Obavezno štivo za sve mrzitelje Gibsona (stavovi Ed Romana)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dweezil

Re: Obavezno štivo za sve mrzitelje Gibsona (stavovi Ed Romana)

Post by dweezil » 01 Sep 2009, 22:23

nebojsak wrote:Ako ćemo tako, ako znaš tačno šta hoćeš, najbolja i najjeftinija opcija je da odeš kod dobrog majstora i napraviš gitaru ful po svojim željama i specifikacijama
nije ni najbolja a ni najjeftinija veruj mi :)

nebojsak

Post by nebojsak » 01 Sep 2009, 22:43

Zašto? Naravno, ako si 100% siguran u ono šta hoćeš.

dweezil

Post by dweezil » 01 Sep 2009, 22:44

pa siguran si ti ali nije majstor siguran a i ovo je Srbija :) aj da ne nacinjemo novu temu.

Sava

Post by Sava » 02 Sep 2009, 10:00

nebojsak wrote:Ako ćemo tako, ako znaš tačno šta hoćeš, najbolja i najjeftinija opcija je da odeš kod dobrog majstora i napraviš gitaru ful po svojim željama i specifikacijama. Dotle može do sutra da se patkometriše između dva klana, sitni detalji i lične preferencije su u pitanju.

Btw, dok neko ne iznese nepobitan dokaz da je lično probao 10 hiljada Fendera i 10 hiljada Gibsona u raznim krajevima sveta, uz priloženi A/V materijal i detaljnu statistiku, nema razloga da se bilo čije mišljenje smatra ultimativnim i nepobitnim.
Promaši ti temu. Nije ovde sukob dva nekakva klana već Romanova tvrdnja da su neki proizvodi precenjeni. U tom smislu izneo sam svoje mišljenje o Gibsonu da nije precenjen već da vredi tačno onoliko koliko i košta. Da nije tako svi oni veliki i poznati umetnici koji su u istoriji svirali i dan danas sviraju Gibson gitare su budale koje bacaju pare.

eg303

Post by eg303 » 02 Sep 2009, 12:48

Sava wrote:
nebojsak wrote:Ako ćemo tako, ako znaš tačno šta hoćeš, najbolja i najjeftinija opcija je da odeš kod dobrog majstora i napraviš gitaru ful po svojim željama i specifikacijama. Dotle može do sutra da se patkometriše između dva klana, sitni detalji i lične preferencije su u pitanju.

Btw, dok neko ne iznese nepobitan dokaz da je lično probao 10 hiljada Fendera i 10 hiljada Gibsona u raznim krajevima sveta, uz priloženi A/V materijal i detaljnu statistiku, nema razloga da se bilo čije mišljenje smatra ultimativnim i nepobitnim.
Promaši ti temu. Nije ovde sukob dva nekakva klana već Romanova tvrdnja da su neki proizvodi precenjeni. U tom smislu izneo sam svoje mišljenje o Gibsonu da nije precenjen već da vredi tačno onoliko koliko i košta. Da nije tako svi oni veliki i poznati umetnici koji su u istoriji svirali i dan danas sviraju Gibson gitare su budale koje bacaju pare.
Uf, mislio sam da smo jednom već razjasnili tu temu i konstatovali da GIBSON GITARE (ovoga puta ne spominjem kvalitet ni po kom osnovu) JESU PRECENJENE, a to se može videti i iz one fantomske teme o serijama Fendera koje treba izbegavati (viewtopic.php?f=20&t=9222&start=210#p116738) gde sam naveo primer ovoga: http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSRVOFCNM/ i gde vidi svako da nove, reissue gitare sa imenom Gibson na sebi dobijaju popuste od tričavih 2-3000 dolara. G-din Dersu je objasnio na istoj strani da trgovci uvrću fabričku cenu TRI puta, pa ako prođe, prođe, a ako ne onda se desi da kao u ovom slučaju spuste za soma i po dolara. Šta se dešava sa onim ko kupi novog SG-a za tri soma dolara, a kasnije vidi da je to potpuno isto mogo da nađe za pola cene, još uvek monumentalnih, 1500$ ? Svakako da je kupio PRECENJENU gitaru, ne kažem da je ona loša ili bilo šta slično, nego da su ga izuli. Sada, uvek ima ljudi koji će da daju pet hiljada a i kada vide da to realno može da se nađe za trećinu cene, reći će: ma vredi svaki cent! , ali ne bih da ih više komentarišem, umoriše mi se prsti kuckajući...

Mrav

Post by Mrav » 02 Sep 2009, 15:38

Nego sta nego precenjene! Otvorite gibsonov sajt, i pogledajte cene nekih od gitara.... 16 hiljada, 12 hiljada 8 hiljada dolara???? Kakav li je to craftsmanship jeeebote !! pa poznati slikari kod nas za mnogo manje prodaju svoja unikatna dela ! SVAKA od tih gitara NIJE sigurno potpuno rucno izradjena, cak i da jeste, to je dovoljno novca da ti NAJBOLJI MOGUCI majstor napravi gitaru, od najboljih materijala.

Ja licno mislim da gibson jesu sjajne gitare (ja volim les paul, mozda 335, za ostale ne znam) i zeleo bih da imam jednog dobro les paul-a, ali po realnoj ceni. Po meni realna cena za takvu gitaru, vrhunske izrade, svirljivosti, tona i bla bla .... kosta do 3500$ i ni centa vise! To apsolutno nije malo i za te pare bih ocekivao bezkompromisni kvalitet, svirljivost, ton, izgled sta god. 4 puta vise moze da da neka budala.

Zamislite sebe kako drzite 12 HILJADA dolara, i neko vam u prolazu izgrebe vrat, ili ga udarite u niski plafon kad vadite gitaru iz kofera, ili je izgrebete kopcom... za 3 000 dolara, vec ne bih toliko zalio (kao sto ne zalim sa gitarama koje imam vec ih sviram) a i svaki taj ris bi imao neku svoju draz, draz gitare koju AKTIVNO svirate i sa kojom ste nesto prosli. U pravu je covek (Roman) kad kaze da je gitara ALAT i da ima samo svrhe ako se svira, a instrument koji kosta vise nego solidan automobil, retko ko moze sa uzivanjem da svira (ko stvarno ima para za bacanje pa ga bas briga, kad pogledate budale kupuju nove motore da bi sa njima pucali i unistavali masinu na moto skupovima, pa ih bas briga jer imaju za bacanje, sledece godine kupuju drugi.).

zakljucak: ko voli les paul neka ga kupi, ali neka saceka i nadje neki pristojan dil, a ne da baca pare :) Moze se naci za 1500 - 2000e oodlican les paul ako znate gde da trazite, i koju cenu da ocekujete kao realnu. Na los dil treba samo znati reci - neka hvala, drugi put! A i ima dobrih alternativa les paul-u i sl. pa ako ne jurite da vam pise Gibson na headstock-u jos bolje, ja gibson ne bih kupio zato sto je gibson nego ako naidem na gibson koji je DOBRA GITARA :bravo:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Sep 2009, 16:13

Speaking off..

Dakle pogle'jte cene i onda kazite nesto... to pod broj jedan..

Prva gitara
Druga gitarica
Tretja gitara
Iiiii cetvrta

Drugo... sve te od 15000 dolara i sve uopste gitare te neke sume i nisu za sviranje vec za neku kolekciju.. npr covek poput Donalda Trumpa resi da kupi gitaru.. da bi je posle prodao po trostruko vecoj ceni... a i ako kupuje neko da bi svirao... sigurno nece da ih svira u klubu na bezanijskoj kosi ili u Voxu, vec neki koncert gde ce zaradeti nekih 20-30K i tako od jedne svirke oDplati tu jednu gitaru...

ili bre imaju ime.. tipa "Gitara koju je drlj'o Billi Gibons.. majke mi..." Pazi pise i serNo BG147

ili Ovu dizajnirao Wes Montgomery licno himself..
ZAto su te gitare skupe... :P

• Trece, dosadni ste bre.. ::ranting:: Fenђer.. Ђipson, Ibanezz..Uamaha... :XD: mislim ljudi gledajte gitare koje su za vase potrebe i u skladu sa vasim dzepom.. i znanjem... :ziveli:
    A ja volim gitaru... nebitno ko je pravi... vazno je da mi radi posao... :metal: :metal:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Sep 2009, 16:27

dejankuki wrote:Speaking off..

Dakle pogle'jte cene i onda kazite nesto... to pod broj jedan..

Prva gitara
Druga gitarica
Tretja gitara
Iiiii cetvrta
A, u peechku, precenjeni ovi Gibsoni, bre...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 16:38

Gibson jesu genijalne gitare, ali sam ubedjen da se barem 20% ukupne cene placa samo za brend GIBSON. iskreno, ja se i dalje omamljeno smeskam i pri samoj pomisli na mog Firebirda V, kamoli kad ga ubodem u pojacalo - gace same spadaju. jeste to gitara odlicnog i unikatnog zvuka (neck through body, full mahogany, top finish, mini hums itd), ali ipak mi nije jasno zasto to bre kosta 1760$?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Sep 2009, 16:43

A, jbt, Nyarl, pa ti si bar u tom svetu marketinskih lazi i obmana... :mrgreen:

Navedi mi jedan brend kod koga (dobar) deo cene ne nosi ime???

:)

Jbg, trgovina je to - djavolji poso, vazda bio. :ziveli:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 17:01

naravno. sve je to prepuno govana i lazno preskupo.
mojne me vuces za jezik, od 09h do malopre sam sastancio sa klijentom oko kreativno - emotivnog pozicioniranja njihovog brenda za sledecu godinu. :O.o: :?

Sava

Post by Sava » 02 Sep 2009, 17:32

Nyarlathotep wrote:Gibson jesu genijalne gitare, ali sam ubedjen da se barem 20% ukupne cene placa samo za brend GIBSON. iskreno, ja se i dalje omamljeno smeskam i pri samoj pomisli na mog Firebirda V, kamoli kad ga ubodem u pojacalo - gace same spadaju. jeste to gitara odlicnog i unikatnog zvuka (neck through body, full mahogany, top finish, mini hums itd), ali ipak mi nije jasno zasto to bre kosta 1760$?
Pa ni meni nije jasno zašto moj Telecaster košta 2.000 dolara, a između vrata i tela maltene možeš prst da provučeš!? Pa kod Squiera je taj detalj odrađen savršeno. Ali što ti kažeš i za Firebird - zvuk je fantazija!

A što se tiče plaćanja branda pa naravno da se plaća i brand! Ako si u ekonomskim poslovima kako naslućujem na osnovu pisanja onda to moraš da znaš. Brand ti garantuje i podršku i delove i još mnogo toga. Osim toga (a već sam pisao o tome) Gibson je pionir u mnogim stvarima, a razvoj je najskuplja stvar. Pa prvi su napravili "daščaru", prvi digitalnu gitaru, prvi samoštimovanje itd., a sve to košta i to jako mnogo. Drugi ih samo kopiraju. I nisu precenjene jer da je tako ne bi prodali ni jedan jedini komad. Uostalom ne moramo svi da imamo Gibsone, imaće ga oni koji zaista iskreno žele da ga imaju. Gibson je kažete precenjen, a ja vas pitam da li bi ga kupili da je upola jeftiniji? Ma ne bi ste, siguran sam u to jer kupiće ga samo oni koji to zaista i žele!

A kada bolje razmislim zašto bih ja bilo koga ubeđivao u ovo što sam napisao, ne dobijam (nažalost) od Gibsona ni trzalicu za reklamu i posebno ističem da nisam nikakav fan Gibsona i smatram Stratocaster najupotrebljivijom električnom gitarom. Ali probao sam nekoliko Gibsona i svi do jednog su bili sjajni primerci, a na dva komada starih gotovo 40 godina koji su u rukama profesionalacani ni pragovi još nisu menjani!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 02 Sep 2009, 18:03

Sava wrote:Gibson je pionir u mnogim stvarima, a razvoj je najskuplja stvar. Pa prvi su napravili "daščaru", prvi digitalnu gitaru, prvi samoštimovanje itd., a sve to košta i to jako mnogo
Ko se seca - seca, zato sam i napisao da je:

Gibson ustav
Fender zakon
svi ostali su amandmani.. zastave, grbovi, znamenja i obelezja, ... medalje, odlikovanja..

Dakle da bi drzava (tj muzika) perfektno funkcionisala, potebni su svi ovi elementi... pravne drzave,... jel'te...

:mrgreen:

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Sep 2009, 18:49

Pa da, kao što rekosmo, brand se plaća. Manje zbog ovog boldovanog
Sava wrote: A što se tiče plaćanja branda pa naravno da se plaća i brand! Ako si u ekonomskim poslovima kako naslućujem na osnovu pisanja onda to moraš da znaš. Brand ti garantuje i podršku i delove i još mnogo toga.
a više zbog toga što je jedan od udarnih. Uostalom, tako je u svim granama industrije, ne samo u gitarskoj. Neka mi neko dokaže da je Ferari baš 5x bolji od Toyote, ili Rolex 50x od nekog Fossila. To nije ništa neuobičajeno, na ime ti uvek odlazi 20-500%, nezavisno od kvaliteta.

Ali opet ne vidim potrebu konstantnog naglašavanja toga, pogotovo ako dotični brend nije predmet nečijeg interesovanja, je l' te. Svako uzima gitaru prema sopstvenim željama i afinitetima (u manjoj meri) i prema dubini džepa (u većoj meri). Možda bih i ja sprcao $5000 za neki komad, kad bih imao toliko za to i ako mi dune, ali to je opet moja stvar.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Sep 2009, 21:06

nebojsak wrote: Ali opet ne vidim potrebu konstantnog naglašavanja toga, pogotovo ako dotični brend nije predmet nečijeg interesovanja, je l' te. Svako uzima gitaru prema sopstvenim željama i afinitetima (u manjoj meri) i prema dubini džepa (u većoj meri). Možda bih i ja sprcao $5000 za neki komad, kad bih imao toliko za to i ako mi dune, ali to je opet moja stvar.
:1:

Post Reply