mala pomoc oko MIDIa

Moderator: dejankuki

Post Reply
Nyarlathotep
MF veteran

mala pomoc oko MIDIa

Post by Nyarlathotep » 17 Jun 2007, 00:22

evo danas kupih MAudio Midisport Uno, Midi interface, i bezuspesno pokusavam da ga povezem sa kompom na valjan nacin. instalirao sam drajvere sa CDa koji sam sa njim dobio, instalirao zatim i najnovije drajvere sa MAudio sajta, i stalno mi kao jedine midi portove izbacuje prokleti MPU 401, i nece da mi prepozna sint koji sam prikacio na komp. sve sam, naravno, pravilno instalirao i povezao. blago sam popizdeo jer ne znam sta da radim.

ako ima neko bilo kakvu ideju bice od velike pomoci.
hvala...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Jun 2007, 02:04

Samo Fruity ili i Nuendo?

A vidi li ga Windows? Šta kaže "Sounds and Audio Devices" -> "Audio" -> "MIDI Music Playback"?

Čestitam na kontroleru i sintu!

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 17 Jun 2007, 14:08

matori, hvala ti.
pazi, vide ga svi... nego nema dodatnih midi portova nigde. znaci, vidi se on u sistemu, ali kao jedini midi port mi izbacuje MPU 401 koji ne radi posao. ne prepoznaje mi sint, niti bilo kakve mdii portove. jebiga, videcu vec...
pozd! ja, vidimo se cim ozdravim, danas popio poslednju i njekciju i infuziju. za 5-6 dana sam kao nov.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Jun 2007, 14:23

Ok! U međuvremenu, možda bi trebalo da proveriš da li ga neki MIDI kontroler čita kako treba ako ga priključiš na MIDI Through. Pošto su ovo ipak za mene španska sela, probaj da pišeš i M-Audiju i Nordu (ako beše Nord sint). Velike kompanije redovno odgovaraju na mejlove, tako da...

PS Ima li nešto na sajtu samog sinta - FAQ, napomene, tako nešto? A googlanje? Takođe, rizikujem da ispadnem glup, ali ja bih proverio ovako: da li je sint uključen u struju? MIDI veza ne daje napon uređaju. Sledeće: otvoriš Nuendo, aktiviraš MIDI traku, proveriš MIDI In i MIDI Out. Postaviš kako misliš da bi trebalo da radi: In ostavi na All MIDI Inputs, Out na M-Audijev out. Meni Nuendo daje za Out Microsoftov sint, moj Behringer (USB Audio Device), MIDI Port moje kartice i bilo koji soft sint koji uključim, ovako:

Image

Sledeće, proveri da ti je Channel, Bank i (eventualno) DrumMap onako kako proizvođaš sinta traži (bubanj je obično na desetom kanalu, sint u svakom slučaju mora da radi na istom kanalu na kojem mu Nuendo šalje poruku). Ako si importovao neki MIDI da probaš kako ti sint zvuči, verovatno je taj import premestio MIDI kanal na neki drugi kanal (bilo koji osim prvog kanala). Kanale menjaš ovde:

Image

Na kraju proveri kako ti je uključen MIDI Direct Monitoring. Uključi, probaj, isključi, probaj. Ponekad radi samo uključen, ponekad samo isključen. Drndaj ovo žuto dugme:

Image

I za svaki slučaj proveri kako ti je podešen sam Nuendo. Devices -> Device setup, šta kaže u "All MIDI INputs"?

Image

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 17 Jun 2007, 23:02

hvala na cimu matori, ali po deseti put sam skinuo drajvere i instalirao nove. i evo, radi, ljubi ga majka. uf, mraci mi se pred ocima od ludackih patcheva koje ceo dan danas isprobavam. ovaj sint je kapija u potpuno nove svetove. neverovatno!

toza
Urednik

Post by toza » 17 Jun 2007, 23:56

E, imam jedno pitanje za tebe.
Sta u sustini treba midi interfejs da radi? Jel treba da
pretvara audio signal u midi jezik ili nesto drugo?
Video sam na dosta mesta da pise midi interfejs ali nemam
pojma chemu to zapravo sluzi. Ako nije problem jel moze neko
krace objasnjenje? I ja ti cestitam na kupovini! :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 18 Jun 2007, 12:06

Konkretno u ovom slučaju, M-Audio Midisport pretvara MIDI petopinski konektor u USB konektor, tako da sprava koja šalje MIDI signal preko standardnog petopinca može da se veže sa kompjuterom (ili nekim drugim DAWom) koji nema petopinski MIDI In.

"Audio u MIDI" je posao za neku vrstu procesora. MIDI (Musical Instrument Digital Interface) je samo protokol kojim mašine razgovaraju međusobno. Jedna mašina treba da svira (priča) za ljude, druga treba da joj kaže šta da svira (priča) tim ljudima. Stoga druga mašina uzme "rečnik" i kaže prvoj: "Sada ćeš reći reč koja se nalazi na strani 150, druga odozgo, zatim reč sa strane 320, peta odozdo, zatim..." I tako prva mašina zna da treba da "priča" tonom orgulja, i da ispušta note: C, F, G...

http://en.wikipedia.org/wiki/Musical_In ... _Interface

toza
Urednik

Post by toza » 18 Jun 2007, 12:19

Ok, hvala na objasnjenju :D ...Ovaj link cu pogledati kasnije...

Post Reply