Da li mi je vrat kriv ?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
igorpan
MF veteran

Da li mi je vrat kriv ?

Post by igorpan » 22 Feb 2009, 11:41

Prvo da se ogradim,trazio sam 20 minuta po netu i po forumu i nisam nasao sta mi treba,ako neko zna link nek mi ga moljem vas da :D

Problem je sledeci: imam neodoljiv osecaj da mi vrat gitare nije bas paralelan sa telom gitare. Juce sam menjao zice,imao sam .10,stavio sam .9 i znaci kao da ga te tanje zice (ili mozda zato sto su druga firma) vuku da se savije :?
Takodje,kad sviram recimo 6tu zicu praznu i pocnem da vucem vrat gitare blago ka sebi podigne se za vise od pola tona....sa E ode na skoro cisto F

Nisam bas iskusan sa podesavanjem toga,i ne znam na koji nacin mogu da proverim dali je stvarno iskrivljen ili mi se samo cini. Pa ako je neko oran da mi pomogne fala mu :)

tyler durden
MF veteran

Re: Da li mi je vrat kriv ?

Post by tyler durden » 22 Feb 2009, 11:54

Eto tebi tvog odgora. Koliko ja vidim izgleda da si malo previse vukao vrat..... :)
Salu na stranu, reci koja je gitara u pitanju? Predpostavljam neka sa bolt on neckom?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Feb 2009, 14:34

Stisni tanku E zicu na prvom i poslednjem pragu i vidi koliko je odstojanje izmedju gornje tacke 8. praga (zavisi koliko pragova imas ali gledaj da je neki prag najblize sredini) i donje tacke zice. Trebalo bi da ima jako malo razmaka. Ako zica dodiruje prag ili odstoji previse, vrat je kriv.
Mudriji na forumu kazu da se uvek mora uraditi setup kad se menja debljine zica tako da je veoma verovatno da se nesto poremetilo.

Skini .pdf upuststvo za podesavanje gitara sa fenderovog sajta. To se odnosi i na squiere.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 22 Feb 2009, 14:38

mada koliko se meni logicno cini, ako si stavio tanje zice,one bi trebalo manje da vuku vrat...onda je mogucno da se vrat iskrivio,ali na onu drugu stranu,jer nema vise debljih zica da ga vuku u kontra-smeru...nadam se da sam bar balo bo shvacen :D

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 22 Feb 2009, 16:59

ja mislim da tebi samo doktor moze pomoci... fala bogu imamo jednog specijalistu na forumu :D

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 22 Feb 2009, 17:14

tyler durden wrote:Eto tebi tvog odgora. Koliko ja vidim izgleda da si malo previse vukao vrat..... :)
Salu na stranu, reci koja je gitara u pitanju? Predpostavljam neka sa bolt on neckom?
Squier je u pitanju :)
Funkomat wrote:Stisni tanku E zicu na prvom i poslednjem pragu i vidi koliko je odstojanje izmedju gornje tacke 8. praga (zavisi koliko pragova imas ali gledaj da je neki prag najblize sredini) i donje tacke zice. Trebalo bi da ima jako malo razmaka. Ako zica dodiruje prag ili odstoji previse, vrat je kriv.
Mudriji na forumu kazu da se uvek mora uraditi setup kad se menja debljine zica tako da je veoma verovatno da se nesto poremetilo.

Skini .pdf upuststvo za podesavanje gitara sa fenderovog sajta. To se odnosi i na squiere.
Nisam uspeo da ukapiram sta si pricao,neznam kakve tacke,al skinucu to sa fenderovog sajta da vidim,nije mi ni palo na pamet da tamo trazim :oops:
Guitar_thrill wrote:mada koliko se meni logicno cini, ako si stavio tanje zice,one bi trebalo manje da vuku vrat...onda je mogucno da se vrat iskrivio,ali na onu drugu stranu,jer nema vise debljih zica da ga vuku u kontra-smeru...nadam se da sam bar balo bo shvacen :D
Jeste logicno,ali nisam ga svirao stvaaaarno duuuugo,otkad sam kupio ibaneza nisam ga dirao uopste,a pukla mu je bila 5. zica tako da je stajao nekoliko meseci samo sa 5 zica :o

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Feb 2009, 17:20

Fiber

Post by Fiber » 22 Feb 2009, 20:00

Ja sam neki dan ispravljao vrat na svom squieru, nije bio mnogo kriv, zauzeo je vrlo blag oblik slova "U". A to sam zakljucio tako sto sam na vrat (prethodno skinute zice) postavio dugacak lenjir (50cm), jedan kraj kod nuta, a drugi na zadnji prag, i na sredini sam uocio da nekoliko pragova (mislim da su bili 5,6,7) ne dodiruju ivicu lenjira (lenjir sam postavio uspravno), pa sam to korigovao i nakon toga je lenjir lezao na svim pragovima.

Odavde sam skinuo uputstvo kako ispravljati vrat: http://www.squierguitars.com/support.php#ownersmanuals

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Feb 2009, 20:04

Vrat se mora podesavati sa zicama.

Fiber

Post by Fiber » 22 Feb 2009, 20:19

Nisam to znao, u uputstvu sam procitao da zice treba olabaviti, pa kad sam ih vec bio menjao, rekoh da proverim i vrat. Nisam primetio da se vrat vise iskrivio kad sam ponovo stavio zice. Sad sam probao sa ovom tehnikom stiskanja E zice i ne izgleda da je kriv.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 Feb 2009, 00:21

Olabavis zice kad podesavas truss rod ali kad proveravas zakrivljenost vrata, moras imati zategnute i nastimane zice. :wink:
Dakle nastimas gitaru, proveris vrat, otpustis zice, podesis vrat, ponovo se nastimas i proveris vrat i tako malo po malo dok ne bude kako treba.

Nek me neko ispravi ako gresim.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 23 Feb 2009, 02:21

nemam pojma, i ja mislim da si u pravu, ali stvarno ne znam...pu, pu, pu...da kucnem u drvo, nikada nisam imao problema sa vratom na gitari......

Fiber

Post by Fiber » 23 Feb 2009, 11:32

Sad znam za sledeci put. :oops:

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 23 Feb 2009, 20:44

Procitao sam PDF onaj i pogledao,prema njemu ispada da je sve ok,da nije kriv,mozda mi se samo cinilo :oops: Al ponecu je kako god u servis,ionako moram drugu gitaru da nosim,pa cu obe da ponesem da to strucno lice ipak oceni :mrgreen:

hvala svima :)

Post Reply