Saveti o Setupu Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Saveti o Setupu Gitare
na kojoj kobilici ako je na nutu koliko sam ja shvatio da jeste meni se to desavalo jedno vreme kad sam nepravilno cistio zice, znas ono podvuces krpicu pa od dole prema gore pa jedan deo prljavstine ostane na nutu i tu najvise rdjaju od kada sam promenio sistem vise nepucaju.
potove ti je naolje da izvrtis jedno 20-30 puta brzo da se sami ociste, ako nepomaze onda kontakt sprejem ali ni slucajno WD-40 nego neki suvi koji sluzi bas za to, posto ce wd da nastavi da nagriza pa ces morati da menjas potove, a to na toj gitari nije ni prosto ni jeftino, po radnjama koje prodaju delove za elektronicare ias da kupis bas kontakt sprej (mislim da se bas tako zove) ali ti ni on nije jeftin za jednu upotrebu posto ga nema u malim pakovanjima
potove ti je naolje da izvrtis jedno 20-30 puta brzo da se sami ociste, ako nepomaze onda kontakt sprejem ali ni slucajno WD-40 nego neki suvi koji sluzi bas za to, posto ce wd da nastavi da nagriza pa ces morati da menjas potove, a to na toj gitari nije ni prosto ni jeftino, po radnjama koje prodaju delove za elektronicare ias da kupis bas kontakt sprej (mislim da se bas tako zove) ali ti ni on nije jeftin za jednu upotrebu posto ga nema u malim pakovanjima
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Na sedlima, da se preciznije izrazim...dakle tamo gde izlaze zice 

@sinisake puno ti je 5 federa da drzi desetke, mislim bolje je za sustain kada je vishe federa pozadi ali onda ces morati da odsrafish srafove koji ih drze iz drveta skoro sasvim, dosta su 4 federa max.
A sto se tice SRV i njegovog setup-a, covek je svirao pure nickel zice, jedno vreme su samo takve zice i postojale a posto se covek lozio na Loney Macka i sl. to je bio njegov izbor, ali pure nickel wound zice su dosta mekshe od nickelplated steel zica i manje habaju pragove tj. pure nickel u hevljim gaugevima nisu bash toliko teske za sviranje, i imaju topliji i mutniji ton, mozda je to dobitna kombinacija da se ukroti strat i single coili.
A sto se tice SRV i njegovog setup-a, covek je svirao pure nickel zice, jedno vreme su samo takve zice i postojale a posto se covek lozio na Loney Macka i sl. to je bio njegov izbor, ali pure nickel wound zice su dosta mekshe od nickelplated steel zica i manje habaju pragove tj. pure nickel u hevljim gaugevima nisu bash toliko teske za sviranje, i imaju topliji i mutniji ton, mozda je to dobitna kombinacija da se ukroti strat i single coili.
Hvala, bas sam dobio taj jedan feder nedavno.
Po prodavnicama u Novom Sadu nema federa, ovaj je bio poslednji u jednoj radnji?!?
Po prodavnicama u Novom Sadu nema federa, ovaj je bio poslednji u jednoj radnji?!?

a gde ima kod nas pure nickel zica? sad si me bas zainteresovao za nji'...
baj d vej... i ja treba da stavim jos jednu ili dve opruge... imam tri, a jedna mora obavezno... al ja sviram sad neke hibride, neznam sta mi bi da uzmem, tako da su gornje tri zice desetke, a donje tri jedanaeske.. sta da cinim? 4 federa ili 5?
inace nekoristim tremolo rucku izvadio sam je, pa ocu da mi se tremolo "zalepi" za gitaru, valjda treba onda dodati jos federa... to je cilj
baj d vej... i ja treba da stavim jos jednu ili dve opruge... imam tri, a jedna mora obavezno... al ja sviram sad neke hibride, neznam sta mi bi da uzmem, tako da su gornje tri zice desetke, a donje tri jedanaeske.. sta da cinim? 4 federa ili 5?
inace nekoristim tremolo rucku izvadio sam je, pa ocu da mi se tremolo "zalepi" za gitaru, valjda treba onda dodati jos federa... to je cilj

Sto bi morao?dweezil wrote:ali onda ces morati da odsrafish srafove koji ih drze iz drveta skoro sasvim
mislim na ove srafove pozadi sto drze federe, pa zato sto desetke imaju malu tenziju a 5 federa ih mnogo vuku i da bi smanjio tenziju federa.
@duane pa neznam probaj mora da ih ima negde u Bgd. Btw prve pure nickel koje sam probao su bile neke D Angelico, al to je bilo bash bash davno. Trebalo bi i Fender da pravi pure nickel zice, mada mislim da su D Addario ili GHS sasvim ok.

@duane pa neznam probaj mora da ih ima negde u Bgd. Btw prve pure nickel koje sam probao su bile neke D Angelico, al to je bilo bash bash davno. Trebalo bi i Fender da pravi pure nickel zice, mada mislim da su D Addario ili GHS sasvim ok.

Last edited by dweezil on 22 Apr 2009, 18:12, edited 1 time in total.
dodaj jedanu oprugu i resena stvar! 

Gde si to našao? Ja te jurim već mesecima (godinama), ali jedino što postoji su hibridi skiny top - heavy bottom...Duane wrote: gornje tri zice desetke, a donje tri jedanaeske..

Da, znam ali sto je problem da federi budu jako zategnuti?dweezil wrote:mislim na ove srafove pozadi sto drze federe, pa zato sto desetke imaju malu tenziju a 5 federa ih mnogo vuku i da bi smanjio tenziju federa.
Jel moze da se pretera s tim? Moze kobilica previse da priska drvo tela ili nesto?
pa nije problem sve zavisi sta zelis da postignes, ali ako zelis da ti kobilica stoji normalno mnogo je 5 federa za 010 zhice.
e da i Fender 150-ke su pure nickel.

e da i Fender 150-ke su pure nickel.

pa bas te... skinney top - heavy bottom... nandzharasteguv'nor wrote:Gde si to našao? Ja te jurim već mesecima (godinama), ali jedino što postoji su hibridi skiny top - heavy bottom...Duane wrote: gornje tri zice desetke, a donje tri jedanaeske..
e al ja ocu da batalim tremolo rucku skroz i da li je onda ok da zabudzhim 5 federa i da skroz zalepim kobilicu za drvo djitre? jer valja to chemu ili je lose?
a te pure nickel moram naci nedjee...
Skroz je ok, nemoj da brigaš!Duane wrote:e al ja ocu da batalim tremolo rucku skroz i da li je onda ok da zabudzhim 5 federa i da skroz zalepim kobilicu za drvo djitre? jer valja to chemu ili je lose?
E jbga, al' si me izložio...Duane wrote:pa bas te... skinney top - heavy bottom... nandzharaste

Ja mislio da si negde iskopao skiny bottom - heavy top, nema veze.

pa ok sam napisao... skinny top, znatji gornje su mrsavije(10), a heavy bottom, donje su deblje(11)Duane wrote:al ja sviram sad neke hibride, neznam sta mi bi da uzmem, tako da su gornje tri zice desetke, a donje tri jedanaeske..

a koji ce ti skinny bottom heavy top?

Hehe, Albert King, a pritom i komedijaš...Duane wrote:pa ok sam napisao... skinny top, znatji gornje su mrsavije(10), a heavy bottom, donje su deblje(11)

Ravnomernije raspodeljena glasnoća žica, bolja definicija na drajvu... Svi znamo kolika je frka naterati gitaru da e, H i G tretira isto, bez preteranog podizanja e (eventualno i H) žice na sedlu.Duane wrote:a koji ce ti skinny bottom heavy top?