Eddie Van Halen je kriv za sve ?!

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Eddie Van Halen je kriv za sve ?!

Post by sinisake » 02 Jul 2009, 17:21

Erik, Erik je, ipak, kriv. :D

A Marka mi redovno prozivamo zbog prezimena na Fejzbuku... :lol:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Jul 2009, 17:42

Sisasti momchici, ubicu vas :)

Inache upravo sam prochitao najbolju vest ove godine. Tony MacAlpine se vratio u Planet X! Hell fucking YEAH! Jedva chekam novi album.

Ne znam da li je Van Halen kriv za ishta, ali su PO MENI, najbolje solazhe, tj najludje, odsvirane na Planet X - Live From Oz. To je, PO MENI, beskrajna genijalnost i muda koja prshte iz svakog medjuprstja na Tony-evim rukama.

Deifikujem choveka.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 07:18

dweezil wrote:ja ne znam sta je covek snimio po netu pricam na osnovu onoga sto je okacio na myspace, ono kao i band u kome svira je neznam, meni ono nije nista posebno. Uostalom nisam ja anonimus al ajd. Kad vidim neke likove ni ne spominjem da sviram gitaru. Meni je samo smeshno kako neko ima toliko hejta prema velikim imenima a sam nije nista posebno.
Ne mislim da on ima hejt prema tim frajerima o kojima prica, pa ni prema Slash-u. Sad, ne znam ziher, nek me demantuje, ja da mrzim Slash-a rekao bih, nemam cega da se stidim, pa polazim od toga da nema ni on. To je vise bilo u zaru price, kapiram, postapalica. Ono jes frckav Slash, a jeste i narkoman. Ja licno nisam nikad bio impresioniram njime kao sviracem, au contraire. Ali ja sam imao priliku da ga slusam iz nedelje u nedelju. Godinama. U lokalnom baru. Eno ga i dalje tamo, ali ne posecujem vise. Not my cup of tea, nista drugo, njemu kapa dole.

I neko rece, nize dole, gosn thrill, vizavi odbrane kolege sa foruma, kako ja u stvari imam simetricni stav. Ne bre, totalna zamena teza gosn thrill. Daleko od toga da sam ja nipodastavao Hendriksa i Edija. Ja sam ih prosto posmatrao iz svakodnevne perspektive. LjuCke. I sviracke, muzicarske, umetnicke. Ne svoje, njihove. Jednostavno rekoh da je u Hendriksovoj legendi ( aljudi vole da ih posmatraju kao bozanstva i legende) jednostavno jako bitan jedan deo, a u Edijevoj legendi neki drugi deo price. Mada u obe price kumuje i oprema koja je toliko bitan i nedeljiv deo tog ukupnog 'vajba'. Zvuk.

Michael Johnson ce uvek biti i bio je Michael Johnson. Brz ko munja. MJ ce uvek biti basketas legenda MJ. Picasso ce uvek biti Picasso. Ali ako Michael Johnson ponovo trci Olimpijadu protiv tih svojih istih savremenika i trci bos, a svi ostali parametri i konkurencija isti, ista staza, sve isto, isto njegovo nadahnuce, ma sve isto, mozda i pobedi. Ali nece oboriti svetski rekord na 200m. Bar ne u toj meri. MJ, sta reci. Ali da igra u rukavicama. Vunenim zimskim. Sve ostalo isto. World of problems. Picasso? Nek slika u oklopu. Kapirate? Svaki umetnik ili sportista ili bilo ko drugi mora da bude u svom elementu da bi bio uopste onaj kakvog ga se secamo kasnije. Drugim recima, da Hendrix nije uspeo da nadje taj svoj neki ton o kom je sanjao (a i Eddie, kasnije) on bi se jako verovatno smorio i ostao studijdki/bend muzicar za iznajmljivanje. Ili bi otisao ne neku trecu stranu ko zna. Ali ne bio bio ova ovakva legenda za koju mi sad znamo. Ne bi imao taj zvuk, ne bi stoga komponovao te iste pesme, a te neke druge pesme mozda ljudi ne bi kuzili u ono vreme, i dzaba ti, nema legende. Cista matematika, uzrocno-posledicne veze. E sad, ne lezi vraze, mozda bi taj unutrasnji nagon ka zvuku kod njega bio dovoljno jak, da cak i da se nije desilo ono sto mu se desilo (sa Marshallom, Octaverom, fuzzom) desilo bi mu se isto to ili nesto slicno sa nekom drugom opremom, od nekih drugih proizvodjaca. Ali ako nema toga, nema Jimmi-ja, dobijes nazad Jimmy-ja. Onog iz Amerige, o kome niko nista nije znao dok je ziveo u Amerigi. Anyway, posto vec u pet postova nisam uspeo da vam to docaram, batalicu corav posao.

Za kraj, zao mi je sto ti se ne svidja Dutjin materijal. Tip je vec sada priznat. U zemlji i u svetu. Dace Bog, tek ce da mu se procuje ime :ziveli: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 07:25

Guitar_thrill wrote: pa mislim da si i ti to isto uradio prozivanjem Edija, ili Hendrixa na drugoj temi :wink:
a sad i da odsviras ne znam kakvu solazu, to nece promeniti stvar, da si ti taj anonimus koji pljuje, a da je Eddie nesto uradio u muzici, i to jedno veliko NESTO.
Prema tome, odgovoreno ti je. Ja ne mogu da pljujem Jimija i Edija, odrastao sam na njojzinoj muziki. Nego sam brate realistican. Sto kaze kolega ispred mene, ne deifikujem ih.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 07:30

Nyarlathotep wrote:hehehe... lepa strana ove price je sto je ovo exptremno zajebantski forum, pa nema nekih velikih carki i prozivanja. koja solaza moze da padne, ali, generalno, zadivljujuce je pozitivna atmosfera, s obzirom da su forumi otvorena mesta svima dostupna.

sad... sta znaci dobar gitarista? onaj koji cepa Holdsworth harme i solaze? ja volim Gong, a i Holdwswortha kasnije (divio sam mu se, ali nikada ga nisam dozivio kao Hedrixa ili Mc Laughlina napr.). Bez opbzira sto volim takvu ziku, smatram da je to (Holdsworth ili Gambale) uzasno smaracka muzika za bilo koga ko nije fusion dzez ljubitelj ili fusion muzicar. a Gambale mi je uvek bio smarac (sklon pretrpavanju), za razliku do Holdswortha.

Ne govorim ni o kome posebno, vec uopste, da ne bude zabune... neki fensi napeglani tehnicar nije automatski dobar gitarista zato sto je znojio guzicu biflajuci tehniku 20 godina (znam takvih dosta i neki su mi dobri prijatelji). 80% njih zavrsi na splavovima, svirajuci govna za neku crkavicu. po meni je dobar gitarista muzicar koji ima TON u prstima i zna potpuno da se izrazi kroz gitaru - svirao on rege, pank, fank, metal, bluz, pop ili apstraktnu buku. veliki gitarista nije najamnik, vec jedinstvena licnost koja iz srca i muda izvlaci ono pravo. Tu Steve Vai, Van Halen i Alan Holdsworth nikako nista nisu bolji od Micka Jonesa ili Lee Ranalda.
To je ok stav. Slazem se. Ima tu naravno prostora za diskusiju, ali daleko od toga da se ne slazem. ja se ne lozim na tehniku, lozim se na muziku. Muzika ponekad zahteva sjajnu tehniku da bi se docarale neke jogunaste emocije i situacije a jos cesce zahteva senzibilnost da bi se docarala vecina nama poznatih emotivnih situacija. Muzika nije nista do pricanje price.

Prema tome, evo domaceg zadatka. Kako docarati 'maelstrom' prosecnom slusaocu? Opisno, ne mora niko da oCvira. Ako hoce, dobrodosao.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 07:32

Cortex wrote:Obojica su nadgenijalni.

Odlichan fusion gitarista relativno nepoznat je i Carl Eichman. Pochujte ga.

Ali je po meni John McLaughlin najbolji gitarista u bilo kom zhanru, a legend, a living god. Ima ih pun k... koji su genijalni na svoj nachin ali Mc je klasa za sebe. Po meni.
Evo ga moj instant drug :bravo: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 07:43

Cortex wrote: To je, PO MENI, beskrajna genijalnost i muda koja prshte iz svakog medjuprstja na Tony-evim rukama.
Deifikujem choveka.
Nisam valjda otvorio alter ego nalog? Cek, u celo da te poljubim ::ranting:: .

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Jul 2009, 09:15

Muzika nije nista do pricanje price.
Pa nece biti bas tako.
Prema tome, evo domaceg zadatka. Kako docarati 'maelstrom' prosecnom slusaocu?
Ja bih podrignuo u mikrofon i provukao to kroz razne efekte. Malo metalske distorzije, neki besan flanger, i tako... :D

Ne znam na kakav maelstrom (sa navodnicima) mislis? :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 10:16

sinisake wrote: Ne znam na kakav maelstrom (sa navodnicima) mislis? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Free_vorte ... .29_vortex

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Jul 2009, 10:23

Pa dobro, mislim da je moj odgovor adekvatan? :wink:
Salu na stranu, nije cilj muzike da ilustruje pojave (iz) materijalnog sveta. (Neki kazu da zapravo ni ne izrazava emocije, al' da ne tupimo o tome sade...)
Postojala je programska muzika (postoji li jos?), kojoj je to bio cilj, al' sta ja znam, meni je to malo degradirajuce za muziku...
:)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 10:28

Cek, a sta je cilj muzike?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Jul 2009, 10:37

Ne znam, to bi mog'o onaj oziman da kaze koju o tome...
Ali ''pricanje prica i pravljenje zvucnih ilustracija'' nije... Bar ja tako mislim... :)

Nego, sta mislis, jesi video onaj video Edi vs Erik? Klepton ga je razbio, a? :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 03 Jul 2009, 10:43

Ne'am pojma sefe.

Znas, ja gotivim i ove likove do bola.

http://www.youtube.com/watch?v=GDJet-KlQLU

sinisake
The original one

Post by sinisake » 03 Jul 2009, 10:46

E, vidis, to je vec lepo... :ziveli:
Jao, kad cujem sitar, odmah pozelim da smotam... pitu. :lol: