoom 606 kazhu da je krsh krsheva.. i da nije za high gain chak ni studio.. a opet ja mislim da 90% ljudi ne ume da ga namesti kako valja ili chak ne zna za noise limitere i ostale zezalice na njemu :)
Evo par primera :

1) Imao sam neku strat Yamahu koja je imala strashno slabe magnete [ i nije mi lezhala u ruci ], i kupio sam Apollo SG koji mi se mnoogo svidja po zvuku, punoci koju ima i jachini a koji je 2-3 puta jeftiniji od recimo Epiphone, LTD ili Vintage SG-a ... E sad .. Meni moj bedni Apollo ima mnogo lepshi zvuk nego vecina gitara koje chujem po svirkama..i koje su 2-3 puta skuplje a opet ima ljudi koje bi bilo blam da ih vide sa tim u ruci. :|

2) Isto tako i efekti [ oni digitalni ].. Imam zoom 606 kome sam namestio neke jednostavne boje ali koje se meni strashno strashno svidjaju [ chak i u studiju ]. Znachi nema pishtanja, zujanja i svega ostalog shto sam chuo da se vezuje za jeftinije zoom procesore i jedini mi je problem shto ne mozhe da se probije pored drugih instrumenata... a opet.. sinoc sam slushao Ben Hur u Dangubi sa likom koji je pichio musicmana nekog preko Boss GT-6 pedale i to je bio ubedljivo najgori zvuk koji sam ja ikada, ikada ikada..ikada ... i ponavljam ikada! chuo u zhivotu na gitari. On je tu neshto kao brljao, menjao par puta efekte..dodavao neke boostove za solo deonice, choruse i flangere na shatro clean za neki Whitesnake itd.. :hide: I sad sam ja u zbunu.. Zashto je moj bedni zoom 606 negigabilna low end oprema a na gt-6 cice bacaju bruseve i masa se talasa :mrgreen:

Takodje.. chitao sam sve i svashta po ovom forumu i overio dosta demoa na you-tubeu vezanih za pandoru, me-20, od-20 gt-6/8/10, DS-1, Guv'nor i sijaset drugih pedala/efekata i ja stvarno iskreno [ znam noob sam ] ne vidim razliku koja bi mi odredjivala neku pedalu ili opremu kao gigabilnu. Npr. video sam korg pandoru i onako...relativno mi se djasvi kako joj zvuche preseti za hard rock, naravno vidi se razlika izmedju pandore i ne-znam-sad gt-10 ... ali mene bi vishe estetski utisak male i smeshne pandore odbio da se pojavim na svirci sa njom ili zoom-om u odnosu na gt-8 ili Ds-1 pedalu...

U fazonu.. ako je zoom ili digitech onda ne valja proca pa ti je krsh zvuk.. Ali ako uzmesh DS-1 [ koji gomila ljudi ne voli ] ..onda je to firmirana oprema i nije ona kriva nego ti ne umesh da namestish.. :lol:
ili :)
- Koliko njih/vas bi provalilo dobro nameshten low end procesor u odnosu na pedalu ili neki ne-preterano-skup procesor kad bi se sutra Pera Lozhach pojavio sa crnom kutijom uredno rashirenom na podu a iz koje vire kablovi ali niko ne vidi koje on pedale tera tu zapravo -

humm :?

tyler durden
MF veteran

Re: gigabilna oprema

Post by tyler durden » 09 Feb 2009, 02:55

Nemoj da korsitis procesore, i eto resenja tvoje dileme. :D Eventaulno, ako imas neko dobro pojacalo, pa da uzems neki procesor kao sto je T.C Electronic, i da vuces samo efekte sa njega, a drive sa pojacala, nikako sa proca....

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 09 Feb 2009, 04:49

DS1 je KEVA! Nek kaze ko sta hoce, ali DS1 (tj DS@) je jedina pedala koja se kod mene zadrzala dugo.
Gigailna oprema je po meni i dalje onomatopeja analogije... pa ti vidi. Digitalno = izvestaceno, analogno = ono sto je iza kompletnog rock-a...bluesa i svega ostalog...u velikoj vecini barem... :D

alzo

Post by alzo » 09 Feb 2009, 07:52

Delimico sam dolazis do odgovora........
osnova tona svakog gitariste je gitara, pojacalo i njegov prst.........ostalo moze samo malo da pomogne......
ja sam se izvukao iz distorzija i sad uglavnom volim clin ili prirodni dist cevi.......a bacio sam dosta para na
kojesta i ukapirao da mi posao radi BB II u bust modu, i par pedala za farbu.....procesor mi stoji i uredno
skuplja prasinu (Korg 1500) posto sam kao i ti montirao ton u sobi a kad odem na probu propast.....otkacim ga
i na kraju sviram cisto pojacalo sa njegovim prirodnim distom i klipujem ga marsalom i ton da ti se noge odseku......
mislim da je kupovina jeftinih procesora cisto bacanje para...... :roll:

Rocket Roll

Re: Gigabilna oprema?

Post by Rocket Roll » 09 Feb 2009, 08:21

Frostensen wrote: Shta je tachno, po definiciji ..gigabilna oprema...??
Oprema koja se neće pokvariti na sceni. Spravice u koje možeš da se pouzdaš da će raditi kada ih neko polije pivom, padne preko njih, zgazi milion i jedan put, ubaci & izbaci iz kola milion i dva puta, ispusti, udari, ispovraća.
Frostensen wrote:Imam zoom 606... jedini mi je problem shto ne mozhe da se probije pored drugih instrumenata...
To je problem sa procesorima uopšte, nema veze sa gigabilnom opremom. Uglavnom nisu na podjednak način "prisutni" u miksu kao analogija. Ponekad nemaju problema sa "prisutnošću", ali često se desi da u kontekstu benda mogu da "proseku" jedino sirovom snagom.
Frostensen wrote:Koliko njih/vas bi provalilo dobro nameshten low end procesor u odnosu na pedalu ili neki ne-preterano-skup procesor kad bi se sutra Pera Lozhach pojavio sa crnom kutijom...
Ako Pera Ložač svira one-man blues pa je sam na sceni - teško (kad slušaš gitaru kroz procesor samu za sebe, uglavnom ostaneš paf).

Ako pored Pere svira neko drugi, ne bi bilo teško. Pera bi zvučao kao duh, a kolege iz benda bi zvučale duplo stvarnije. (Preuveličavam, ali to je taj utisak.)

alzo

Re: Gigabilna oprema?

Post by alzo » 09 Feb 2009, 09:10

Vratio bih se malo i na onu bolest zvanu "brend" koju si spomenuo.......
vazno je da pise zvucno ime a da li ti to garantuje i ono sto zelis.....
Cris Rea svira Italia gitaru od agatisa koja kosta 700 eura i to je jedan od jeftinijih modela
te firme.....procitao sam da je usao u neki music shop, probao gitaru i odmah je kupio
i nije mogao da veruje kako zvuci tako jeftin instrument.....mene izuva Eastwood Aerline 44,
kopija Stratotona a kosta oko 500 dolara..........kad se instrument utrefi nije vazno koja
firma pise na njemu.........a na nasim kompleksima se zaradjuje........ :lol:

KirilStipsa

Re: "Gigabilna" oprema?

Post by KirilStipsa » 09 Feb 2009, 16:53

Reci cu ti, dragi moj Frostensen, ono sto sam pazljivim promatranjem svih ovih godina zakljucio...
"Gitarska oprema" je nesto sto je igra bez granica... i igra za celu porodicu... od Behringer Guitar Pack, do Gibson LesPaula sa Messa Boogie-jem ogroman je put, koji je propracen raznim varijantama, modelima, sminkerajima i cenovnim kombinacijama...
Vidjao sam i ljude sa jako skupom opremom koji ne odusevljavaju, a vidjao sam i opasne svirace kako "delju" neke kineske gitare... Najvaznije je da se oseti ljudsko ucesce, a to pretpostavljava najveci moguci stepen analogije... da se oseti prs'... a dalje je sve ezoterija... "U ruke Mandusica Vuka, svaka puska bice ubojita..."

I da, nije lako namestiti dobar zvuk, kakvu god opremu da imas... nije isto u klubu i na trgu, nije isto kad sam kuci programiras zvuk, i kada te "zatvore" ostali instrumenti na bini... to se sve resava vecim mogucnostima (boljom opremom), ali i iskustvom. Jos jedno naravoucenije "NAJBOLJI JE KOVAC KOJI KUJE SVAKI DAN!!!"

Frostensen

Re: "Gigabilna" oprema?

Post by Frostensen » 10 Feb 2009, 17:40

hmmm :? hmmmmmmm... must think hard what 2 buy.. or buy nothin' at all.. :?

Post Reply