Telo od klirita :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MUzzY

Telo od klirita :)

Post by MUzzY » 19 Apr 2009, 19:21

Pozdrav dobri ljudi :)
Skoro smo caskali na ovu temu u drugom topicu sto me je navelo da malo ispretumbam net u potrazi jos kojih informacija, slika, klipova itd. ... Enivej, juce pricam nesto sa caletom i saznam da firma u kojoj radi redovno rade sa kliritom sto me je odmah potsetilo na sta drugo nego na gitaru :D Predlozio sam mu da mu nabavim crteze i ostale informacije i za divno cudo dobio sam veoma pozitivan odgovor :D
E sad. Problemi:
1) Ne rade sa vecom debljinom od 2 cm :(. Da li neko zna dobar nacin (i da li je to uopste preporucljivo za ovakav projekat?) za lepljenje klirita? Da li je uopste potreban lepak, moze li fizickim putem?
2)Nemaju mogucnost rada u trecoj dimenziji sto znaci da ce profilisanje tela biti gotovo nemoguce ... a mozda i nece? Imate li neki predlog?
3)Ja stvarno nikad nisam imao u planu niti sam se iteresovao da pravim gitaru tako da nemam blage veze na sta treba da obratim paznju. Ako je iko voljan da napise par smernica bilo bi super.

Sto se dizajna tice mislim da se necu zezati sa tremalo varijantom nego cu ici na string-through. Oblik otprilike imam u glavi kakav hocu, LP style definitivno ali naravno varijacija na temu. Bacam se vec veceras na crtkanje u coral-u pa cu okaciti neke ideje.

Znam da je ovo sve poprilicno "tanko" ali ako budem imao dovoljno informacija koje mogu da prezentujem caletu bice veoma voljan da to uradi pa mozda i ispadne nesto od ovoga.

Realno bih voleo da cujem neke ideje ljudi koji imaju iskustva u izgradnji i kojima se negde u malom mozgu javljala ideja da ovako nesto naprave :)

Wolf
Metalhead

Re: Telo od klirita :)

Post by Wolf » 19 Apr 2009, 19:42

ooovaj... izvini na mozda glupom pitanju, ali what the hell is klirit?
kontam da je nesto providno...

MUzzY

Post by MUzzY » 19 Apr 2009, 20:11

Ako se ne varam to je = plexiglas.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 19 Apr 2009, 20:15

Koliko sam ja ukapirao onakav (providan) klirit moze da se dobije samo izlivanjem tecnog klirita u kalup oblika gitare. Znaci ne mozes da alatom obradjujes parce klirita (kao sto bi radio sa drvetom) posto ne bi vise bio providan

MUzzY

Post by MUzzY » 19 Apr 2009, 20:21

Nasao sam na youtube-u kako onaj JEM 20th seku iz jednog parceta klirita?
http://www.ultimate-guitar.com/forum/ar ... 69543.html ovde jedan lik navodi bas to da je tesko ga ponovo vratiti u providno stanje :( . Mada u istom topicu drugi lik predlaze da se tretirana povrsina zagreje da bi se opet smeksao? ... hm. Moracu opet da se raspitam kod caleta :D

majtimika

Post by majtimika » 19 Apr 2009, 22:33

moze da se polira i vrati se u providno stanje

igorpan
MF veteran

Post by igorpan » 19 Apr 2009, 23:12

Moj cale isto radi sa kliritom (mozda u istoj firmi rade :D) i znam da moze da se ispolira klirit i opet je providan,mada to sto se tice lepljenja nemam pojma nista :?

MUzzY

Post by MUzzY » 20 Apr 2009, 00:18

Cime se polira? Kapiram da to nije ni malo jednostavno?

Moj cale radi u firmi koja pravi svetlece reklame, panoe itd. inace je el. izenjer ali moze da "naruci" sta god mi padne na pamet samo moram da dobijem sve informacije pre toga.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Apr 2009, 07:48

Ja sam kao klinac od manjih restlova klirita stalno sebi pravio neke priveske i koješta. Posle obrade turpijama, prelazio sam na šmirglanje. Prvo grublje, onda one baš fiiiiine šmirgle. To jeste matiralo površinu, ali što sam više radio sa finom šmirglom, nekako sam dobijao na prozirnosti. Kasnije, kako je privezak stalno po džepovima, od trenja o tkaninu je dolazio u potpuno prozirno stanje. Ako nećeš da čekaš 100 godina, uzmeš polir-šlajfericu, kakvu koriste lakireri, i udri...

Lepljenje je izvodljivo, jedino što ako se to lepljenje ne obavlja u nekakvoj komori i sa presom, velika je verovatnoća da ćeš kasnije između 2 komada prozirnog klirita da imaš sitne mehureiće vazduha, ili još gore, neku prašinu koju nisi primetio pre lepljenja.

Ako se ide na mehaničku obradu, a ne na livenje, važno je da znaš da klirit te debljine nema elastičnost, i da se u nekim situacijama ponaša kao staklo. Naravno, mnogo ga je teže oštetiti nego staklo, ali pri obradi ivica tek ume da ti neko parče prsne i otpadne, a na mestu loma vidiš površinu koja neodoljivo podseća na sličnu takvu površinu kod stakla... dakle imaju srodnosti. Bilo kakav fini rad, sitni detalji, bušenja... sve to mora da se radi spooooorooooo i pažljivo bezmalo kao sa staklom, inače se javljaju pukotine. S druge strane, ako se ne napravi nikakva pukotina, vrlo je trajna stvar.

Inače je čudo šta sve sa sasvim amaterskom opremom može da se napravi od klirita. Moraću da uslikam neke stvari koje je moj pokojni otac pravio od klirita, a posebno one koje je pravio u običnoj rerni šporeta. Recimo uzme veliki pleh za pečenje, stavi tablu klirita koja ima dimenzije spoljašnjeg ruba pleha, na sredinu table klirita stavi tepsiju, i u nju tegove, i kad sve to smekša u rerni, ona tepsija sa tegovima pošne da potiskuje na dole sredinu table i dobije se poslužavnik. To je za plitke posude od tanjeg klirita radilo kao sat, sa debljim kliritom i dubljim posudama je davalo nepredvidljive rezultate, ali je izgledalo zabavno. Najluđe mi je bilo kad je pravio mami šnalu za kosu. Znate one šnale za punđu, što se sastoje od duguljastog komada kože koji na oba kraja ima rupu, i drvene igle koja se provuče kroz jednu rupu, zatim kroz punđu, i onda kroz drugu rupu? E napravio on jednu potkovicu od klirita, i turpijom obradio klirit debljine 10 mm tako da dobije iglu. A potkovica je bila ludilo, isekao "traku" širine 30 mm od klirita koji mislim da nije bio deblji od 4 mm i prvo uradio prosto ugibanje u rerdni, krajevi na oslonce, sredina opterećena. Zatim uzeo metalnu cev kao kalup, pa krajeve ove savijene trake klirita uhvatio stegom. I onda malo greje u rerni, pa malo dotegne stegu, i tako naizmenično. Najveći broj ljudi nikad nije poverovao da je to neko uradio u kućnim uslovima, da nisam bio prisutan - može biti da bih i ja bio sumnjičav! Sve u svemu, klirit je mnogo zanimljiv materijal, i čak mislim da se dobijaju daleko zanimljiviji rezultati ako ne juriš izgled nečega što je izašlo iz mašine. Recimo ja bih se baš igrao sa kombinovanjem ispoliranih i matiranih površina, nekako mi to izgleda zabavnije od skroz providnog komada.

Da li možeš da saznaš gde mogu "civili" da nabave tako debeo klirit i pod kojim uslovima? Takođe me interesuje da li je i dalje moguće naći one recimo prozirno plave, prozirno braon... Toga je ranije bilo u maloprodaji, ali nisam video odavno.

MUzzY

Post by MUzzY » 20 Apr 2009, 09:32

Raspitacu se za nabavku. Oni u firmi nabavljaju za potrebe ... pa, firme :D
Meni je isto palo na pamet da neke delove ostavim mat. Kad upalim LED to mora interesantno da izgleda. Plus imaju imaju i laser kojim moze jos ponesto da se napravi :)
E, nisi naveo koji lepak moze da se iskoristi? Sigurno imaju presu kjom mogu da istisnu sav vazduh izmedju 2 ploce. Da li to znaci da spajanje 2-3 ploce nece utiati na funkcionalnost?

Sava

Post by Sava » 20 Apr 2009, 09:34

MUzzY wrote:Cime se polira? Kapiram da to nije ni malo jednostavno?
Probaj pastom za zube.

oboss

Post by oboss » 20 Apr 2009, 10:41

ja sam se takodje igrao sa kliritom i super je sve ispadalo jedino sto su moja iskustva sa lepljenjem bez veze. to mislim na providni klirit
ja nisam uspeo ravnomerno da rasporedim lepak tj uvek su mi ostajale povrsine bez lepka a to je onda ruzno i nepopravljivo. pokusavao sam cijanofixom i sa jos dve vrste lepka ali uvek isto. onda sam ja sve maskirao sa tzv led kliritom pa je prolazilo. to sam radio neke svetlece reklame pa je moglo da se improvizuje. za kupovinu klirita znam da se moze uzeti u galenici ali mislim da nema preko 20 mm debljine. neko mi je rekao da se mogu poruciti i livene deblje ploce ali mislim da je to dosta skupa zajebancija.
inace mislim da se kod izrade gitare treba sto vise koristiti livenje u kalupe a ne rezanje i poliranje. znaci vise vajarski pristup problemu. ovo je naravno moja pretpostavka jer nisam u kliritu radio gitaru pa nemam ni iskustva sa tako kompleksnim komadom klirita.

MUzzY

Post by MUzzY » 20 Apr 2009, 18:24

Btw, izbor je pao na telo Ibanez iceman-a. Najmanje posla oko profilisanja a i izgleda mi cool :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 Apr 2009, 18:30

Bice pravi ICEMAN... :mrgreen:

muki17
Urednik

Post by muki17 » 20 Apr 2009, 20:56

Hrabar poduhvat,zaista...Puno srece :ziveli: :bravo:

Post Reply