Lestvice - istorijat, priroda, sustina, praksa

Moderators: dejankuki, Reverse

Post Reply
frkadela
MF veteran

Re: Lestvice - istorijat, priroda, sustina, praksa

Post by frkadela » 03 Apr 2009, 03:39

Emir Mejremic wrote:Moj licni stav je, (a vidim da ste ga i vi uzimali kao relevantnog teoreticara), da se ova polja najprije pocnu izucavati iz dvije knjige Dejana Despica. To su: HARMONSKA ANALIZA ; HARMONIJA SA HARMONSKOM ANALIZOM.
Ja sam baš prije nekih nedjelju dana kupio njegovu "Teoriju muzike" (nekih 500 RSD u Zavodu za udžbenike /mislim da je to ta knjižara/).
I mogu vam reći da je knjiga teža za čitanje od Hegela... :?
Jbg, pisana je za one koji imaju osnovu (tj. ono što meni uglavnom nedostaje). Ali se ne predajem... :)

Da li možeš da mi kažeš gdje mogu da nađem te knjige, po kojoj cijeni, itd?

Uragan Katrina

Post by Uragan Katrina » 04 Apr 2009, 16:55

Te dve knjige takodje mozes naci u Zavodu za udzbenike, Harmonija sa harmonskom analizom je slicne cene kao i Terorija muzike, a za ovu drugu nisam sigurna. Ako ti je Despiceva teorija komplikovana, probaj sa knjigom Teorija muzike od Marka Tajcevica, neki kazu da je ona jednostavnija i laksa za razumevanje. Mislim da je to takodje izdao Zavod.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 04 Apr 2009, 17:04

Uragan Katrina wrote:Te dve knjige takodje mozes naci u Zavodu za udzbenike, Harmonija sa harmonskom analizom je slicne cene kao i Terorija muzike, a za ovu drugu nisam sigurna. Ako ti je Despiceva teorija komplikovana, probaj sa knjigom Teorija muzike od Marka Tajcevica, neki kazu da je ona jednostavnija i laksa za razumevanje. Mislim da je to takodje izdao Zavod.
Hvala ti!
Pogledaću, pa ću izabrati šta mi najviše bude odgovaralo.. Jer meni ne treba neka jaka filozofija, samo da se malo uputim u materiju. :ziveli:

apz

Post by apz » 08 Apr 2009, 22:23

Uragan Katrina wrote:Vecina nasih narodnih pesama se zavrsava na 2.stupnju, a sto se tice prekomerne sekund, ona se nalazi u mnogim lestvicama folklornog izvorista.
Ne znam da li te interesuju nazivi tih pesama ili...?
Da,interesuju me nazivi srpskih pesama koje su specificne po prekomernoj sekundi.Unapred mnogo hvala :)

Uragan Katrina

Post by Uragan Katrina » 16 Apr 2009, 22:40

Da,interesuju me nazivi srpskih pesama koje su specificne po prekomernoj sekundi.Unapred mnogo hvala :)[/quote]

Ne mogu trenutno da se setim svih, ali evo nekih naziva: Jarko sunce, Sto ti je, Stano, mori, Osu se nebo zvezdama, Zaspala devojka, Tekla voda Tekelija, Smiljana, Jesam li ti Jelane, Sta to mice, A sto si se Jano, Konja sedlas, Raslo mi je badem drvo, Razgrana se grana jorgovana,... Ne mogu vise da se setim, inace za ove pesme znam, jer ih je Mokranjac obradio u svojim Rukovetima.

apz

Post by apz » 21 Apr 2009, 11:49

I ovo mi je dosta.Neizmerno hvala :D

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 03 May 2009, 03:36

Nikako ne kretati sa Harmonijom i hramonskom analizom od Despica, to je udzbenik za Analizu muzickog dela na visokoobrazovnim ustanovama. Teorija muzike je takodje zamisljena za one sa osnovom. Marko Tajcevic je bolji izbor.

Srpske pesme sa zavrsetkom na II stupnju: pa ja ne znam ni jednu da se NE zavrsava na II stupnju. Pogledaj celu prvu Rukovet...

Uragan Katrina

Post by Uragan Katrina » 10 May 2009, 19:25

Ima srpskih pesama koje se zavrsavaju i na tonci. ali su retke. Ne znam tacno koje su, ali kad vec spominjes Rukoveti, tamo se sigurno mogu naci. Inace postoji jedna teorija da taj zavrsetak na II stupnju, odnosno dominanti, zapravo ne predstavlja dominantu vec ''srpsku toniku'', zato sto se pre nje nalazi DD, koja vrsi tonikalizaciju dominante. Sta mislis o ovome? Inace, procitala sam na jednom tvom postu da si napustio studije. Jel to istina? Prosto na mogu da verujem, pa moram da pitam.

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 10 May 2009, 23:51

Tacno, definitivno se dominanta tonikalizuje, ali tek u tom trenutku, tj. na kraju pesme, tako da je to opet zavrsetak na dominanti, zato sto ta dominanta, iako tonikalizovana, nije potvrdjena kadencom - jer je pesma vec zavrsena :) Moguce je da se ta pojava zove srpska tonika, ali to nije tonika tonika. Koliko ja znam, barem.

Sad se ne secam bas dobro, pogledacu, ali mislim da se u prvoj Rukoveti sve zavrsavaju na dominanti. Osim poslednje, to jest.

Pa i jesam... Ali studije informatike :)

A ko je napisao taj post? Ja?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 10 May 2009, 23:58

Ako koza laze - rog ne laze... :mrgreen:
Ylvaon wrote:A ko je napisao taj post? Ja?
Ylvaon wrote:Upravo sam napustio studije kompozicije, formatirao particiju na kojoj mi je muzika, downloadovao biblioteku Schopenhauera, i poceo da uzivam u muzici.

i ja sam tako shvatio, da ti je dopizdlo sve... rekoh, eh jbga... nije trebao... :ziveli:

viewtopic.php?p=95854#p95854

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 11 May 2009, 00:33

Jao jao... Pa zar ne kontate sarkazam kad ga vidite? :)

Uzas... Ne podsecajte me tog topica. :)

Jimmy page

Post by Jimmy page » 31 May 2009, 09:24

Neznam dali treba da ovaj post stavim ovde..
Naime treba mi objasnjenje kako se prave stimovi(pevanje) ,
dali postoji neko pravilo ili se mora uciti napamet.

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 31 May 2009, 17:57

Ne razumem... Stimovi, u smislu da raspises neku kompoziciju za ansambl, ili sta?

kide

Post by kide » 19 Jun 2009, 11:21

evo imam pitanje za Ylvaona deliju, koje će možda zvučati prosto ali nije to je velika misterija:

zašto dur (lestvica, akord) zvuči veselo a mol tužno?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Jun 2009, 11:53

Hmmm, meni dur uopste nije "veseo"... vise mi je "ozbiljan". A mol jeste tuzan.. mada pre ce biti da je to uobrazilja... jer naravno postoje neke molske koje bas dizu raspolozenje... ali laganice jesu (fakat je! ) obicno iz mola..

Post Reply