Odluke i zackoljice Pojacalo i Pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Odluke i zackoljice Pojacalo i Pedale

Post by nemanjavelimirovic » 10 Feb 2009, 22:32

1va stvar. Imam Marshall Plexi Glavu 100W pravljenu u Srbiji, jos davnih 60tih ili 70tih. Matoro ko biblija, Full lampa. Zuji malo, radi super...krlja. Nemam original kutiju nego sviram preko neke sa 15incha 150W zvucnikom koja je te velicine da nemoze da stane maltane ni u jedna kola. Ima tockice dodushe... Ok je to sve lampash je i tako to, ali se bojim njegovog zivotnog veka i svaki put se jako napijem na svirkama jer imam frku da nesto ne rikne jer je stvarno OLD :mrgreen: . Opcija 1: Daje mi neki lik GUYATONE ZIP 40 FAT kombo pojacalo za njega. Problem: nemam pojma kakvo je to pojacalo, ima 15 incha zvucnik, sto mi je ok, jer kontam da je debeo ton kad zatreba...Prvi je vlasnik. Pojacalo je trandza, ali po svemu sudeci dobar zvuk...i mladje je bar 10god - iz 80tih je..hm. Opcija 2: Prodati Marshalla Copyju i dodati i uzeti neki HYBRID (posto za FULL Lampu novo pojacalo nemam para) tipa neki VOX Valvetronix ili stavec..nemam pojma... Opcija 3: Ostaviti Marshalla, doterati ga koliko moze i kupiti mu Marshallovu kutiju sa 2 ili 4 Celestiona... HAJDE POMAGAJTE, poludecu.

2ga stvar. Agonija oko pedala i dalje traje...sada me trenutno muci ona lepa stvar koja se zove TRUE BYPASS...vec se milion puta pominjala i znam da ima bypass looper i sve to, ali pored svih saveta jedino sto sam odlucio je da apsolutno ZA ZIVOTA nikada ne pomislim na procesor nikakav. Imam DS2 i neko kinesko sr.nje koje daje solidan overdrive tubescreameroliki, ali takodje je u BYPASS modu krsh kao i DS2 a bogme cini mi se i DUNLOP made in USA Cry Baby...ladno ni to nije izgleda true...uh... Dakle sta raditi: prodati lepo sve, kupiti pojacalo koje na sebi ima efekte kojekakve (ima ona VOX glava u SKY-u od 100W za 200E, sto mi je nelogicna suma, osima ako cela serija tih pojacala ne crkava...mada ko zna). Kad ukljucis gitaru u pojacalo samo sa kablom direkt zvuk ...super, kada ukljucis posle svih pedala...zvuk, nije bas super (KLIN)... I Shta sad? :?: :?: :?:

Rocket Roll

Re: Odluke i zackoljice Pojacalo i Pedale

Post by Rocket Roll » 10 Feb 2009, 22:47

Guyatone Zip FET serija pojačala je poznata, ali model "40"?

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 10 Feb 2009, 23:03

ispravka - 400

xspaceman

Post by xspaceman » 10 Feb 2009, 23:04

1. možda da središ tu glavu(verovatno treba zamena elektrolita) i uzmes neki kabinet sa 2 Celestiona...mislim...ono što ti se nudi je nešto malo mladje od tvojeg! :) a i povremeno se pojavi po oglasima neki lampaš za pristojnu sumu...štekaj novce i budi strpljiv! ;)
2. pa šta ako nisu true bypass??? verovatno mogu da se moduju...bar taj wah može...koliko sam upucen cak je i preporucljivo da sve pedale u lancu(pogotovo ako ih je više) ne budu true bypas tj da bude bar jedna sa baferom...
ajde glavu gore! ;)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 10 Feb 2009, 23:45

xspaceman wrote: preporucljivo da sve pedale u lancu(pogotovo ako ih je više) ne budu true bypas tj da bude bar jedna sa baferom...
ajde glavu gore! ;)
Nisam cuo za to...
Hvala!

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 11 Feb 2009, 00:30

ja imam gayaton zip 300, 12'' zvucnik, dosta je staro ali je sve u redu sa njim, ima dosta prirodan zvuk.
A zbog problema sa ne true bypass jasam sam napravio true bypass loop i sad je sve uredu

Frostensen

Post by Frostensen » 11 Feb 2009, 00:59

vidi ovo za true bypass, mozhda ti pomogne neshto... mislim da je poslednji pasus interesantan ..
ali lik je generalno...za izbegavati to..

http://www.petecornish.co.uk/case_again ... ypass.html

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Feb 2009, 01:15

"Lik" priča jednu vrlo komplikovanu priču kako bi objasnio zašto su njegove $1000-na-komad pedale baferovane. Koliko god "lik" bio teoretski u pravu u idealnom svetu, ta priča nema baš puno veze sa jeftinim baferima na jeftinim pedalama koji muče nas smrtne ljude.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Feb 2009, 01:26

Huh...Ludnica. Ma pazi, ja znam koliko mi je bolji clean kad je gitara direkt u ampu i to mi je onako najbitniji faktor, e sad da li onda definitivno onaj AB switch ili kako vec, mada mozda bolje igrati se sa ekvilajzerom... Sta raditi...Taman sam se nalozio da pokupujem nekih lepih analognih pedalica...delay, chorus itd... i onda hm...A i ti pedalboardi su nelogicno skupi... Haos. :mrgreen:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Feb 2009, 01:31

Dusan wrote:ja imam gayaton zip 300, 12'' zvucnik, dosta je staro ali je sve u redu sa njim, ima dosta prirodan zvuk.
I jel dovoljno jako za svirke medium karaktera oko 200 - 300 ljudi recimo...? Da li ima "muda" kad se otpanji, i kako se cuje uz bass i bubanj...jel izlazi lepo iz miksa... ? (izvinjavam se na izrazu "muda", ali neznam kako drugacije)...

xspaceman

Post by xspaceman » 11 Feb 2009, 01:39

pa može da se kaze i polni organ ili ud... :)
salu na stranu...vidim u prvom postu da si zadovoljan marshall glavom...zujka, ali nije strašno...jeste stara, ali moze se dovesti za sitne pare u top stanje... + 2x12 kabinet i eto...rešio si problem...meni je skroz ok varijanta vugla + kabinet...a i lakše je za prenos od combo varijante...još ako na svirku na koju ideš ima i neki solidni kabinet, eto ti srece...samo vugla pod mišku i uživancija! :)

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Feb 2009, 01:51

Pa tako ce i biti verovatno...malko sam se po tom pitanju relaksirao, zahvaljujuci vama...U svakom slucaju cu pogledati tj. chuti taj guyatone bar iz znatizelje...Ali sad nastupa bitka sa pedalama....j***o me guitar rig i amplitube i svi ti efekti, sad sam u fazonu da to sve imam live jer sam cak i par melodija u novim pesmama farbao efektima koje nemam hardverski...kreten, ja. :mrgreen: i taj true bypass TROO bp... :lol:

Frostensen

Post by Frostensen » 11 Feb 2009, 02:09

jeste .. lik... mrzelo me da kucam ime i prezime jer stoji boldovano u headeru i praktichno ispada sa ekrana od tezhine fonta :)

Dusan
MF veteran

Post by Dusan » 11 Feb 2009, 16:47

nemanjavelimirovic wrote:
Dusan wrote:ja imam gayaton zip 300, 12'' zvucnik, dosta je staro ali je sve u redu sa njim, ima dosta prirodan zvuk.
I jel dovoljno jako za svirke medium karaktera oko 200 - 300 ljudi recimo...? Da li ima "muda" kad se otpanji, i kako se cuje uz bass i bubanj...jel izlazi lepo iz miksa... ? (izvinjavam se na izrazu "muda", ali neznam kako drugacije)...
pojacalo je solidno jako, ako imas dobar sirokopojasni mikrofon da ga ozvucis moze i za vece svirke,ali je vise za kafice-klubove. Ovo moje ima 12-icu, a to sto gledas ima 15'', sigurno je i snaga dosta veca
Image

Ovako izgleda true bypass loop koji sam napravio, najvise zbog line 6 dileja i stimera. Vah nije povezan u loop jer ga je tesko tako koristiti, a i ovaj moj ne guta signal. Signal gutaju uglavnom pedale pune digitalije.

Image

a dobro je resenje da napravis buffer, ima sema na netu. ja sam i to bio napravio za probu i funkcionisalo je dobro, onda sam hteo to malo ozbiljnije da uradim, i jos uvek nisam stigo. Buffer je dobar i kod dugih i nekvalitetnih kablova

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Feb 2009, 18:19

Dusan wrote: a dobro je resenje da napravis buffer, ima sema na netu.
Bafer je korisno rešenje kada su sve pedale u lancu tr00 bypass, a kablovi dugački. Ako u lancu imaš makar jednu baferovanu pedalu, dodatni baferi zaista nisu potrebni. Čemu bi i služili? Dodatnom gubljenju visokih?

Meni taj problem (ako & kada se pojavi) rešava moj Kentaur - Bil ga je dizajnirao tako da jedna polovina TL072 uvek radi kao bafer. Opamp bafer, pa još na 18V kao što je u Klonu, jeste mnogo, mnogo, mnogo bolje rešenje nego Boss-a-like bafer od jeftinih FETova, mada ni on (ako ćemo da cepamo dlaku načetvoro) nije idealan. Idealno je ono što Korniš radi - lampaški baferi na velikoj voltaži, konstruisani po NASA specifikacijama. Koga ne mrzi da se time bavi, može da pogleda i kako je to Hauard rešio na Dumblelatoru. Vrhunska perverzija.

No, konstruisati lampaški bafer takvog kvaliteta ima svrhe ako gitarista ima baš-baš sve tr00-bypassovane pedale i košta koliko i praviti lampaško pojačalo. Nisu to stvari za nas, sirota drndala iz balkanskih nedođija...

Post Reply