Zamena zvucnika 15" sa 2x10" ?
Zamena zvucnika 15" sa 2x10" ?
Pozdrav!
Pitanje je sledece drug ima bass pojacalo hand made vrlo dobro ali na njemu je originalno 15" zvucnik 120w 4 oma, pojacalo ima 180w snage,a on hoce da stavi 2xCelestion BL10-100X 8ohm 100w 8oma.
1.Da li to moze da se izvede? (pretpostavaljam da moze,fizicki staje bez problema)
2.Ako moze, kako modifikovati i sta treba modifikovati?
Pitanje je sledece drug ima bass pojacalo hand made vrlo dobro ali na njemu je originalno 15" zvucnik 120w 4 oma, pojacalo ima 180w snage,a on hoce da stavi 2xCelestion BL10-100X 8ohm 100w 8oma.
1.Da li to moze da se izvede? (pretpostavaljam da moze,fizicki staje bez problema)
Re: Zamena zvucnika 15" sa 2x10" ?
Nisam stručnjak za bas, ali znam da za to treba velika površina membrane i niska rezonantna frekvencija. Površina membrane od 15" je veća od dve desetke, a rezonantna frekvencija gotovo obavezno niža. To bi trebalo da znači da nije dobra zamisao staviti 10-ke za bas, ali sve što pišem je teorija, a basisti će ti dati praktičan savet.ac10 wrote:Pozdrav!
- sirac-šunka
- vragolan
Basisti vole desetke.
Ja sam uzeo Nemesis-a RS210 sa dve desetke.
vbraca je napravio kabinet sa dve desetke.
Juce sam svirao u klubu gde gazda kluba i basista ima Peavey BAM210 (probao, ovo pojacalo mi je bilo grozno doduse, ali ne zbog desetki, no zbog preterane digitalije koja po meni totalno ubija ton gitare, sta god da promenim na gitari magnet, eq to se sa pojacala ne cuje; ja to nisam uspeo da podesim).
Dve desetke su dosta definisanije i mnogo brze nego li jedna petnaeska.
(Ima na jednom komsijskom forumu vrlo lep tekst o izboru zvucnika za bas gitaru, sta se uz sta slaze i sta ide za koju vrstu zike i koji aranzman)
E sad to oko povrsine i ja sam se jednom zainteresovao, obrazac bese r²¶ (r na kvadrat pi, nisam siguran da sam ubo prave simbole) i dobio sam rezultate 157:176,625 u korist 15-ice. I nije tolika razlika.
Dve desetke daju dosta basa. Sve opet zavisi i od kvaliteta i efikasnosti zvucnika.
Ja inace smatram da je idealna varijanta bass rig-a 210 kombo + 115 extended cabinet. I onda kad imas manje klubske svirke nosis kombica, za vece glasnije svirke (neki nadrdani rock, ili jednostavno ako je svirka na velikim binama, tipa festivali i sl.) nosis sve.
Postupka sto se tice, ako je to vec radjeno pojacalo, samo probmenite prednju plocu. Da ne bi razvaljivali celo pojacalo i oslabili konstrukciju, isecite po ivicama ubodnom testerom, ako ne postoji laksi prilaz. Zavisi i kako je konstruisan taj hand made, lepljene ivice, srafljene, sa ojacanjima po ivicama, bez...
Ja sam uzeo Nemesis-a RS210 sa dve desetke.
vbraca je napravio kabinet sa dve desetke.
Juce sam svirao u klubu gde gazda kluba i basista ima Peavey BAM210 (probao, ovo pojacalo mi je bilo grozno doduse, ali ne zbog desetki, no zbog preterane digitalije koja po meni totalno ubija ton gitare, sta god da promenim na gitari magnet, eq to se sa pojacala ne cuje; ja to nisam uspeo da podesim).
Dve desetke su dosta definisanije i mnogo brze nego li jedna petnaeska.
(Ima na jednom komsijskom forumu vrlo lep tekst o izboru zvucnika za bas gitaru, sta se uz sta slaze i sta ide za koju vrstu zike i koji aranzman)
E sad to oko povrsine i ja sam se jednom zainteresovao, obrazac bese r²¶ (r na kvadrat pi, nisam siguran da sam ubo prave simbole) i dobio sam rezultate 157:176,625 u korist 15-ice. I nije tolika razlika.
Dve desetke daju dosta basa. Sve opet zavisi i od kvaliteta i efikasnosti zvucnika.
Ja inace smatram da je idealna varijanta bass rig-a 210 kombo + 115 extended cabinet. I onda kad imas manje klubske svirke nosis kombica, za vece glasnije svirke (neki nadrdani rock, ili jednostavno ako je svirka na velikim binama, tipa festivali i sl.) nosis sve.
Postupka sto se tice, ako je to vec radjeno pojacalo, samo probmenite prednju plocu. Da ne bi razvaljivali celo pojacalo i oslabili konstrukciju, isecite po ivicama ubodnom testerom, ako ne postoji laksi prilaz. Zavisi i kako je konstruisan taj hand made, lepljene ivice, srafljene, sa ojacanjima po ivicama, bez...
hvala na odgovoru!
nije problem da se zameni prednja stana to je najmanji problem lako cemo to napraviti.
nego pitanje je kako sad da "podelim" da ide na dva zvucnika znaci sad idu dve zice od pojacala do zvucnika pa kako sta?
a i to posto su u pitanju dva zvucnika 8oma a na njemu je 4 oma
nije problem da se zameni prednja stana to je najmanji problem lako cemo to napraviti.
nego pitanje je kako sad da "podelim" da ide na dva zvucnika znaci sad idu dve zice od pojacala do zvucnika pa kako sta?

- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Najlepse je 1 15ka dole i 2x10 gore!
Ili nije lose ni 4x10 ali ispod toga zvucnik koji je 15 ili 18
lol (znam da preterujem)

e ako to nabijes u ovaj kombo postaces moj idol 

- sirac-šunka
- vragolan
Mnogo prosto samo spojis zicke, + i +, - i -, to ti je paralelna veza, onda se dobija ovaj otpor:ac10 wrote:hvala na odgovoru!
Paralelni spoj 2 zvucnika:
Zuk = Z1*Z2/(Z1+Z2) = 8*8/(8+8) = 64/16 = 4ohm

znam da je slika nenormalna al ajde

krugovi su zvucnici plavo je - (minus) crveno + (plus) {da ih tako nazovem} e sad jel ovako ide

- sirac-šunka
- vragolan
Ne, rekoh spojis zicke, ne pipke na zvucnicima. Rekao bih da ce ovako kako si nacrtao pre da dodje do serijske veze i onda se otpor jednostavno sabira, znaci dobio bi 16oma sa dva zvucnika od po 8. Znaci, nemoj da ti zica ide od jednog zvucnika do drugog, nego posebno uzmes par zica sa jednog i par sa drugog i onda spojis par crvenih i par crnih (tj. plavih / kako god). Meni je to delovalo nekako jednostavnije od ovog sto si nacrtao pa nisam narocito precizno objasnio, nadam se da je sad ok.

ok kapiram
puno hvala kad dodjes u bg obavezno se javi da te lepo castim
puno hvala kad dodjes u bg obavezno se javi da te lepo castim

Basisti veeeeeeoma vole desetke!sirac-šunka wrote:Basisti vole desetke.

+1 Do kraja godine pravim jos jedan kabinet isti kao i proslimalisha wrote:Basisti veeeeeeoma vole desetke!sirac-šunka wrote:Basisti vole desetke.

ZNAMmalisha wrote:Basisti veeeeeeoma vole desetke!sirac-šunka wrote:Basisti vole desetke.

Obe seme za paralelno povezivanje su dobre....
Ne poznajem zvucnike(desetke),ali moze da se desi da ne mogu da podnesu najdublji bas...
Ne poznajem zvucnike(desetke),ali moze da se desi da ne mogu da podnesu najdublji bas...
Ne poznajes nesto, a dajes neki komentar?Pun si predrasuda!sikibaba wrote: Ne poznajem zvucnike(desetke),ali moze da se desi da ne mogu da podnesu najdublji bas...