New or Old

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

New or Old

Post by nemanjavelimirovic » 07 Feb 2012, 05:09

Mislim da ne postoji konkretna tema, pa reko' da otvorim ovde.

Daklem, bez svadje unapred molicu, ovo pokrecem jer i mene jako zanima, a siguran sam i mnoge.
Vashi stavovi o starim gitarama (Gibson, Fender, Ibanez i sve ostalo) u odnosu na nove gitare, a zabranjeno je da recenica pocinje - "ma stare gitare su bolje i cao". :mrgreen: :D :ziveli:
Do sada shto sam skapirao u svom iskustvu je da:

1. Stare gitare su imale vise vremena da se osushe i da drvo izbaci svu vlagu iz sebe i samim tim boje vibrira i rezonuje, tojest prenosi drvenastiji zvuk na magnete. Postoji i hemijski dokaz da drvo od vibracija dobija neki takozvani "MOJO" jer uporedo sa susenjem gitara od razlicitih uslova, kolicine sviranja i svega, dobija svoj unikatan karakter. (Ovo mi je malko :roll: mada sigurno ima i tu istine).
2. Neki od starih magneta se razmagnetishu toliko da taman budu zvucno mnogo bolji od novih, a neki jednostavnu otkazu i pocnu da prave probleme (mikrofonija i sl - ja sam imao ovaj primer)
3. Kod starih vratova manja je mogucnost da se vrat iskrivi jer je pomenuto drvo osuseno kako treba.
4. Stari pragovi su duze trajali zbog kvaliteta metala od kog su izradjeni.
5. Lak je bio kvalitetniji u staro vreme i vecina gitara je bila finisirana u nitro lak koji bolje rezonuje.
6. Usvirane gitare bolje zvuche.

ali s druge strane znam i ovo:

1. Kod starih gitara pogotovo 70/80's je bilo i dosta djubreta kod svih proizvodjacha.
2. Postoji puno nacina da se isfejkuje originalnost instrumenta, shto se sve cesce radi.
3. Postoji psihoakusticki momenat kod isprobavanja matorih gitara gde je sam mozak u ocekivanju da cuje neshto shto dosad nije i raspameti se...
4. U vecini slucajeva ko ima kvalitetan instrument, jako se tesko odvaja od njega i vecina "vintage" primeraka po netu su instrumenti sa skrivenim falinkama ili menjanim delovima.
5. Kod novih gitara moze se naci "komad" vrlo cesto koji ce zazvucati kao milion dolara, samo treba strpljenja
6. Da li je lepshe svom instrumentu dati svoj shmek, a ne kupovati gitaru koja je pripadala nekome 30-40 godina.

Moj kompletan stav oko ovoga je da vrlo zavisi na koji instrument natrchite i ako naleti nekad neko da hoce da proda svog mezimca starog strata ili telca iz 50tih to svakako treba pogledati...(i za ostale firme vazi), ali ne zaletati se jedino ako nemate sigurnu vezu za napolje za neke vintage frikove koji kupuju bilo shta samo da je matoro. Takodje znam da sam imao dve tri gitare pravljejne od krsh drveta cak i sperke koje su sa kvalitetnom elektronikom zvucale ultra dobro, navodim primer mog prvog Squier telecastera koji je i sa stock magnetima radio strashno u odnosu na neke fendere (bez preterivanja). Takodje bih pomenuo i neke gitare koje sam posedovao da su zvucale priblizno ako ne isto i boje od ponekih gitara iz 50tih i 60tih (kad slusam testove na netu sto nije bash merodavno). Opet navodim i primer da bolji telecaster od onog shto testira Phil X (1954ta) nisam cuo, i da sam probao nekoliko starih italijanskih i par brendiranih gitara (najskorije sam probao Jazzmaster jedan iz 60tih - koji me je oduvao na suvo, ali ukljucen nishta specijalno) iz perioda 60-70 koji su me oduvali na licu mesta, a opet i 52RI jedan komad koji je radio maltane kao taj 54 Phil X tele. :) I jos na kraju, da je najbolji stratocaster koji sam cuo ikad EL DEGAS iz 70tih, sunburst kroz koji se vidi da je gitara od sperploce, a elektronika nije menjana nikad... Konfuzno, zar ne... :mrgreen: :ziveli: Takodje ova tema moze da se rasiri i na pojacala za gitaru i bas gitare, posto su principi isti...
Jos jedared ponavljam, PLIZ bez svadje, nema potrebe, svakako ce poprimiti tema LOCK, jer kad god krenu ovakve teme svi zauzmu neke svoje stavove pa se prepucavaju bez potrebe (posebno to napominjem svezijim korisnicima foruma)...
:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Re: New or Old

Post by Cortex » 07 Feb 2012, 07:43

Ja cu za sad, samo prokomentarisati ovo
"5. Kod novih gitara moze se naci "komad" vrlo cesto koji ce zazvucati kao milion dolara, samo treba strpljenja"

Ej ali chudo kako je svako siguran da je njegova gitara bash jedan od TIH komada :D U velikom broju sluchajeva kada mi je neko prichao o svojoj mid budget-low budget gitarici, nije izostavio da pomene kako je ubo baaaash dobar primerak koji kida.
Ja sa druge strane bash mislim da takav primerak dodje tipa jedan u 100 ili iljadu Skvajera, ne verujem bash da u svakom trenutku, u svakoj isporuci od 30-50 Skvajera u Mitrosu, primera radi, krije se i neki baaaaash dobar kidaaaa komad.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 07:44

Skroman prilog temi: (neki vec znaju) :mrgreen:

snimak broj 1:
http://www.box.com/shared/6id7yljaqi

snimak broj2:
http://www.box.com/shared/to4zr6pdrf

Dva strata, jedan prilicno nov, jedan mator, sedamdeset deveto, ili osamdeseto (dakle, ne bas slavna berba). Koji je koji? :bambi:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2012, 08:59

Ја бих, кад су мегапопуларне фирме у питању, увек куповао нов инструмент. Из једног јединог разлога: никад нисам имао амбиције да постанем вештак аукцијских кућа, и не пада ми на памет да учим све најситније ситнице по којима ћу да познам да ли је нешто оригинал или копија. Што се тиче сушења и усвиравања гитаре, то није мит, може се то проверити на прецизним справама. Међутим, различита свирка, различите вибрације, утичу на то како ће да се усвира одређени инструмент. Немам ништа против да инструмент "попије" оно што му ја испоручујем, а не нешто чиме га је филовао неко други. Коначно, будући да за неки стари инструмент нисам био просутан у продавници кад је купован, не знам да ли је то тада међу осталим гитарама био најбољи комад, што оставља могућност да и један савремени не тако сјајни комад може да зазвучи с временом сасвим пожељно. И наравно, кад купујеш стари инструмент, то је напорна претрага, не можеш сада да испробаш 3 Телета из 1954. него само тај комад који је ту пред тобом. Прилично верујем својим ушима, мислим да бих у најмању руку од пар нових гитара нашао једну која свакако мом уху најбоље прија, ако већ није најбоља која може да се нађе.

А свакако бих пре свега овога поручио код неког мајстора да ми направи гитару.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 09:01

A, blind test, Kris? :P :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2012, 09:05

ОК, ослушнућу, али некако мислим да то губи сврху будући да се не бих коцкао, посебно са Фендером, да пазарим половну гитару која у нас има ванредно велике шансе да је Парткастер. И ја ћу само да пријавим која гитара ми се тонски више допада, нећу се бавити погађањем која је која. Иначе ја стварно не патим од фирми, али ако на нечему пише Фендер једноставно не бих волео да испадам мајмун. Радије бих купио добру копију на којој јасно пише да је копија.

Ево преслушао сам. Па пре свега да ти кажем да ја Страта не бих куповао, јер мене нешто никад није радио тај фазон тона. Друго, не бих се кладио да су била идентична подешавања на оба снимка, а било би корисно да су свиране сличније теме. Али ето, од ове 2 уснимљене, радије бих свирао на овој са снимка под именом 10.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 09:59

Ok.

Ista podesavanja u amplitjubu, isti magnet/pozicija. E, sad, jesu prilicno razlicite gitare... :ziveli:

Gagi

Post by Gagi » 07 Feb 2012, 10:09

sinisake wrote:Dva strata, jedan prilicno nov, jedan mator, sedamdeset deveto, ili osamdeseto (dakle, ne bas slavna berba). Koji je koji? :bambi:
Broj 2 stariji?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 Feb 2012, 10:14

I ja bih rekao, snimak sa brojem 11, tog starijeg strata.

maple vratovi su to se chuje jasno, zar ne? za prvi garantujem a drugi bih rekao ali nisam expert za vintage stradzhe :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 07 Feb 2012, 10:15

Maple jeste, idemo dalje. :wink:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 07 Feb 2012, 10:19

Само ми реци који је то нови Страт у питању? Односно, макар ми реци да ли су обични магнети или неки од ових модернијих варијанти? По мени, ако су неки модерни магнети на новом Страту, ово поређење нема много сврхе.

Bozha

Post by Bozha » 07 Feb 2012, 10:20

Prvi za klasu bolje zvuci od drugog.... :kokice:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 07 Feb 2012, 10:39

@tema generalno
jel se prica o kupovini novih i polovnih, ili o generalnom kvalitetu novih i polovnih?

Mislim, ako se prica o kupovini, onda se mora uzeti u obzir da postoji velika sansa da ce u polovnu gitaru morati da se dodatno ulaze da bi bila jednako svirljiva kao nova. (npr zamena civija, pragova, tremola...). Neki znaju da sam skoro probao onaj ibanez lp od izvesnog oglasivaca sa oglasa sa kojim je nemanja imao problema (mogao sam i duze da objasnim :mrgreen: ), lm gitara nije bila nista spektakularno, zvucala je ok, ali mislim da je prozivela previse da bih se usudio da je uzmem, pogotovo sto ne bi bila spremna za sviranje sve dok se civije i pragovi ne promene, to je jednostavno bilo must. Osim toga, u poredjenju sa nekim epiphonima, sustain i mast nisu bili nista posebno... Jednostavno, epi moze da se uzme za slicnu kintu, bolje drzi notu (da ne kazem sustainuje :mrgreen: ), moze da izbaci sasvim dovoljno masti (ako smem da kazem vise od matorog ibaneza bolton), pragovi su novi, civije dobro drze...

Hocu da kazem, sto se mene tice
nemanjavelimirovic wrote:Moj kompletan stav oko ovoga je da vrlo zavisi na koji instrument natrchite
i mislim da se ovde zavrsava svaka diskusija. Isto to vazi i kod novih instrumenata, samo sto kod novih ti mozes da isprobas 100 gitara, i da izaberes. Cak mi se cini da je cesce u pitanju limun koji se nadje u gomili i koji kvari utisak o seriji nego da se javi neki dobar komad koji iskace iz kvaliteta serije, pa da moras da trazis, tj hocu da kazem da su dobri instrumenti u pitanju, a da se desi neki losiji.

Druga stvar, prica se kako su te kopije gibsona iz japana iz 70ih godina odlicne (za danasnje uslove), a ja se zapitam, koliko tih kopija nije docekalo dvehiljaditu godinu? Mislim, verovatno nisu vredele dovoljno da ih neko sacuva, pa ono, koliki procenat tih silnih bolt-on gitara je preziveo pa se sad prodaje po nenormalnim cenama.

Opet, ne znam da li se gitare iz 90ih kvalifikuju kao stare, ali mnogo modela iz tih godina je dokazano odlicno, jackson pro serije, made in japan ibanezi.

Na kraju, moje misljenje je da je sugurnije da se uzme gitara iz nove serije. Za matori polovnjak moras da otvoris 3 dodatna para ociju da pregledas svaku sitnicu da bi bio siguran da nema neku skrivenu manu (npr sjeban truss rod, a ko ce to da proveri dok pregleda gitaru)... Cak i nesto starije, polovna gitara devedeseto-dvehiljadito godiste, mislim da je bolji izbor nego polovna sedamdeseto-osamdeseto. Npr skoro se povela rasprava kako danasnji ibanez rg nije ni za qratz i da je bolji matori ex. Ja sam imao obe gitare, kraj 80ih pocetak 90ih ex i sredina 2000ih rg, obe su pravljene u koreji, obe imaju tremolo, bla, bla, i rg je par svetlosnih godina ispred u svakom pogledu. Vrat, zavrsna obrada, tremolo i magneti (nema veze koliko su objektivno losi na rg-u, bili su bolji nego na ex). Generalno, moras biti oprezan k'o u minskom polju kad kupujes nesto starije od 10ak godina.

dosta sam rantovao :mrgreen:

Haralampije

Post by Haralampije » 07 Feb 2012, 10:42

U prilog novom bi islo
Legalno
Sigurnost
Sveze
Lepo
Garancija
manje mesta za feler
kvalitet je ujednacen(5. Kod novih gitara moze se naci "komad" vrlo cesto koji ce zazvucati kao milion dolara, samo treba strpljenja)
Mogucnost probanja vise modela,uporedjivanje
vise opcija
Razne pogodnosi,kupovina na rate,torbe,koferi...

Starkelja:
egzotika
"mojo"
ima modela koji se vise ne proizvode
usvirane
retkost,pogotovo kod nas

Mana:
cena,ko jos ima para ovde za nesto iz cuvenih pedesetih i sezdesetih
u oglasu se za poslednje 3 godine retko sta se pojavilo a da je old i da je vredno(onaj jedan beli strat iz '64-'65 i bese jedan iz '62,davno je jedan deda prodavao nekog Gibsona,mozda neki grec i to je to)

E sad koliko je jedan fender npr,iz '79 ili '87(posto su kod nas uglavnom "vintez",ovi s kraja sedamdesetih i ovi iz osamdesetih) bolji od nekog iz '97.'02 ili 2012 i da li je bolji,to tesko,kao sto rece Nemanja,taj dobar se nece ni prodavati,obicno je neki feler ako se nadje u oglasima.

Lose napravljena i danas i kroz pedeset godina,a i lose napravljena pre pedeset godina,nece postati bolja vremenom.Krs gitara je krs gitara je krs gitara.

Ostalo je sve individualno.

Bozha

Post by Bozha » 07 Feb 2012, 10:44

Nema definitivnog odgovora niti jednog cvrstog principa, osim onog da nikada ne bih dao vecu kintu za izakanu, iscukanu, uvrnutu gitaru sa trosnim pragovima, nego sto je potrebno za takvu, potpuno novu. Nije higijenski.

Post Reply