Ceska bas gitara stara "100" godina
Moderators: Trooper, Tiki the Boyler
Ceska bas gitara stara "100" godina
Ovako posedujem bas gitaru proizvedenu u cehoslovackoj, sto odmah dovodi do zakljucka da je mnoooooogo stara. Posto sam je poneo kad sam kupovao pojacalo, lik u prodavnici se odusevio kad je video. Nije mogo da veruje svojim ocima. Rece mi da je cela nekadasnja jugoslavija koristila takvu bas gitaru. Dakle da skratim pricu, da li neko zna kako se zove ova gitara, rece mi taj lik al ja zaboravih, i da li je to dobra gitara ili nemoze da se poredi sa ovim novijim?
- KnightOfDoom
- Site Admin
Daj neku sliku.
Kontam da je Jolana i veruj mi, gori bass neces drzati u rukama
.
edit/
Ne moras da je slikas, nadji je ovde pa nam reci koja je http://meatexz.com/cheesyguitars/guitars_jolana.html
Kontam da je Jolana i veruj mi, gori bass neces drzati u rukama

edit/
Ne moras da je slikas, nadji je ovde pa nam reci koja je http://meatexz.com/cheesyguitars/guitars_jolana.html
- Rocket Roll
- Rocket Roll
Zaista bih želeo da kažem nešto prijatno, ali - mogu samo da pretpostavim da nisi držao puno bas gitara u rukama, zar ne?
Lemme put it this way. Da sam u životu vozio samo Yugo 45, smatrao bih da je on uzorni model automobila. Onda bih jednog dana seo za volan Mercedesa i AAAAAAaaaarghhhh! Moj život... upropašten! Moja egzistencija - bezvredna! I svaki naredni put kada me na magistrali pretekne makar i običan Opel, pognuo bih glavu za volanom i gorko zaplakao, želeći žarko samo jedno: da se što pre u suludoj brzini slupam u neko drvo pored puta kao pokojni Krcun. Zatim bih, svaki put, skoro umro za volanom od sramote kada shvatim da Yugo 45 nikada ne može da postigne suludu brzinu dovoljnu za časno samoubistvo, harakiri style.
Ili, u par reči: Jolanu pod mišku, pravac neka muzička radnja koja ima bas pojačalo od barem 30 W. Prvo u njega bocni Jolanu, posle toga bilo šta drugo, a zatim najjeftiniju bas gitaru u radnji. Nakon toga - samo će ti se kas'ti.
Lemme put it this way. Da sam u životu vozio samo Yugo 45, smatrao bih da je on uzorni model automobila. Onda bih jednog dana seo za volan Mercedesa i AAAAAAaaaarghhhh! Moj život... upropašten! Moja egzistencija - bezvredna! I svaki naredni put kada me na magistrali pretekne makar i običan Opel, pognuo bih glavu za volanom i gorko zaplakao, želeći žarko samo jedno: da se što pre u suludoj brzini slupam u neko drvo pored puta kao pokojni Krcun. Zatim bih, svaki put, skoro umro za volanom od sramote kada shvatim da Yugo 45 nikada ne može da postigne suludu brzinu dovoljnu za časno samoubistvo, harakiri style.
Ili, u par reči: Jolanu pod mišku, pravac neka muzička radnja koja ima bas pojačalo od barem 30 W. Prvo u njega bocni Jolanu, posle toga bilo šta drugo, a zatim najjeftiniju bas gitaru u radnji. Nakon toga - samo će ti se kas'ti.
- KnightOfDoom
- Site Admin
To sam vec uradio pre nedelju dana kad sam iso da gledam pojacala. Prikacio sam prvo naravno svoju sa veoma starim zicama koje zvuce nikako (sad naravno imam nove), i odusevio sam se kakav je zvuk to cudo od pojacala proizvodilo(laney RB2), a onda mi prodavac izvadi asahi-aster nemam pojma sta, ali najeftinija gitara u prodavnici. Zvuk jeste bio bolji, ali nekako mi je bio previse nezgodno da drzim to u rukama. Vrat je bio mnogo debeo, zice mnoooogo labave, a i nije imao (kako ga ja zovem) brzi izmenjivac stila (obicni prekidac koji pali 1,1+2,2 magnet(koji mozete videti u sredini izmedju dva potenciometra). Meni je ovo pravo cudo od gitare. Ima cak i bez ikakve modifikacije nekakve efekte. Cak ima i mali srafciger da covek bez alata moze da pomera magnete ili otvori samu gitaru. Da ne spominjem sto zvuk moze covek da promeni prostim pomeranjem od 1-2mm od mesta gde cima zicu. U rukama majstora ovo je prava stvar. I nakraju sam ja kupio to pojacalo, ali to za neku drugu pricu...Rocket Roll wrote:Zaista bih želeo da kažem nešto prijatno, ali - mogu samo da pretpostavim da nisi držao puno bas gitara u rukama, zar ne?

- KnightOfDoom
- Site Admin
Pa sad, labavost zica zavisi od debljine zica i stima...
Znas, nauka je dosta napredovala od onda.
Sada umesto brzog izmenjivaca stila (da ne kazem preklopnika) imas potenciometar kojim radis panning izmedju magneta.Sto je , priznaces, uber cool.
Ako pod prostim pomeranjem od 1-2 mm i cimanjem zice podrazumevas sviranje "na sredini" , blize bridge-u ili vratu, tako je na svakoj gitari.
Uopste ne sumnjam da taj bass u rukama pravog majstora zvuci i ponasa se kao MTD ili MusicMan ...
Znas, nauka je dosta napredovala od onda.

Ako pod prostim pomeranjem od 1-2 mm i cimanjem zice podrazumevas sviranje "na sredini" , blize bridge-u ili vratu, tako je na svakoj gitari.
Uopste ne sumnjam da taj bass u rukama pravog majstora zvuci i ponasa se kao MTD ili MusicMan ...
Ne bukvalno sam mislio pomeranje od 1-2mm. Od dubokog zvuka moze da predje u veoma piskav sa nekim piung piung tonovima, LUDILO. A i meni lakse da brzo od rock stila prebacim u metal stil, to bi bilo iz polozaja 2 u polozaj 4KnightOfDoom wrote:Pa sad, labavost zica zavisi od debljine zica i stima...
Znas, nauka je dosta napredovala od onda.Sada umesto brzog izmenjivaca stila (da ne kazem preklopnika) imas potenciometar kojim radis panning izmedju magneta.Sto je , priznaces, uber cool.

Salim se naravno, znam da mi je bas za u muzej staviti, ali ako na njemu naucim da sviram kako li cu tek svirati na nekom MusicMan-u

Moj bas Eko Kaddet je sranje, ali kad sam probao Jolanu slicnu kao ovu, uvideo sam da moj bas za nijansu bolji...
Ova Jolana koju sam svirao ima taj preklopnik, i veruj mi nikada nece biti bolji od Tone potenciometra. Zato sto kod tog preklopnika imas 4? pozicije, a kod potenciomtra cak i najmanji pomak menja zvuk.
Drugo, sustain kod Jolana je 0 kao i kod mog, a naprimer Aster kopija MusicMana koji kosta 13100 din(sa koferom) kada okines praznu E zicu ton traje do sutra. Na Jolani nema ni S od Slepovanja. Cak ne mozes da prozivedes na njoj onaj pravi bas zvuk, tj. njen ton vise vuce ka middle-u nego ka basu. Cini ti se da su na tom basu koji si probao u prodavnici zice labave, vec su na Jolani kao i na mom Eko Kadettu zice uvek prenategnute, zato mi i posle godinu i po dana svakodnevnog sviranja izlaze zuljevi na prstima... E sad mozda je neko na tvojoj Jolani ugradio bolje magnete... Naravno krajnje je pozitivno sto sviras na tom basu, kasnije kad predjes na nesto bolje(a sve je bolje) bicete ti mnogo lakse.
Mozda ce ti biti malo teze zbog razmaka izmedju zice zato sto kod Jolana ka i kod mog basa je razmak veoma uzan pa je tesko slepovati a i kad slepujes nemozes da dobijes taj ton, dok je kod novijih basova vrat siri kao i razmak izmedju zica. Tako sam i ja bio ushicen kad sam uzeo Eko-a, ali posle nekih 6 meseci sam shvatio, da sve sto na njemu odsviram na Ibanezu GSR200 odsviram mnogo bolje, brze i lespe zvuci.
Sada bas skupljam kintu da uzmem neki bas...
Moj bas je na foru Jolane...

Ova Jolana koju sam svirao ima taj preklopnik, i veruj mi nikada nece biti bolji od Tone potenciometra. Zato sto kod tog preklopnika imas 4? pozicije, a kod potenciomtra cak i najmanji pomak menja zvuk.
Drugo, sustain kod Jolana je 0 kao i kod mog, a naprimer Aster kopija MusicMana koji kosta 13100 din(sa koferom) kada okines praznu E zicu ton traje do sutra. Na Jolani nema ni S od Slepovanja. Cak ne mozes da prozivedes na njoj onaj pravi bas zvuk, tj. njen ton vise vuce ka middle-u nego ka basu. Cini ti se da su na tom basu koji si probao u prodavnici zice labave, vec su na Jolani kao i na mom Eko Kadettu zice uvek prenategnute, zato mi i posle godinu i po dana svakodnevnog sviranja izlaze zuljevi na prstima... E sad mozda je neko na tvojoj Jolani ugradio bolje magnete... Naravno krajnje je pozitivno sto sviras na tom basu, kasnije kad predjes na nesto bolje(a sve je bolje) bicete ti mnogo lakse.
Mozda ce ti biti malo teze zbog razmaka izmedju zice zato sto kod Jolana ka i kod mog basa je razmak veoma uzan pa je tesko slepovati a i kad slepujes nemozes da dobijes taj ton, dok je kod novijih basova vrat siri kao i razmak izmedju zica. Tako sam i ja bio ushicen kad sam uzeo Eko-a, ali posle nekih 6 meseci sam shvatio, da sve sto na njemu odsviram na Ibanezu GSR200 odsviram mnogo bolje, brze i lespe zvuci.
Sada bas skupljam kintu da uzmem neki bas...
Moj bas je na foru Jolane...

Onda jedno pitanjce. Jel mozemo ja i ti da modifikujemo nase baseve, naprimer stavimo im nove potenciometre, i sto ti rece ja izgleda imam bolje magnete, ali bi stavio jos bolje? Meni naprimer nije problem zvuk, zvuk je veoma dobar, cak i odlican trenutno jel sam pazario extra pojacalo. Problem su same zice. Nikako nemogu da postavim zice, a da im ne postavim neko pomagalo u vidu drvene plocice na onom cudu sto usmerava zice, kao i papira na samom vratu (isto ono cudo sto usmerava zice na pocetku). Zice su mi podignute na pocetku od vrata kod civija nekih 3mm, a na samom kraju vrata prelazi i ceo centimetar. Kad bi resio ovaj problem nebi menjao ovaj bas nikad, ustvari bi ako dobijem stipendiju pa uzmem novi negde u februaru-martu sledece godine, ali to je tesko.
A ko proizvodi te proklete aria-asahi-aster gitare?
A ko proizvodi te proklete aria-asahi-aster gitare?
- KnightOfDoom
- Site Admin
Razumem ja da je to tvoja gitara i da je volis. Isto razumem da nemas para za bolju. I meni je trebalo 7 godina da "sjasem" sa ove jadne Melodije. Ali ne razumem zasto toliko potenciras da je to odlicna gitara (u rukama pravog majstora) kad nije
.
Ajde ovako ako ce ti biti lakse i ako ces lepse spavati i biti zadovoljniji:
Pretpostavimo da je cudo koje usmerava zice kobilica. Nagurao si papir izmedju gornje kobilice i zica? Cak necu da ulazim u razmisljanje da li i koliko ti to ubija vibraciju zice. Izvadi taj papir i odnesi bass kod nekog majstora da ti zameni kobilicu. Visina zica je stvar ukusa, ako je ovo sto si napisao stvarno toliko onda je nesvriljivo. Neka ti taj majstor ispravi i vrat malo(vise).
Vidi da li srafici na donjoj kobilici mogu da se zavrcu i odvrcu. Na mojoj staroj gitari je to bio problem jer se godinama kupila prasina i razna prljavstina (jbg... drugi , treci vlasnik). Ocisti je ako bude trebalo jer u suprotnom neces moci ni u ludilu da namestis intonaciju.
O civijama i magnetima necu ni da pricam kako ti ne bih pokvario raspolozenje.
Aria su americke , asahi mislim da je pivo i bili su neki jeftini satovi asahi na buvljaku, aster nemam pojma. Ali ono... sve sto nas prosecan covek moze da kupi se radi u Indoneziji, Kini i Koreji.

Ajde ovako ako ce ti biti lakse i ako ces lepse spavati i biti zadovoljniji:
Pretpostavimo da je cudo koje usmerava zice kobilica. Nagurao si papir izmedju gornje kobilice i zica? Cak necu da ulazim u razmisljanje da li i koliko ti to ubija vibraciju zice. Izvadi taj papir i odnesi bass kod nekog majstora da ti zameni kobilicu. Visina zica je stvar ukusa, ako je ovo sto si napisao stvarno toliko onda je nesvriljivo. Neka ti taj majstor ispravi i vrat malo(vise).
Vidi da li srafici na donjoj kobilici mogu da se zavrcu i odvrcu. Na mojoj staroj gitari je to bio problem jer se godinama kupila prasina i razna prljavstina (jbg... drugi , treci vlasnik). Ocisti je ako bude trebalo jer u suprotnom neces moci ni u ludilu da namestis intonaciju.
O civijama i magnetima necu ni da pricam kako ti ne bih pokvario raspolozenje.
Aria su americke , asahi mislim da je pivo i bili su neki jeftini satovi asahi na buvljaku, aster nemam pojma. Ali ono... sve sto nas prosecan covek moze da kupi se radi u Indoneziji, Kini i Koreji.
Eto saznah da se cudo koje usmerava zice zove kobilica
. Nije mi jasno gde ja da nadjem majstora, pogotovo za gitaru. Ako je odnesem stolaru, on se u gitaru razume ko njegova zena u kompjuter (znaci nije ni upoznat da takonesto uopste postoji). Ma neka sljaka ovakva kakva jeste pa cemo za dalje videti. Ja cu uciniti sve sto je u mojoj moci da se sto lepse cuje. Npr. uspeo sam da napravim da mi vise nezuji, jedva, ali sam uspeo. Hvala u svakom slucaju na pomoci, sad znam barem kako mi se zove gitara, ali nimalo nije prijalo sta sam posle procitao o njoj
.