Fuzz Booster?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Fuzz Booster?

Post by guv'nor » 16 Apr 2009, 15:04

Čimo boostovati fuzz, a izbeći razne kompresije, gušenja niskim vrekvencijama i slične nuspojave i pri svemu tome imati neku slobodu u oblikovanju zvuka?
Tačnije, da li je moguće imati neku vrstu TubeScreamer boosta (naglašeni srednji) bez loših osobina koje drajv isporučuje kada bustuje fuzz?
Da li je to moguće postići ekvilajzerom ili će i on, isto kao i drajv, dovesti do neke vrste klipinga ili šta je već u pitanju?

Pokušaću klipom da objasnim na šta tačno mislim.
Klip se sastoji od 3 dela, u svakom delu prvo sviram samo fuzz, pa onda fuzz bustujem Duncan-ovim Pickup Boosterom, pa zatim koristim OCD kao buster.
Čućete da Duncan-ov PB bustuje fuzz bez ikakvog sopstvenog mešanja u ton, a isto tako da OCD zvuči mnogo tiše i basovitije. Istina je da su i OCD i PB namešteni da bustuju na istu glasnoću, ali OCD ga toliko "zarobi" i doda basa, da na kraju to sve ispada mnoogo tiše nego što zapravo jeste.

http://www.box.net/shared/25gxmyrzx2

Na prvom delu klipa je vol na gitari na 7-8 (tu se ne čuje toliko svo to gušenje), a ostatak je na max.
Sorry zbog ispadanja žice sa prsta u jednom trenutku i sličnih zezancija, sve je to tajna moje svirke... :ma bravo:

P.S. Da ne mislite da je OCD odgovoran za ovakvo ponašanje, isto sam isprobao i sa TS9 i OD3. Rezultat je i dalje isti. :)

Edit: Čisto da ne bude zabune, booster ide iza fuzza - znači clean-slightly-mid-pronaunced-booster.

Rocket Roll

Re: Fuzz Booster?

Post by Rocket Roll » 16 Apr 2009, 15:29

Ah, ta alhemija mešanja pedala... :D

Ja imam baš obrnut problem - ako Kentaura stavim iza bilo kojeg faza, srednji odu kroz plafon. Odlična fora uživo, ali zvuči pomalo čudno. ->Poslušaj ovaj klip<-, od početka do 01.12 - to su SOVTEK Big Muff i Kentaur iza njega.

Mislim da je zbog svih tih quirkova Gilmur i tako pažljivo birao šta će da stavi iza FazFejsa...

Šta se dešava kad drajvove staviš ispred Fejsa?

guv'nor

Post by guv'nor » 16 Apr 2009, 16:18

Baš čudno za Kentaura, on bar ima te neprocenjivo-skupe-flubby basove u sebi. Baš ga iseče u niskim i bustuje srednje. Da, i ako na suvo zvuči neprirodno, veoma je prirodno u svirci. Jednom prilikom sam... :deda: (imam sličnih live-iskustava, ali nećemo sada o tome) :)
Rocket Roll wrote:Šta se dešava kad drajvove staviš ispred Fejsa?
Evo, isti redosled, prvo bez faza, posle sa fazom.
SDPB ga "pokvari", kao da sviram FazFaktori, a OCD ga "raspe" i valjano izbistri. Not my cup of tea... :(

http://www.box.net/shared/9ubshrurfz

Ne obazirite se na šum, elektroliti su u pitanju. :mrgreen:

Edit:
Ne, definitivno mora da ide iza FazFejsa, ne znam zbog čega (možda zbog BC108C, možda zbog samog Majk Fulera) ali neće da sarađuje ni sa čim ispred sebe. Čak ponekad hoće da se ljuti i na Oktaviju...

Opet zamalo da zaboravim - SD Pickup Booster ima switch koji određuje da li hoćeš da mu radiš ništa, da li želiš da mu spustiš rezonancu 2-3kHz ili 3-5kHz. Šta god da namestim, radi ono što switch kaže i bustuje signal, a ne menja karakter samog faza, kao što to čine drajvovi.
Da li postoji nešto što će isto tako da mu bustuje određenu frekvenciju, bez da mu govori kako će da zvuči i da se ponaša?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Apr 2009, 17:27

guv'nor wrote:Baš čudno za Kentaura, on bar ima te neprocenjivo-skupe-flubby basove u sebi. Baš ga iseče u niskim i bustuje srednje.
Da, kad je prvi u lancu baseva uopšte ne fali, naprotiv. Međutim, Kentaur na ulazu ima jedan highpass filter koji je neprocenjiv kada u njega direktno "gleda" gitara ali, ipak, mora da utiče na tako "bass heavy" pedale kakav je Big Muff.
guv'nor wrote:Da li postoji nešto što će isto tako da mu bustuje određenu frekvenciju, bez da mu govori kako će da zvuči i da se ponaša?
Postoji, i zove se dobar ekvilajzer :D Ali, molim te, probaj ekstenzivno svaki EQ pre nego ga kupiš. Stari Bossovi su koristili špulne a to nije srećno rešenje, uopšte, uopšte. Takođe, neki EQi koriste čipove koji se... hm... čuju.

Razmišljao sam o onim HiFi ekvilajzerima rack formata koje skoro poklanjaju na oglasima. Ne znam koliko su srećno rešenje za gitaru, ali možda vredi probati?

guv'nor

Post by guv'nor » 16 Apr 2009, 17:48

Rocket Roll wrote: mora da utiče na tako "bass heavy" pedale kakav je Big Muff.
Što vreme više prolazi to me više fascinira. Inteligentan mladić, taj Klon, rekao bih. :)
Rocket Roll wrote:Ali, molim te, probaj ekstenzivno svaki EQ pre nego ga kupiš.
Pa zbog toga sam pokušavao i da izbegnem ekvilajzer. Imao sam Bossov GE7 jedno vreme i ekstra me je služio u kombinaciji sa DS1 ili SD1, ali, koliko me sećanje služi, nije se ponašao kako bi to odgovaralo fazu.
Znam da je imao naviku da, setovan potpuno na neutralno, malo zagreje ton i u tom pogledu imao minimalne ali primetne osobine nekog drajva... Istu osobinu sam primetio da ima i ibanezov EQ iz serije 10.

Giba (Sirova Koža, Blue Family...) na manjim svirkama (tipa Vox) koristi gitaru-ts9-Boss mini eq u racku-mixeta i to sasvim dobro zvuči. Btw, to nije gitarski eq.
Opet, tu bi onda morao da padne neki bypass box... U najboljem slučaju samo to.

P.S. Onaj chorus sa klipa je zlata vredan! :bow:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 16 Apr 2009, 21:48

Fali ti kompresor za definiciju, clean boost (gain na 0) i promena setupa( polozaji potovi na ampu i gitari)... Deluje mi da nisi previse pojacan (mozda gresim) pa ti se fuzz rasipa - "kremast" ton se cuje na velikim snagama; dobar recept je bright fuzz koji je "preklopljen" tamnijim low gain driveom/boostom; Treba da cujes neki bootleg starijih Pink Floyda (faza Animals/WYWH) Gilmour ima relativno bright rasipajuci drive/fuzz ton - za tip tona sa albuma potrebno je dosta double trackinga/shirokopojasni eq/"kanta" kompresije na ulazu i izlazu :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Apr 2009, 21:59

guv'nor wrote:...Imao sam Bossov GE7 jedno vreme...
Rax ga ima. Možda da se jednom nađete, čisto da ga probaš sa Fultonom?
guv'nor wrote:...Boss mini eq u racku...
To beše ->Boss GE-10<- ili ->Boss RGE-10<-? Nedavno su kroz oglase prošla dva GE-10, za smešne pare. Kažu da su tihi. Ne bih znao.

Od novih se dosta hvali ->MXR M-108<-, za koji kažu da je neutralan. I bolje bi mu bilo, za te pare koliko košta kod nas :D
guv'nor wrote:P.S. Onaj chorus sa klipa je zlata vredan! :bow:
Boss CE-2. IMHO, ako ikad smisle neki bolji chorus, moraće da bude na atomski pogon. :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 16 Apr 2009, 23:05

Z*Z*Z wrote:Deluje mi da nisi previse pojacan (mozda gresim)
Ne grešiš, Vol. pot. na pojačalu je nešto malo ispod 1.
Snimano je u nezgodno vreme, a i da je bilo glasnije ne bih imao čime to da snimim - PC mic 'oće da poludi. :)
Z*Z*Z wrote:Fali ti kompresor za definiciju, clean boost (gain na 0) i promena setupa( polozaji potovi na ampu i gitari)
Ovo je verovatno kritika na klip koji si čuo?
Da pokušam da obrazložim:
-Ne treba mi kompresor na fazu, dovoljnu kompresiju će odraditi lampe kada se sve to malo više pojača, probao sam. :mrgreen:
-Klin boost na drajvu upravo pravi onaj problem zbog koga sam i pokrenuo temu - bustovanjem drajva (na kome je gain 0) uvek pravi više drajva, sem ako ne bustuješ nešto što je potpuno neosetljivo na ulazni signal.
-Već posedujem, po svom mišljenju, savršen clean boost (http://www.seymourduncan.com/products/s ... pickup_bo/) koji radi upravo ono što treba da radi - bustuje faz bez ikakvih propratnih pojava.
Pitanje je bilo samo - šta može da ga bustuje na isti takav način, uz neko minimalno dodavanje srednjih frekvencija.

Btw, nemoj, molim te, da pomisliš da se drndam ili glumim neko l00dilo, samo nemam utisak da si razumeo šta tačno tražim od bustera. Izvini ako grešim. :ziveli:
Rocket Roll wrote:Rax ga ima. Možda da se jednom nađete, čisto da ga probaš sa Fultonom?
GE7 sam prodao drugaru koji živi par stotina metara od mene, tako da ću pokušati sa tom kombinacijom. Ako ne uspe, čuvaj se Rax! :twisted:
Rocket Roll wrote:To beše ->Boss GE-10<- ili ->Boss RGE-10<-?
Izgleda da je ovaj drugi u pitanju, Boss RGE-10, samo što njegov ima crnu masku... :nixweiss:
Rocket Roll wrote:Od novih se dosta hvali ->MXR M-108<-, za koji kažu da je neutralan. I bolje bi mu bilo, za te pare koliko košta kod nas
Široko, široko! Probaću svom snagom da ga, bar za sada, zaobiđem. :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 16 Apr 2009, 23:39

Moja pogreska - nisam skroz obratio paznju sta ti treba - mislim da jedino klon to radi kako treba - probao sam sto pedala da odrade taj mid-thump transparentni boost - Klon je za sada ideal - moguce da Voodoo sparkle drive ili Barber direct drive, keeley katana rade tako nesto, ali ih nisam probao - valjda je moguce sa eq-om, ja licno nisam uspevao - Zakljucak: dosao si do momenta da jednostavno "previse cujes" (u FRP-u se skil zove finesse 8) ), i za taj problem ne postoji resenje - gomila high-profile gitarista menja takav tip efekata po almumu/godini/raspolozenju - Ja sam za sad zadovoljan, meni Klon radi TAJ posao i bas sam danas to komentarisao Rocketu :mrgreen:

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Apr 2009, 03:12

Z*Z*Z wrote:mislim da jedino klon to radi kako treba - probao sam sto pedala da odrade taj mid-thump transparentni boost - Klon je za sada ideal... meni Klon radi TAJ posao i bas sam danas to komentarisao Rocketu
Baš sam to primetio par postova ranije, izbacuje ga k'o iz šale. Ne guši fuzz, kao ostali drajvovi, već samo lepo malo odfikari bas, šutne ga po mid-u i eto nama fuzz-a koji ko od šale izlazi pored svih tih klavijatura, duvača, basova, činela i sličnih zanimacija... :D
Z*Z*Z wrote:Voodoo sparkle drive
U teoriji bi verovatno mogao sasvim lepo da odradi posao, pogotovo zbog onog clean-drive blenda, ali opet - to je TS varijacija, a TS ga isto tako "guši i sputava" kao i OCD.
Moguće da se ponavljam, ali sumnjam da ću ovo što sam naumio uspeti da uradim sa drajvom, jer koliko sam upućen svi drajvovi su osetljivi na signal koji u njih ulazi. Za ovakvu aplikaciju je verovatno potrebna pedala koja ne reaguje na ulazni signal, već ono što u nju uđe, samo preradi kako joj je zapoveđeno i finalni produkt pošalje output džeku.
Z*Z*Z wrote:Zakljucak: dosao si do momenta da jednostavno "previse cujes"
... ili to, ili sam previše počeo da mrsim %$#"... :mrgreen:
guv'nor wrote:Boss mini eq u racku
Što me ne ispraviste? :lol: Htedoh reći "u rack-u"(iliti "u reku")!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Apr 2009, 09:21

guv'nor wrote:...svi drajvovi su osetljivi na signal koji u njih ulazi.
Poslednji drajv u lancu "potpisuje" signal, da.

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Apr 2009, 17:31

Rocket Roll wrote:Poslednji drajv u lancu "potpisuje" signal, da.
Tim sam se i rukovodio jedno vreme. Poslednji drajv u lancu (pre svih prostora i nekih modulacija) sam nameštao kao simulator otpanjenog pojačala, a sam amp koristio kao neku vrstu snagaša. ::ranting::

Ali ovde sam hteo da naglasim i sledeće - Kada se drajv koristi kao klin bust, tj kada ga namestiš da samo pojačava signal bez drajva (shodno tome mu i promeni karakter tona, zavisno od karaktera same pedale) i kada na to dodaš samo malo jači signal od onoga koji izlazi iz gitare (pritom apsolutno čist signal) taj drajv će se ponašati kao da si mu, ipak, dodao na potu malo overdrajva i volumena - samim tim ući u još veću kompresiju itd...
Samo zbog toga sam rekao da:
guv'nor wrote:sumnjam da ću ovo što sam naumio uspeti da uradim sa drajvom
:D

Inače, probao sam da sve to uradim i sa drugim fazovima (OctaFuzz na fuzz-only režimu i Marshall SupaFuzz) i kod njih uopšte nema toliko izraženih problema u saradnji sa drajvovima.
Izgleda da je FazFejs baš neka čudnovata živuljka... :x

Kill surf city

Post by Kill surf city » 17 Apr 2009, 20:45

Ja uglavnom bustujem fuzz (dupli octave/scrambled fuzz) tako sto otpanjim turbo rat pre fuzz-a u lancu...ali da napomenem da ne jurim neki fluidni,savrseni raspevani solo ton,nego masivnu sludge rif teksturu koja rezi i kljuca :wink: ...Ako mi treba da bilo koji fuzz ili turbo rat malo 'iskoci' i dobije na definiciji/glasnoci/sustejnu,koristim level-boost opciju sa reverb pedale na kraju signala,Dr.Scientist RRR...mislim da je u pitanju obican op-amp.

guv'nor

Post by guv'nor » 18 Apr 2009, 02:07

Probao sam i to, ali ne radi posao za ono što meni treba. :(
Već neko duže vreme, za mene, ideal gitarskog zvuka predstavlja nešto slično ovome:

Naravno, pažnja je usmerena ka gitaristi koji, u ovoj pesmi, ne peva - Doyle Bramhall II :bow:
Kill surf city wrote:koristim level-boost opciju sa reverb pedale na kraju signala
Obično na kraju ispadne da su najbolja rešenja ona koja su najmanje očekivana! :D

Kill surf city

Post by Kill surf city » 18 Apr 2009, 02:28

guv'nor wrote:Probao sam i to, ali ne radi posao za ono što meni treba. :(
Već neko duže vreme, za mene, ideal gitarskog zvuka predstavlja nešto slično ovome:

Naravno, pažnja je usmerena ka gitaristi koji, u ovoj pesmi, ne peva - Doyle Bramhall II :bow:
Kill surf city wrote:koristim level-boost opciju sa reverb pedale na kraju signala
Obično na kraju ispadne da su najbolja rešenja ona koja su najmanje očekivana! :D
Znao sam da onaj savet sa turbo rat-om nece pomoci,ali sam ipak ostao na temi,hehe... :mrgreen:

Inace...za ovu varijantu svirke...MOZDA neki treble boost klon? Samo razmisljam na glas... :hmm:

Post Reply