Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
LifelessDead

Re: Narucivanje opreme iz inostranstva i procedure...

Post by LifelessDead » 24 Jun 2013, 21:08

Jesu u Hrvatskoj sad ukinute carine, pdv i sl. kad se uvozi iz EU, ono da nema nikakvih dadzbina? Narucio bih neke stvari kod dede pa bi to posle ovde donela keva, ali ne bih da on mora nesto da placa, pa da budem siguran :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Jun 2013, 22:01

Nisam siguran, pitanje je koliko ce vremena trebati da propisno uvedu sve te zakone, ali u teoriji bi trebalo.

bancika

Post by bancika » 24 Jun 2013, 22:12

LifelessDead wrote:Jesu u Hrvatskoj sad ukinute carine, pdv i sl. kad se uvozi iz EU, ono da nema nikakvih dadzbina? Narucio bih neke stvari kod dede pa bi to posle ovde donela keva, ali ne bih da on mora nesto da placa, pa da budem siguran :)
unutar EU se placa VAT, tj PDV od oko 20%, tako da stedis samo na carini. Ako saljes u Srbiju onda ti prodavac ne naplati VAT, al ti nasi naplate nas PDV, ako saljes unutar EU onda naplati prodavac.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Jun 2013, 22:45

Najbolja varijanta ti je da juris polovnu robu sa ibeja ili tako nesto, jer ce fizicka lica radije slati u zemlju koja je unutar EU (i na nekim sajtovima ce biti manja postarina pretpostavljam)

LifelessDead

Post by LifelessDead » 24 Jun 2013, 22:54

bancika wrote: unutar EU se placa VAT, tj PDV od oko 20%, tako da stedis samo na carini. Ako saljes u Srbiju onda ti prodavac ne naplati VAT, al ti nasi naplate nas PDV, ako saljes unutar EU onda naplati prodavac.
ja uzimam sa ebay-a nesto, sad tu je valjda vec uracunat VAT u cenu, nema tu sta dodatno da se naplacuje ili odbija ako salju sa Srbiju?

LifelessDead

Post by LifelessDead » 24 Jun 2013, 22:56

Trooper wrote:Najbolja varijanta ti je da juris polovnu robu sa ibeja ili tako nesto, jer ce fizicka lica radije slati u zemlju koja je unutar EU (i na nekim sajtovima ce biti manja postarina pretpostavljam)
ma uzimam neke blu-ray filmove sa italijanskog ebay-a, sad to valjda nije fizicko lice posto je u pitanju ebay prodavnica...

bancika

Post by bancika » 24 Jun 2013, 23:10

ne mora da znaci da je fizicko lice ako je ebay, pogledaj malo po njihovoj stranici, mozda ima info. Znam da su u UK obavezni na ebay strani da izbace detalje o preduzetju ako nije fizicko lice, tako da znas sa kim imas posla. Mozda je nesto slicno za italiju.

Pogledaj "business seller information"

http://www.ebay.co.uk/itm/J201-TRANSIST ... 3cd123041b

LifelessDead

Post by LifelessDead » 24 Jun 2013, 23:13

pa ne, nije fizicko lice, rekao sam, radnja je u pitanju, prodaju iskljucivo nove filmove.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 25 Jun 2013, 00:01

Ma generalno radnje salju gde god platis da salju, ali fizicka lica su nepoverljiva ako je u pitanju nesto van US/EU

LifelessDead

Post by LifelessDead » 25 Jun 2013, 15:11

ma salju oni za Srbiju nego ovde cu sigurno da platim PDV + troskovi obracuna, to ima da mi naplate bar 600-700 din. Meni nije hitno nista, a ako mogu da prodjem da ne platim nista ne bih ovde da mi salju.

ocelot

Post by ocelot » 28 Jun 2013, 15:33

je l naručivao neko skoro sa guitarfetish.com? čujem da se dobro prolazi s carinom tj. većini ne naplate.. naručio bih nešto za 45$

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 28 Jun 2013, 16:54

Ja sam dosta narucivao u poslednje vreme, moje iskustvo je sledece.
Do 50 evra ( iznos robe, ne racunaju se troskovi puta tj. transporta) ne naplacuju carinu ali zato naplacuju PDV, 20%.
Ako iznos robe predje 50 evra naplatice ti 10% carine + 20% PDV. U tvom slucaju platices iznos robe + 20% od iznosa (PDV) + transportni troskovi.
Meni su od uvodjenja PayPal-a sve redovno naplacivali, nisu ni jednom omasili. :twisted: :twisted: :twisted: :grummel_2: :grummel_2: ::ranting:: ::ranting::

ocelot

Post by ocelot » 28 Jun 2013, 17:48

tako sam i pretpostavljao, verovatno ću da se oprobam sledeće nedelje pošto do sada nisam naručivao od njih

LifelessDead

Post by LifelessDead » 28 Jun 2013, 20:27

Stevan Hinic wrote:Ja sam dosta narucivao u poslednje vreme, moje iskustvo je sledece.
Do 50 evra ( iznos robe, ne racunaju se troskovi puta tj. transporta) ne naplacuju carinu ali zato naplacuju PDV, 20%.
Ako iznos robe predje 50 evra naplatice ti 10% carine + 20% PDV. U tvom slucaju platices iznos robe + 20% od iznosa (PDV) + transportni troskovi.
Meni su od uvodjenja PayPal-a sve redovno naplacivali, nisu ni jednom omasili. :twisted: :twisted: :twisted: :grummel_2: :grummel_2: ::ranting:: ::ranting::
Ako sam dobro skapirao PDV racunaju samo na vrednost robe, ne racuna se i na transportne troskove?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 28 Jun 2013, 21:14

Racuna se na sve, ipak je ovo srbija. Jos racunaj plus ~250 kinti za otvaranje paketa i te troskove

Post Reply