Pickguard

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
XtrmntR

Pickguard

Post by XtrmntR » 15 Sep 2007, 00:09

Ljudi, pretrazio sam sajtove "poznatijih" prodavnica muzichke opreme u BG, ali bezuspeshno. Naime, zanima me pickguard konfiguracije HSH, uzimam ibaneza za koji dan, pa sam planirao malo se igrati :). Da li i gde ima da se uzme i koliko bi koshtao otprilike?

Hvala unapred

viden

Post by viden » 15 Sep 2007, 00:12

Probaj kod Marića.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Sep 2007, 07:32

Ako nađeš bilo kakav pickguard, a najčešće ćeš naći SSS pickup za Strat, uz malo rada možeš da ga preradiš da bude HSH, nije neka drama. Ako baš nikako nemaš ruku za neke sitne zanatske zahvate, bolje nemoj ovu moju varijantu.

Kod Marića ima sigurno, a znam da je bilo i kod Mitrosa, ali ne bih se kladio da baš sad imaju.

I kad si već raspoložen da se igraš, pokušaj i ovo - idi kod nekog malo poznatijeg firmopisca (naziv zanimanja je zastareo i uopšte ne opisuje šta ljudi stvarno danas rade) jer oni za razna sečena slova i lightboxove koriste različite tanke plastične (i srodne) table. Zanimljiva je stvar da kao što odavno postoji cutter za folije, tako sada ima i cutter za klirit. Ako ima mašina koja će od klirita da ti izreže pisano ćirićično Đ, onda definitivno može kao ništa da izreže pickguard u kom god obliku poželiš i nacrtaš. Ako i ne nađeš nekog ko to radi mašinski, budući da sa tim plastičnim (ili nalik plastičnim) tablama moraju stalno da se petljaju, naći će ti nekog ko će i na neki manje spektakularan način da ti iseče šta god hoćeš.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 15 Sep 2007, 11:13

Vishe mi se svidja prva varijanta, ali prvo cu probati kod Marica. Na sajtu nema HSH, ali, kako kazete, trebalo bi da ima u prodavnici.

Hvala puno na odgovorima. pozzz

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Sep 2007, 20:19

Ja se izvinjavam ukoliko "ulecem" u temu, ako neko od urednika zakljuci da je ovo offtopic neka brise moju poruku, samo mi se ne postavlja novi post zbog ovoga.

Dakle, bas sam u zadnje vreme hteo i sam da dam negde da se uradi pickguard (unikatnog oblika), ali nisam smeo, jer ne znam da li postoji rizik da se pri ugradnji pickguarda na gitaru koja inace nema doticni, nesto sjebe na gitari ili mozda da cak utice na zvuk, jer pretpostavljam da ima neki razlog sto nemaju sve gitare pickguard ili je stvar mozda samo estetske prirode?

Samo sam zeleo da pitam da li ugradnja pickguarda moze da pokvari nesto na gitari?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 15 Sep 2007, 20:47

Pickguard imaju gitare koje su izbusene (za magnete i potenciometre) sa prednje strane. Da nema pickguarda sve bi poispadalo napolje jer su zasrafljeni za njega :D
Mislim...vidi :)

Gitara na koju ide pickguard
Image

Na koju ne ide(zadnja strana, prednja je samo sa rupom za magnete)
Image

Jedina svrha pickguarda je da zamaskira te odvratne rupe, kanale i zice.
Ne verujem da ce se drasticno odraziti na zvuk ako stavis ali ne razumem sto bi to radio?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Sep 2007, 21:01

Ne mora da znači da će da pokvari, ali nešto u boji tona će da se oseti.

Poznato ti je da boja tona električne gitare zavisi od vrste drveta koja je korišćena, dakle nije svejedno u šta si zašrafio magnete. Pa onda ima i razlike da li je vrat bolt-on ili set-in, kod bolt-on gitara "ne svira" vrat, vibracije sa trupa se ne prenose na vrat na isti način kao kod set-in gitara. E sad, uz trup ako priljubiš nekakvu ploču, ona mora da preuzima vibraciju sa trupa. Sreo sam nekog starijeg gitaristu pre dosta godina, i on je imao neke čudne metalne pločice ušrafljene na poleđini trupa. Demonstrirao mi je kako gitara zvuči kada ima sve 3 ušrafljene, kada skida jednu po jednu, kada nema ni jednu. Iskreno, meni je najbolje zvučalo bez tih pločica, ali on je voleo eksperimente, i njemu je to značilo. To što ti planiraš mora donekle da utiče na zvuk, ali kao što rekoh, ne znači da će da ga upropasti.

Inače na solid body električnoj gitari moraš negde imati nekakav poklopac za instalacije. Na Stratu je pickguard oblikovan tako kako jeste i zbog toga, da može da poklopi sve kanale za provodnike. LP ima na poleđini poklopac u delu trupa gde su potenciometri, ali zato nema pickguard prilepljen za trup, nego onaj floating pickguard nalik jazz gitarama. Dakle oblik pickguarda nije samo stvar dizajna, a stvar je dogovora između inženjera i dizajnera gde će ovaj poklopac da se nalazi, spreda ili pozadi. I kad smo već kod toga, mi sve vreme ovo zovemo pickguard, a preciznije je to zvati maska, jer joj je namena da "maskira" instalaciju, a sam način sviranja električne gitare podrazumeva daleko manje strumminga sa širokim potezom nego na akustičnoj gitari, pa je pickguard u onom klasičnom smislu gotovo nepotreban. Eto na primer PRS gitare nikad nisu imale pickguard.

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Sep 2007, 22:47

Ah, pa i mislio sam da ce da prigusi magnete ili vec tako nesto.

Zasto bih to radio? Pa, tek tako, vise estetski nego sto ima potrebe (citaj: imam visak vremena i dokon sam), ali buduci da moja gitara ima bolt-on vrat, ne bih da se zajebavam, mozda to uradim ako jednom nabavim gitaru sa set-in vratom.

Hvala na odgovorima!
(i sto niste izbrisali poruku) :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Sep 2007, 08:06

Strat HSS maska

Pitaj da li bi ti oni napravili korekciju, da bude hsh, ne verujem da bi te to puno kostalo, a najsigurnija je varijanta.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 17 Sep 2007, 22:03

Možeš da napraviš od nekog lima oblik za H, pa da ga zagreješ i istopiš plastiku, znam ljude koji su to radili.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Sep 2007, 23:05

Uh, meni to izgleda kao poduhvat sa vrlo neizvesnim krajem. Najobicnija modelarska testerica, 2-3 iglaste turpije i smirgla, i gotov posao.

Da bi zagrejanom plocicom probusio plastiku, a da ne dobijes deformisane ivice oko otvora nalik na sir sa toplog sendvica, moras metalnu plocicu da ugrejes do takve temperature, da je vrlo diskutabilno sta ce da se desi sa samim limom. Izvini, dok ne pogledam video how-to ja ovo tretiram kao naucnu fantastiku.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 17 Sep 2007, 23:42

Ja sam odustao od ideje, barem za sada. Meni gitara extra izgleda i ovako, tako da sam jedno vreme miran. :) Hvala svima na odgovorima, vidim da je bilo josh zainteresovanih. :)

Post Reply