Kompresor u produkciji & iskakanje stridenata

Moderators: dejankuki, toza, Reverse

Post Reply
damir MC

Kompresor u produkciji & iskakanje stridenata

Post by damir MC » 24 May 2009, 18:12

e ovako ! znaci interesuje me koji kompresor da koristim pri produkciji koji savjetujete Zato sto imam problem i to sljedeci... znaci kada kompresujem vokal u cool editu uvijek mi pocetci vokala ostaju glasniji od ostatka ... i intersuje me najbolji postupak uklanjanja tzv. S zvukova ne ostecujuci vokal, kada kazem najbolji mislim koji vi koristite odn. koji mi plugin, vst ili sta vec savjetujete ... pozdrav P.S kompresor najcesce koritim na dynamic proc. - 4.1 very fast attack - 24dB

Mancha

Re: kompresori ! High S !

Post by Mancha » 24 May 2009, 18:50

Cini mi se da tebi treba Deeser, a ne kompresor.
A sto se tice kompresora, jako je bitno da slusas to sto on radi, jer ne postoji neki univerzalni preset, vec se najbolje podesava prema sluhu.

damir MC

Post by damir MC » 24 May 2009, 20:55

da znam sa deeser (high s) nego me int. ima li neki kvalitetni i to sto se toga tice.. a za kompresor govorim problematika je u tome sto kompresujem vokal, a moj pocetni dijelovi takova su nesto glasnije odn. nisu kompresovani kao i ostatak ! tu mi treba rijesenje !

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 May 2009, 21:47

imam predlog.. ajd posalji malo tog snimka vokala. .. 45s - 1min.. pa da pokusam(o) i da ti onda damo smernice.. znaci samo vokal.. neobradjen i neprocesiran...

Mnogo, ali MNOOOGO faktora je u igri.. tako da stvarno.. niko ne moze da ti da univerzalno resenje..

damir MC

Post by damir MC » 24 May 2009, 22:18

uredu, nemam trenutno ne obradjen vokal pa cu upload ovih dana kad snimim nesto i poslati link !

Mancha

Re: Kompresor u produkciji & iskakanje stridenata

Post by Mancha » 25 May 2009, 08:02

Kompresor je najlakse posmatrati u smisli atenuacije signala.
Npr. zelis da malo smiris dinamiku vokala, za. recimo 3db. Vecina kompresora ima pokazivac atenuacije.
Stavis neki ratio (za vecinu upotreba ces na netu lako naci neki ratio koji vecina preporucuje, a cak i broj decibela koji ta upotreba trpi, a da ostane transparentna), i smanjujes treshold dok ne vidis da pokazivac atenuacije peakuje na 3db.
E, sad, kad Attack i Release udju u pricu, svaki put kada se petljas sa njima vrati se na gornji korak i doteraj treshold da dobijes zeljenu atenuaciju.
Attack je vreme nakon kojega ce kompresor poceti da reaguje, tj. da "stisava" signal. Ako zelis da propustis odredjeni deo tranzijenta, a utisas ostatak, podesices attack dovoljno dugo da taj deo tranzijenta prodje, a release da pokrije ostatak tranzijenta.
Ono sto se tebi verovatno desava je da ti kompresor na brzom attacku propusta samo sibilante, a ostalo stisava, pa zato dobijas takav efekat.

Post Reply